• Tvillingar 2010

    Föräldraledighet med tvillingar

    Undrar hur länge ni var hemma /ska vara hemma med era tvillingar? Hur länge var mamma hemma och hur länge var pappa hemma?

    Går ni tillbaka/gick tillbaks på heltid direkt?

    Ni som har börjat arbeta tyckte ni att ni var nöjda eller hade ni gjort annorlunda om ni skulle göra om det?

    Har själv tänkt börja arbeta när mina flickor blir ett år och då bara 3 dagar i veckan. Sen ska pappa vara hemma de dagar som jag arbetar i ca ett halvår.

  • Svar på tråden Föräldraledighet med tvillingar
  • strojes

    Jag och pappan var hemma tillsammans i 3 månader från födseln. Sen var jag hemma själv med de tills de var 21 månader och började hos dagmamma. Maken jobbade heltid en månad efter att han gick tillbaka till jobbet sedan var han föräldraledig på fredagar tillsammans med mig då stora tjejen var ledig från dagmamman så hade vi det tills småtjejerna fyllde ett år då gick han till jobbet även på fredagar och jag hade alla tre tjejerna själv hela fredagen.
    Jag gick tillbaka till samma arbetsnivå som innan graviditeten som är ca 30 timmar i veckan ibland mer ibland mindre. Jobbar som konsult i ett bemanningsföretag så det varierar lite mellan veckorna hur mycket jag jobbar.


    Starta din egen medlemsgrupp. www.familjeliv.se/Start/1.1093405
  • nillan82

    Hej!

    Mina killar kommer att börja på förskola efter sommaren, då de är 19-20 månader gamla.

    Jag har ett "vanligt" jobb där jag varit helt mammaledig i elva månder. Nu har jag börjat jobba 20-30 procent i veckan och kommer nog göra så fram till sommaren. De timmar jag jobbar tar pappan hand om barnen. Han är egen företagare och kan bestämma lite själv vilka tider han ska jobba. Han kör ganska mycket kvällar/nätter så hjälps vi åt med killarna under dagarna (även om sambon får sovmorgon )

    När jag går tillbaks till jobbet så blir det nog på 80 procent. Har tänkt att vara ledig en dag i veckan. Övriga dagar lämnar jag killarna på dagis runt 08 och sedan hämtar sambon runt 14-15. Dock är sambon bortrest en vecka i månaden ungefär med sitt jobb, så då jobbar jag nog fem dagar i veckan men lite kortare dagar.

    Så är tanken i alla fall... hur gör/tänker ni andra? :)

  • Billabong

    Vi var hemma tillsammans i knappt 2 månader, därefter började pappan jobba 50% och det gjrode han i 3,5 månad. Därefter var vi långlediga över jul/nyår tillsammans. När pojkarna var kring halvåret gick han upp i tid, till 85% under vårterminen.
    Vi hade sedan långt sommarlov tillsammans i 2,5 månad och därefter tog han över och var hemma på deltid medan jag jobbade 80% ett halvår (dvs mellan det att barnen var 1 och 1,5 år).

    Pojkarna har nyligen börjat på fsk, vid 18-månaders ålder och vi jobbar nu båda deltid. Pappan ca 90% och jag 85%, skyddar våra SGI:er eftersom det blir en del VAB de första åren... Bl.a. hela denna veckan...

    I efterhand känner vi att vi nog skulle varit hemma helt och hållet tillsammans lite längre. Det var körigt att få ihop det bra de första 4 månaderna, efter det kom barnen in i mer rutiner.

  • Billabong

    Kan tillägga att våra förkortade arbetsdagar lägger vi för att korta tiden på fsk varje dag.
    För mig är det inte ett alternativ att ha en ledig dag eftersom det försämrar ledighetskoefficienten på jobbet vid VAB, egen sjukdom eller enstaka semesterdagsutttag. Lönebortfallet blir alltså så mkt större om man bara jobbar 4 dagar i veckan istället för 5.

