• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • Chianti
    Ms H skrev 2012-01-02 19:43:54 följande:
    Är det språket som är konstigt, eller varför fattar jag inte vad de jiddrar om?
    Det är sidan som är lite rörig, scrolla ner till When to Declutter och börja läs där. Clutter betyder röra eller oordning.

    En snabb tolkning av sidan:
    När ska man decluttra? Ofta  gärna en gång om dan, men bara en kort stund,. Försök inte göra allt. Det tog år att röra till allt, du kan inte rädda det på en dag.

    Vad behövs? En timer och tre lådor. En låda för KASTA, en låda för SPARA, en låda för GE BORT.
    Ställ klockan på en passande tid, en timme, 30 min. 20 min, det som passar dig. Jobba så fort du kan, men ta inte fram mer än du kan lägga tillbaka på samma tid. Välj en hylla, en låda, ett område som passar din tid. Börja vid rummets ingång och jobba medsols varje gång du decluttrar.

    Fyll lådorna med det som inte ska vara i rummet. Fråga dig själv:
    Do I love this item? Have I used it in the past year? Is it really garbage? Do I have another one that is better? Should I really keep two? Does it have sentimental value that causes me to love it? Or does it give me guilt and make me sad when I see the item?

     If you don’t love something, get rid of it! Release it so it can be loved by someone else.


    När en låda blir full eller tiden är ute, då ska lådorna och dess innehåll till rätt ställe. Kastas - i soporna. Ge bort - ställ i bilen. Spara - lägg det på rätt ställe i huset. Finns det inget ställe så lägg det i rätt rum, det kommer bli ett ställe för det när "kursen" är klar.


    Det var ungefär som jag tolkar det. Fast vi ska egentligen ninte börja decluttra förrän vecka 2. :)


    Min egen variant av babystepsen: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html
  • Chianti
    060810 skrev 2012-01-02 19:45:29 följande:
    En fråga om hotspot.
    Ska man bara städa i 2 min då och sen skita i resten? Eller hur funkar det?
    Tycker den som gjordes här på fl var bra och realistisk. :)
    Men jag förstår mig inte på det här med hotspot, så om någon vill förklara för mig så får ni gärna göra det. :) 
    Ja till en början ska man bara städa 2 minuter. Det är för att vi ska komma igång, och göra det till en vana. Bara rensa det värsta i några minuter. Man får faktiskt väldigt mycket gjort på bara ett par minuter.

    Ok, så här tolkar jag Hot Spot: En hot spot är det ställe i rummet där all röra liksom samlas. Författaren skriver att det är det ställe i rummet man direkt ser och som drar till sig saker som inte ska vara där, t ex fåtöljen i sovrummet, matsalsbordet eller sängen i gästrummet. Hon skriver att clutter drar till sig clutter, så om hon inte rensar där direkt så kommer detta ställe dra till sig fler saker bara och göra högen större.
    Min egen variant av babystepsen: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html
  • 060810

    Alltså det här tycker jag är så roligt nu!! :)
    Jag städade snabbt av bänken, och sen tog jag beslutet att den ska UT! Så nu står den utanför dörren! Där samlas bara en jäkla massa skit ju... Så ringde morsan o frågade om hon skulle ha den, det visste hon inte, så nu åker den ner i källaren (där den lär mögla ihjäl tillslut typ).
    Men jag såg inget behov för den och den tar bara massa plats så varför ha den kvar liksom... Visst stor var den inte, men jag använde den inte till något vettigt!

    Åh jag vill fortsätta nu, känner mig så inspirerad, men får nog sätta stopp för ikväll tror jag. Är rädd att det inte är lika roligt imorgon om jag gör för mycket ikväll.

    Så jag har tagit diskbänken och min hotspot, nu får det räcka! ;) 


  • Tres26

    Skinande diskbänk och ett rent köksbord. En liten fin blomma som pryder bara. Som det SKA vara :) 

  • Stoltamamman

    Underbart det här! Jag sätter igång direkt! Diskbänken här kommer jag!

  • Chianti

    Jajjamän! Diskbänken ser ut som om den hade bor hos en riktig husmor och den där röriga hyllan i badrummet där jag aldrig hittar nåt på morgnarna ser ut som en nordkoreansk militärmarsch, alla saker i perfekta rader!

    Imorrn bitti ska jag baske mig bädda sängen också, precis som en vuxen! Skål


    Min egen variant av babystepsen: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html
Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!