Inlägg från: grådis |Visa alla inlägg
  • grådis

    MaddeG, håller tummarna för att du inte haft mf.Min doktor har alltid skällt på mig pga att jag gått för länge innan jag sökt hjälp. Så ja! ,jag (och alla läkare jag haft) tror att det är lättare att bli av med ett skov om man börjar behandla i tid. Framförallt innan man går ner sig fysiskt o psykiskt och så slipper man kanske starka mediciner, ev komplikationer osv.
    Och är du nu gravid så är det väl jätteviktigt att du blir bra. Sköt om dig och hoppas du får tag på din läkare.

  • grådis

    Lärka78, wow, utvald till interljuv bland så många och sedan ett vikariat bara sådär Vad skönt att få tjäna lite kosing nu då
    Tråkigt bara att magen bråkar. Ang kostråden ovan, så har jag väl provat till viss del. Förra hösten fick jag ett "stopp" och fick se sjukhuset från insidan i 5 dar... jag fastade ju av förklarliga skäl i några dar efter det anfallet. Började med flytande på sjukhuset, lite näringsdryck osv.

    Åkte hem och fortsatte fasta några dar på vatten, juice, näringsdryck, buljong o the, sen började jag med grönsakssoppa. Trappade upp med kokta mosade grönsaker (gjorde mos på potatis, blomkål o morötter osv) åt riskakor, sen vart det kokt fisk och sånt där.

    Höll på med en diet ett tag, åt långsamt och regelbundet, tuggade MÅNGA ggr, åt mycket fisk och vegetariskt, uteslöt mjölk av alla de slag, i början undvek jag även gluten, sen införde jag havregrynsgröt med färsk skivad frukt på till frukost, åt ägg, provade kyckling för variation.

    Blev mer frukt och gröna bladgrönsaker, nötter och frön, undvek att dricka till maten (då späder man ut magsafterna och syran blir utspädd och får svårare att bryta ned maginnehållet innan det kommer till tarmen), jag åt mina B12 vitaminer och folsyran, undvek socker och vitt mjöl, försökte komma ut och promenera i friska luften osv, var sjukskriven för att verkligen varva ner och ta hand om mig och lånade min systers hund.

    Och jag kände mig mycket piggare Min sänka gick ned från ca 50 till 16,utan mediciner, wow så låg hade den inte varit på länge... Mitt hb gick upp från 100 till 116, wow igen, så högt hade jag aldrig haft!

    Så det var lyckat

    Men säg den lycka som varar Sen började jag jobba, stressade när julen kom, åt helt fel, stöp i backen med snowboard och fick ett svårt slag i magen rätt på den sämsta delen av tunnisen... och blev skitdålig och hade jätteont... efter tre dagar till fjälls med ajaj kom jag så hem och började trycka i mig Entocort som jag hade hemma... var och tog prover efter en vecka...sen kom telefonsamtalet från läkare: "Vad har du gjort? Hur mår du igentligen?"... sänkan var nu uppe på 125 eller nåt.
    å började allt om igen, ny Entocortkur och försök att ta sig tillbaks till de bra matvanorna, bara för att vid en undersökning få konstaterat att symptomen/sjukdomen spridit sig och vips ( nåja...de symptomen hade kommit smygande flera år men jag valde att blunda...) så hade jag en stenos i ändtarmen å nu går jag på Pentasa supp behandling...som går sådär....
    Men men, jag försöker ständigt komma på hur jag ska förhålla mig till mat. Jobbigt när man skiftar mellan illamående och glupande aptit och ont eller inte ont, lös eller hård.

    Men jag tycker definitivt att du ska prova att utesluta mjölk. Det finns så mycket alternativ så det är inte så svårt. Börja med en liten fasta och trappa sedan upp försiktigt och inför nåt nytt, en sak i taget och notera hur du mår.
    Om du är känslig för fibrer och inte klarar råkost så kör med kokta grönsaker i början. Samma med frukt, du får känna dig fram vilka frukter du klarar, ta en liten bit att börja med. Banan brukar funka...obs gröna bananer är stoppande, mogna innehåller mer socker och är lösande!
    Undvik fet mat och stekt mat.
    Bra om man ser till att få i sig tillräckligt med kalcium, mineraler (zink och magnesium), b-vitaminer osv. Proviva för att få i sig nyttiga tarmbakterier är bra, finns även i mer koncentrerad tablettform på hälsokosten, Probion. SPC-flakes finns på apoteket o hälsokosten, de ska vara bra på att minska diarreer. Har man mycket diarreer kan man också dricka resorb från apoteket för att upprätthålla salt o mineralbalansen.

