Inlägg från: grådis |Visa alla inlägg
  • grådis

    V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10

    Hej hopp hallå

    Trist att så många mår skit, vilken tur att denna tråd finns så man kan skriva av sig och få lite omtanke o stöd.

    Själv är jag väl mest självförvållat matt efter konferens med jobbet torsdag till fredag, och en liten partykväll med gamla kompisar igår.

    Ska till läkaren imorgon på "besiktning" Håll tummarna för att hon är bra och att jag inte behöver skämmas alltför mycket...

    Dalkulla, tack för omtanken, snällt av dig att erbjuda "stickhjälp", jovisst är det lite pestigt att vara svårstucken. det brukar gå bra för det mesta iofs.

  • grådis

    Smultron ett, välkommen tillbaks

    itmorsan, vad skönt att slippa mediciner. Ballongvidgning, hmmm det var tal om att jag skulle fått göra det en gång...för att vidga en stenos? Vart satt ditt?

    Snart fyra, välkommen hit

  • grådis

    68an, vännen. Huuu vilken kväll du hade. Usch. Vad hemskt att ingen hjälpte dig. stackare.
    Hoppas du slipper op och att du fortsätter krya på dig.

    Angelstorm, om du små fastar lite på egen hand innan, soppa, dricker mycket vatten o buljong osv så kanske du kommer undan med att inte ha druckit alla 4l av Laxabonet...jag har aldrig fått i mig allt. Har spytt innan det är klart...men jag är lite kinkig med sånt där...barnslig jag vet Men drick mycket och rör på dig så brukar man få ut det mesta.
    Nuförtiden får jag alltid Phosporal, då dricker man två glas...fast det är som pest eller kolera...smakar räv. Fast om man håller för näsan och tar stora klunkar, dricker nån saft eller tar sugtablett efter så funkar det. Som de övriga skriver så blir man lite frusen och hängig, så yllesockar och mysfilt och fri passage till toan samt mjukt toapapper är lite bra tips. Har man lite babianröv sen innan så kan även en mjukgörande salva vara bra.
    På sjukhuset så får jag gå in i ett "förrum" (efter att ha bytt om så att underkroppen är bar) och lägga mig på en brits med filt på mig. Så får jag två piller och så sätter de nål. (för smärtstillande och lugnande, vilket som är vilket vet jag inte)
    Sen går man in i coloskopirummet, där är det lite dämpad belysning, får lägga sig på britsen, en sköterska klappar om en och håller handen, doktorn kommer och hälsar, man blir insmord och så sätter de på "tv:n", instrumentet förs in och man kan börja följa "actionfilmen"...dvs se hur man ser ut inuti
    Ibland får man vrida lite på sig, ibland trycker sköterskan på magen, ibland tar de biopsier (små vävnadsprover) osv,
    Hur man upplever det hela varierar väldigt.Har man krokiga tarmar med kraftig inflammation plus en ovarsam doktor så känns det mer än om man är skovfri, har en varsam doktor och tarmar som är som breda motorvägar så instrumentet löper fritt
    Efteråt är det skönt om man blir hämtad av nån, men jag har åkt buss hem och det har också funkat. Får man inget lugnande eller smärtstillande så kan man köra själv. Det som är är att man är lite hängig och lågt blodsocker när man fastat och laxerat, så man kanske inte är jättesugen på att köra bil, trött och vimsig och lite yr.
    Som 68an skriver, du fixar det, se det som att nu j*klar får de reda på hur dina tarmar ser ut och du kan få rätt behandling. Lycka till

    Intressant att läsa om alla med luftrörsproblem...här är en till!
    Har astma, hade massa lunginflammationer och luftrörskatarrer när jag var liten och allergi och eksem. I tonåren blev det astma, pälsdjursallergi (som bättrade sig ...tur eftersom vi har katt men det är ju inte bra...), märker också av det mer i samband med förkylning och ansträngning.

