• Anonym (Ronja)

    Vad åt ni mycket som barn

    jag föddes på tidigt 80tal, mest boendes med mamma och min bror under uppväxten. mamma hade två arbeten för att vi skulle kunna ha råd med resor osv. Maten blev lite lidande då tiden sällan fanns för matlagning från grunden. Vi åt mycket scampi fritti, fattiga riddare, gorbys piroger.. och pizza från pizzerian på fredagar . Minns även när jag åt potatissallad från förpackningen på måndagarna när mamma kom hem extra sent. Vad har ni för matminnen från er barndom?


     

  • Svar på tråden Vad åt ni mycket som barn
  • Anonym
    Anonym (Anna) skrev 2025-06-09 21:45:23 följande:

    Tråkig och smaklös färdigmat. T ex mamma scans köttbullar, falukorv i ugn, fiskpinnar, Stinas kyckling, krögarpytt? Skulle aldrig bjuda mina barn på sådant. 


    Jag tror min mammas brist på energi kring mat har gjort mig lite manisk i att servera varierad mat lagad från grunden; pasta med oxfilé, panerad kyckling, fisksoppa på egengjord räkfond, enchilladas, palak paneer, bouef bourguignon osv? De hatar förstås min mat, så nästa generation är väl tillbaka i blodpudding och krögarpytt?


    Hade din pappa energi kring mat?
  • Anonym (Amomyn)
    Anonym skrev 2025-06-09 21:42:58 följande:
    Det finns fortfarande prickig korv. T ex
    Scan svensk prickig korv
    Jag såg det nu också efter en bildgoogling. Ser rätt larvigt ut med det namnet får jag säga. Men det är kanske främst barn som är målgruppen för denna korv då.

    Tror att jag håller mig till mina smaksatta korvskivor, såsom konjak, lök eller vitlöksmedvurst. Korven blir godare med lite mer sting tillsatt. 
  • Anonym (fågelsången)
    Anonym (Amomyn) skrev 2025-06-09 21:54:34 följande:
    Jag såg det nu också efter en bildgoogling. Ser rätt larvigt ut med det namnet får jag säga. Men det är kanske främst barn som är målgruppen för denna korv då.

    Tror att jag håller mig till mina smaksatta korvskivor, såsom konjak, lök eller vitlöksmedvurst. Korven blir godare med lite mer sting tillsatt. 
    Det är rätt barnsligt med ett sånt resonemang, faktiskt. Det finns inget barnsligt över prickig korv. Denniskorv, kanske, men den heter ju fakiskt inte Dennis. Kalles Kaviar är väl också barnsligt isf, utöver att vara vidrigt. Svennes kaviar är visst rasistisk om jag minns. Och på Johnnys senapsfabrik har de inte rengjort maskinerna på 35 år. 

    Själv föredrar jag salami. Helst ungersk. Jag föredrar varmrökt påläggskorv, kallrökt tycker jag smakar konstigt. Och så ska den ju vara rökt också, inte doppad i röklösning.
  • Anonym (Amomyn)
    Anonym (fågelsången) skrev 2025-06-09 22:08:06 följande:
    Det är rätt barnsligt med ett sånt resonemang, faktiskt. Det finns inget barnsligt över prickig korv. Denniskorv, kanske, men den heter ju fakiskt inte Dennis. Kalles Kaviar är väl också barnsligt isf, utöver att vara vidrigt. Svennes kaviar är visst rasistisk om jag minns. Och på Johnnys senapsfabrik har de inte rengjort maskinerna på 35 år. 

    Själv föredrar jag salami. Helst ungersk. Jag föredrar varmrökt påläggskorv, kallrökt tycker jag smakar konstigt. Och så ska den ju vara rökt också, inte doppad i röklösning.
    Håller inte med dig. Korven i sig är inte barnslig men namnet är detta, iallafall i mina öron. Agree to disagree. 
  • Anonym (Hm)
    Anonym skrev 2025-06-09 21:49:11 följande:
    Hade din pappa energi kring mat?
    Man undrar.
  • Anonym (Anna)
    Anonym skrev 2025-06-09 21:49:11 följande:
    Hade din pappa energi kring mat?
    Nej, han jobbade jämt och det blev hämtpizza de få gånger han skulle ordna middag. På helgerna lagade han maten. Inga kulinariska höjdpunkter men lite bättre!
  • Anonym (Inte bättre förr)

    Mycket kokt potatis, för min pappa tycke inte att det var riktig middag med pasta eller ris. Men med tanke på att det var snabbmakaroner och Blåvitts torra ris så kan jag såhär i vuxen ålder vara böjd att hålla med.

    Sallad var ALLTID kinakål med tomater. Tog den inte slut sparades den och kom fram nästa dag igen. Jag har svårt för kinakål än idag. 
    Samma med hushållsost, det har jag också svårt för. Mamma köpte de där stora på ett par kilo, och sen åt vi tills det var slut. Skalken var rätt torr mot slutet. 

    Ett tag åt vi kycklingvingar varenda fredag. Mamma tyckte det var praktiskt och lite festligt skulle jag tro. Tror tom att de hette Partyvingar. Men det var så lite mat på dem att det gick åt mer energi än man fick i sig. Glad

  • Anonym (Amomyn)
    Anonym (Inte bättre förr) skrev 2025-06-09 23:26:20 följande:

    Mycket kokt potatis, för min pappa tycke inte att det var riktig middag med pasta eller ris. Men med tanke på att det var snabbmakaroner och Blåvitts torra ris så kan jag såhär i vuxen ålder vara böjd att hålla med.

    Sallad var ALLTID kinakål med tomater. Tog den inte slut sparades den och kom fram nästa dag igen. Jag har svårt för kinakål än idag. 
    Samma med hushållsost, det har jag också svårt för. Mamma köpte de där stora på ett par kilo, och sen åt vi tills det var slut. Skalken var rätt torr mot slutet. 

    Ett tag åt vi kycklingvingar varenda fredag. Mamma tyckte det var praktiskt och lite festligt skulle jag tro. Tror tom att de hette Partyvingar. Men det var så lite mat på dem att det gick åt mer energi än man fick i sig. Glad


    Kollade upp kinakål, det ser ut som vanlig salladskål. Visste inte om detta namn på salladen och varje dag lär man sig nåt nytt. Hushållsost smakar mest salt, precis som julost. Med undantag för de lagrade varianterna då. 

    Grillad hel kyckling direkt från Icas ugnar åt vi en del av i mina barn och ungdomsår. Numera ytterst sällan. Jag gillar nog bara filén och känner numer lite avsmak för att rensa kycklingen. Det är nåt med alla ben som kommer på köpet. Mer äckelmagad som vuxen kanske.
Svar på tråden Vad åt ni mycket som barn