• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • TurkiskPeppar

    Hej!

    Jag har typ 1 diabetes och har precis fått veta att jag är gravid! Har blivit det genom IVF efter att ha kämpat i 1,5 år, så allt känns väldigt overkligt just nu. Är det okej att jag också hoppar in här i tråden trots att jag inte ska ha bebis på länge än (november)? Ni andra verkar inte ha så långt kvar om jag läser i bf-tråden . Lycka till alla!

  • tvåfem

    Hej TurkiskPeppar! Det är klart att du är välkommen hit. Jag har inte varit inne och tittat i bf-tråden men själv har jag bf i mitten på september.

  • TurkiskPeppar

    tvåfem: Ok, då kanske inte alla är inskrivna där då

    Jag undrar hur alla haft det med blodsockret i början av graviditeten? Jag har fått höra tidigare att jag skulle räkna med mycket låga värden i början, men än så länge ligger jag snarare högre än vanligt Är visserligen väldigt förkyld vilket också påverkar. Är i vecka 6 nu. Hur tidigt bör jag kontakta specialistmödravården? Redan nu kanske?

  • Gummibjörn
    ebyl skrev 2010-03-25 08:20:58 följande:
    Jag har funderat på det här med diabetiker och igångsättning/planerat snitt. Känns som i stort sett ALLA blir något av det. Är det någon som förlossningen kommit igång av sig själv för?? Kan vara en intressant D-uppsats så småningom.. NÄR jag läser till bm ska jag definitivt blanda in diabetes i det hela, för det är intressant!
    Min dotter föddes spontant eller hur man nu ska säga, hon kom ut av sig själv i v 36+4 {#lang_emotions_laughing}
  • Vilda Tiger

    babyno2
    Jag kan nog räkna gångerna jag och min man har haft sex sedan jag plussade på en hand... först hade jag NOLL lust och sedan var jag aptrött fram till v 22. Sedan har jag iofs haft lust men det verkar som att en del av slemproppen lossnar efter varje gång vi har sexat, så jag vill inte för den sakens skull. Och sedan är det svårt att hinna sköna ställningar där fogarna inte gör ont.


     


    Turkisk peppar


    Välkommen och grattis till graviditeten! Jag är själv i 31, väntar mitt andra barn. Ang sockret så var jag mycket högre än vanligt de första veckorna, fram till v 6-7. Sedan fick jag sänka doserna mkt och sedan sakta höja från v 12-13 ungefär. Så det verkar helt vanligt, det du beskriver.


     


    En del förvärkar börjar jag ha nu. Det hade jag inte alls då jag väntade Lyckeli men det slog mig härom dagen att det är DET jag känner då jag har "mensvärk" några korta stunder. De har börjat kännas en del, men jag har ju hört att det är bra att livmodern jobbar och att det är mkt vanligt för omföderskor.

  • TurkiskPeppar

    Vilda tiger: Tack för ditt svar! Alltid skönt att höra att något är normalt Tar mycket mer insulin än i vanliga fall nu, ska bli skönt när jag kan börja sänka doserna igen. Spännande att du inte har så långt kvar. Vet du om din bebis är större än "normalt"? Har hört att det är vanligt för oss med diabetes att få stora barn. Känns lite nervöst

  • Vilda Tiger
    TurkiskPeppar skrev 2010-03-26 13:42:21 följande:
    Vilda tiger: Tack för ditt svar! Alltid skönt att höra att något är normalt Tar mycket mer insulin än i vanliga fall nu, ska bli skönt när jag kan börja sänka doserna igen. Spännande att du inte har så långt kvar. Vet du om din bebis är större än "normalt"? Har hört att det är vanligt för oss med diabetes att få stora barn. Känns lite nervöst
    Du kommer att få göra tillväxtultraljud för att kontrollera storleken på barnet. De flesta ställen i landet, ink Göteborg där jag bor, verkar ha TUL efter 28, 32, 36 och 40 fulla veckor. Jag har gjort ett och då var barnet 12 % över snittet. Upp till 22 % över snittet ses som helt normalt, men många här inne har ju fått betydligt större barn än så, och då diskuteras alltid igångsättning eller snitt. Min dotter hade 12 % övers snittet (samma som denna) efter 28 v, 6 % efter 32 och +-0 efter 36 veckor. Hon föddes spontant i v 37+2 och vägde då 3375 gram och var 50 lång. Så hon var ju lite över snittet och hade säkert vägt över 4 kg om jag gått tiden ut. Dock är ju en 4 kg bebis inte STOR idag, det hör snarare till vanligheten även hos icke-diabetiker.
  • BabyNo2

    GRATTIS turkisk peppar... nu blev jag VÄLDANS SUGEN på de oxå.. oooh... ;o) haha

     VET DU.. ta dig tiden o sätt dig o läs heeela denna tråd.. så får du insikt i hur de är att va gravid diabetiker... underbart men KÄMPIGT!!! Men helt klart värt mödan :o)

    Sockretditt kan komma att pendla som en jojo.. men ring SPEC mödrarvården o din diab ssk på en gång så har du backup därifrån.. välkommen o goos luck..

    Haha.. Vilda..sade till Micke igår att vi klart kunde ha 6 nångång.. fast då fick de bli med benen ihop.. tanken på att "sära på benen" gör ju att .. lusetn pyser all världens väg.. stackars oss...AJAJAJAA.. kanske funkar om man blandar in TENS plattorna. haha.. TUR man har en karl som ALDRIG skulle tjata ... o att man skan flina åt det..

    Nu ska ja hämta juvelen på dagis.. kramkalas på er

  • Vilda Tiger

    BabyNo2
    Ja, jag har också en jättebra make på det sättet. Kan inte förstå tjurighet och tjat i en sån fråga som sex. Vem vill ha sex med någon som inte vill, liksom? Men som TUR är så finns det ju andra sätt att sexa på än rena penetrationssamlag, liksom. Lite smek och kel kan funka rätt bra det med.

  • TurkiskPeppar

    Vilda tiger: Tack för all informationen!

    babyno2: Haha, ja, jag sitter med en påse peppar här. Började bli sugen på det hela tiden redan medan jag gick igenom IVF, kanske blir min grej under graviditeten också Ska nog följa ditt råd och läsa hela tråden när jag får lite tid över. Jag har varit i kontakt med diabetessköterskan nu och hon tyckte också jag skulle kontakta specialistmödravården direkt, men när jag ringde dem hade de stängt för dagen, så det får bli på måndag .

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare