• jannej

    Män diskrimineras vid vårdnadstvister

    I dagsläget tilldöms kvinnan automatiskt enskild vårdnad när ett barn föds såvida hon inte är gift då blir det automatiskt gemensam vårdnad. Om en man vill få delad eller enskild vårdnad om sitt/sina barn och de ej är gifta tvingas han således processa mot kvinnan såvida de inte i samförstånd kan komma överens om hur vårdnaden om barnen skall fördelas.

    Många anser dock att denna regel, alltså att kvinnan automatiskt får vårdnaden om barnet såvida hon inte är gift, bygger på gamla värderingar där kvinnans plats är i hemmet. Och många upplever att mannen diskrimineras å det grövsta med detta regelsystem då de tvingas ansöka om vårdnaden istället för att automatiskt få delad vårdnad, han är ju trots allt barnets far.

    Vid vårnadstvister är det tyvär allt för vanligt att barnet/-en används som slagträn när föräldrarna bråkar med varandar vilket de flesta säkert tycker är helt förkastligt då det är stor risk att barnet tar mest skada av det. Det finns åtskilliga fall där vårdnadstvister drar ut på tiden och pågår i åratal, det förekommer även att den ena parten som har vårdnaden, dvs i de flesta fall kvinnan gör allt i sin makt för att förhindra att mannen skall få delad eller enskild vårdnad om sitt/sina barn trots att mannen är en bra förälder som verkligen bryr sig om sitt/sina barn.

    De gamla värderingarna, dvs att kvinnan tar hand om barnen genomsyrar än idag synen på föräldrarskap, ett argument som ofta kommer upp och anses mer eller mindre legalt att säga är att mannen skiter i sina ungar. Och visst det finns många män som inte bryr sig, men de brukar å andra sidan inte heller strida för att få delad eller enskild vårdnad om sina barn heller, inte i någon större utsträckning iallafall. Däremot hör man sällan någon säga att modern skiter i sina barn även om det förekommer, och garanterat i mycket större utsträckning än vad många tror, men då det är ett så pass tabubelagt ämne så är det nästan ingen som talar öppet om det heller.

    Detta har i sin tur lett till att många tror att barnet automatiskt får det bra hos sin mor, ty det man inte hör något om det finns inte heller som bekant, och hör man inget negativt om kvinnor ja då kan de inte heller vara dåliga föräldrar. Likaså anses det vara mer eller mindre tabu att kritisera en kvinna och hennes föräldrarskap, säger man att hon är en dålig mor resulterar det ofta i ett ramaskri och den som gör detta påstående möts ofta med misstro även om kritiken är befogad.

    Påstår man däremot att en man är en dålig förälder är det nästan ingen som ifrågasätter det bortsett från hans anhöriga, oavsett om det är sant eller ej, och många smutskastar sina män för att på så sätt sätta sig själv i bättre dager.

    När den ene föräldern tilldöms enskild vårdnad om barnet/-en går vårdnaden i 95% av fallen till kvinnan och endast 5% av männen tilldöms vårdnaden vilket tydligt visar på den skeva syn som finns i dagens samhälle vad gäller synen på föräldrarskap. Även om många män säkert frivilligt avstår från att ha vårdnaden om sina barn så inser de flesta att även om den gruppen räknas bort så går en övervägande del av all enskild vårdnad till kvinnor även om mannen vill få den och han är en lämplig förälder.

    En anledning till denna snefördelning ligger nog i den djupt rotade synen på att kvinnor inte kan vara dåliga mödrar och att det vore omoraliskt att inte låta en mor få ta hand om sitt barn. Men då är frågan hur det kommer sig att det inte lika omoraliskt att undanhålla en man rätten att få ta hand om sina barn?

    Är det inte dags att rensa upp i dessa gamla värderingar där kvinnan mer eller mindre automatiskt ses som den bättre föräldern just för att hon är mor åt barnet och istället börja se till vem som verkligen är bäst lämpad att vara förälder. Det heter ju så fint att man redan idag ser till barnens bästa men som många vet är så inte fallet alla gånger utan istället dömer man utifrån gamla värderingar snarare än utifrån barnets bästa.

    Likså vore det rimligt att man automatiskt tilldöms delad vårdnad oavsett om man är gift eller ej, vill man ha enskild vårdnad får man ansöka om det senare. På så sätt slipper män som vill vara en del i sina barns liv och ta ansvar för dem processa för att få den rätten som är fallet i dag om man inte kan komma överrens i samförstånd.

