• didilej

    ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola

    jiiipppiii - jag märkte också att sonen började strula lite då vi var på resa då han sovit hela nätter ~ 1 vecka (jag fick panik så klart!). Men då vi kom hem och allt var lugnt och "som vanligt" sov han nog gott igen.

    mollysmamma - märker man att man fastnar måste man nog bara bestämma en "backningsstrategi" som jag tidigare skrivit t.ex. minska antalet famntagningar per nattning/uppvak och sedan ta konsekvenserna av det. Lägger ni ner honom genast han tystnar? Famnen är ju "bara" till för att lugna och tysta små sötnosar men genast man är lugn skall man tillbaka i sängen där ju är tänkt att man skall vara på natten. Det skall inte vara liksom mysigt och gosigt att vara i famnen, för gosa i massor hinner man ju med på dagen Det är också bra att "ömhetstanka" timmen före nattningen så att lillen alldeles säkert har sitt närhetsbehov uppfyllt inför natten. Går ni ut ur rummet efter att ni har nattat honom? Det funkade nämligen jättebra för oss (som jag också har skrivit tidigare) - första kvällarna gick vi in och tassade och sedan kom det en kväll med bara lite gnöl och en liten som somnade alldeles själv. Jag försöker komma med många tips så att du orkar hålla glöden uppe

    zanzibar - välkommen in i tråden

    villrådig - Härligt att han sover 3 timmar i sträck nu, då orkar man i alla fall på något sätt! Det är då de vaknar en gång i timmen eller oftare som verkligen suger musten ur en (tyckte jag själv i alla fall)! Och som jag har sagt förut och tänker säger igen Konsekvens, Konsekvens, Konsekvens Testa inte för många olika saker för då vet inte gossen hur det är tänkt att vara på natten och blir lätt oroligare igen.

  • didilej

    D S skrev 2008-02-20 08:33:05 följande:


    behöver peppning och tips så vi fixar det här, är rädd att jag ger upp om det tar för lång tid, hur länge har ni andra fått tassa för att få bebbarna somnanär de vill amma, vid ett tillfälle menar jag.
    Dryga timmen har vi fått tassa då det var som jobbigast dvs sonen somnade någon minut vaknade igen osv. Första nätterna utan mjölk var det morgon efter kl 6 (10 h utan mat). Jag kände det lite som om man steg ut på tunn is inför första amningsfria natten men det var faktiskt inte så jobbigt som man kunde ha trott! (jag var ju inställd på att sonen skulle gråta hela natten). Tänk Luuuugn och trygg, luuuugn och trygg sedan i natt
  • didilej

    Igår läste jag en artikel där man försökte förklara ett spädbarns uppfattning om världen utgående från ett vuxet perspektiv och med inspiration från det har jag skrivit ihop en liten berättelse som beskriver hur jag tänker när det gäller barn, natt och sömn. Det blev inget litterärt mästerverk och jag ber känsliga läsare att strunta i det något barnsliga utryckssättet men i alla fall, here we go:

    Med en duns slår flygplanshjulen ner i marken och jag befinner mig i Långtbortistan. Då jag ser ut genom flygplansfönsret ser jag att ingenting är som hemma. Himlen är grön med rosa prickar, solen är fyrkantig och människorna går på händerna i stället för på fötterna som där hemma. Äter gör man genom öronen.

