• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Vaja
    Lady Namárië skrev 2011-01-24 17:10:12 följande:
    Snabb fråga: Kan man modellera med Ballinas SP? Hårdnar den som Bakels gör?
    Ja man kan modellera med Ballinas. Den torkar dock inte som Bakels gör. Jag har ett par dekorationer som jag gjorde för 2 år sedan. Ytan är hård, men dom är inte hårda inuti om man säger så.
  • Ankmor
    Ova skrev 2011-01-25 08:56:44 följande:
    Gör man då många lager på högkant eller fyller man den som vanligt med risken att allt glider ner på botten?
    Du gör en tårta som vanligt men delar den på hälften/ i en halvcirkel när fyllningen stelnat,
    ställer den på högkant och spacklar & dekorerar "som vanligt".
    Tomt här just nu...
  • Sigrid
    gullunge1 skrev 2011-01-25 06:43:36 följande:

    Nån som har något tips på vad man kan göra för tårta till en ettåring (ett års kalas)


    Tycker ni alla gör så himla fina tårtor, och själv känner man sej ganska värdelös :P


    Hur har ni lärt er allt? Hur gör man gubbar och så? Finns det någon bra "lära sej göra tårtor" sidor eller så?


    Jag gjorde min första tårta för ca ett år sedan. Jag har läst mycket i den här tråden men sen så har jag sökt på nätet. Youtube är jättebra, där kan man lära sig hur man täcker en tårta, hur man modellerar människor, blommor m.m. Många tårtbloggar har steg-för-steg-beskrivningar.

    Till ett ettårskalas kanske man kan göra en katt? Här har jag hittat en bra beskrivning:
    http://marsipanemla.blogspot.com/2010/03/hur-man-gor-en-katt-i-marsipan-steg-for.html
  • Ova
    Ankmor skrev 2011-01-25 15:57:42 följande:
    Du gör en tårta som vanligt men delar den på hälften/ i en halvcirkel när fyllningen stelnat,
    ställer den på högkant och spacklar & dekorerar "som vanligt".
    Det låter spännande. Brukar ni göra någon särskild fyllning och klarar den att stå på högkant i över ett dygn.
    Några andra förslag än handväskor på högkant?
  • mina12
    gullunge1 skrev 2011-01-25 06:43:36 följande:

    Nån som har något tips på vad man kan göra för tårta till en ettåring (ett års kalas)


    Tycker ni alla gör så himla fina tårtor, och själv känner man sej ganska värdelös :P


    Hur har ni lärt er allt? Hur gör man gubbar och så? Finns det någon bra "lära sej göra tårtor" sidor eller så?


    Jag gjorde min första täckta tårta i feb förra året. Efter det har jag följt denna tråd och surfat runt massor på nätet.

    Mitt förslag på tårta är barbapappa! Gör tårtbotten i långpanna och sen skär du ut konturerna av barbapapa och täcker med rosa marsipan, SP eller MMF. Sen kan du måla detaljerna med ätbar penna eller göra dem i marsipan/SP/MMF typ ögon, armar... Eller om du gör egen MMF kan du färga den med lite röd karamellfärg, så får du en fin rosa färg. Minska mängden vatten liiiite och blanda i karamellfärgen direkt i de smälta marschamallowsen, så blir det bra. Lakritssnören kan vara bra till konturer av armarna och det finns säkert något godis som passar att användas till ögon. Behövs inga särskilda verktyg eller ingredienser alls egentligen

    Alla är vi nybörjare i början! Lycka till!
  • Ankmor
    Ova skrev 2011-01-25 16:36:56 följande:
    Det låter spännande. Brukar ni göra någon särskild fyllning och klarar den att stå på högkant i över ett dygn.
    Några andra förslag än handväskor på högkant?
    Du kan ju göra en liggande väska.
    http://www.flickr.com/photos/itsyourdaycakes/528805940/

    Andra tips:
    http://blogjem.files.wordpress.com/2009/06/half-birthday-cake.jpg
    http://www.sugarcraft.com/catalog/photos/cake4.jpg
    http://www.coolest-birthday-cakes.com/images/coolest-bridal-shower-umbrella-cake-23-21348207.jpg
    Eller ett stall kanske (eller det djur som är favoriten)
    http://kaarenskakes.blogspot.com/2008/10/pony-stable-cake.html
    Tomt här just nu...
  • Fiansess
    Zvartaliljan skrev 2011-01-24 22:45:27 följande:
    jag tar bara hallonen o blandar med marsanpulver till lagom konsistens
    Säg till om du vill ha hjälp o dekorera så kan jag komma förbi på en liten lekdate Grattis till Lias idag Hjärta
    Tack snälla du !! Jag skrev i din blogg innan idag. Duktig du är!!
    fiansess.blogg.se ♥ Ellenova 08-04-11 ♥ ♥ ♥ Lias 10-01-24 ♥
  • Sigrid
    tjejmaffian skrev 2011-01-25 09:00:46 följande:
    Tänkte höra med er här inne vilka bakformar ni använder er av mest och till hur många pers ni anser att det räcker? Själv kör jag med wiltons höga (7,6 cm). Har 15 cm, 20 cm, 25 cm. Mitt problem är att jag har svårt att uppskatta sorlekarna. Jag vet att det finns stårtbitsuträknare, men på en höft, hur många skulle ni säga att en 15, 20 eller 25 cm tårta (ca 9 hög) räcker till?
    Jag använder 16, 20 och 24 cm formar och jag brukar räkna med:

    16 cm: 6-8 bitar
    20 cm: 10-12 bitar
    24 cm: 14-16 bitar

    Jag kan tycka att de räcker lite längre, men hellre lite mer än lite för lite. Det beror helt på hur stora bitar man tar. Tar man små bitar räcker de längre.
  • Sigrid

    Några frågor om marsipan.

    * Brukar ni frysa in marsipan för att det ska hålla sig längre? Hur tinar ni det? I rumstemperatur eller i kylskåpet?

    * När ni köper marsipan som ni ska färga, funkar det med extra vit marsipan? Eller ska man ta någon annan marsipan hellre?


Svar på tråden Tårttråden del 17