• Mon 6 Jun 2022 10:04
    2517 visningar
    14 svar
    14
    2517

    Köttätande män i familjen? Att inte äta det man mår bra av

    Tror det är relativt vanligt. Kvinnor  i familjen ( speciellt när de börjar bli 30, 40, 50) varken kan eller vill äta så mycket. Jag vill äta Sush, tai, sallad och sopper. Alla tre killar/ män hemma tycker att de inte blir mätta och vill alltid ha kött. Samtidigt lagar de inte ofta mat. Jo min man då men inte barnen. För många män som verkar älska att bita i en blodig muskel och helt äter kött jämnt. De får också med sig barnen på taco, köttfärssås, fläskfilé och dyrare kött. Ska kvinnorna laga den här skiten, och vara med och betala för miljöförstöring och förkorta därmed sina egna liv? Det är besvärligt att jämt göra någon egen sidorätt.


    Det är svårt att få en givande diskussion som antingen leder till ( vi kan äta mer vegetariskt- fast det aldrig händer) eller skrattas bort. Jag efterlyser tips på hur andra kvinnor med köttätande familjer gör. 

    Hur gör ni andra. eller någon som har tips mot köttandet?


    2
  • Svar på tråden Köttätande män i familjen? Att inte äta det man mår bra av
  • SiriH
    Mon 6 Jun 2022 10:18
    #1
    -1 +1

    Jag äter min egen vegetariska kost sen får de andra i familjen äta vad de vill, de är ju deras liv och ansvar om de vill förkorta sina liv då får det stå för dem anser jag 

  • Magica­l
    Mon 6 Jun 2022 10:26
    #2
    +4

    Jag är kvinna som gärna äter kött, så jag förstår nog inte helt din aversion här. Det är väl inga fel att äta allsidigt? Däremot kan jag ha tips på hur man gör för att laga mat lite flexibelt så det inte ska kännas som en börda att laga mat.

    Vi har en familj på 7 personer, där en är vegetarian, en har diabetes. Vi har en tredje som inte tycker om någon sorts skaldjur och sen har vi mig som verkligen inte äter bönor eller linser. Resten är allätare. Ett par av personerna är dessutom allergiska mot en hel del saker. 

    Vi gör så att lagar man tex tacos, så finns det vegetarisk färs och vanlig färs. Tillbehören är enkla att slänga fram olika, så tar man det man vill. Äter vi pastasallad finns det olika saker man vill lägga på tallriken. Min pastasallad blir tex ganska olik vegetarianens tallrik. 

    Ofta finns ris, pasta eller potatis till maten och då ser vi helt enkelt till att det som ska vara till maten, finns något för alla. När vi steker hamburgare finns alltid vegetarisk burgare för den som vill ha det. När vi äter paella, petar vegetarianen ur kycklingen men äter resten, och personen som inte gillar skaldjur, petar ut räkorna men äter det andra. 

    Det händer att vegetarianen lagar helt egen mat men då finns det andra i familjen som gärna smakar också. Vi ser inga problem med att folk äter varianter av samma måltid. Eftersom det finns allergi och annat hos oss att ta hänsyn till, är vi vana att det är så här. Finns ingen anledning att alla måste äta samma sak, alltid, men vi har lärt oss att alltid ha en bas, som man sedan enkelt kan lägga till saker till. 

    Jag förstår det blir jobbigt om din familj vill tex ha kött och pommes och du vill ha nudelsallad - då blir det som två olika rätter. Försök istället tänka som vi gör, så tror jag det underlättar.
    Sen behöver inte du laga all mat heller. Om barnen är stora nog att börja hjälpa till eller laga någon enklare rätt ibland, så säg till dem att det är sommarens nya  - att det är dags att de lär sig mer om matlagning och hjälper till. Sen hoppas jag verkligen din partner också lagar mat? 

  • Mon 6 Jun 2022 10:33
    #3

    Du äter väl ändå inte alla måltider ihop med familjen?'

    I så fall kan du ju äta sallad och soppa när du inte äter ihop med dem.

    .
    Gäller detta vad du vill att de ska äta så får du ju fråga dem vad de vill ha. Blir de inte mätta på soppa så blir de inte.


    Blå och gul
  • Mon 6 Jun 2022 10:36
    #4
    +1

    Om du menar att de andra inte vill hjälpa till då hade jag lagat den mat som är sund och som jag mår bra av sen får de andra äta om de vill.

  • Mon 6 Jun 2022 11:55
    #5
    +1

    Problemet är nog ofta att i många familjer särskilt den här tiden på året då är det mannen som lagar mat. Då är det grillat 7 dagar i veckan till middag och rester från middag till lunch 4 månader i sträck kött varenda dag.

    Är ju skönt att få en brejk från matlagning men lagar mannen ofta mat även resten om året så blir det riktigt illa med köttätandet.

    Är ju inte riktigt sådär det menades med att dela på  hushållsarbetet att vi skulle köras ut från köket och män ta över det helt men det här tyvärr blivit så för många. Så även om det är bekvämt att slippa får vi ta tillbaks det igen. Män klarar inte det ansvaret för då blir det kött 365 dagar om året.

  • Mon 6 Jun 2022 12:09
    #6
    +1

    Det jag beskrev är mycket matlagningsprogram på tvs fel, män kan inte hantera att se på sådant utan att försöka kopiera och så tar de över köket helt och utvecklar en slags mani för matlagning.

    Finns ett avsnitt av satirserien southpark s14 e14 "creme fraiche" som förklarar problemet med män och matlagning extremt träffsäkert och hur män inte klarar av att hantera matlagningsprogram på tv. Så träffsäkert att det är som dokumentär.

  • Mon 6 Jun 2022 12:25
    #7
    +1

    Precis som det mesta i hemmet får man kompromissa.
    Vill du helt utesluta kött från din kost så får de andra anpassa sig ibland och kanske ibland laga sin egen mat.
    När det är biff på menyn så kan du kanske äta en snabblagad soppa eller sallad. När det är tackos så kanske ni kan byta ut köttet till kyckling eller skaldjur och att du äter med mer sallad? Thaimat blir väl de flesta mätta på, annars så kanske dela maten i 2 grytor med kött i ena o vegetariskt i andra, med ris till borde de bli mötta.

    Det låter mer som du vill att de ska tänka på miljön i sin matkonsumtion än att ni ska hitta en lösning för ert hushåll?
    Jag kan/vill inte alltid äta samma som barnen, men då lagar jag 2 varianter av det som står på menyn eller 2 olika maträtter. Det tar inte så mkt extra tid då jag ändå lagar mat och så får vi alla rester till dagen efter.

  • Mon 6 Jun 2022 15:36
    #8
    +1

    Soppa kan ju lätt serveras med en varm skinktoast till. Lägg på mycket skinka och ost.

  • Mon 6 Jun 2022 23:39
    #9

    någon som lyckats laga veg som killarna accepterar? 


    2
  • Tue 7 Jun 2022 00:33
    #10
    +1
    vanja1 skrev 2022-06-06 23:39:13 följande:

    någon som lyckats laga veg som killarna accepterar? 


    Pasta med pesto, vego bolognese, vegetarisk lasagne, varma mackor, halloumi, lax med potatis osv klagar aldrig mina barn över.

    Fattar faktiskt inte, har du helt plötsligt blivit fullblodad vegetarian och försöker få dom att haka på nu? Tänker att om intresset funnits där hos dig tidigare borde de väl ha vuxit upp med en mer blandad kost och vara vana med ett par vego rätter och mycket grönt och inte så negativa över sådant.
  • Tue 7 Jun 2022 02:07
    #11

    Jag tänker väl att det är den som är i  minoritet som får anpassa sig. Är de flesta i familjen veg så blir det lite upp till den som äter kött att lösa sitt. och i ditt fall tvärtom. Däremot kan jag tycka det är konstigt att matlagning verkar ligga på dig. När jag var gift lagade jag nästan all mat, det är inmget kvinnogöra. alternativet är ju att när du gör mat blir det vego, och passar det inte får de ta en skinkmacka. När de gör mat blir det kött, och då får du ta nudelsoppa. Då ska du se att du kommer få mer hjälp i köket.

  • Tue 7 Jun 2022 19:23
    #12
    +2

    Varför laga mat som du inte vill äta? 

    Jag skulle laga den mat som jag anser är bra och hälsosam och sedan får andra välja att äta eller bli utan mat alternativt laga egen mat. Jag skulle aldrig laga två rätter.

  • Tue 7 Jun 2022 19:36
    #13
    vanja1 skrev 2022-06-06 23:39:13 följande:

    någon som lyckats laga veg som killarna accepterar? 


    Min familj kan mycket väl äta sparrisrisotto eller svamprisotto, och maken är den som propagerar för soppa (även om han klart vill ha en varm macka till).

    Potatis/purjosoppa
    Klar grönsakssoppa (ev. med frikadeller)
    Tomatsoppa
    Svampsoppa
    Jordärtskockssoppa
    Sötpotatis/morotsoppa (variera smak med färsk apelsinsaft, ingefära eller chili)
    Butternutpumpasoppa är supergott
    Ärtsoppa på gula eller gröna ärtor (Crème ninon)

    Jag själv gillar soppa/gryta på bara lök och röda linser och lite buljong och kryddor, kanske en klyfta vitlök. Tycker det är mums, och går fort. Steker löken direkt i kastrullen bara och sen på med vatten och linser, klart efter kokning i 10-12 minuter.
    Om jag är rimligt trevlig, utgå från att du är rimligt intelligent.
  • Wed 8 Jun 2022 02:41
    #14
    +1
    vanja1 skrev 2022-06-06 23:39:13 följande:
    någon som lyckats laga veg som killarna accepterar? 

    Etiopisk linsgryta med den etiopiska kryddmixen berbere som ger smak. T ex:


    2 hackade gula lökar
    4 hackade vitlöksklyftor
    4 dl röda linser
    2-3 msk berbere (kryddblandning som  finns i de flesta affärer)
    1 msk socker
    5-6 dl vatten
    olja till stekning
    salt efter smak


    Stek löken i oljan, tillsätt vitlöken och fräs en stund till. Krydda med salt, socker och berbere. Häll i cirka 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra ett par minuter. Häll i linserna och 3 dl vatten.
    Koka upp och låt sedan puttra under lock i cirka 45 min - 1 timme. Rör om då och då så att linserna inte blir brända. Späd med lite vatten om det behövs. Grytan ska ha en krämig konsistens när den är färdig, Servera med kokt ris.

    Vill männen ha en bit kyckling till är det utmärkt, men behövs inte.
Svar på tråden Köttätande män i familjen? Att inte äta det man mår bra av