Inlägg från: grådis |Visa alla inlägg
  • grådis

    V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10

    fairyfloss ja samma sekund från varsinn sida av klotet
    Det kanske bara är tillfälligt som du reagerar på tomat osv, som du skrev så ändras ju en del under grav också.

    Här är ett ställe som drivs av en kille som har crohns, men han har varit frisk, eller skovfri om ni föredrar det , sen han började äta kosten de förspråkar:
    www.levandefoda.se/

  • grådis

    Obs: I Raw Food-dieten ingår inte sojaprodukter, gluten, socker, honung, mejeriprodukter eller animalier (kött, fisk, kyckling och ägg).

    Tack vare den levande födans balanserande egenskaper har vi haft goda erfarenheter med: Diabetes 2, Candida, högt blodtryck, ADHD, tarmsjukdomar, övervikt, att sluta röka, reumatiska problem (reumatism, artros), hudproblem, cancer, allergier och mycket mer.

    ********************************************urklipp från deras sida

    Fast det är ju gott att få äta något varmt ibland också
    Fisk o ägg skulle jag ha svårt att klara mig utan...
    Men resten köper jag...fast vetegräsjuice hmmmmm kanske går bort?

  • grådis

    klipp från deras receptsida:

    Anti-magsårs smoothie
    Denna smoothie hjälper mycket mot mag- och tarmproblem som skyddar och läker magslemhinnan.
    1 mogen gul eller grön kiwi
    1/2 cantaloupe, med skal
    1 mogen banan
    Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Tillsätt vatten efter behov. Servera och njut!

    Kalas-/Näringsbollar
    2 dl groddade jordnötter
    1 dl groddade solroskärnor
    2 dl blötlagda fikon
    1 dl blötlagda dadlar (eventuellt)
    2 bananer
    2 dl riven kokos
    Kör jordnötterna, solros och de blötlagda frukterna i matberedare till en jämn massa. Skär bananerna till kuber (ca 8 kuber på en banan). Forma massan till bollar fyllda med banankuberna. Rulla i kokos. Stora som små älskar dessa, perfekt till barnkalas.

    Finsmakarens Fyllda (4 pers)
    4 medelstora tomater
    2 mosade avokado
    1 dl groddad alfalfa
    ½ pressad citron
    3 msk mjölksyrad morot
    ¼ finhackad röd lök
    ½ krm Himalaya kristall salt
    Halvera tomaterna och gröp ur innehållet i en skål. Tillsätt resterande ingredienser i skålen förutom alfalfan och blanda samman allt med en gaffel. Fyll tomaterna med röran, garnera med alfalfan och använd andra delen av tomaten som lock.

    "En sommarfavorit!", enligt journalist och fotograf från tidningen Hälsa.

    Frukttårta 8-10 personer

    Mandelgrädde:
    3 dl blötlagda och groddade ( i 24 h) mandlar. För vit grädde skalas mandlarna. Mixa dem till en jämn smet o smaksätt med lite honung.

    Vi brukar hälla grädden i en "nätpåse" i 15 minuter, då separerar vi mjölken och grädden och kan då spritsa grädden. Servera annars bredvid tårtan.

    En annan variant av grädde är avocado-kräm:
    Mixa mandlarna enligt ovanstående recept. Tillsätt 1-2 avocado och honung.
    Denna kräm serverar vi till tårtan, god också till en fruktsallad.

    Botten:
    6 dl blötlagda fikon
    6 dl blötlagda dadlar
    ca 1 dl kokos
    Blötlägg den torkade frukten över natten. Bearbeta i matberedare tillsammans med lite kokos. Kokosen binder vätskan så att tårtan får sin fasta goda konsistens.
    Bred ut jämnt på ett tårtfat.

    Fyllning:
    3 st söta äppel
    2 st mogna bananer
    1 krm äkta vanilj
    rivet citronskal, ifrån 1/2 citron
    Riv äpplet grovt, mosa bananerna med en gaffel. Blanda tillsammans med kokos, vanilj och citronskal. Bred på fyllningen över tårtbottnen.

    Garnera:
    Med säsongens frukter och bär, eventuellt krossade nötter. Servera mandelgrädden till eller spritsa på tårtan.