    Har man mycket gaser kan man prova Salus the från hälsokosten med Anis, fänkål och kummin, jättegott Kör man på piller varianten så finns Dimetikon på apoteket.

    Jag märkte en enorm skillnad på pigghet tyckte jag, bara av att äta annorlunda Har i alla år varit fruktansvärt trött, hängig, ofta frusen efter måltid, illamående osv.

    Finns även en del som hängde här förut som provade AloeVera, flytande från Dr Donsbach, de tyckte de blev bättre.

    Oj....vad långt det blev, sorry

  • grådis

    Trasig mage, vad säger din läkare om att du inte kan äta utan att få ont? Måste vara jobbigt med näringsdryck i längden? Tur att du gillar dem
    Jag var med i RMT förr... Vi hade en ungdomssektion i vårt län och vi hade studiecirklar och gjorde resor och var på Lundsbrunns kurort osv Sen var vi många som flyttade så då rann det ut i sanden, sen har det inte blivit av att jag gått med igen. Men jag tycker nog att det är bra att de finns och att man igentligen borde vara med, för de bevakar ju de tarmsjukas rättigheter i samhället, ger info om senaste forskning, ger stöd o hjälp osv.

    Mammasknodd, tråkigt att äta mer kortison, men blir du bättre så... det är ju lite pest eller kolera med de här sjukdomarna och medicinerna Jag har ofta när jag haft mina skov fått en startdos på 40mg och sedan trappat ned 5 mg/vecka. Man blir pigg och frisk men ser ut som en pösmunk tyvärr har den där dubbelhakan fastnat på mig, hehe kan ju inte bero på ålder och massa mat, eller?
    Sköt om dig och hoppas du hittar nåt i matväg du kan äta när du blir sugen.

    Nalla, håller tummarna för att trängningarna ska ge med sig, usch vad jobbigt att gå så, det är ju lite svårt att koppla bort. Kram

    fairyfloss, välkommen tillbaks
    Skönt att du hittade oss igen

    fruU jisses, tur att det släppte till slut. Njae paprika, svamp o lök kanske inte är någon hit när det är trångt i passagen... jag har också fått stopp o jävulskt ont av det. Hoppas du får må bättre i helgen

    MaddeK ha en trevlig helg och njut av din lediga dag

    MissDisa, hur går det för dig?

    Ha en trevlig helg allihop och sköt om er, krya på oss, kram kram

  • grådis

    MaddeG, har lagt till dig på listan Hur är det annars nu då?

    TrasigMage, klarade du dig från stormen i helgen?
    Vad jobbigt när de säger så...inget mer att göra...gilla läget...usch. Det är tufft. Har du provat nåt alternativt? Många med IBS blir ju hjälpta med hypnos och avslappningsövningar. Även vi crohnsare mår nog bra av att lära oss någon form av avslappning och av att stressa mindre osv. Jag skulle bli tokig av att leva på näringsdryck...fast jag hittade aldrig nån som var sådär jättegod....vilka är dina favoriter? (Kan ju vara bra att veta om man behöver nångång )

    MaddeK, lät som en rolig helg

    Lällas, klart du ska hänga här och sprida solsken

    BCsvensk, jösses, hehe, klart man ska utnyttja resurserna när man ändå är där...åkt så långt bara för att skita en skvätt på torsdag kväll och sen svälja en kapsel...nä nä, det är väl lika bra att köra hela racet, eller Du är rolig du. Skönt att det gick bra i slutänden. Och vad jag skrattade åt han i växeln Sköt om dig

    Mumlin, den lockiga röda var jättesnygg i håret Bra recept. Ska skriva av och prova nån dag när "kökslusten" infinner sig
    Hoppas du snart passerar stadiet där du måste undvika affärer o folksamlingar. Verkar som du samlat på dig ett uppdämt shoppingbehov

    MaijaO, klart du lades till på listan, nu när du äntligen fått svar. Till nästa trådstart ska listan snyggas till och uppdateras, blev ett litet hastverk från min sida denna gång...fort och fel men den gamla tråden stängdes ju så då plankade jag bara av det gamla.

    jajjaB, skoj att gå ut o dansa Det var du värd efter allt slit det sista. Ekonomi, huvva, starkt. Är inte min grej ska jag erkänna Hoppas maken fortsätter ta sig uppåt och att lilltösa hostat o snörvlat färdigt. Kramis

  • grådis

    MrsDream, hehe;-D den med sugmärket var bra. Och skottskadan.
    Annars då? Återhämtat dig?

