• Lilja84

    Janssons frestelse utan anjovis

    Ja jag vet anjovis är ju egentligen huvudpoängen med janssons frestelse , annars blir det ju mer vanligt fiskgratäng än nått annat , men jag verkligen hatar anjovis ,har försökt i alla år att tycka om det men det går bara inte .
    Vad för fisk passar sig bäst (och i vilken form , rå,rökt,gravad osv osv ) och ändå ger lite karaktär åt gratängen som inte är anjovis , så det inte bara smakar typ torskgratäng .


    Livet går vidare vare sig du vill eller ej.
  • Svar på tråden Janssons frestelse utan anjovis
  • Niinaaa

    Har för mig jag har läst att man brukar ta i kaviar istället

  • Kristin24

    gör en vanlig potatisgratäng då


    Go och glad Kexchoklad
  • Trinity78

    Jag hittade ett recept på Tasteline:

    Vegetarisk Jansson

    4 port

    8 st potatisar, skurna i smala stavar
    1 gul lök, skivad
    1 msk ströbröd

    Gräddblandning:
    3 dl grädde
    1,5 krm kryddpeppar
    5 st nejlikor
    1/2 tsk salt

    Frästa champinjoner:
    3-4 st färska champinjoner, skivade
    0,5 krm kanel
    0,5 krm kryddpeppar
    2 krm salt
    1 msk flytande margarin

    Gör så här:
    Koka upp grädden med nejlikor, kryddpeppar och salt. Låt dra i ca 15 min, sila bort nejlikorna och lägg i den skivade löken och koka upp igen. Låt stå och dra tills champinjonerna är stekta.

    Skär champinjonerna i mindre bitar och fräs dem i flytande margarin. Krydda med kryddpeppar, kanel salt.

    Varva champinjoner, lök och potatis i en ugnsfast form. Häll över grädden och strö till sist över ströbröd.

    Grädda i ca 1 timme och 10 min i 200 grader


    Gravity always wins
  • ebben

    Hm,ja,min åsikt är ju att janssons ÄR med just ansjovis!!
    Gillar man inte det så äter man annat.....
    tex laxgratäng/laxpudding,eller fiskgratäng

  • Lilja84
    Kristin24 skrev 2007-12-18 13:03:29 följande:
    gör en vanlig potatisgratäng då
    ska ha det utöver till korven och köttbullarna osv istället för kokt potatis .
    Livet går vidare vare sig du vill eller ej.
  • mHalmstadsmamma

    Jag brukar göra den med isterband i stället för anjovis......och min "jansson" är så populär på julbordet...

  • Lilja84
    ebben skrev 2007-12-18 13:04:18 följande:
    Hm,ja,min åsikt är ju att janssons ÄR med just ansjovis!!Gillar man inte det så äter man annat.....tex laxgratäng/laxpudding,eller fiskgratäng
    Ja jag vet ,m en själva gratängen (utan anjovisen) är ju god , hehe men tycker det blir för lite mat av det hela att bara göra det som en slags potatisgratäng
    Livet går vidare vare sig du vill eller ej.
  • SusanneJ

    vi brukar ha köttfärs istället för ansjovis. super gott.


    (¯`°?.¸ ღ EBBA 061210 ღ ¸.?°´¯)
  • Lilja84
    mHalmstadsmamma skrev 2007-12-18 13:05:45 följande:
    Jag brukar göra den med isterband i stället för anjovis......och min "jansson" är så populär på julbordet...
    men hur gör du då ? alltså rå, steker upp den , skivar ,strimlar hehe ?
    Livet går vidare vare sig du vill eller ej.
Svar på tråden Janssons frestelse utan anjovis