• Penapöna

    Att höja medgivande ålder när det finns ett barn, någon som vet hur det ska funka?

    Vi har fått frågan om vi vill ta emot ett barn som är lite strax över det vi har medgivande för. Vi vill det! Men pratade med de på familjerättsbyrån och där verkade allt så krångligt. De påstår att vi måste skicka in en ny ansökan om medgivande, ha nya läkarintyg och att det ska vara vår utredare som utreder igen, självklart är utredaren inte där nu, det är ju semestertider. Så tidigast vi kan få megivandet är i slutet av september.
    Kan det verkligen stämma? Det är ju ett barn som redan finns, ska man behöva denna långsamma handläggning?
    Sååå frustrerad just nu!

  • Svar på tråden Att höja medgivande ålder när det finns ett barn, någon som vet hur det ska funka?
  • Penapöna

    Vad skönt det är att läsa att det inte bara är jag som tycker det är helknasigt. Får se vad som händer, har bett att AC ska prata med kommunen. Får väl återkomma och uppdatera hur det går.

    Man vill ju också att de ska gå snabbt för barnets skull, en dag på barnhem är en dag för mycket!

  • en glad

    Penapöna skrev: "Vi har fått frågan om vi vill ta emot ett barn som är lite strax över det vi har medgivande för. Vi vill det! Men pratade med de på familjerättsbyrån och där verkade allt så krångligt. De påstår att vi måste skicka in en ny ansökan om medgivande
    - så är det alltid. En förändring av befintligt medgivande = ny ansökan. Det har förtydligats i den nya handbok som kom i morgon för exakt ett år sedan...

    ha nya läkarintyg
    - och så är det om de gamla läkarintygen är ca ett år eller mer, gamla...

    och att det ska vara vår utredare som utreder igen
    - ja, det spar ju tid, eftersom en helt ny utredare också måste göra en helt ny utredning. Den utredare som redan känner er har ju en hel del förhandsinformation!

    självklart är utredaren inte där nu, det är ju semestertider.
    - ja, det är ju otur att det är den tiden nu, då väldigt mycket i Sverige står still...

    Så tidigast vi kan få megivandet är i slutet av september.
    - och det beror ju förstås också på att sammanträdesdagar ligger glest i de flesta kommuner..

    Kan det verkligen stämma?
    - Absolut, din historia är inte alls osannolik..

    Det är ju ett barn som redan finns, ska man behöva denna långsamma handläggning?
    - det är i princip samma handläggningsrutiner för ett generellt medgivande som för ett specifikt barn ....

  • en glad

    Lilla Mumintrollet skrev : "Men, inte behöver ni väl göra om läkarintyg mm."
    - det är medgivandeutredaren i sin fulla rätt att kräva - särskilt om det gått lång tid sedan förra läkarintygen skrevs.

    "Då vi fick barnbesked på vår första dotter så visste vi inte riktigt om vi skulle hinna hem innan hon blev 1 år (medgivande 0- ej fyllda 1 år). Det ordnade vår hemutredare snabbt... vi fick däremot vänta in nästa nämndemöte... men, det var inga problem alls... snabbt hade vi ett nytt medgivande i handen för 0-18 månader. Vi behövde inte göra om något alls.... "
    - och då tänker jag att det nog hände på den tid (före juni 2008) då man betraktade nya medgivanden mer som "förlängningar" inte som de nya ansökningar de rätteligen/juridiskt är...

    "Ett tips är att rådfråga er organisation om hur ni skall gå tillväga..."
    organisationerna har inte rätt att lägga synpunkter på kommunernas handläggning av medgivandeutredningar..

  • en glad

    Nairobi2009 skrev : "Olika krångliga famljerätter i olika kommuner?"

    - det troliga är nog att det är olika omständigheter och olika faktorer bla avseende tid som spelar in...
    men visst - det finns säkert handläggare som ännu inte är riktigt pålästa om riktlinjerna i handboken. Det är ofta så, myndigheter implementerar nya handläggningsrutiner och rekommendationer - men ingen utbildning i det nya ges.... det ankommer på var och en att själv läsa in sig..

  • Miss TN
    ViljaDrömma skrev 2009-07-08 19:01:32 följande:
    En fråga bara, hur funkar det där egentligen? Kan man alltså bli erbjuden ett barn som inte stämmer överens med ens medgivande? Trodde de matchade barnen utifrån medgivandena???
    Absolut! Medgivandet gäller för Sverige och det tar inte många länder speciellt hänsyn till. Det brukar också vara så att de startar handläggningen i landet som sedan drar ut på tiden längre än väntat och det är då mycket krångligt och kostsamt för dem att börja om med en ny familj. Istället frågar de om familjen vill höja sitt medgivande som inte kostar landet något utan drar ut lite längre på tiden bara.
    Handläggningen och allt pappersarbete i länderna innan familjen får bb kan ta mååånga månader.
  • Ethi

    I slutet av augusti som tidigast... Nää, vilken mardröm, till SA dit man får resa så snabbt efter bb också... Jag viskar ett litet grattis till förfrågan, håller alla tummar jag har och hoppas verkligen, verkligen att det ska lösa sig för er! *kramar om*