    Nalla, hoppas stumpen lugnar sig. Hur är det med hästarna nu då? Har du nån annan som rider o sköter dem nu eller?

    Dalkulla, det ska väl bli skönt att slippa köra 14 mil om dagen. Jag är långpendlare så jag vet att det är jobbigt och flängigt. När flyttar ni in i lägenheten? Jobbigt att du inte får sova ordentligt. Är det pga magen eller barnen? Är det barnen kanske din man kan hjälpa till lite extra så att du verkligen får sova ut iaf några dagar per vecka. Du har varit dålig så länge så du måste vara rädd om dig gumman. Kram kram, hoppas du snart ska få bli lite piggare

    Vargsjäl, välkommen tillbaka När ska du börja med Remicaden? JAg har aldrig provat men det finns några härinne som gjort det.

  • grådis

    Mumlin, vilka smarriga inlägg och länkar Jag satt och åt

    JennyF, hoppas att det är nåt enkelt då....en mask istället för levern eller nåt. När jag haft slem har det som de andra skrivit varit gulvitt, ibland ljusbrunt med röda strimmor i...blod. Spindelväv låter ju onekligen mystiskt? Som en sån där kokong som spindlarna lägger sina ägg i? Eller mer som själva nätet?
    Du måste absolut hålla oss uppdaterade

    GMT, kul att se dig igen. Tråkigt bara med de dåliga nyheterna. Stackare. Jag brukar inte förespråka operation, men lille Lukas måste ju snart få en chans till återhämtning och få växa och bli lite frisk. Usch vad jobbigt ni har det. Tänker på er och skickar en hel bunt med kramar till hela familjen. HÄlsa slj och hotsam. KRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMMM

    Nalla, jag har varit ledig i helgen och hemma för första ggn på tre veckor...du förstår att det går lite långsamt att lappa ihop förhållandet då vi träffas "så ofta"... Vi var på mc-mässan i Göteborg i lördags, sen fick jag ju göra en insats och röja bort alla julsaker....jaja, jag har ju inte varit hemma på länge

  • grådis

    Trasig mage, ja, just det Fortimel heter de ja. Skogsbär var nog den enda jag tyckte var god. Det fanns nåt annat märke oxå men de smakade inte gott, nån konstig bismak o syntetiskt...
    Jobbigt med ledvärken. Verkar skitjobbigt.

    JennyF, vilken sköterska, trist. Men ring igen, be att få prata med nån annan o kräv en telefontid iaf m läkaren. Har du mycket ont och själv märker att ditt allmäntillstånd försämrats så måste du ha rätt till en läkare ju... Ring.
    Ang mens så försvann min i tonåren när jag blev riktigt skitsjuk och gick ner för mycket i vikt, annars har den varit som vanligt...ända tills nu. Men det är mer åldern och sånt som påverkar min nu tror jag.Efter jag tog ut min Levonova spiral -05 så har den varit VÄLDIGT sparsam och lite på gränsen till obefintlig ibland, har iofs obefintlig ägglossning oxå...hamnat i klimakteriet 15 år för tidigt? Ätit för mycket kortison som rubbat allt vad hormonbalans i kroppen heter? Uschamig.
    Kramis på dig o hoppas du får nån hjälp

    Mammasknodd, näringsdrycker finns på apoteket så man kan köpa dem utan recept också...om man vill prova på vad de smakar på egen hand. Hoppas den förhöjda kortisondosen gör verkan nu och hjälper dig ur svackan.

    Dalkulla, gumman, usch, hoppas du repar dig snart och att de pysslar om dig hemma. Kram kram

    Tindrasäiti, ring till läkaren, alternativt åk in akut. Så kan du ju inte ha det, de måste väl ta hänsyn till bebben, eller?
    För att lindra så länge kan du prova med Proviva blåbär, the, buljong, riskakor, vila, drick Resorb för vätskebalansen.
    Kram o hoppas det ordnar sig.

