V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10
I en bok jag har: "Maten som stärker ditt immunförsvar" av Kirsten Hartvig står följande på sidan om Crohns/Ulcerös colit:
Prevention och behandling
En välbalanserad kost som innehåller tillräckligt med kvalitativa kalorier är ett av de viktigaste inslagen i preventionen och behandlingen av IBD. Kosten bör innehålla mycket kalcium, magnesium, potassium och spårämnen som zink och järn. Folat och vitamin B12 är viktiga för tarmslemhinnorna, och A-, C- och E-vitaminer är kraftfulla antioxidanter med förmåga att hämma inflammation.
Bioflavonoider som finns i de flesta läkeörter har en kraftfull effekt på enzymer som är inblandade i inflammationsförsvaret.
Inflammation kan också minskas genom att ersätta animala fetter med de omega 3-fettsyror som finns i valnötsolja, linfröolja och fiskoljor.
Sträva efter att återställa den naturliga tarmfloran genom att inkludera levande soyayoghurtkultur och komplexa kolhydrater i kosten.
Undvik däremot vetekli, socker och raffinerade kolhydrater samt vanliga livsmedelsallergener som spannmål och mejeriprodukter.
Supermat mot IBD:
Aprikos, Avokado, banan, blomkål, brysselkål, bär, bönor, citron, endive, frön, kikärter, kål, linfrö, linser, majs, mango, mangold, musli, nötter, okra, papaya, persilja, ris, rödbeta, sojayoghurt, sparris, spenat, squah, tahini, tempeh, vindruvor, vitkål, ärter
************************************************************