    Idag har jag varit på lassa...på en drive-through, iallafall kändes det så...
    Hon var en väldigt intensiv människa som jobbade på ackord eller nåt. Speedad. Kom in, hon försökte sätta sig in i 20 års sjukdoms historia på 2 minuter, skrev ut lite recept, fyllde i vad sköterskorna skulle ta för prover, klämde knappt på magen (hur kunde hon känna nåt öht?) sa att jag inte skulle bli kallad på 1 år.... men ring om det är nåt. Öhh javisst. Skulle börja med Asacol, du kan ju äta dem om du vill, eftersom du verkar göra så...
    Hmmm har min läkare dumpat mig och jag fått henne för att jag skulle inse det som han har kämpat för att få mig att förstå...att man är utlämnad åt sig själv,ingen annan kan äta mina mediciner, ingen annan kan göra mig frisk, jag måste själv inse och ta hand om mig...
    Jag blev rätt tagen och snopen och när jag åkte därifrån höll jag på att börja gråta,kände mig som ett övergivet barn.
    Skitlöjligt, men det känns helskumt, min läkare var nämligen tillbaks,men ändå hade jag fått en tid till den här nya, snyft, har han tröttnat på sin helknäppa patient som alltid är så hopplös? och lämpat över mig till henne?
    Suck, när ska man växa upp?

  • grådis

    Hej hopp

    Tack gulle er för snälla ord och omtanke. Jo, jag ska väl ringa eller maila till min gamla doktor. Han är ju den ende på 20 år som såg till hela människan, brydde sig om själen samt att jag kunde fråga honom om allt. Vad jag än hade problem med så kunde man fråga eller nämna det, och om det var nåt som behövde ses över så fixade han remiss till andra för att kolla upp det. Han ringde hem nångång för att kolla hur jag mådde och han har svarat på mail osv. En riktig guldklimp...inte undra på han varit sjukskriven...han bryr sig helt enkelt för mycket om sina patienter...

    Och med tanke på hur svårbehandlad jag varit...är lite som fairyfloss tror jag, mycket skeptisk till piller!....så behöver man ju en läkare som ställer en mot väggen ibland och som har givande samtal med en, men som samtidigt visar att han bryr sig.

    Man har stått pall i 20 år med den här sjukdomen och gjort alla undersökningar som finns både en och tre och fler gånger, gått igenom apotekets sortiment med mediciner och dratt sin historia för hundra läkare....men nu de sista åren har kroppen och psyket sagt stopp, sist jag käka kortsion vart jag så stressad och deppig så jag fick panikångest, blev så smärtkänslig så det inte gick att göra en vanlig rectoskopi utan fick skickas till kirurgen för att sövas osv (Hade en stenos en bit in som gjorde att det inte gick så bra med rectoskopin...så på kirurgen skulle de vidga den...men slapp som tur var eftersom prednisolonsupparna hade minskat svullnaden)
    Men man har repat sig och börjat komma på fötter, försöker varva ner o äta rätt osv...i detta läget kändes det väl inte helrätt att byta läkare....aaaarrrrgbggghhhh

    Ursäkta egoinlägg ala´roman
    Men man behöver ventilera ibland, och här hemma är det ju inte nån som lyssnar o förstår direkt....Tack för att ni finns
    Även om ingen orkar läsa, så är det ändå skönt att få skriva av sig (Därför folk bloggar? Hmmm )

  • grådis

    gmt, skönt med en dag utan blod i blöjan. Kram till er o Lukas

    LoneStarState, Hipp hipp hurra i efterskott Grattis grattis.

    TrasigMage, när jag är dålig så får jag ofta feberkänningar...det känns som feber men visar inte alltid utslag på termometern. Och det har varit i samband med mat. Har alltid trott att det typ beror på att man har ett visset allmäntillstånd, kassa blodvärden mm sen när man äter så ska kroppen försöka bryta ner o ta hand om födan, och då tar det så mycket resurser från ett redan utsatt system, allt blod till magsäcken typ så resten av kroppen hamnar på sparlåga och man fryser o känner sig trött och yr.
    Mycket ovetenskapligt Men jag har heller aldrig fått nåt bra svar av läkarna på det.

