Jag har aldrig testat att brygga en ölsats, jag började direkt med att brygga från malt, inte maltsirap.
Vad jag hört ryktesvis är att Coopers ölsatser blir ganska äckliga, men att det går att få det hyfsat om man gör följande:
1) Använd aldrig socker i ölet, köp en burk maltextrakt och använd det istället. Socker är snål & snik, det ger ingen smak, ölet blir blaskigt och spritigt.
2) Eftersom ölsatsen stått 1 år i en varm butikshylla är jästen förstörd, köp ett paket färsk öljäst, ett kuvert Fermentis Safale S04 kostar 22:- så det är inget att tjafsa om.
Sedan ska man veta att maltextrakt (indunstad sötvört) är dyrt jämfört med malt. En burk kostar runt 100:-, ska man göra 20 liter öl på två burkar snackar vi om 200-300 kr. När jag köper malt, alltså grott och torkat, lätt krossat, korn, på säck, betalar jag 12 kr per kilogram, 5 kg kostar 60 kr (jämför med 250 kr för färdigt extrakt) . Skulle jag köpa direkt från Odal Viking i Finland kostar det kanske 2-3 kr/kg men de levererar i storsäck, det går inte att köpa några kilo, vi snackar TON-kvaniteter och lastbilar här. Har pratat med dem när de hade anläggningen i Halmstad, numera finns de bara i Lahtis i Finland.
Brygger man på extrakt blir det dyrt, fördelen är att man slipper hela proceduren med att mäska. Man sparar tid och jobb, man förlorar pengar.
OM man nu är ekonomisk/snål/huslig/pysslig och verkligen vill mäska själv, så föreslår jag nybörjare att skaffa
* En 25 liters tvättgryta på loppis, kolla att den får plats i ugnen och/eller under köksfläkten på spisen.
*En elektronisk termometer 0-100C eller en bättre elektronisk stektermometer
* Två stapelbara 30 liters jäshinkar och en stump PVC-slang. I den ena hinken borrar man ett hål i sidan, så nära botten man kan, och sätter plastslangen i hålet. Se till att det blir tätt!! I den andra hinken borrar man ett par hundra hål med 2 mm diamater i botten. Sätt hinken med hål i botten i den andra hinken, vips har du en gigantisk sil, s.k. laktunna.
* Mäska genom att blanda en gröt av 5 kg kornmalt och 10 liter 75 gradigt vatten i tvättgrytan, justera med kokande och kallt vatten till gröten (mäsken) håller 66C, ställ in grytan i ugnen som är 100C varm, låt den stå där minst 1 timme, häll i kokande vatten till det blir 72C, låt grytan stå i ugnen en timme till.
* Värm 20 liter vatten på spisen till 79C. Töm över mäsken (gröten) i din hemkonstruerade laktunna, höll över det 79-gradiga vattnet och samla upp vätskan som rinner ur slangen, när du fått ihop 25 liter har du din sötvört.
Från och med nu är det ingen skillnad på om du köper två burkar maltextrakt och späder till 25 liter, eller om du använder vörten som runnit ur laktunnan. Vörten ska kokas med humle, kylas och jäsas.
Principen är ganska enkel, men det går att nörda loss hur mycket som helst på olika maltblandningar, humlesorter, humlemängder, hur stark vörten ska vara, justera hårdhet på vattnet (med gips och krita), jästemperaturer, jästider, lagring, yadda yadda. Speciellt om det är män, de älskar att grotta ner sig i detaljer - lik förbannat smakar deras öl tämligen lika, haha. Fast hemgjord öl brukar bli god.
Inget fel att brygga på extrakt heller, det finns folk som vunnit ölbryggningstävlingar med rena extraktbrygg. Det kostar dock en slant.
Ett annat nybörjartips: börja med en enkel sort, engelsk bitter är inte svår alls. Jag har själv återgått till att brygga enkla öl med 1-2 sorters malt och 1-2 sorters humle, och använda kranvattnet som det är.
Ytterligare ett nybörjartips: Gå med i SHBF, Svenska Hembryggarförbundet. Gå en kurs på 4 timmar så slipper man springa i en massa fallgropar.