Inlägg från: grådis |Visa alla inlägg
  • grådis

    V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10

    I en bok jag har: "Maten som stärker ditt immunförsvar" av Kirsten Hartvig står följande på sidan om Crohns/Ulcerös colit:

    Prevention och behandling
    En välbalanserad kost som innehåller tillräckligt med kvalitativa kalorier är ett av de viktigaste inslagen i preventionen och behandlingen av IBD. Kosten bör innehålla mycket kalcium, magnesium, potassium och spårämnen som zink och järn. Folat och vitamin B12 är viktiga för tarmslemhinnorna, och A-, C- och E-vitaminer är kraftfulla antioxidanter med förmåga att hämma inflammation.
    Bioflavonoider som finns i de flesta läkeörter har en kraftfull effekt på enzymer som är inblandade i inflammationsförsvaret.
    Inflammation kan också minskas genom att ersätta animala fetter med de omega 3-fettsyror som finns i valnötsolja, linfröolja och fiskoljor.
    Sträva efter att återställa den naturliga tarmfloran genom att inkludera levande soyayoghurtkultur och komplexa kolhydrater i kosten.
    Undvik däremot vetekli, socker och raffinerade kolhydrater samt vanliga livsmedelsallergener som spannmål och mejeriprodukter.

    Supermat mot IBD:
    Aprikos, Avokado, banan, blomkål, brysselkål, bär, bönor, citron, endive, frön, kikärter, kål, linfrö, linser, majs, mango, mangold, musli, nötter, okra, papaya, persilja, ris, rödbeta, sojayoghurt, sparris, spenat, squah, tahini, tempeh, vindruvor, vitkål, ärter

    ************************************************************

  • grådis

    Angelstorm, klart du får vara med på listan! Du är nu införd Bra att du ringer läkare. Sa de inget mer när du fick sluta med medicinerna pga levervärdena?

  • grådis

    Angelstorm, vad var det för mediciner du åt? Riskabelt o riskabelt...du känner ju dig sämre.... så helt bra var det ju tydligen inte Trist att bli dålig när du varit frisk ett tag
    Hoppas du får tag på dem. Sköt om dig.

    Tindrasäiti, bra att magen växer o bebin sparkar, konstigt att du inte går upp bara. Det kommer bara bli ett streck kvar av dig med en stor kula på Ursäkta, inget illa menat Vad roligt sagt av Tindra, gulligt
    Havregrynsgröt brukar funka för mig, men jag har ofta en inkörningsperiod...man blir sämre innan man blir bättre....

  • grådis

    Lite husmorstips.....

    Te för lederna:
    1 del fläderblommor
    1 del johannesört
    1 del sellerifrön
    1 del nässlor
    1 del svarta senapsfrön

    Blanda örterna väl. Använd 1 tsk örtblandning per kopp kokande vatten. Lägg örterna i en uppvärmd tekanna.Häll på kokande vatten, täck över och låt dra i 10 minuter.

    Te mot värk och smärtor:
    2 delar johannesört
    2 delar älgört
    1 del rosmarin
    Blanda örterna väl. Använd 1 tsk örtblandning per kopp kokande vatten. Lägg örterna i en uppvärmd tekanna.Häll på kokande vatten, täck över och låt dra i 10 minuter.

    Lungrenade teblandning:
    1 del lakritsrot
    1 del timjan
    1 del eukalyptusblad
    1 delpepparmynta
    1 del luktviol
    1 del fläderblommor
    Blanda örterna väl. Använd 1 tsk örtblandning per kopp kokande vatten. Lägg örterna i en uppvärmd tekanna.Häll på kokande vatten, täck över och låt dra i 10 minuter.