    Tårtan håller sig bra några dagar,

  • grådis

    070706
    när jag hade tarmvila och drack ngn typ av astronautkost...Biosorbin...tvi vale... iaf det gav minimalt med slaggprodukter...dvs man bajsade mindre för preparatet var sammansatt så att det allra mesta togs upp av kroppen. Vet inte riktigt hur nutri funkar, men det borde ju vara samma tänk... man ska ju vila tarmen samt se till att kroppen får näring så den orkar kurera sig. Samtidigt så har ju de flesta näringsdrycker en tendens att innehålla massa socker...och socker är ju lösgörande.. jag vet inte, men Trasig Mage el nån kan nog svara bättre på detta

    Lärka78
    välkommen till tapetklubben Det vill gärna bli lite långt när man pratar om intressanta saker
    Klart man ska kunna få reda på vad man är allergisk mot. Man betalar ju för sig...
    Jag provade lite gluten-laktos och köttfritt ett tag. Fick ner crp från 50 till 16 så effekt hade det
    Men sen kajkade allt ur och jag började käka allt o inget och så blev jag dålig igen.
    Fibrer, bönor osv kan ju vara lite svårt när man är inflammerad, "river" lite för mycket i maggen. Likadant med för mycket grönt, brukar funka bättre med kokta grönsaker än råa, när man är i ett skov. Man får börja försiktigt och sedan öka på när tarmen läkt.
    Din morbror verkar klok, lyssna på honom
    En viktig sak om man ska ändra sina kostvanor är att inse allt GOTT man KAN äta, istället för att titta på det man inte kan äta. Det gör mycket för om det ska lyckas eller ej, tror jag, att man ser till vad man vinner istället för vad man förlorar.
    Men visst är det svårt att ändra på sig när man är trött o hängig och inte har inspiration i köket.

  • grådis

    Lindis, det grejar du. Se det som en chans att få reda på vad som är fel och att du kan närma dig en behandling som hjälper dig. Känner du dig mycket osäker så försök få med dig nån du litar på som kan stötta och hålla handen och peppa dig. Ring på måndag och säg att du vill ha lugnande under undersökningen för du känner dig tveksam och osäker.
    Inför laxeringen så laddar du med mjukt toapapper, fet salva att smörja in baken med, saft eller ngt klart som du gillar, massa vatten, om du rör på dig och dricker mycket så kommer mer ut = du kanske inte behöver dricka upp allt av Laxabonet...börja trappa ned redan nu så att det inte finns så mycket slagg i tarmen...undvik kött, kiwi och linfrön (kött tar lång tid att bryta ned, fröna kan fastna i instrumentet) Lycka till och kramis
    Det är inget kul men man tar sig igenom det, alla (nästan) härinne har varit i samma situation, flera av oss har gjort det många gånger, det går! Tänker på dig. *kram*

    Mammasknodd, vilken trist affär, inte ens meloner i fruktdisken

    070706, jobbigt om räserbajset ökar... har du provat med te, Proviva blåbär, byta sort på näringsdrycken? En del av de där drinkarna är ju konstigt nog mjölkbaserade...
    Tallmogården körde med nåt potatisavkok...hmm har inte boken här nu, men de hade flera tips på fasta/tarmvila som folk fick tills diarre'rna försvunnit.Hoppas du snart blir bättre.

    Molle, skönt med ett datum, men samtidigt skrämmande. Förstår att det är nervöst just nu. Men utnyttja denna sida och alla goa människor som har erfarenhet, fråga dem och skriv av er. Rebecca kan ju fråga på och försöka beskriva vad hon känner. Ilcos sida kanske också kan ge nåt?
    Kramis på er, tänker på er.

    Nalla, lycka till med studierna Du är tuff, beundrar dig att du orkar, småbarn, gravid och studier! häftigt Kram på dig

    Fairyfloss, javisst är det värt att ändra sina vanor om man kan bli bättre av det Synd att det ska sitta sålångt inne bara
    Det är ju märkligt igentligen, man drar sig för att prova det mest logiska och naturliga men tvekar inte när det gäller att stoppa i sig diverse syntetiska mediciner med tusen biverkningar, röka och dricka alkohol fast det är nåt som man inte mår så bra av.
    Varför är man sån? Fast jag har svårt med mediciner och röker inte Men jag äter ju som en kratta och tvekar inte att sippa rödvin,och skjuter hela tiden upp det "nya livet" till en annan dag Nästa vecka, då j*klar ska jag börja träna och äta regelbundet...
    Fast man har ju startat processen, äter nyttigt ibland, äter regelbundet ibland, försöker tugga maten ordentligt, har börjat lyssna på mina Mindfulnesskivor för att varva ner, promenerar imellanåt, läser på om kost och kropp, har börjat med havregrynsgröten på jobbet igen (tar några dagar innan magen vänjer sig när man inte ätit det på ett tag...) osv osv
    Klart, har man haft 37 år på sig att etablera dåliga vanor, då tar det nog mer än en vecka att ändra kurs och staka ut nya mål

