• tomcar1

    Laktosintolerans ?

    Hej !
    Jag undrar hur ni som har laktosintolerans blir i magen, när ni får i er mjölkprodukter ? Min mage strular och jag har ofta jätteont, mycket gaser och kräks. Avföringen är lös, då de mest märtsamma perioderna kommer, annars är den okej. Har pratat med dietist som säger att det kan vara det, men att det inte är säkert då jag har andra bekymmer med magen pga min grundsjukdom cystisk fibros. Det enklaste sättet att testa menade dietisten på, är att köpa laktosfria produkter och testa om det blir bättre. Hur har ni fått diagnos ? Utesluter ni all laktos eller kan ni äta de produkter som är reducerade på laktos ?
    Vad tycker ni, låter det som en "laktosmage" ?
    /tomcar1

  • Svar på tråden Laktosintolerans ?
  • yava

    Min äldsta son är laktosintolerant och han har samma symptom som du bortsett från kräkningarna. Vi fick labborera oss fram till diagnosen genom att utesluta mjölk helt och hållet och sen trappa upp sakta sakta för att se hur han reagerade.
    Vi gjorde blodprov på vc för att utesluta mjölkallergi men laktosintolerans syns inte på blodprov.
    Hoppas din "egen utredning" går bra och att du mår bättre snart.


    Anton 2000 , Elias 2004 , BF dec-07
  • strojes

    Om du ska prova laktosfritt är det bästa nog att utesluta all laktos (alltså bara äta/dricka sådant som är absolut laktosfritt). Vänta med låglaktosprodukter ett tag. Om du äter helt laktosfritt ett par veckor och märker en bättring kan du ju prova med lite låglaktosprodukter och se om det funkar och köra vidare med det.

    Lycka till!

  • tomcar1

    Hej !
    Tack för era svar. Är det bara flytande produkter som jag ska köpa laktosfria ? Vad ska jag tänka på mer i matväg att köpa laktosfritt. Min avföring är väldigt slemmig också (ursäkta) är det vanligt vid laktosintolerans ?
    /tomcar1

  • strojes

    tomcar1: Till att börja med ska du vara väldigt noga med att det blir absolut laktosfritt så lusläs innehållsförteckningen! Laktos brukar finnas där man minst anar det...
    Skummjölkspulver tex innehåller laktos!

  • Mamma och Mor

    Tycker att det låter litegranna som att du är laktosintolerant. Förut användes test typ laktosbelastning etc men då de gav så osäkra resultat så används det inte särskilt mycket numera. Istället uppmuntras de som misstänks ha denna intolerans att ha en laktosfri kost under några veckor och sedan åter införa laktos i kosten. Blir det en förbättring under den laktosfria perioden och en viss försämring när laktosen åter introduceras så brukar man konstatera att det handlar om en laktosintolerans.

    Numera finns det mest att köpa laktosfritt; mjölk, smör, keso, matlagningsgrädde, creme fraiche, joghurt etc.

    En länk med en del matnyttig information:
    http://laktosintolerans.sida.nu/


    ~Min fina tjej - Miriam 061213~
  • tomcar1

    Hej !
    Min dietist sa att jag kunde äta mjukost, då det mest består av hårdost och det inte är laktos i det. Är det så ? Jag äter inget smör på mackorna utan bara mjukost oftast. Ska jag utesluta allt med laktos i då ? Svårt detta med vad man ska sätta ut och så.

    skydiver...står det att det är laktos i eller kan det benämnas med något annat ord ?

    Barbone...tack för länken.

    Kan man använda laktosfri mjölk som vanlig mjölk, dvs vid matlagning i såser, stuvning, pannkakor m.m ?

    /tomcar1

  • mångabarn

    jag använder laktosfri mjölk i all matlagning plus att jag dricker den också och det går bra..i nödfall tar jag lactastabletter som finns på apoteket..hade samma symtom som du magplågor.kräkningar lös i magen

  • tomcar1

    mångabarn...har du fått diagnosen laktosintolerant ?
    /tomcar1

  • MuminMy

    Hej

    Rekommenderar gärna Valios produkter, de beter sig mest likt "vanlig" mjölk/mjölkprodukter. Har laktas-tabletter som jag använder när jag t.ex. fikar ut eller är bortbjuden för att slippa krångla, funkar bra tycker jag.

    Mjukost finns det lite olika, du får läsa innehållsförteckningen, vissa innehåller "hårdost" och "smältsalter" då är den "i princip" laktosfri.

    Laktosen sitter i vasslen kan man säga vilket gör att ju magrare produkt desto mer laktos, det är därför som hyfsat vasslelösa produkter som hårdost och smör är i det närmaste laktosfria.

    Det finns ganska gott om listor på nätet, t.ex. på www.slv.se där man kan se hur mycket laktos olika livsmedel innehåller.

    Jag fick rekommendationen av läkare att utesluta laktos under 3 veckor, eftersom jag då blev helt bra så konstaterade läkaren att jag led av laktosintolerans.

    Efter graviditeten tål jag faktiskt mer än innan så nu kan jag äta typ en kula glass eller några rutor mjölkcholad eller en kanelbulle utan att bli dålig, det är skönt


    Hemma tycker jag inte det är något problem alls att vara laktosintolerant, det är borta som det är jobbigt, men då är tabletter superbra att ha


    En enda solstråle är nog för att driva bort många skuggor. /Franciskus
  • strojes

    mångabarn: Som jag nämnde längre upp så skummjölkspulver innehåller laktos. Så fort det står att det innehåller mjölk finns det laktos med. Står det däremot enbart mjölkprotein går det bra. Laktos=mjölksocker.
    Det allra bästa är ju att verkligen ta bort all laktos ett par veckor först och sedan succesivt återinföra lite i taget för att se vilken nivå du kan ligga på. Produkter som det står "laktosfritt" på ska vara naturligt fria från laktos. Produkter som det står "låglaktos" på finns det /kan det finnas lite laktos i.

Svar på tråden Laktosintolerans ?