    Mumlin, jovisst, aptiten frodades när man läste de smaskiga detaljerna, hehe, det är skönt med en sida som har så högt i tak Har du börjat med din boll ännu?

    BCsvensk, hur är det annars då?

    GMT, du är så rar o omtänksam

    Kram o godnatt allihop, ska krypa till kojs, är lite trött, har varit på kusthotellet i Varberg på vattengympa, avslappning, bastu, jacuzzi och kvällsbuffe´afton, jätteskönt Kan rekommenderas för att ladda batterierna. Lite MåBra tid.

    Förstår om inte alla kan dra iväg på sånt när magen protesterar, men man kan tappa upp ett varmt bad o tända ljus o sätta på lugn musik hemma o mysa lite.Och om bad inte är på dagordningen kanske ett mysigt varmt gott fotbad räcker för att sprida lite välmående, ibland är det de små grejerna som gör det

  • grådis

    Hej hopp

    Det måste vara nåt i den kosmiska strålningen denna vecka, så många som mår dåligt
    Jag sällar mig till skaran....har skitit illa och haft spruttbajs i flera veckor...man försöker ju ignorera det, men... nu har jag även fått ont i magen o mår lite illa, blääää.
    Sen ska jag till lassa på måndag, men min doktor är inte frisk ännu, så jag får en annan. En dam. Och idag skulle jag ta prover, de stack tre ggr men fick inget blod så jag fick gå igen! Det var ju snällt av sköterskan att hon inte ville plåga mig, annars brukar de gräva runt en 7-8 gånger tills de hittat nåt och man kommer därifrån med tårar och blåmärken.
    Så den nya läkaren blir säkert jättenöjd då jag kommer på måndag o inte tagit några prover...(åker bort imorgon på konferens med jobbet tors-fredag så hinner inte ta några då heller)Så är det

    Axelpaxel och Dalkulla, lite extra kramar till er som har det riktigt skruttigt och j*vligt, usch, förbaskade tarmar
    Det är ju inte meningen med livet som ni säger, era läkare måste ju försöka hjälpa er att höja er livskvalite. Håller tummarna för er att det ska bli bättre snart.Kramar, tänker på er.

    68an, oturstjej Vart det ett komplicerat brott? Stackare, skickar en kram till dig med.

    Tindrasäiti, hur gick det? Fick du tag i doktorn?

    Lärka, jag är inte från Varberg, jobbar här (Veckopendlar typ)
    Jag har också Pentasasuppar...är dock inte så flitig på använda dem heller...tycker jag blöder när jag använder dem? Och skiter slem?Får höra på måndag...hmm lär väl bli lite uppläxad antar jag, eftersom jag struntat i dem så mycket.

    Mammasknodd, lycka till hos reumatologen nu då

    Fairyfloss, vad skönt att colifoamen funka

    FruU vad tråkigt om du tappar din läkare, nu när du äntligen tycks ha fått till det med kontakten.Jag är lite orolig för min läkare också, börjar misstänka att han kanske inte kommer tillbaks...skit också Han har varit super och fixat det mesta.

  • grådis

    Mammasknodd, jo, jag hoppas oxå att hon är bra...jag höll ju på i så många år innan jag hittade rätt Jag är en rätt hopplös patient med dålig sjukdomsinsikt...det står faktiskt så i min journal*skäms*........så när jag fick "min" doktor Jorge så började en resa som pågått i ett antal år nu för att få in mig på rätt spår.Skit om man hamnar hos en som återigen bara drar fram receptblocket och inte "ser" hela människan, dvs mig
    Otur om det är crohns och inte uc du har...men men, shit happens, and shit happens alot when you´ve got crohns
    Se till så att du inte hamnar mellan stolarna bara.

    Tindrasäiti, vad bra att du fått en tid. Förbered dig och skriv ner hur du har mått det sista på en lapp så att du inte kommer av dig när de ringer Hoppas fisken gjorde susen och stannar kvar en stund i magen och att du får sova inatt. Drick mycket sm mammasknodd säger. Kram

Svar på tråden V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10