    Min värd tar emot mig och vi promenerar hem till honom, han går på händerna och jag på mina fötter. Jag börjar fundera ifall jag också borde lära mig att gå på händerna - det verkar ju vara så man gör här. Vi äter en sen middag, jag med munnen, han med öronen. Jag funderar på hur han kan tugga - det är så mycket man inte förstår i den här världen! Plötsligt börjar den fyrkantiga solen utanför att blinka i regnbågens alla färger. Någon slänger något som ser ut som en jättestor vaddtuss åt mig och plötsligt är jag ensam i rummet. Varför blev det så tyst - håller solen på att explodera då den blinkar så våldsamt? "Hallåå" ropar jag lite försiktigt, men ingen svarar. "Hallåå, vart for ni alla?" ropar jag lite hårdare. Min värd kommer in, lägger ner mig på vaddbollen och försvinner sedan igen. Vaddbollen är mjuk och eftersom det börjar bli kväll är jag ganska trött. Men eftersom solen fortfarande blinkar så infernaliskt känner jag mig tvungen att ropa på min värd igen "Hallåå, inte är det väl farligt att solen blinkar så där, det ser ju nästan ut som om den skulle explodera?" Min värd verkar inte fårstå vad jag säger, han buffar vaddbollen läänge och eftersom han nu står bredvid och inte går någonstans måste ju läget vara under kontroll så jag somnar. Jag vaknar till efter en stund, så som man ju gör på nya ställen och är nu ensam. Solen är om möjligt ännu ljusare och blinkar verkligen vansinning våldsamt nu. "Hallååå, är verkligen allt som det skall vara? Det känns lite otryggt för mig nu!!" Värden kommer in och börjar sjunga en sång. Jag är inte riktigt säker på om jag borde applodera eller sjunga med men jag är ju så trött, vill ju bara sova. Nå, så länge han står där är säkert läget lugnt, solen skall tydligen blinka sådär, så jag somnar om. Lite spännande tycker jag nog ändå att det skall bli att se vad som händer nästa gång jag vaknar, nätterna verkar ju vara festliga tillställningar här! Nästa gång jag vaknar känner jag mig ganska utvilad, har säkert sovit några timmar. Det skulle vara skönt att ligga och dra sig en god stund i alla fall, resan hit var ju lång. Men är det kanske morgon, jag tycker att solen blinkar lite mindre vilt nu, gör jag fel om jag bara ligger här? Jag känner mig tvungen att ropa på min värd igen. Den här gången gungar han först vaddbollen, sjunger sedan en sång och avslutar med ett litet stepnummer. Vilken show! Det här måste ju nog betyda att det är morgon! Min värd ser dock bekymrad ut, häver mig tillsist över axeln och bär mig till sin vaddboll i ett annat rum. Där lägger han sig ner och sover och jag inser ju att det inte alls var morgon. Dessutom känner jag mig trygg då jag ser att han ligger där i samma rum så jag somnar om. Och det sista jag tänker innan jag somnar är "Han kunde ju bara ha sagt att det är meningen att man skall sova då solen blinkar och att det inte är farligt, så skulle jag ha kunnat sova i lung och ro".

    Som sagt, naivt skrivet, men det är så jag tänker mig att lillen uppfattade mina försök då jag gjorde ALLT på nätterna och var inkonsekvent. Då jag alltid ammade sa jag "du är trygg då jag är här" men då jag försökte minska amningen på olika sätt blev det mera "jag vet inte hur jag skall lugna dig" och lillen svarade "jag vet inte heller hur jag skall göra" och nätterna blev ännu oroligare. Då jag började tassa hittade jag ett nytt sätt att säga "du är trygg" på, och jag lärde också lillen att han kunde vara trygg nattetid utan att jag personligen behövde vara på plats. Att det är precis som det skall vara att alla människor - små som stora - ligger i sin säng då det är mörkt i rummet.

    (ja, jag har lite för lite att göra just nu lillen sooover)

  • didilej

    Familj Lo - Också här kommer kommande barn att tassas

    nom - kvinnan från Mannerheims barnskyddsförbund som jag talade med sa att det faktiskt finns barn som på bara en natt fattar poängen, så hoppas det är så för er För de flesta tror jag dock att man får räkna med ½-1 vecka.

    Ms Leia -

    x karin 76 - det kräver nog att man har BESTÄMT sig då man börjar tassa och är redo att ta några jobbiga nätter. För oss blev allt jättekonstigt på nätterna då jag började försöka dra ut på tiden innan jag drog fram bröstet. För många budskap åt barnet förstod jag sedan i efterhand...

    Ipomea - skönt att det går åt rätt håll! Har också läst om dreamfeed men det kan väl bara funka om barnet tar nappflaska?1? Eller skall man ta upp barnet i famnen?

    miasiv - också min pojke blir snart 9 månader och jag har helt de senaste dagarna märkt att hans sovmönster ändrat. Tidigare har han varit supertrött 9 på morgonen men idag var han hur pigg som helst och låg på golvet och lekte. Först 10 visade han att han var trött. Sedan sov han läänge (därav mina långa inlägg på fm ) och är vaken ännu... Han tröttnade säkert på mitt velande om att införa 2 dagslurar i stället för 3 och bestämde sig för att ta saken i egna händer Hur sover ni på nätterna då?