    Bara att plocka fram örtkorgen och gå ut o skörda till sommaren

  • grådis

    MaddeG, stackare.Är man dålig i ett skov så kan det ju påverka foster/grav fast det verkar som om man måste vara rejält dålig då. I övrigt finns väl en viss ökad risk för att man föder förtidigt. Tråkigt med missfall, men det behöver inte bero på sjukdomen, var du långt gången? Skickar en kramis och hoppas du har stöd o hjälp i din närhet*kram*

    Dalkulla, javisst är det gott med mobilt bredband o laptop, har jag med sedan i höstas, funkar skitbra. Jobbigt att inte få sova, jag blir helt konstig och får ont i magen av det, inte nyttigt. Hoppas barnen frisknar till och att mannen tar sin del av bördan, det är ju mycket nog för dig med flytt och allt. Skötom dig, kram kram

    Nallatalla, beundrar dig att du orkar plugga. Jag går kurs på jobbet nu och känner mig helt mosig efter 2 dar Tack för tipset om vatten på supparna, nu har jag börjat försöka komma ihåg dem Går sådär, men det är ju lite lättare när de är lite blöta.

    68an, attans att jag inte tänkt på det tidigare....sambon har ju bokat tåg upp till Sundsvall första helgen i februari...men jag ville inte följa med för det skulle bara bli massa party med håriga bikers Men jag kunde ju åkt med o hälsat på dig och lite annat folk jag känner...hmmm Får kolla på sj hur biljettläget ligger till....sen beror det på...hmmm nä nu lovade jag nog för mycket....vi ska iväg med jobbet torsdag-fredag nästa vecka ju...hihi, sicken virrpanna Men jag kommer förbi dig next time, promise

  • grådis

    fairyfloss, vad skönt att du fick sova lite bättre Kanske medicinen som kickar in nu då. Hoppas det fortsätter så.

    mammasknodd, jobbigt med ledvärk...har du ingen katt att linda runt handen? En vetekudde funkar ju oxå...
    Får du ofta ont, eller om du ätit nåt speciellt eller vid speciellt väder eller om du har extra dåliga dagar i tarmen? Trist, inte bara behöva springa på toa utan dessutom värka oxå. Dessa erbarmligt kassa kroppar...grrr är vi ihopsatta på second hand allihop månntro? Kramis på dig, hoppas ungarna blir friska och tarmen sköter sig så att du får sova.

    Nu ska jag äta räkmacka....mmmmm precis kokat ägg....lite majonnäs måste man väl kunna unna sig....räkor uppepå och sen bara tugga i sig Smask

  • grådis

    MaddeG, stackare, verkar skitjobbigt att behöva vänta 4 veckor...kunde de inte kollat med vul nu? Skickar över en kram. Hoppas allt löser sig.

    JajjaB, är det bättre hemma med de sjuka? Vad är det för kurser du läser denna termin? Eller är det fortsättning från förra?

    Nalla, attans att stumpen inte kan lugna sig. Kan du inte be om att få typ Scheriproct, suppar med lite lokalt verkande kortison i? Kanske biter bättre än Pentasa? Jobbigt med kisseriet oxå, det är ju så enerverande. Här är det ok. Magen har varit lite spattig det sista...har ätit massa korv o kött och druckit pilsner och inte tänkt sådär på matvanor o att vara nyttig direkt, så det har varit lite akut till toa emellanåt, provar nu med Pentasasupparna...går ju liiite bättre med vatten på, men jag tycker ändå att det är lite småjobbigt. Lite ont, blir nödig, kommer blod ibland...förmodligen rispar man väl upp nåt när man petar in den?, men man får väl prova ett tag till...skulle förmodligen behöva nåt mer för jag har haft lite ajaj - ont känningar på "de gamla vanliga ställena"... men man inbillar ju sig att bara man äter nyttigt så går nog det över....hmmmm
    Med relationen vet jag fortfarande inte riktigt...har inte varit hemma på 3 veckor, har inte haft nån bil och sen var jag i Jokkmokk och sen jobbade jag osv och han har jobbat borta också... så det är lite svårt att lappa ihop det. Men vi får se, när vi väl träffas så brukar det vara bra och bara vi pratar ut med en gång om saker o inte drar det i långbänk eller göder surdegar så känns det ju bättre. Men det känns ju lite tröstlöst med avståndet och tidsbristen.

