• Sötnos

    Oxfilé

    Planerar min o min pojkväns 3-årsdag! Vi tänkte slå på stort o prova med oxfilé för en gångs skull (brukar annars alltid bli fläskfilé). Nån som har nåt gott recept? Marinera den på nåt sätt eller så? En massa tips vill jag ha!

  • Svar på tråden Oxfilé
  • ladyhawk

    Glömde - köttfondue!

    Tag en fonduegryta, häll i olja (tror jag, har bara blivit bjuden) och lägg i bitarna okryddade och fritera. Så himla gott. Vi friterade oxfilé och fläskfilé en nyårsafton för några år sen. Kommer inte ihåg några detaljer tyvärr.

  • momme

    Något som är supergott och alltid gått hem då vi haft gäster är marinerad oxfile med klyftpotatis.

    Hel oxfile.
    Marinad:1 dl soja.
    ½ dl apelsinjuice.
    1/4 dl äppeljuice.
    *juícerna skall vara koncentrerade*
    *dubbla om du vill ha mer mängd.*

    Blanda ihop och häll i en plastpåse med hel oxfile.
    *Köttet bör ligga några timmar i marinaden, gärna över natten*
    Lägg sen köttet i ugnsform. Spara marinaden.
    In i ugn på 175 grader.
    *tiden i ugn beroende på hur välstekt du vill ha. Prova dig fram.

    Skjölj och skrubba potatisen. skalen skall vara kvar. *ej färskpotatis*
    Dela den på längden och sen skär du så du får klyftor.
    Lägg i ungsform. Häll över pressad vitlök, salt, olja och blanda.

    Sätt in potatisen i ugnen samtidigt som oxfilen.
    Potatisen längst ner. Oxfilen i mitten. Flytta upp och öka värmen lite då du tar ut oxfilen.

    Häll marinaden och skyn i kastrull, häll i grädde eller matlagningsgrädde efter smak. Red med brun majzenamjöl till lagom tjocklek.
    Servera med sallad och ett gott vin till.

  • millface

    Jag har världens godaste recept på falmberad oxfile´i gräddig grönpeppersås...

  • Sötnos

    milface - skriv gärna receptet!

  • millface

    Okej kommer!

    Men jag bara varnar-ni kommer få köpa oxfilé varje vecka

    Flamberad oxfile´med grönpepparsås: (2 personer)

    I burk torkade grönpepperkorn
    ca 200gram oxfile´per person
    svart-och vitpeppar
    Dijonsenap
    ca 3 dl vispgrädde
    1 dl cognac eller cognacsessens

    Skär oxfile´n i 2-2,5 cm tjocka skivor.
    Krydda med peppar och salt.
    Stek på högsta värme i ett stekjärn ca 2 min/sida.
    Lägg köttet åt sidan.

    Häll i 1 stor tsk Dijonsenap.
    Häll på grädde -rör ut.
    Salta, häll på krossade grönpepparkorn. (ska krossas i en mortel innan)

    Ta filén i en traktörpanna (går bra med vanlig gjutjärnspanna också)
    Häll på cognac.
    Tänd på och låt brinna en minut.
    Häll i såsen.

    (Om man använder essens tar man och häller i några droppar i såsen och låter koka upp med köttet. Flamberingen uteblir då.)

    Servera med pommes chateaux.

  • pups

    *dum*
    men hur släcker man?
    måste man inte ha en sån där potta att sätta på?
    jag menar sätta över??

  • Sötnos

    Låter läskigt...har aldrig gjort nåt sånt...hur mycket brinner det egentligen, måste man vara beredd med brandsläckare?

  • Linah

    det slocknar av sig själv, när alkoholen brunnit upp!

    men det är bra att ha ett lock till pannan i närheten, för säkerhets skull!

  • pups

    millface:
    snor ditt recept!
    *tack*

  • linhen

    Här ska ni få ett superrecept! Kommer från Nils-Emil Ahlins kokbok. Jag tycker att det funkar lika bra med fläskfilé men receptet (som jag nu tar ur hjärnan) säger oxfilé... Fantastiskt och enkelt!

    Oxfilé i lagom tjocka skivor, bryn i smör i stekpanna.

    Sås:

    Hacka och bryn 1-2 scharlottenlök. Lägg i nån msk fransk senap och någon msk kalvfond. Blanda i örter (brukar välja frysta, gräslök, basilika, dill och persilja) nån msk av varje. Rör ihop och tillsätt grädde. Salta och peppra.

    Hasselbackspotatis och grönsallad passar utmärkt till.

    Åh, blev jättesugen, får nog laga till helgen tror jag!

  • millface

    Tack Linah!!!

    Precis så gör man

    Det ser rätt proffsigt ut också att flambera -ett klart plus som går hem hos mannen!

  • JeCa

    Lyxigt är också att toppa den snabbt halstrade oxfilébiten med svart löjrom och en kräftstjärt! Mums!

    Eller en skiva gåslever och en skiva svart tryffel...

  • Lena A

    Jag gillar oxfilé stekt i skivor med tillbehör som bakade potatishalvor kyddade med god olivolja och timjan.
    Smörstekta kantareller, vilökssmör och ungsbakade tomathalvor med pressad vitlök är också kanon!

Svar på tråden Oxfilé