    Slutligen vill jag tipsa om en hemsida och forum där män som kämpar om rätten att få ta hand om sina barn finns: www.pappaliv.se/

  • Svar på tråden Män diskrimineras vid vårdnadstvister
  • Lillan7704

    Jag håller med dig.. Tycker inte att det är schysst att mamman blir ensam vårdnadshavare direkt efter födseln. Varför ska hon bli det? Det är ju lika mycket pappans barn som mammans.
    Vi fixade med dessa papper redan innan Emilia var född, så jag har inte stått som ensam vårdnadshavare och det var aldrig något snack om att jag skulle ha ensam vårdnad heller..

    Men självklart finns det undantag där jag förstår att mamman inte vill ge pappan delad vårdnad, om det tex är missbruk eller fysisk/psykisk misshandel inblandat.. MEN, det kan ju lika gärna vara tvärtom.. Att mamman inte borde få ha vårdnaden om barnet utan att den borde tilldelas pappan istället.

    Tål att tänkas på jannej!

  • Leonmamman

    Bra inlägg! Det är ett stort problem i samhället.
    Dock är det ju ganska naturligt att en mor tar hand om sitt barn o har ju varit så i miljoner år. Man kan ju inte lika gärna vända på det o ge fadern automatisk enskild vårdnad så mamman kan träffa barnet ibland och amma... Det finns ju en anledning till att mamman bär, föder o ammar sitt barn! Biologiskt sett alltså.
    Däremot är det ju tyvärr många fäder som blir utanför pga mammans förtur. Är man en god förälder tillgodoser man ju barnets behov av sina båda föräldrar.
    Sen att den ena föräldern bråkar o strular o skiter i barnen är ju en annan sak.

  • jannej
    Lillan7704 skrev 2007-06-08 12:05:16 följande:
    Jag håller med dig.. Tycker inte att det är schysst att mamman blir ensam vårdnadshavare direkt efter födseln. Varför ska hon bli det? Det är ju lika mycket pappans barn som mammans.Vi fixade med dessa papper redan innan Emilia var född, så jag har inte stått som ensam vårdnadshavare och det var aldrig något snack om att jag skulle ha ensam vårdnad heller..Men självklart finns det undantag där jag förstår att mamman inte vill ge pappan delad vårdnad, om det tex är missbruk eller fysisk/psykisk misshandel inblandat.. MEN, det kan ju lika gärna vara tvärtom.. Att mamman inte borde få ha vårdnaden om barnet utan att den borde tilldelas pappan istället.Tål att tänkas på jannej!
    Visst finns det dem som misshandlar sin partner och/eller sina barn och då har jag full förståelse för att man vill ansöka om enskild vårdnad och det gäller både kvinnor och män. Men även om man tar hänsyn till detta så är det ändå en snedfördelning när det gäller vem som får vårdnaden, till kvinnornas fördel.

    Sedan är jag övertygad om att om en man ansöker om enskild vårdnad pga att barnets/-ens mor misshandlar honom eller barnet/-en fysiskt eller psykiskt så kommer det inte att tas på lika stort allvar som om det vore tvärtom. Helt enkelt för att det är tabubelagt att säga att en kvinna misshandlar sin kille fysiskt eller psykiskt och det är inte ovanligt att de män som berättar om detta blir förlöjligad och misstrodda. Det samma gäller när det handlar om kvinnor som misshandlar sina barn fysikt eller psykiskt, det tas inte på lika stort allvar som om en kille skulle göra det.
  • jannej
    Leonmamman skrev 2007-06-08 16:09:54 följande:
    Bra inlägg! Det är ett stort problem i samhället.Dock är det ju ganska naturligt att en mor tar hand om sitt barn o har ju varit så i miljoner år. Man kan ju inte lika gärna vända på det o ge fadern automatisk enskild vårdnad så mamman kan träffa barnet ibland och amma... Det finns ju en anledning till att mamman bär, föder o ammar sitt barn! Biologiskt sett alltså.Däremot är det ju tyvärr många fäder som blir utanför pga mammans förtur. Är man en god förälder tillgodoser man ju barnets behov av sina båda föräldrar.Sen att den ena föräldern bråkar o strular o skiter i barnen är ju en annan sak.
    Tja varför inte, det finns ju brösmjölksersättning och det vore väl inte mer än rätt att kvinnor fick känna på hur det är att vilja vara med sina barn men att de förnekas den rätten och att de får kämpa för att få delad vårdnad och att ens träffa barnet.