    JennyF, 2 år!!! Stackare. Förstår att du lurar dig själv ibland och trycker i dig mat. Så har jag också gjort när jag är dålig...men det har ju inte fått såna konsekvenser som för dig. Lider med dig.
    Har du provat nån diet eller nåt schema nångång...liksom trappat upp jätteförsiktigt? Byggt upp tarmfloran. Sen infört nån liten grej i taget? Suck, fast om tarmen inte rör sig verkar det ju lite jobbigt vad man än hittar på.
    Massa kramar till dig, hoppas verkligen de ska komma på nåt bra sätt att hjälpa dig.

    Fairyfloss, hemlagad mat med naturliga råvaror tror jag också på. Med tanke på hur mycket skit de proppar i alla livsmedel nuförtiden så är det ju inte alls konstigt att folk har problem med tarmar och allergier.
    Vår lokala Konsum har ett stort utbud av närodlat och ekologiskt, jag försöker handla sånt i möjligaste mån.
    Många med skov och irriterade tarmar mår bra av att utesluta mejeriprodukter från kosten. Har du provat med nåt tillskott av "snälla" tarmbasilusker för att hjälpa magen till balans? Här finns ju Proviva, fast jag köper det i tablettform på hälsokosten; Probion. Lactobcillus osv. En del äter sån yoghurt (typ Acidofilus) men jag får ont i magen av yoghurt.
    Har svårt att äta för mycket pannkakor med...vet ej om det beror på mjölken, mjölet eller det faktum att man gärna steker dem i rätt mycket smör?
    För mycket fet mat är väl inte heller jättebra. Glass funkar inte heller, brukar köra med Tofulines utbud, det går bättre, men det kalla sätter lite fart på magen (jämför kalla vatten diskussionen häromdagen)
    Kantareller och vitkål får jag vara försiktig med, men det är pga förträngningar i tunntarmen.

  • grådis

    En annan grej om det här med kosten...
    (Det var nån som skrev i inlägg om socker och jäst osv) ...

    vi har väl nog konstaterat att vi är riktiga gottegrisar de flesta av oss och har sug efter sött och godis.
    Då när jag körde min fasta och sen "sunda kosten" så försvann sötsuget efter ett tag

    Om man har taskiga matvanor (som är lätt hänt då man är tarmsjuk eftersom inget smakar, man blir dålig eller får ont av en massa och tappar lust och ork att ta tag i detta med maten) så får man nog överlag vitamin och mineralbrist, men kommer man tillrätta med det så kommer man också tillrätta med mycket av ens andra symptom (trötthet, deppighet, sötsug, frusenhet,osv osv)

    Förr när jag hade ständig räserbaj och rasa i vikt o fick feberanfall osv så mådde man ju ständigt dåligt. Man orka ju inget.

    De sista åren har mina symptom ändrat sig, varit ömsom hård ömsom lös, inte rasat i vikt osv Har försökt att skärpa mig med maten (käkat en jäkla massa broccoli och annat grönt för järnet ) och jag är piggare, eller tja, inte sjukskriven lika ofta som förr

    Eller så inbillar man sig...min kollega som jag delar lägenhet med när jag jobbar, säger att han aldrig träffat nån som kan sova så mycket som mig
    Och förr hade jag ett mer fysiskt jobb, nu är det bara fysiskt ibland så då kanske man inte tar ut sig lika mycket?

  • grådis

    Lällas, bra att du fick hjälp med hemmisen, trist att det blev så jobbigt bara Usch, varför ska det behöva vara så? Klart att man blir ledsen och gråter när det gör ont och man blir chockad och det är ju lite otrevligt med folk som rotar i häcken med skalpeller. Uuuuuhhh. De borde inte se till ålder när de tar emot patienter, utan se till att vi alla är just patienter, lika små och osäkra inför det okända på sjukhuset oavsett om man är 5 år eller 85 år. Fler sköterskor åt folket! Som kan hålla handen och trösta.
    Hoppas att det läker fint nu och att det inte kommer fler. Får du nu bara fixat hostan oxå så är du fit for fight och ready for baby Kram o lycka till

    MrsDream, lät ju helskumt det där?! Lite rassel och lite pling... Kanske något att ringa in till Rix morgon zoo och Våga Fråga?