    Men allt beror på vilket jobb man har, pendling, vad man vill använda den lediga tiden till osv.
    Vi bor i en mindre stad och har inga pendlingsavstånd. Hade vi haft det så hade vi nog hellre haft en ledig dag. Kanske.

  • Bebban78

    Sambon var helt ledig första veckan och var då med inne på BB. Första veckan hemma jobbade han ca 11-18 och såg då till att vår store son (3år) kom till dagis. Från andra veckan hemma har sambon jobbat 9-17 i snitt (ibland börjat tidigare, ibland jobbat längre) Då har han lämnat sonen på dagis på väg till jobb, sen har jag hämtat på dagis mellan 3 och 4. Har haft hjälp av barnens farmor och farfar som vid dåligt väder hämtat sonen eller kommit hem och passat flickorna medans jag hämtat på dagis ;)

    Nu går vi över till 15 timmars dagis schema (tis-tors. 8.30-13.30) Blir tufft att ha alla barnen hemma själv hela måndagen och fredagen. Tur att våren snart är här så man kan vara ute lite mer!

    Flickorna är nu drygt 3 månader och jag hoppas på att de snart börjar sova lite bättre på nätterna så orken kommer tillbaka!

  • Indratvillingmamma

    Vi var hemma tillsammans de första tre månaderna, därefter var jag hemma tills de fyllde ett år. Då tog pappan över och var hemma i åtta månader. Så de började på förskola när de var ett år och åtta månader. Vi har båda jobbat heltid då den andra var hemma. Men vi har viss flexibilitet i jobbet så de gånger jag ringde och grät kunde han komma hem.
    Vi har inte gjort annorlunda om vi fått välja om. De tre månaderna tillsammans var värda mycket. Det var först då jag kände att jag kunde hantera alltihopa själv. Att pappan var hemma länge själv var väldigt bra för vår familj (det är det nog för de flesta familjer!). Så vi är nöjda med vårt upplägg.

  • Franka

    Månad 1-3 Föräldralediga tillsammans båda två
    Månad 3-5 Jag föräldraledig, pappan jobbar 75%
    Månad 6-7 Semester, hemma båda två
    Månad 8-16 Pappan föräldraledig 3 dagar per vecka, jag föräldraledig 2 dagar per vecka
    Därefter börjar de dagis.
    Har ett 1.5 år äldre storasyskon oxå.

  • Superbia

    Vi var hemma båda två den första månaden, min sambo tog sina 20 dagar med andra ord. Sen var jag hemma tills barnen var 8 månader och jag gick på mitt sommarvikariat, då var sambon hemma under tiden. Efter att ha jobbat ett par månader gick jag tillbaka till att gå hemma med barnen, men det blev bara 3 veckor för sedan blev jag lite oväntat erbjuden ett längre vikariat, annars hade jag varit föräldraledig längre. Kommer snart gå hem igen, då jag väntar mitt tredje barn Glad

    Jag är glad över att jag började jobba vid den tiden. Hade förmodligen blivit galen annars, plus att det var bra för min sambo att få se hur det faktiskt var att vara hemma med barnen "på riktigt".


    ♥ Morten & Vidar 091029 ♥ Lillskrutt BF 110609 ♥
  • Sunkiissed

    Vi låg på sjukhus de 3 första månaderna så då var vi båda där.
    Sen när vi kom hem tog han de 20dagarna.
    I ca 1,5 månader var han ledig 2 dagar i veckan. Sen i 1,5 månad ledig fredagar sen slutade han med det och jag var ensam heltid förutom på helger då. Han tränade även 2 dagar i veckan så då var jag ensam helt, även med läggningen.

    Vårat förhållande tog slut när barnen var ca 11 månader ( 8 månader korrigerat ) och mkt berodde nog på att jag blev så ensam, han tyckte jag aldrig gjorde något vettigt som att ha det städat och mat på bordet när han kom hem, att han var den som fick betala allt, han ägde lägenheten och han ägde allt.. typ mig med..