    Nu kommer det nog aldrig bli så och det är inte heller något att sträva efter men det hade säkert fått många kvinnor att vakna upp.
  • Lillan7704
    jannej skrev 2007-06-09 08:27:37 följande:
    Visst finns det dem som misshandlar sin partner och/eller sina barn och då har jag full förståelse för att man vill ansöka om enskild vårdnad och det gäller både kvinnor och män. Men även om man tar hänsyn till detta så är det ändå en snedfördelning när det gäller vem som får vårdnaden, till kvinnornas fördel. Sedan är jag övertygad om att om en man ansöker om enskild vårdnad pga att barnets/-ens mor misshandlar honom eller barnet/-en fysiskt eller psykiskt så kommer det inte att tas på lika stort allvar som om det vore tvärtom. Helt enkelt för att det är tabubelagt att säga att en kvinna misshandlar sin kille fysiskt eller psykiskt och det är inte ovanligt att de män som berättar om detta blir förlöjligad och misstrodda. Det samma gäller när det handlar om kvinnor som misshandlar sina barn fysikt eller psykiskt, det tas inte på lika stort allvar som om en kille skulle göra det.
    Nej, det är sant! En kvinna har, oavsett situation, större chans att vinna i rätten tex och det är helt galet.. Vem säger att just mamman är den bästa föräldern? Det måste ju ses till varje enskilt fall.. Ja, konstigt är det i alla fall..
  • Leonmamman

    Jannej: Du, bröstmjölksersättning är absolut ingenting som skall ersätta amning bara sådär. Om det inte fungerar så är det ett bra komplement men i mammans mjölk finns oerhört viktiga ämnen för det nyfödda barnet. Så det är en tanklös ide! Dessutom är amningen o den nära kontakten med mamman en oerhörd trygghet för barnet som präglar hela livet!
    Nej det finns en anledning till varför just mammor/honor både i den mänskliga världen o djurvärlden bär och föder barnen! Det biologiska skall inte ändras på!
    Däremot håller jag med dig att pappor måste uppmärksammas mer o släppas in i sina barns liv!

  • Muminski

    Detta är ingen etikfråga, det är en jämlikhetsfråga.

    Men VAD är jämlikhet? Ska det vara jämt, radikalt jämt mellan könen? Ska man då blunda för de biologiska skillnaderna mellan kvinnor och män i jämlikhetens namn?


    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • Muminski

    Lite OT men jag har läst en rapport som heter: Närvarande mödrar och tillräckligt frånvarande fäder. En rapport som är gjord på underlag från socialtjänsten när det gäller utredningar om barn och barnens föräldrars möjligheter att ta hand om sina barn.

    Attityder och åsikter från de aktuella papporna understöder verkligen fenomenet frånvarande far. Pappan anser sig vilja sitt barns bästa, men kan inte ta hand om det för att han då måste: byta arbete, flytta till större boende, det går inte ihop med den nya familjen osv.

    En STOR majoritet av papporna ansåg sig inte ha skyldigheter eller möjligheter att stå upp för sitt barn.

    När det då finns pappor som vill och som gör allt för sina barn, ja då blir utredarna förvånade.

    Så det är kanske inte så konstigt att det blir "diskriminering" i vårdnadsfrågor.


    Ditt liv är ett resultat av dina val.
  • jannej
    Leonmamman skrev 2007-06-10 17:22:39 följande:
    Jannej: Du, bröstmjölksersättning är absolut ingenting som skall ersätta amning bara sådär. Om det inte fungerar så är det ett bra komplement men i mammans mjölk finns oerhört viktiga ämnen för det nyfödda barnet. Så det är en tanklös ide! Dessutom är amningen o den nära kontakten med mamman en oerhörd trygghet för barnet som präglar hela livet!Nej det finns en anledning till varför just mammor/honor både i den mänskliga världen o djurvärlden bär och föder barnen! Det biologiska skall inte ändras på!Däremot håller jag med dig att pappor måste uppmärksammas mer o släppas in i sina barns liv!
    Det är sant att bröstmjölk säkert är bättre än ersättning men det finns åtskilliga kvinnor som väljer att inte amma sina ungar utan helt kör på ersättning istället och jag tror inte dessa barn mår så mycket sämre för det. Sedan fungerar säkert närhet till mannen fungera lika bra för att barnet skall bli tryggt.
  • jannej
    Muminski skrev 2007-06-10 17:34:25 följande:
    Detta är ingen etikfråga, det är en jämlikhetsfråga.Men VAD är jämlikhet? Ska det vara jämt, radikalt jämt mellan könen? Ska man då blunda för de biologiska skillnaderna mellan kvinnor och män i jämlikhetens namn?
    Jo den här tråden kan lika gärna ligga under jämnställdhet men jag och många med mig anser att det är oetiskt och omoraliskt att män diskrimineras vid vårdnadstvister. Skulle man på samma sätt diskriminera andra grupper såsom homosexuella eller invandrare hade det garanterat lett till ett ramaskri men när det gäller vårdnadstvister verkar inte så mycket hända tyvvär utan man kör på i gamla hjulspår.
Svar på tråden Män diskrimineras vid vårdnadstvister