    Lilloppan, välkommen hit. Vill du att jag ska lägga till dig i listan däruppe? Tråkigt att du blivit dålig efter att ha fått må så bra. Hoppas du snart ska komma ur skovet.
    Hmm nu ser jag efter att ha läst lite tillbaks att det var du och inte Fairyfloss som fråga om mat man inte kunde äta...jaja, man blir lite rörig ibland JAg har svårt att dricka apelsinjuice på morgonen, det sätter gärna fart på magen, min syrra är likadan. Råa grönsaker går för det mesta om jag tuggar väl, är jag inflammerad så "river" det lite och då får man köra med kokta. För mycket fett, mjölk och stress när jag äter/efter måltid får jag också ont av. Öl sätter fart på både gaser och ger räsermage

    MaijaO, oj, både du och två tre andra som skriver att ni reagerar på Asacolen...hmmmm inte vad en pillerhatare ska höra precis när man blivit ordinerad att börja med den....
    Jag ska äta den och se. Hon menade på att eftersom jag har en sån ärrig och ful tjocktarm....det sa de redan 1985 så jag antar att den INTE är nån "skönhet" nu 20 år senare... så behöver jag nån underhållsmedicin...hmmm har jag hört det förut ...plus att Asacolen har visat sig ha effekt på eventuella cellförändringar...NÅgon som hört nåt sånt?...och har man haft dessa sjukdomar med upprepade inflammationer i över 20 år så ökar risken för cellförändringar och det är ju klart...det vill man ju inte ha.
    Hur stor dos äter du? Ring läkaren och berätta om alla symptomen o allmäntillståndet. Jobbigt att vara så trött
    Hoppas du snart blir bättre. Kramis

    Tindrasäiti, usch fy vad jobbigt. Stackars dig *kramar om* Hoppas colifoamet ska hjälpa och att du får en bättre läkare nästa gång. Kanske kan du ta med dig nån anhörig/kompis nästa gång. Det brukar ge en lite kraft och stöd. Kram kram

    LoneStarState, hoppas "svågern" kryar på sig. Lät riktigt jobbigt ju

    68an, ska gå in och läsa på länken du hade. Hoppas du mår bättre

    Mammasknodd, lycka till hos reumatologen

    Nalla, hoppas du får bukt med hostan. Det är nog inte fel med frisk luft på landet. Vi bodde i Göteborg när jag var liten och jag hade alltid luftrörsproblem. Flyttade sen ut på landet...päronen sa att det var för min skull...tjena, precis vad en 15åring ville ...vet inte om det blev bättre men jag fick hjälp och konstaterat astma oh fick inhalator så visst, jag mådde ju bättre Nu har jag Symbicort som jag ska inhalera morgon o kväll...ska o ska...det är inte bara pillermedicin jag har svårt för att komma ihåg ...och så har jag Bricanyl för akutlägen...typ då jag kört näsan i kattpälsen en timme eller två för mycket

    Dalkulla, hur är läget? Har du flyttat ännu? (Förlåt, har du säkert skrivit, men jag lider av teflonminne just nu ) Kramis på dig gumman

    FruU, fy, de kan ju inte bara vägra ta emot dig? Du måste ju kvala in på den mottagningen om nån tycker man ju. Hoppas du får nån klarhet i det.

