• Gravidgrodan

    Hur fick ni era tvillingar synkade?

    Hej! Jag har två tvillingtjejer som blir en månad nu kommande vecka. Helammar båda två och med maten så synkar de allt som oftast bra. Brukar också väcka den andra tjejen om ena har ätit för att mata båda samma tid. Men oftast brukar de vakna samtidigt för att äta och äter med ca 2-3-timmars mellanrum. Men hur ska jag få dem synkade i övrigt? Så som det är nu så går de verkligen om varandra. Den ena är morgonpigg och den andra kvällspigg och just nu vill båda bli burna hela sin vakna tid. Detta går ju inte eftersom vi även har en två-åring att ta hand om. Ofta leder det då till att det blir gråt och skrik och när äntligen den tjejen som är olycklig är lugn så har den andra hunnit vakna eller blir arg och ledsen och så kan det hålla på i timmar. Det har hittills gått bra att lägga dem i vagnen och gå ut med dem så har de somnat men inte längre. Igår kväll var jag ut på långpromenad för att få den kvällspigga tjejen att somna. Den andra sov sött medans hon bara låg och kikade lika pigg när vi kom hem som när vi gick :( Så min fråga är "Hur har ni andra gjort som känner igen er??" Alla tips välkomnas! Tacksam för svar!

  • Svar på tråden Hur fick ni era tvillingar synkade?
  • Jensine

    Jag har varit tuff & väckt den som sovit & till slut så blev det liksom samma tider på dom. Det blir lite gnäll i början då den ena blir trött men tror det lönar sig i längden när man som förälder får lite mer vila.

  • Gravidgrodan

    Hur lång tid tog det innan de blev synkade? Nu förstår jag ju att de bara är knappa månaden gamla så det är kanske lite väl att hoppas att de skulle bli synkade så tidigt. I vilken ålder blev dina synkade?

  • Sissa Blom

    Hej

    Jag kommer inte ihåg exakt när mina blev synkade, men runt 12 veckor vet jag att vi hade någon form av struktur och rutin på dagarna (dock ej fasta mat tider  - dom åt var 4de timme först vid 4.5 månads ålder). Jag tror att maten ´är till stor hjälp att få dom synkade, att låta den som är hungrig styra att båda ska äta. Och att försöka aktivera dom/ hålla dom vakna samtidigt (tex eftermaten) så att en inte somnar däst men vaknar efter en lite stund lagom till när den andra är redo för vila. Men som sagt, dina är ju små, försök ha tålamod och det kommer så småningom.

    Lycka till.

  • Mau82

    Hej!!

    Grattis till tvillingtjejerna. Mina har nu hunnit bli 20 månader :o)

    Jag gjorde precis som du att jag synkade dem genom att väcka den andre för att äta osv. Sen när de var ca 8 veckor gjorde jag ett schema med fasta tider(utgick lite från de "rutiner" vi lyckats få) för dem både med mat, sömn och vakentid. Tror det var ngt i stil med sova, äta, vara vaken ett par timmar(och då var det underhålllning på högsta nivå ;o) och så sova igen(ibland fick dem en lite slurk för att somna).. Det tog inte lång tid innan det var synkade och somnade klockan sju på kvällen. Jag vande dem redan från början att sova i sina egna sängar även på dagtid. Vartefter de blev större så ändras ju rutinerna efter hand så då får man justera lite så tar det ett par veckor att få in det innan det fungerar. Nu e de ju så stora så det enda fasta vi har kvar e ju middagsvilan vilket inte heller blir av alltid, haha.

    Lycka till/Mau

  • Mysan31

    Hej

    Har tvilling tjejer födda januari. Vi synka dem va gällde maten. Det andra kom av sig självt runt 12 veckors strecket. Då fick man liksom in rutinerna osv. I början är det så svårt efter som dom inte riktigt förstår skillnad på dag o natt. Det kom liksom av sig självt för oss. Nu är dom 5 mån o är i princip vakna samma tid o sover samma tid. Fast det kan variera under utvecklingsfas osv. Lycka till

  • Gravidgrodan

    Tack snälla alla för era svar! Det låter ju som att jag gör så gott jag kan för tillfället. Tycker att de synkar rätt bra vad gäller maten och jag väcker ju oftast den andra för att äta om hon inte vaknat av sig själv. Men annars kanske det bara är att gilla läget och följa med i deras svängar, trots att det skulle vara skönt om de inte störde varandra så mkt.

  • Mammassaga

    Hej hej!
    Mina killar är idag snart 2 år men jag har haft det väldigt lugnt med dom. Något som är A och O är att man försöker hålla sig lugn. Första 2 månaderna var jag väldigt noga md mattider och sovtider. Dom sov i sin säng från start men fick komma till mig då dom var ledsna osv.
    Jag fick i princip ingen sömn under de två månaderna men jag lovar att det är värt det. Sedan två månaders ålder har dom sovit och ätit precs som de "ska".

    Det känns ibland hopplöst och man känner sig som en zombie men håll ut.

    På nätterna (alltså det som skulle vara natt för dom) vid 20 släckte jag lampan för att vsa att natt = mörkt. Pratade inte onödigt mycket och var allmänt lugn i möte med barnen. kunde "nynna" lite tyst och så men inget extremt. Det funkade finfint för dom. På dagarna hade dom två sovstunder sedan aktiverades dom för att hålla sig vakna.

