• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • Tinuskan

    Men lätt och light produkter är ju inte samma....Mindre fett i lätt men falskt skit i light... elr har jag missuppfattat?

  • Tinuskan

    johpet. självklart ska ju bajs blöjan väck, bytter om min tjej har kissat jättemycket oxå, men då är det lite längre insomning, men det är det ju värt.

  • CasaMia
    The Bumblebee: Förstår ditt dilemma- Vi har lite så här oxå, trots att Peter inte har diabetes, har han bedrövligt dåliga matvanor och 'kostkunskap' hemifrån. Var smällfet som 6 månaders bebis! (Trodde jag skulle krevera när jag såg kort) Sedan har han idrottat vansinnigt mycket till för något år sen, så det gick bra ändå när han var ung. Men han är uppfödd på pannkakor och smörgåsar som mat och det tycker jag är efterrätt och kvälls-eller mellanmål. Det har blivit mycket snabbmat sen vi träffades och jag gick upp 15 kg på ett år - innan jag blev gravid!

    Men hur ska jag lyckas få hela vår familj att tänka rätt när det gäller mat? Det är ett rätt känsligt kapitel hemma, för "jag ska ju alltid ha så förbannat rätt hela tiden". Peter är en man med åsikter och han bara 'måste' tycka nåt om allt, vare sig han har belägg för det eller ej. Att jag har lagt ner mer tid på att komma fram till mina slutsatser räknas inte. Och dåliga vanor är så svåra att erkänna och bryta just för att de är så bekväma ... Dessutom har de ju hängt i hela hans liv ...

    Detta är lite 'Off the Topic' men egentligen inte, för det gäller ju Sannas mat i förlängningen... Ber om överseende att jag snöar in på detta.
  • Tinuskan

    Casamia: Vi har tvärtom,jag med inga mat rutiner, vill ha och sambon med riktiga matrutiner, svärmors mat e sååå god, har blivit en stor matslappis.
    Men jag försöker med att nu när Fanny ska börja äta så måste vi skärpa till oss, så hon får fina mat traditioner, och familje mys, det hänger han med på... så för någon vecka sen så dricker vi inte cola till maten,mycket för att fanny tyckte att det såg spännande ut, hmmm deras logga blir man ju törstig av att bara se.

  • Mamsie
    Hjälp! Jag har fått ett litet matvrak
    Max fyllde 4 månader i lördags.
    Vi började med gröt för 1½ v sen eftersom han inte tar nappflaska alls, han älskade det!
    Idag köpte vi lite barnmatsburkar (bra att ha hemma liksom). Nyfiken som man är så öppnade jag burken med potatis & majs. Han käkade ca 40ml och blev sur när han inte fick mer

    Alltså: smakportioner betyder väl "lite i början, öka gradvis"?
    Han verkar inte ha fattat det riktigt... De stora barnen tog det en tesked i taget från 6 mån ålder, men lille Max är tydligen väldigt matglad *s*

    Finns det nån anledning till att bromsa upp och begränsa honom? Vad är det för nackdelar med att låta honom äta sig halvmätt på annat och slurka mammamjölk som efterrätt?

    Hur tidigt kan dom börja med pipmugg? Han vill ju inte ta ens vatten i nappflaska till maten och det blir så kladdigt att ge vatten med sked.
    Nu är det middag för oss vuxna! Ses senare *vinkar*
  • Tinuskan

    Mamsie

    Hmm om inte magen knorrar så kan du forts...
    Man ska ta det lugnt mest för att inte konkurrera bort brööna, och ni har ju börjat med gröt...

    Jag anv pipmugg direkt till tjejen alltså 4mån, fatta galoppen direkt.

    Det finns barn som behöver mer tid för att tycka och förstå sked tekniken, så där kanske det inte blir mer än nån sked.

    Men detta är min personliga uppfattning...

  • Mamsie

    Tack Tinuska för svaret!
    Mina brön får grabben stå ut med ett tag till, jag ammade ju de stora i ett år vardera så... Fast man ska aldrig säga aldrig
    Äta-med-sked-tekniken funkade efter tredje skeden, inte många klickar utanför inte. Därför känns det fånigt att begränsa honom...

    Nån som vet ifall man kan frysa resten av innehållet i barnmatsburken i iskubslådor, som om man lagat maten själv?
    Och potatis blir ju grynigt, men om det är blandat med palsternacka eller majs kanske det går att frysa?


  • 4barnsMom

    Mamsie, jag fryser ner rester. Hoppas det går Och man kan nog mata i bara magen tål som sagt. Elias blev lite hård av maten..

    Och pipmugg körde jag från början oxå, funkar bra!


    Stolt Mamma till Samuel 22/7-97 Elin 24/2-00 Elias 3/3 -06 Mina hjärtegull
  • CasaMia
    Mamsie: Kul! Majs- och potatispuré var Sannas första superfavorit oxå =)
    Jag har oxå försökt att få reda på om och varför man ska bromsa när hon vill ha mer, men hittar inte så mycket vits i det, såvitt inte magen får frispel, och så iofs kan man ju ta det lugnt för att kolla allergireaktion oxå ... Nu är det istället så kul att koka och fixa mat åt henne och se hennes reaktion, för hon är ett reiktigt matmonster och verkar faktiskt tycka om mammas mat Skrattande
  • Mamsie

    Så, det kan vara så som jag misstänker: Den sk WHO-koden/Barnmatskoden (Innocentideklarationen) är orsaken till att man till varje pris måste behålla sin mjölkproduktion till minst 6 månaders ålder? Och bromsa upp ett ev matvrak
    Japp, jag är väldigt kritisk till att Sverige så med hull och hår anammat den utan att tänka eftet lite.. Jag anser att man (om det inte påverkar barnets hälsa negativt) ska få välja själv.
    Shit, vad jag är beredd på mothugg nu

    Elias Mom, om din unge tålt nerfryst mat så tål nog min det också

    CasaMia, man märker väl om magen mår dåligt, och fattar att maten kan ha orsakat det?


Svar på tråden Barnmat