    Madde, du o FruU och ni andra med stomi är en ovärdelig källa till information för oss andra "ovetande". Bra att man får läsa om det mesta när det gäller stomi, det är nog en "vit fläck på kártan" för de flesta. Hur går det hemma annnars då? Här vet jag inte, man blir lite knäpp efter ett tag tror jag Allt hänger ju ihop på nåt sätt, man måste reda ut sig själv och sen ska man reda ut relationen, sen ska man ha koll på jobbet, andra relationer, alla "måsten", hur vill man leva sitt liv, osv osv och så blir det ett stort oöverstigligt berg med grejer man "ska ta tag i" och så orkar man inte ta i nåt. Tålamod och en förmåga att bena ut saker och sätta upp delmål står på önskelistan Vet du vart man kan köpa det?
    Sköt om dig

    Mumlin, hur går det för dig? Får du komma ut o shoppa snart eller? Jag ska hälsa från syrran, var där igår i hennes affär.

  • grådis
    Starkast skrev 2008-02-06 12:12:54 följande:
    Jag har försökt få dietisten att hjälpa mig med att prova nåt typ av schema. Men hon vill ha en diagnos först då det är så olika. En sak som är bra för en sak kan förvärra en annan osv.Har provat lite på egen hand, men det har alltid gått åt skogen.Tänkte på det förut. När jag fick näringsdryckerna kändes det som om jag var i himlen! hade aldrig mått så bra kändes det som. Träffade på min dåvarande kirurg i korridoren när jag var på väg till sjukgymnasten. Han undrade vad som hänt då jag såg så pigg ut som han aldrig sett mig förut. Berättade att näringsdryckerna gett mig ett helt nytt liv! var så överlycklig så jag slängde mig om halsen på honom och gav honom en stor kram.Han sa att det är jättebra att det fungerar och att jag mår bättre. Men att jag måste förstå att det INTE är acceptabelt i längden att leva så i min ålder.Tyckte då han var lite knäpp, men nu förstår jag definitivt vad han menade.En annan sak han sagt, som jag ofta tänker på. Även när jag läser om er och era läkarkontakter.Att förtroende är A och O. Finns inte förtroendet kan man inte bli hjälpt. Då ska man byta dr. När jag hade honom pratade han ofta om det och kollade upp att jag verkligen hade fullt förtroende för honom då det är en så viktig bit. Något ingen annan dr. överhuvudtaget har nämt, men som finns i mina tankar.
    Intressant, har nog aldrig träffat nån läkare som pratat om nåt sånt heller, förutom min "favvis" då, som inte sagt det rent ut men som visat i både ord och handling och som jag har öppnat mig för.... den förste som jag erkänt för att jag varit dålig
    Och det hade ju effekt...steg för steg har vi försökt att komma till bukt med min attityd mot mediciner osv och han har skickat mig till psykologer o kuratorer o beteendevetare för att bena upp mitt inre o mitt liv och allt med sjukdomen osv (Sen kan ju inte han hjälpa att det inte gått så bra, men kuratorn jag har nu, funkar bra...äntligen träffat rätt)

    Tråkigt att dietisten inte kunde hjälpa dig...tycker ju att de borde kunnat gå på symptom, inte behövt diagnos... Klart tarmen på nåt sätt behöver "tränas" om den nu levt på flytande så länge? Trixigt problem.
    Inga traditionellt lösande grejer funkar eller? Knappast om inte ens Toilax eller lavemang funkar...
    Soppor? Eller var det du som inte gilla soppa?

    När skulle du in för tryckmätningen?
  • grådis

    Hej hopp

    Nu var det ju ett tag sen vi körde några "listor" och sånt där...så jag har tagit mig friheten att göra en ny tråd: kallad V.V.S-trådens profiler
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m29507234.html

    Vi är ju rätt många och en hel del nya, börjar bli lite svårt att hålla ordning på oss, så därför tänkte jag att man kunde plita ner några rader om sig själv på denna tråd, typ som den gamla "statistik"tråden mumlin gjorde för hundra år sedan

    Lite om diagnos, behandling osv

    Gillar ni ide´n så skriver ni...annars hoppar man över det och låter den vara

    Kram kram

  • grådis

    gmt, javisst är det mycket kärlek o omtanke härinne, fantastiskt

Svar på tråden V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10