    Kan bara säga, håll ut! Det är såå värt det:)

  • Sweden

    Du är på rätt väg, det är jättesvårt att synka dem i början. Jag började synka mina grabbar när de var 10 veckor och det tog ungefär 2 veckor sen hade de samma mat och sovscheman (tog hjälp av en bok med tider). Mina somnade bra i gungan, vagnen, eller bilen så jag använde de redskapen mycket för att få dem att somna samtidigt. Lycka till och håll ut!

  • Lilla My07
    Mammassaga skrev 2010-07-04 22:26:31 följande:
    Hej hej!
    Mina killar är idag snart 2 år men jag har haft det väldigt lugnt med dom. Något som är A och O är att man försöker hålla sig lugn. Första 2 månaderna var jag väldigt noga md mattider och sovtider. Dom sov i sin säng från start men fick komma till mig då dom var ledsna osv.
    Jag fick i princip ingen sömn under de två månaderna men jag lovar att det är värt det. Sedan två månaders ålder har dom sovit och ätit precs som de "ska".

    Det känns ibland hopplöst och man känner sig som en zombie men håll ut.

    På nätterna (alltså det som skulle vara natt för dom) vid 20 släckte jag lampan för att vsa att natt = mörkt. Pratade inte onödigt mycket och var allmänt lugn i möte med barnen. kunde "nynna" lite tyst och så men inget extremt. Det funkade finfint för dom. På dagarna hade dom två sovstunder sedan aktiverades dom för att hålla sig vakna.

    Kan bara säga, håll ut! Det är såå värt det:)
    vid vilken ålder "förstår" de t ex att släcker man lampan = natt = sova
    Har förstått att det som först från 3 månaders ålder i stort sätt går att försöka sätta lite rutiner och innan dess får man ta det som det kommer...har jag förstått rätt? våra killar är 1 mån och är ganska så lika i sitt mönster men de är väldigt mycket med och vakna på dagarna och vill gärna bli burna vilket är lite jobbigt till och från då vi har en 3 åring också... jag försöker att inte bära förmycket och vänja dem vid det utan sätta de i svinggungan. Ibland somnar de ibland skriker de....
  • Massiveattack

    För oss tog det ca en månad före de förstod vad som var natt. Men i övrigt har jag inte synkat dem än (blir snart tre månader). Den ena har ett mycket större sömnbehov än den andra, och jag upplever det inte som så jobbigt att de går om lott på dagen, nästan lättare så. Dagarna varierar väldigt, vissa sagar sover de fem gånger andra dagar bara tre. Dagssömnen varierar också mellan en och tre timmar per gång, och någon riktigt rytm ser jag inte där. Funderar på att synka dem om en dryg månad när jag börjar med fast föda.


    tvillingmamma
  • skuggspel

    När vi badar våra på kvällen så slocknar de efteråt helt utmattade. De är ca 8 veckor.

  • Smultronbullen

    Jag har inte försökt synka alls mer än med maten så då har en del annat kommit automatiskt. Ser ingen nackdel med att de sover "omlott" en del, då hinner jag ägna mig en stund åt bara en av dem. Visst ska allt funka praktist men det ska inte bara bli ett projekt.

    Min man var hemma de tre första månaderna innan de riktigt hade fixat till sin dygnsrytm och det var perfekt!

    Idag är de snart åtta månader och vi har vissa hålltider för mat men de är olika personligheter med olika behov, en väldigt pigg och aktiv en mycket lugnare. Den pigga powernappar en hel den, den lugnare kan sova längre stunder men de sover aldrig länge på dagen. 

    Sen blir det kaos mellan varven speciellt nu när de far omkring och en trotsig treåring ligger och vrålar på golvet :) Bara att ta det med ro...

  • strojes

    Jag och maken var hemma tillsammans de 3 första månaderna så då var vi inte så noga med synkningen av de. När de började få lite mer sammanhängande sömn dagtid och vi började se lite mönster i den så la vi de i deras vagn för att sova dagtid.
    När maken sen började jobba blev det ännu bättre med synkning eftersom det fanns lite tider att passa då (innan stannade ju en av oss hemma med småtjejerna när stora tjejen lämnades). På morgonen frukost och sedan ner i vagnen för lämning kl 9 och då somnade de i vagnen och sov ett par timmar. Sedan var det dags för hämtning på em och då fick de ett mål mat innan det var dags att gå och de somnade gott i vagnen igen.


    Fråga politikerna Valet 2010 www.familjeliv.se/Val2010/
  • isisisis

    Jag vill INTE ha mina synkade!
    Skitjobbigt när båda r hungriga/trötta/vill bli burna samtidigt.
    Ha hellre tid tillsammans med var och en.
    Sover gör de på nätterna och lägger sig hyfsat samtidigt på kvällen.Men då är vi 2.

    På dagen är en morgonpigg och den andre vill sova.
    Det passar mig utmärkt.Till kvällen är de ikapp igen.

    Nu sover de bägge två ,men den ene somnade en timme före den andre.
    Skönt så man kan morgna sig och mysa i famnen.

Svar på tråden Hur fick ni era tvillingar synkade?