    Idag ska vi greja hemma,vi har fått en helg utan barn som bonus, de ville åka med sin mor när hon skulle bort hela helgen. Det blir målning av sovrumstaket, jag ska se om jag hittar långkalsonger o mössa såj ag vågar mig ner i garaget...brrrr det är KALLT i vår källare... men min lilla hobbybil behöver lite kärlek om den ska komma ut och få smaka asfalt till sommaren
    Ikväll blir det spenat och fetaostfyllda piroger och schlagerfestival

    Sköt om er alla goingar, krya på oss

  • grådis

    68an, skickar en stooooor kram *kramar om* Du är en go tjej och jag gillar dig
    Har du ringt om armen ännu? (Om den nu ff gör lika ont?)
    Hoppas du slipper magsjukan. Sköt om dig.

    LSS, får du inte tag på mag&tarm så åk till akuten och ge dig inte förrän du etablerat en kontakt med nån kunnig läkare som kan tarmar. Bedrövligt att du halkat imellan stolarna såhär. Har du aldrig gått på ngn mottagning? Du är ju opad, det måste väl ha skett under nån typ av uppsikt och uppföljning? Du ska inte gå på vc, du ska gå på en mag&tarmmottagning. Vem får du Remicaden hos då? Du måste väl stå under uppsikt om du får en sån behandling? Vem ska du ringa vid ev biverkningar osv?
    Förstår att det är jobbigt. Man tappar lätt sugen om man skiter hela tiden och blir trött och inte riktigt orkar med sin vardag. Men just därför måste du ringa och tjata, så att du får hjälp till en dräglig vardag. Har du nån klasskompis som kan komma hem med papper och info och läxor?
    Kramis på dig, hoppas det löser sig.

    fairyfloss, åhnej Vad tråkigt att du blivit så dålig. Oroligt att krampa så med bebisen i magen. Försök att ring barnmorskan eller din läkare. Kramis

    Tindrasäiti, usch, du o fairyfloss har inget flyt nu. Stackare. Hoppas du också kan hitta hjälp.Tycker så synd om dig, fy vad jobbigt Skickar lite kramar

    malvasmam, socker är ju lite laxerande samt att det påverkar tarmfloran så många upplever ökade besvär efter sockerintag. Värt att notera är väl också att undersökningar visat att crohnspatienter har ett högre sockerintag än resten av befolkningen... Så visst kan väl besvären höra ihop med lördagsgodiset. Hoppas allt är bra för övrigt med dig och barnen.

    Rebecca,kul att se dig Förstår att du är lite nervös inför op, men lyssna på alla tips du får av de härinne med erfarenhet. Det ska nog gå jättebra. Du är ung och repar dig fort, kom ihåg att humor, skratt o ett friskt humör hjälper till i tillfrisknandet. Kramis på dig och jag tycker du är modig o klok som fattat ett beslut om att få till ett friskare liv. Starkt gjort. Det kommer att bli jätteskönt för dig att slippa toastressen och tröttheten.
    Sköt om dig,kram

    MaijaO, det är en syn det.Trodde mest promenaderna hjälpte till att sätta fart på magen och att det var bra vid förstoppning Men frisk luft o så är ju bra, för alla

    Själv är jag hemma från jobbet idag...stenförkyld, snorar o nyser som attan. Ont i halsen också. Var till Konsum och köpte ingefära och citroner o kiwi. Efter några koppar varmt vatten med strimlad ingefära, färska citronskivor och honung så har det lindrat i halsen iaf. Käkar kiwi och avokado och försöker koppla av.
    Sköt om er allihop, gillar er

  • grådis

    Kan inte låta bli....
    Apropå matpratet några sidor sedan:

    Hittade ett recept som verkade smaskigt och som är glutenfritt och som går att göra mjölkfritt:

    PAJ MED POTATIS OCH SPENATFYLLNING
    4 pers
    Denna paj blir både läckrare och nyttigare med tunt skivad potatis än med traditionell pajdeg av vete eller graham. Tål du inte mjölksocker kan du byta ut mjölken mot laktosfri mjölk eller osötad soja- el. havredryck. Fårost av fetatyp innehåller inte laktos:

    250g hel förvälld spenat
    1 purjolök
    1 msk olja
    4-5 stora potatisar
    1,5 tsk salt
    4 ägg
    3,5 dl mellanmjölk
    200g fårost 16% Fett
    1 stor vitlöksklyfta
    1 krm svartpeppar
    2 tsk torkad timjan
    1 msk oskalade sesamfrön

    Värm ugnen till 200grader

    Tina spenaten och strimla purjolöken tunt

    Pensla pajformen med olja

    Skala potatisen och skiva tunt, tunt. Täck pajformens botten och sidor med potatis, strö över 0,5 tsk salt

    Vispa ihop ägg, mjölk och smulad fårost. Blanda ner timjan, pressad vitlök, salt och svartpeppar.