  • chiara08

    Grattis!!
    Det hände oss oxå när vi fick BB. Vi ringde familjerätten som blev sura över att vi ens fått ett BB över vårt medgivandeålder. Det får tydligen inte gå till så utan enligt familjerätten ska förmedlingen först ringa till familjerätten och fråga om det finns några hinder för att de ska höja medgivandet innan vi får ett BB. För att inte göra oss besvikna om de nu inte vill höja medgivandet.
    Vi förklarade för familjerätten att vi varit beredda från första början på att vårt barn kanske är lite äldre än det medgivande vi hade. Hon var tveksam och sa att hon vill träffa oss och diskutera igenom vilka förväntningar vi haft om vårt barns ålder etc innan hon godkänner vårt BB. Vi hade ett möte och hon sa under mötet att det låter som vi redan tagit till oss vår son och att vi inte bryr oss om att han är lite äldre. Hon skulle ta upp ärendet med nämnden, och ansöka om höjt medgivande för endast det BB vi fått, om det skulle visa sig att vi inte får honom av ngn anledning så har vi kvar vårt förra medgivande ålder. Dagen efter sa nämnden ok, och vi kunde pusta ut. Men vi fick ett samtal från familjerätten där hon förklarade att det skulle tas upp "högre upp" att det får inte gå till på det sätt det nu gjort för oss, att få ett BB över sitt medgivande......

    Slutet gott, vi fick vår prins, som är det underbaraste och vackraste som finns

  • MammaSusan81

    Kan ni inte få åka i väntan på nya medgivandet då? Även om ni får stanna några extra veckor i landet? (Som ni tillbringar med ert barn)

    Hoppas det löser sig snart!!


    ♥ Astrid-06 ♥ Väntar 2,an BB inom 8v !!
  • MammaSusan81
    MammaSusan81 skrev 2009-07-09 11:43:56 följande:
    Kan ni inte få åka i väntan på nya medgivandet då? Även om ni får stanna några extra veckor i landet? (Som ni tillbringar med ert barn) Hoppas det löser sig snart!!
    GRATTIS {#lang_emotions_nalle}     (Såklart postade för snabbt)
    ♥ Astrid-06 ♥ Väntar 2,an BB inom 8v!
  • en glad

    Dessa problem med handläggning av "höjda medgivanden" borde bli färre vartefter sökanden får icke åldersbestämda medgivanden....

  • Smulan1973

    en glad skrev 2009-07-09 12:05:53 följande:


    Dessa problem med handläggning av "höjda medgivanden" borde bli färre vartefter sökanden får icke åldersbestämda medgivanden....
    Ja, fast när utredarna envisas med att skriva i utredningen vilken ålder dom sökande önskar så är dom ju inte riktit utan ålder ändå.
  • en glad
    Smulan1973 skrev 2009-07-09 16:02:40 följande:
    en glad skrev 2009-07-09 12:05:53 följande:
    Ja, fast när utredarna envisas med att skriva i utredningen vilken ålder dom sökande önskar så är dom ju inte riktit utan ålder ändå.
    - men det är socialnämndens beslut som gäller avseende ålder ... det som enligt handboken _skall_ skrivas in i utredningen är just det, _de sökandes önskemål_. Ändras önskemålen behövs inget nytt nämndbeslut!
  • Smulan1973

    en glad skrev 2009-07-09 16:33:45 följande:


    - men det är socialnämndens beslut som gäller avseende ålder ... det som enligt handboken _skall_ skrivas in i utredningen är just det, _de sökandes önskemål_. Ändras önskemålen behövs inget nytt nämndbeslut!
    Hur ändrar man önskemål då utan att göra en ny skrivelse i utredningen?
  • en glad
    Smulan1973 skrev 2009-07-09 18:28:53 följande:
    en glad skrev 2009-07-09 16:33:45 följande:
    Hur ändrar man önskemål då utan att göra en ny skrivelse i utredningen?
    Det gör man direkt till organisationen ....
  • Smulan1973

    en glad skrev 2009-07-10 01:26:29 följande:


    Det gör man direkt till organisationen ....
    Okej, vad bra. Då är det ju mycket enklare än vad jag trodde.
  • Penapöna

    Börjar landa i att vi har en son som väntar på oss. Har pratat med familjerätten igen och fått tid för att komma dit och prata. Utredaren verkade trevlig och vettig även om det hela känns jobbigt förstås och jag är rädd att de ska säga nej.
    Men vi säger, liksom när jag var gravid, att vi ska vara glada och njuta av det glada beskedet tills motsatsen är bevisad.
    Det känns så naturligt, att han är vår.

  • Lilla Mumintrollet
    Penapöna skrev 2009-07-10 20:05:20 följande:
    Börjar landa i att vi har en son som väntar på oss. Har pratat med familjerätten igen och fått tid för att komma dit och prata. Utredaren verkade trevlig och vettig även om det hela känns jobbigt förstås och jag är rädd att de ska säga nej. Men vi säger, liksom när jag var gravid, att vi ska vara glada och njuta av det glada beskedet tills motsatsen är bevisad. Det känns så naturligt, att han är vår.
    Klart ni ska njuta!! Klart ni kommer att få höja ert medgivande, det handlar ju bara om 1 månad. Jag kan då inte tro något annat. Jag hoppas att det kommer att gå snabbt så ni så snart får möjlighet att träffa er lille kille!

    Håller tummarna att allt ska gå bra!!
Svar på tråden Att höja medgivande ålder när det finns ett barn, någon som vet hur det ska funka?