Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Impertiff skrev 2009-05-07 15:55:24 följande:
    Det är tråkigt om det är som du upplever - att det blivit hårdare. Jag har ju själv, tycker jag då (och jag är ju inte alls partisk *S*), hittat det som är bra för mig. Jag tycker i och för sig att magläget är ok... även om forskningen säger annorlunda. Men det är INTE för att AW säger det - även om jag tagit in hennes information och tolkning - utan för att jag när jag tagit in ochprocessat för och emot tyckte att det var rätt att låta dottern sova på mage. jag kan inte riktigt se att hon uppmuntrar till att ignorera barnens behov. Kanske bottnar det i det du skriver om att du upplever att det blivit ett hårdare klimat. För min tolkning av Barnaboken och SHN är inte att ignorera mitt barns behov. Snarare tvärt om. Exempelvis har vi mindre frustrering hemma eftersom vi inte begränsar (nej, fy) vår dotter och vi har även gett henne uppmärksamhet, tid och närhet genom att vara hemma länge och sedan även arbeta omlott för att hon ska få kortare tid på dagis och mer tid hemma. Detta är bara två exempel på hur jag tycker att vår tolkning av barnaboken har gett oss verktyg att INTE ignorera vårt barns behov.
    Angående nej och fy är det något som jag håller med om och som jag nickade gillande till när jag läste barnaboken. Vi har också betydligt mindre frustration hemma jämfört med många andra familjer just för att vi inte nejjar allting... men sen är hon ju heller inte ensam om att ha "kommit på" att barn ska uppmuntras i sitt upptäckande och inte hindras, detta visar ju även forskningen på. Det har ju dock föga med hennes sovmetoder att göra. Och det är inte barnaboken jag syftar på när jag säger att hon uppmuntrar till att strunta i barnen, det är forumet, just eftersom hon i allra högsta grad är aktiv där och de åsikter hon har idag verkar inte riktigt hänga ihop med mycket av det hon stod för förr.
  • vittra
    Jazlene skrev 2009-05-07 15:57:06 följande:
    Fast jag tror att hon borde gå tillbaka i tiden lite grand, hur var det tänkt från början? vad var det viktiga då för henne? Jag vet med mig att jag läst i någon av hennes böcker fritt citerat nu: ....att hon var väl medveten om att 5 mm fanns, hon kunde inte för sitt liv tänka sig att använda denna metod, den tycktes så grym och ingen mor kunde må bra när barnen skulle skrika på det sättet. Så med 5 mm i bakhuvudet förvisso så utvecklade hon metoden till att finnas till hands, i första hand genom att bete sig säkert, att finnas där första natten, och sätta ramsa i insomningsögonblicket men att finnas där utanför dörren då. Att andra natten skulle i princip fortlöpa utan skrik alls eftersom man arbetat så intensivt med första nattens och att ramsan då satte sig" alltså som jag tolkade detta var att AW var så fullständigt emot skrik att hon först tänkte på 5 mm, men utvecklade denna metod till att ändå ta sitt ansvar hela tiden. Jag tänker att hon själv måste vara besviken av att se så många barn skrika så mycket.
    Det är helt klart lite märkligt att hennes egna metoder utvecklas till lika mycket skrikmetoder de också, det verkar som att hon inte har den insikten och förstår vad hennes kurer egentligen innebär för familjer i praktiken.
  • vittra

    Det kan ju mycket väl grunda sig i hennes idé om att alla barn är exakt likadana, de som inte följer mönstret är ju dem som skriker...

  • vittra
    MalinEddie skrev 2009-05-07 16:58:21 följande:
    Det tror jag också. Dessutom tar hon väldigt lite hänsyn till faser. Många barn som kuras är i den känsliga separationsfasen när metoder egentligen inte alls rekomenderas.
    Ja det är väldigt synd tycker jag.
    Sedan är jag som sagt övertygad om att ett väldigt stort problem är att hon så strikt tror att alla barn fungerar likadant och då skyller hon misslyckanden på föräldrarna eller insisterar på att ignorera "frågorna" istället för att inse att alla barn har olika behov.
  • vittra
    busmamman skrev 2009-05-07 17:46:19 följande:
    Jävelunge skrev 2009-05-07 16:39:02 följande: ja om man bedömmer att barnet behöver lugnas så är det självklart att ma ngår in om det behövs tycker jag.
    Tyvärr så är det inte riktigt det rådet som ofta förekommer på forumet.
  • vittra
    mariemamma skrev 2009-05-07 19:59:37 följande:
    Råden som gäller idag gör att föräldrar ger sin barn mat som tröst även för större bebisar 4-5 månaders. Så fort de gråter ska de ha mat. Man lägger dem på rygg istället för mage, vilket hindrar dem i deras motoriska utveckling och upptäckar lust. Barn behöver vara mkt på mage. Man lämnar barn på förskola för tidigt, vilket gör att barnen måste tanka närhet på nätterna= trötta föräldrar. Man överstimulerar barn genom en mängd aktiviteter från tidig ålder och brist på egen tid där barnen får lära känna sig själv och upptäcka världen. Man går runt och bär på barn i timmar som egentligen behöver något helt annat sömn,mat etc. Måna bebisar sover jättedåligt.
    Helt felaktigt att det hämmar barnens motoriska utveckling att ligga på rygg. Sen undrar jag vad det är för fel att trösta ett barn genom dess absolut tydligaste instinkt, att söka efter bröstet? Är det bättre med en massa ersättningsobjekt menar du? Där håller ju inte forskningen med i alla fall...
  • vittra
    mariemamma skrev 2009-05-07 19:55:47 följande:
    För min del är det iaf uppenbart att hon faktiskt kan väldigt mycket i ämnet. Det hon skrivit har stämt på mina barn. De är helt olika men de grunläggande behoven av kärlek, mat, sömn och egen tid för utveckling, social delaktighet är grundläggande för alla människor får man detta är man allt som oftast en nöjd och glad bebis. Jag har ens aldrig behövt gå runt och bära mina barn som alla gör som tröst. Jag tror snarare det ofta handlar om just någon av sakerna eller brist på sömn,mat, egen tid, social delaktighet.
    Intressant att du tror att mat och sömn osv kan ersätta mänsklig närhet... du antyder att närhet inte är ett behov hos spädbarn vilket ju är fullständigt galet...

