Mat som barn gillar – goda och näringsrika måltider

Att komma på idéer till maträtter som barn gillar kan vara en utmaning, särskilt om du försöker hitta hälsosamma alternativ som också är enkla att göra. Lyckligtvis finns det många recept där ute som både är näringsrika och barnvänliga. Här är några förslag på maträtter som barnen kommer att älska.

Mat som barn gillar
Tips på mat som passar små smaklökar

Barn har ofta specifika smakpreferenser och kan vara ovilliga att prova nya rätter. Men det finns många recept som är anpassade för barns smaklökar och som samtidigt är hälsosamma. Här är några receptidéer som barn ofta älskar.

Köttbullar och spagetti

  • Detta är en klassisk barnfavorit. Du kan också prova att göra rätten med fullkornsspaghetti och hemgjorda köttbullar.

Pannkakor

  • Pannkakor är alltid en hit hos barn. Gör dem mer näringsrika genom att använda fullkornsmjöl och toppa med frukt och naturell yoghurt.

Fiskpinnar med potatismos

  • Hemgjorda fiskpinnar är ett utmärkt sätt att få barn att äta fisk. Servera med potatismos och gröna ärtor för en fullständig måltid.

Hemgjord pizza

  • Låt barnen vara med och göra sin egen pizza. Använd en fullkornsdeg och låt dem välja sina egna hälsosamma pålägg, som tomater, svamp, paprika och oliver.

Korv med bönor

  • Korv och bönor är en enkel och barnvänlig maträtt. Välj en korv med lågt fettinnehåll och servera med stekta bönor för en hälsosammare variant.

Smoothie bowl

  • Mixa frysta bananer med frysta jordgubbar eller hallon med en skvätt mjölk eller yoghurt, tills du får en tjock glasslik konsistens. Servera med färska bär och fullkornsmusli.

Kom ihåg att alla barn är olika och det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Prova olika recept och se vad ditt barn gillar bäst. Och glöm inte att ha roligt i köket tillsammans! Att laga mat tillsammans är ett utmärkt sätt att lära barn om hälsosam mat och goda matvanor.

Läs mer: Mat för kräsna barn – tips och recept

Läs mer: Snabb middag för barn – enkla, näringsrika och roliga idéer

Läs mer: Tips: 10 roliga lekar för barnkalas

Läs mer: Vegetarisk mat för barn – hälsosamma och goda recept