    Lällas, hoppas att det "bara" är en finne, eller ev hemorrojd. Har aldrig hört om fistulerande UC? Håller tummarna för dig. Gå till din doktor, det kirrar han. Hoppas du fått nåt svar ang hostan.

    BCsvensk, Laxabon urrrk. Tycker lite synd om dig. Men det låter lite häftigt med kamerakapseln. Hoppas det kommer fram några svar som kan hjälpa dig. Kram kram. Berätta gärna om hur det kändes...om du märker av den?

    68an Jo, det blir fler turer till Sundsvall Grattis till vinsten igår förresten "Ditt" lag vann ju i hockey. Apropå sport, såg du den grymmma handbollsmatchen?

    LSS, trist att sälja hunden.Usch
    Hur går det annars då, pluggar du eller? Kram

    nybliven lappjänta, välkommen Tråkigt att du är sjuk, hoppas du ska finna stöd o pepp här i tråden. Man kan fråga om allt och man kan spy av sig när man har haft en dålig dag
    Kolla in lite på länkarna ovan, där kan du kanske hitta lite info o tips. Ibland ramlar det in massa inlägg, då kan man behöva upprepa sin fråga så att den syns Hoppas du ska bli bättre snart.

    MaijaO, så då har du fått diagnos då. Skönt men ändå oskönt. Bra att veta vad man ska behandla mot, tråkigt att inse det... Hur är läget annars då?

    Jag lägger till MaijaO o lappjänta uppe under uc då eller?

  • grådis

    Saxat från nätet:
    ********************************************************

    Kost vid ulcerös colit

    Ulcerös colit kan inte botas med en särskild diet, men symptomen kan lindras. Framförallt är det under skoven som man kan nå en märkbar effekt med en viss diet. Är man symptomfri skall man försöka att äta en så varierad kost som möjligt för att säkerställa att man får i sig all energi och näring (vitaminer, mineraler, fettsyror och proteiner) som kroppen behöver.

    Måste anpassa kosten till individen

    Då alla reagerar olika på livsmedel är det viktigt att råden individanpassas med hjälp av en dietist. Exempelvis upplever en del patienter att de reagerar negativt på mjölk medan andra kan reagera på gluten eller citrusfrukter. Man skall aldrig helt utesluta någon typ av livsmedel ur sin kost utan att kompensera för detta bortfall. Dietisten hjälper till att se över intaget så att maten blir näringsriktigt sammansatt. Tag kontakt med din läkare för att få en remiss till en dietist.

    Specialprocessade spannmål verkar kunna ge effekt

    Det finns studier som visar att personer med inflammatoriska tarmsjukdomar får en bättre tarmfunktion när de äter en kost med specialprocessade spannmål. Det behövs dock ytterligare studier innan vi kan gå ut med någon allmän kostrekommendation. Produktfamiljen Magiform består av müsli, bröd, kex och skorpor. Magiform saluförs på hälsokostaffärer och är avsedda att ätas som komplement till sin vanliga kost och läkemedelsbehandling. För att man skall se någon effekt behöver man äta produkterna under ett par veckor.

    Mjölksyrabakterier är bra för magen och kan hjälpa till att normalisera tarmfloran. Livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier är exempelvis dofilus, hälsofil eller Proviva fruktdryck.

    Lugnt leverne är bra för magen

    Det fett som vi finner rikligt av i fetare fiskar (omega 3-fettsyror) kan ha en dämpande effekt på inflammatoriska processer och en del patienter mår bra av att äta mer fisk eller tillskott i form av kapslar eller droppar.

    Att tugga maten väl och att äta i lugn och ro underlättar för matsmältningen. Magen är inte inställd på att äta om det är stressigt.

    Råkost passar bäst för en frisk mage. Kokta grönsaker tolereras oftast bättre.