    Så nu är barnen 18 månader, och vi bor själva. De träffar sin pappa varannan helg.

    Med nästa barn, om det blir några fler, så ska jag vara säker på att det där ojämstälda inte får hända. Det var enormt jobbigt att bara få höra att man "bara gick hemma"..

    Nu har jag sökt dagis plats, men de kommer nog inte börja dagis förräns de är runt 2. =) 


  • trollbuset

    Vi körde pappamånaden med båda hemma. Sen jobbade pappan halvtid i ca 2 mån, därefter 80% (ledig varje onsdag) i mån till, sen var det sommar och gemensam ledighet.


    Sista tiden med 80% för mannen kändes mer lyxig än behövlig, men så särskilt mycket lyxliv var det inte de där första månaderna, så det var gott att känna lyxen av att ha fått två - med att båda kan vara hemma. En lyx enlingföräldrar inte får.


    Så njut av att vara hemma båda, för mig var det gott att sprida ut det på några månader än att ta allt första 2-3 månaderna. Men det beror ju på arbete och arbetssituation så klart. Vi har gångavstånd till jobb och då var det smidigt när mannen jobbade 8-12 då barnen ändå sov ganska mycket.


    Lycka till och minns att den extra belastning man får i början av att få två ger dubbelt tillbaka när barnen får trygghet av varandra och leker järnet med varandra.

  • jj81

    Sambon var hemma med oss de första 20 dagarna. Efter det har jag varit hemma med dom. De kommer att börja på dagis när de är 2 år och jag går tillbaka på jobbet på 75%


  • magda102

    Intressant o läsa hur ni andra gör.
    Vi fick våra små för tre veckor sedan o om en vecka börjar maken jobba. Jag får ha sonen full tid eller efter makens arbetstid på dagis i 6 månader fram över då de anser att man har behov av extra hjälp därifrån.
    Maken ska gå tillbaka på heltid nu o sen kommer vi vara lediga tillsammans mycket i sommar o även under jul o nyår. Sen kommer han ta strödagar då o då.
    Vet inte vad era jobbar med eller vad de har för arbetstider men jag tycker min är hemma mycket ändå då han jobba skift 05-14 eller 14-22.
    Vi får se hur det funkar men jag tror det kommer funka bra, det gjorde det med sonen men nu är det tre barn att ta hand om. Vi får helt enkelt se annars får vi tänka om lite.

  • Jess69

    Vi var hemma båda två i ca 3 månader, sen började sambon jobba heltid.
    När tvillingarna var 5 månader började jag jobba heltid tre dagar i veckan och var hemma mammaledig
    två, och min sambo gjorde tvärtom, funkade perfekt

  • jelena2

    Jag var hemma första året och tog ut tre dagar per vecka. Sen var maken hemma ett halvår och tog 5 dagar per vecka. När tjejerna var 1,5 år började de på dagis och jag gick ner till 70%, detta gjorde jag ett år och sa sedan upp mig. Var arbetslös i tio månader och fick sedan jobb. Nu jobbar jag 80% och tjejerna har precis fyllt 5 år och vi har fortfarande ca 150 dagar kvar - jätteskönt! Så jag kommer fortsätta jobba 80% så länge det går.

    Vi var hemma i ca två månader tillsammans i början, men maken tog semester efter de 20 pappadagarna.

  • spacebeare

    mån 1 - 2 båda hemma (pappadgr)
    mån 2-8 jag hemma heltid
    mån 8-13 pappan hemma heltid
    mån 13- idag(19mån) dagis - de går tre dgr i veckan 7-14
    vi tar en varsin dag sen är det jag som tar den tidiga hämningen. pappa får ta alla klämdagar å skräp så det jämnar hyfsat ut sig till slut.
    har en storasyster som var  2½ när tvillingarna kom.

    vi gjorde ungefär likadant med storasyster och det funkade bra för oss och våra arbetsgivare bonusen denna sväng var ju att jämställdhetsbonusen börjat gälla

Svar på tråden Föräldraledighet med tvillingar