    Krama ur överflödig vätska från spenaten. Fördela spenat och purjolök i pajformen.

    Häll äggsmeten över grönsakerna och strö över sesamfrön.

    Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg.

    (Klarar man inte purjolök så byt ut till nåt man klarar)

  • grådis

    slj, hej Jo, det kan vara lite jobbigt att läsa ikapp härinne ibland
    Skönt att Lukas är blod/slem fri, visset att han är trött o glåmig.
    Hoppas läkarbesöket går bra och att ni fårnån rätsida på det.
    Kramis

  • grådis

    Lärka, hehe, vilken syn med alla människorna runt bordet med Laxabon

    Lindis, vad duktig du är! Jag har aldrig fått i mig allt, har alltid spytt och fått ta lavemang... men nu får jag bara phosporal, är ju bara två glas att dricka....smakar pyton
    Om det inte kommer nåt, så prova att "gymnastisera" lite, massera magen, drick mycket vatten osv. Varmt lycka till idag, ska tänka på dig. Kramis

    Nä, ska serva målaren med kaffe....han grejar i vårt sovrum...slipar och ska ttapetsera....wow, tänk att få en tapet på väggen....hmmm 'generad* jag rev ner tapeten förrätt länge sedan, men sen kunde jag aldrig bestämma taqpet och började således helt logiskt renovera hallen istället
    Men nu, äntligen, ska vi få ett sovrum...sambon tror på ett lyft i romantiken Mmmm rött blir det, så nu j*klar ska det bli åka av i sänghalmen

    ses om en stund

  • grådis

    BCsvensk, javisst är vi det Lät kul med egen frisör...kan ju bli en del spännande utseenden på vägen till fullärd kanske?

    Lällas, åka till NY, åhhh va kul. Förstår att du längtar efter påsk. Kul att resa så mycket tillsammans
    Jo, färga håret har vi väl alla gjort Med varierande resultat, en gång blev jag orangerosa, såg helt enkelt inte klok ut de tittade lite medlidsamt när jag kom till affären och stod och bläddra bland färgpaketen för att hitta nåt som jag kunde färga över eländet med... Hoppas dina slingor blev bra iaf
    Du är en inspiration, skriver så positivt om träning och att du kommit tillbaks till din trivselvikt efter kortisonträsket. Jag har en 7-8kg som ska bort också...så man kan känna sig som människa istället för heffaklump

    lotusflower, kul att se dig här också

    Tindrasäiti, tycker nog också att du ska lägga in dig om de vill det. Skittråkigt javisst...men det måste väl vara bättre i det långa loppet. Du måste ju få en chans till ett drägligare liv. Kramis på dig, hoppas det ska vända och att du får bra hjälp.

    Fairyfloss, hoppas den "nye" läkaren är bra och lyssnar på dig. Jag tror också på levande föda...till viss del...skulle ha svårt att aldrig äta ngt varmt tror jag. Och är man i ett skov så är det ju lite väl rivigt och svårsmält... Lättare att börja med det när man läkt ut tarmen? Kanske bättre att prova Tallmogårdens tarmfasta för att försöka läka ut skovet?
    Ta hand om dig, att blöda så mycket är ju aldrig bra Kramis kramis

    Mammasknodd, jobbigt med all oro över medicinering, men som du skriver så måste ju du vara frisk för att kunna ta hand om dina barn också. Svårt. *Kram*
    Intressant att läsa om smärtorna, jag har aldrig fött barn, men många gånger funderat över hur ett av mina krampanfall står sig i jämförelse... sist gång jag fick stopp i en förträngning så höll smärtorna i sig > 2 dygn. Kramper (som gör j*vligt ont så man gnyr till slut) som kom med ca 10-15min mellanrum och som höll i sig ca 5-10min, med lite molande värk hela tiden därimellan...

Svar på tråden V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10