    Kan behöva vätskeersättning

    Vid diarréer måste vätskeintaget ökas. Vid diarré förlorar du både salt och socker som bör ersättas och det är viktigt att du får råd om vätskeersättningar. Rådfråga din läkare, dietist eller på apoteket.

    Skriven av: Anneli Frisk, dietist
    Uppdaterad: 2002-03-01

  • grådis

    Info om UC:

    netdoktor.passagen.se/default.ns

    www.magotarm.se/foldrar/ulceros.html

    ulcerosa.se/

    www.lagerhorn.com/pdf/uc_bok_annika_lagerhorn.pdf

    www.ferring.se/patients/p_bestall/pdf/Ulceros.pdf
    sv.wikipedia.org/wiki/Ulcer%C3%B6s_kolit

    ungdomar.se/qa_nav.php

    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    ***************************************************************

    info om RA:

    netdoktor.passagen.se/default.ns

    reumatoid-artrit.se/

    www.reumatikerforbundet.org/start.asp

    ***************************************************************

    Wegeners:

    www.wegeners.se/

    www.mayoclinic.com/health/wegeners-granulomatosis/DS00833

  • grådis

    JennyF, hur gammal var du när du blev sjuk? Hittade en länk om nåt som påminner om dina problem, litegrann kanske? Fast det var hos nyfödda...
    hirschsprungsverige.egetforum.se/forum/viewtopic.php
    Men de hade fått göra sån där tryckmätning osv som du pratade om.

    *************************************************************
    Litet klipp från crohns.se fråga doktorn om skillnader mellan crohns och Ulcerös colit:

    Skillnader mellan Crohn och ulzerös colit
    Inskickat av: tomas (2007-12-27, Ref.nr 33680)

    Hej!

    Jag har en kusin som har Crohn och själv har jag Ulzerös colit (nyligen opererad). Jag undrar vad det finns för skillnader mellan sjukdomarna? Jag undrar dessutom vad som händer i kroppen när man får någon av sjukdomarna? Och vad det finns för teorier till att man får Crohn och Ulzerös colit?
    Dag Risberg, gastroenterolog, svarar:

    Hej,

    Detta var omfattande frågor - där svaren bara delvis är kända.
    Crohn och UC har en uppenbar likhet i det att båda utgör kroniska inflammartoriska tarmsjukdomar vars orsaker sannolikt är en kombination av omständigheter, såsom rubbningar i kroppens immunsystem, obalans i kontakten mellan tarmbakterier och tarmväggen, etc.
    Skillnaderna är dock väsentliga; Crohn kan drabba en eller flera lokalisationer inom hela magtarmkanalen, medan UC strikt håller sig till ändtarm-grovtarm. Crohn utmärkes av djupgående inflammation, ofta genom hela tarmväggen (även på utsidan), medan UC begränsas till den ytliga slemhinnan. Crohn medför risk för komplikationer utanför tarmen, såsom fistlar, abscesser (varbölder), samt tarmförträngningar pga ärrbildningar (stenoser). Av bl.a dessa skäl kan Crohn yttra sig på en rad olika sätt, medan aktiv UC ffa utmärkes av inflammerad grovtarmslemhinna med blodig, ev lös, avföring.
    Vad som i grunden ligger bakom dessa sjukdomar är ännu inte helt klarlagt, teorierna är många, omfattande och låter sig tyvärr inte i detalj redogöras inom detta begränsade forum.
    Enkelt skulle man kunna sammanfatta:
    1. en genetisk (medfödd eller förvärvad)störning inom vissa kromosomer
    2. en obalans i kroppens immunförsvar,
    3. en bristande skyddsbarriär i den ytliga tarmslemhinnan - vilket medger passage av främmande ämnen (bakterier etc)genom tarmväggen till immuncellerna.
    4. en utlösande händelse, som t.ex en bakterieinfektion. Via en komplicerad kedjereaktion uppstår inflammation i tarmväggen, och sjukdomen är ett faktum.

    MVH

    Dag Risberg
    ***********************************************************

Svar på tråden V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10