    Du har inte tänkt på att anledningen till att du inte har gått runt och burit på dina barn helt enkelt beror på att just de barnen inte har haft detta extrema närhetsbehov som många andra barn har?
  • vittra
    vittra skrev 2009-05-07 20:11:40 följande:
    Intressant att du tror att mat och sömn osv kan ersätta mänsklig närhet... du antyder att närhet inte är ett behov hos spädbarn vilket ju är fullständigt galet... Du har inte tänkt på att anledningen till att du inte har gått runt och burit på dina barn helt enkelt beror på att just de barnen inte har haft detta extrema närhetsbehov som många andra barn har?
    Eller, för att se lite djupare på det hela, att du kanske inte sett signalerna när barnen vill ha närhet och inte egen tid?
  • vittra
    Jazlene skrev 2009-05-07 20:44:16 följande:
    Jag har i bland varit inne hos mina barn på natten då de vaknat, jag har försökt trösta med en kram ,smekning och några ömma ord, och skriket har nästan blivit värre. Och ibland har jag märkt att om jag då gått ut så har det blivit knäppt tyst när jag till sist lämnat rummet. Jag har tolkat det som att min närvaro nästan skrämmt upp dem ännu mer. Så det kan vara det man menar med att inte "störa". andra gånger så har de vaknat men då har det varit en uppenbar lösning på problemet, bajsblöjor eller hamnat konstigt i sängen, men i bland har det alltså varit så att när jag lämnat rummet så har skriket tystnat helt abrubt. Helt konstigt. Så visst tror jag att det kan vara så för en del barn.
    Det du beskriver nu handlar ju om att du kan läsa av ditt barns signaler, så har det varit även för oss. Ibland stör man helt enkelt mer än hjälper. Men så uppfattar jag inte AW:s råd, jag uppfattar det som att hon menar att man ALLTID stör sitt barn, barnet ska helt enkelt klara sig själv, hur mycket barnet än skriker, "protesterar" eller "frågar". För då visar man ju att vargen finns ju... så det är ju farligt att visa sig!
  • vittra

    Ärla Minou skrev 2009-05-07 21:28:11 följande:


    Även om jag inte är med i dialogen här så bara måste jag appropå det upprepa att det ju kan vara frestande att tänka att man vill göra barnet tryggt genom att visa att det inte finns något farligt. Men det är en tankevurpa att tro att man kan visa de tgenom att inte svara med närhet. Ett spädbarn kan inte dra slutsatser utifrån vad en förälder gör i ett annat rum. Kan inte dra slutsatsen att om mamma och pappa inte kommer så betyder det att allt är lugnt. Tvärtom så är det högst olämpligt att fungera på det sättet att om ingen vuxen kommer när jag ropar betyder det att allt är lugnt. När det gör ont, när jag är rädd, när jag är hungrig, när jag behöver samspel och ropar då kommer ingen - aha det betyder att jag är trygg, att det inte gör något att jag är rädd/hungrig/har ont/vill vara nära. Barn signallerar behov, svarar ingen kan det betyda att man är övergiven. Det innebär döden för ett spädbarn, då ropar man högre så att någon kan komma till ens räddning. Kommer det aldrig någon ger man till slut upp. Har man föräldrar som svarar ibland och ignorerar ibland blir det svårt att komma underfund med hur det fungerar och vad man kan lita på och inte.
    Bra skrivet! Märkligt att AW antar att spädbarn har den förmågan att resonera och dra slutsatser kring föräldernas icke närvaro... att man på något sätt skulle göra barnet tryggt genom att INTE svara? Ett spädbarn har verkligen inte förmågan att förstå att allt är lugnt, om inte ens föräldern finns där...
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.