    SaT - skönt att nätterna går bra och nattningen verkar ju också bara börja gå bättre och bättre! Så här i eftertankens kranka blekhet tycker jag att min story var lite föör fjantig Men, men... jag fick nu fram det jag ville ha sagt så det är väl ok då...

    Mamasnest - du börjar ju bli en riktig proffstassare

  • didilej

    nom - jag är absolut ingen nappexpert då lillen väägrade napp men om den inte stör dagsvilan tror jag inte att det är något måste på att ta bort den... Jag tänker liksom så att det ju ändå är en annan sovmiljö då hon sover i vagnen och så... men som sagt, nappar är inte mitt expertområde Hoppas att någon som har mera erfarenhet kan svara på hur de har gjort!

  • didilej

    Ipomea skrev 2008-02-20 14:25:39 följande:


    didilej: Jag tar inte upp honom. Tror nog de måste kunna ta nappflaskan, annars blir det nog svårt.
    Ja, skall man amma någon som ligger i en spjälsäng skulle man ju nog måste ha lååånga tuttar

    Mollysmamma - Perfekt! Tycker alltid att det känns som rena lottovinsten då något man kämpat med plötsligt börjar funka!
  • didilej

    Familj Lo - på riktigt ? Hur gör du då?!? Jag tror nog att lillens spjälsäng skulle braka ihop ifall jag försökte krypa dit

    Mamasnest - det går framåt sakta men säkert

    D S - Kramar till dig efter den jobbiga natten! Pappor ÄR bättre tassare då de inte luktar mjölk, det är fakta. Å andra sidan är de första amningsfria uppvaken jobbigast, sedan börjar bebisen så småningom inse att det faktiskt inte blir någon mjölk ifall man sätter tassen på. Tycker att ni var jätteduktiga! Det är inget bakslag att du ammade lite tidigare än vanligt, huvudsaken är ju att man antingen ammar eller tassar. Nog var de första nätterna lite skakiga och vingliga för oss också men varje natt blir lättare!

    nom - skönt att ni hade kortare uppvak i natt !

  • didilej

    ak o krypet - ja, tänder är ett gissel. Idag såg jag faktiskt att 6:e tanden tittat ut helt utan protester men de andra tre tänderna i övre käken har nog gjort ont -> ledsen bebis. Har alltid gett panadol till natten vid tandsprickning och då har han sovit gott.

  • didilej

    Jag gav lillen gröt klockan 19.30, ammade vid 20 och så var han utan mat till klockan 6 (efter ett tag började han sova till 7) då han var 6 månader så ett ännu äldre barn klarar nog utan problem att vara utan mat också längre än 5 timmar på natten (givetvis under förutsättning att det äts riktig mat dagstid). Inte heller här dricks det något annat än bröstmjölk efter varje måltid (övar och övar och övar med pipmugg men icke sa nicke). Tycker jag att lillen druckit lite brukar jag blanda i lite extra vätska i hans mat. x karin 76, jag är ju ingen expert men jag KAN inte tro att din lille får vätskebrist av att vara utan vätska 5 timmar mitt i natten.

  • didilej

    Oj, Familj Lo du är definitivt mera akrobatisk än jag är

    x Karin76 - jeps, dagtid är tiden för mat och dryck! Men jag vet att det är jättesvårt att veta vad som är vana och vad som är verkligt fysiskt behov! MYCKET av nattätandet tror jag att är vana men såklart inte alltid för alla...

    Smultron ett - vad är det som inte funkar? Sker inte uppvaken mera sällan? Tar det ännu lika länge att lugna honom varje gång? En tjej jag läste om som inte fick tassningen att funka fick sedan diagnosen reflux på sin bebis. Dvs sura uppstötningar som ju förstås gör det obehagligt för bebben att ligga ner. Åtminstone för vuxna rekommenderar man ju förhöjt huvudläge vid samma symptom, kanske ni kunde försöka lägga några böcker under huvuänden av sängen och se om ni märker någon skillnad alls?

Svar på tråden ~ Tassmetoden ~ - en mild sömnskola