• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • Fru hemlig
    maritmedm skrev 2008-02-13 08:14:35 följande:
    Jag vill gärna adoptera, men hur ska pengarna räcka till då de knappt finns?? Vi lever ett bra liv ekonomiskt men inte så bra att vi kan spara ihop alla de tusentals kronor som behövs till en adoption.
    Har inte hunnut läsa om du fått svar men dels kan man låna till adoptionskostnaden sen är det fyra-fem års kö i de flesta fall för att få adoptera så då kan man spara under tiden.
  • emcjoh

    Inte bara kostnaderna har gått upp, penningvärdet förändras ständigt o. har säkert gjort att det blivit dyrare.


    inoka skrev 2008-02-13 09:15:36 följande:
    Kunde inte låta bli att fråga hemma eftersom det är sånt prat om vilken kostnad adoptionen är..känner mej nästan som man är "lyxvara" *S* MEN i alla fall har kostnaderna gått upp jätte massa på relativt kort tid för jag är ju inte lastgammal.. Jag kostade bara 15.000 kr. Och då var mina föräldrar nere i srilanka och hämta mej istället för det som var så vanligt då att vi kom på flygplatsen där adoptivföräldrarna stod och vänta. Så undra hur mkt dyrare det är om ngr år..
    Förr sade man ju att rika adopterar o. fattiga tar fosterbarn, vi får hoppas att det inte behöver bli så igen.
  • My sunshine
    Jennie med ie skrev 2008-02-13 09:40:30 följande:
    Att kostnaderna varierar är väl inte så konstigt, läkarvård, dadministration, översättningar osv kostar olika mycket i olika länder och även beroende på hur mycket barnen visas på barnhem resp i familjehem osv. I även alla andra sammanhang så är kostnaderna för saker och ting olika i olika länder, varför skulle det inte även gälla tjänster osv som har med adoption att göra?
    jovisst men ibland när man läser om adoptioner m.m o skyhöga priser så känns det som att dessa männsikor blir totalt lurade bara för att dom vill ha ett barn.
    Men det e ju min åsikt
  • maritmedm

    För mig och sambon är adoption ett förstahandsval, vi skulle så mkt hellre göra det än använda oss av donator... känns som att kan vi ändå inte klara det själva så är det bättre ta hand om ett barn som verkligen behöver ett hem. Har alltid haft en tanke på adoption även innan jag fick beskedet att vi inte kan få biobarn.
    Någon som vet hur bra de olika adoptionsbyråerna är? Vilka är ni med i?

  • Thalis
    My sunshine skrev 2008-02-13 09:50:23 följande:
    jovisst men ibland när man läser om adoptioner m.m o skyhöga priser så känns det som att dessa männsikor blir totalt lurade bara för att dom vill ha ett barn.Men det e ju min åsikt
    Hur menar du med att folk blir lurade?
    Bättre ensam än i dåligt sällskap
  • mammatillvictor
    emcjoh skrev 2008-02-13 09:49:25 följande:
    Inte bara kostnaderna har gått upp, penningvärdet förändras ständigt o. har säkert gjort att det blivit dyrare. Förr sade man ju att rika adopterar o. fattiga tar fosterbarn, vi får hoppas att det inte behöver bli så igen.
    Man behöver inte vara särskilt rik för att adoptera, har man inte möjlighet att spara ihop till adoptionskostnaden så får man låna, men självklart är det samma regler som gäller för alla banker att man inte får ha för mycket krediter, prickar i registret osv. Vi är inte rika på något sätt men hade inga problem att få låna pengar, det handlar mer om att man har en stabil ekonomi, inte ekonomiskt oberoende. Förr var det kanske så att de som tjänade mer adopterade men så är det definitivt inte idag. För oss som inte är rika utan vanliga arbetare med hyfsad inkomst handlar det om att prioritera och spara och låna till en viss del av kostnaden.
  • My sunshine
    Thalis skrev 2008-02-13 09:53:24 följande:
    Hur menar du med att folk blir lurade?
    Nej men alltså jätte stora kostnader m.m som e olikaför alla o sånt.
    Skrev bara att det känns inte att dom blir det För jag vet inte men läkar kostnader o dylik kan ju inte uppstiga över 100.000kr från att ha kostat ca 15.000 till på bara några år över 100.000 om ni förstår.
  • Cerdrica
    My sunshine skrev 2008-02-13 09:24:06 följande:
    Ok men som jag sett så kostnaderna så olika stora och 100.000kr låter så mycket och har hört om mycket dyrare också.Fast det är ju säkert inte det för dom som inte kan få barn.

    Tänk på hur många som är inblandade i en adoption som ska ha lön: Personal på adoptionsorganisationen i Sverige, lincenser för adoption, lokalhyror, adoptionsmyndighetspersonal i landet, barnhemspersonal/fosterföräldrar, barnets viseltse på barnhem, domare, notarius i landet osv osv.

    En adoption kostar ungefär som en gravidetet och förlossning i Sverige, skillnaden är bara att den betalas med skattepengar. Efter slutförd adoption får man ett bidrag på 40000 kr här i Sverige. När det gäller Kina så är det i runda slängar halva adoptionskostanden, dvs den del som utförs i Sverige. Att man inte kan ta av skattebtalares pengar och betala kostander i utlandet tycker jag är logiskt. Till detta tillkommer resa för att hämta barnet och resor tycker jag väl inte heller man kan begära ska finansieras av skattemedel.


    En adoption från Kina kostar just nu ca:


    100 000 kr för adoptionen


    - 40 000 kr i bidrag


    = 60 000 kr


    Plus resa två personer ca 45 000 kr


    Totalt ca 105 000 kr


    Den som lever får se
  • Sally
    My sunshine skrev 2008-02-13 09:24:06 följande:
    Ok men som jag sett så kostnaderna så olika stora och 100.000kr låter så mycket och har hört om mycket dyrare också.Fast det är ju säkert inte det för dom som inte kan få barn.
    Jag kan inte det på rakt arm, men någon har räknat kostnad på svenskfödda barn under ungefär deras första levnadsår också - MVC, BVC, BB/förlossning, läkar- och sjukvårdspersonal löner, mat/näring, mm, och det var vasentligt mer än 100.000 kr. Skillnad är att föräldarna av svenskfödda barn inte betala kostnaderna själva, utan det gör, så att säga, alla skattebetalarna. I andra länder, finns inte ett sådan system. Det, plus att det är ett helt nätverk kring adoption - många personer som jobbar enbart för att hitta bra hem åt barnen. Alla ska ha löner, och inte så höga löner heller. Jag tycker inte det är konstigt alls att adoption har sina avgifter. Man kan å andra sidan fråga varför inte staten hjälper mer med kostnaderna.

    Men, visst, jag håller med de andra - vill man adoptera, så går det på något sätt. Jag bor i Stockholmsområde, där väldigt många av våra vänner har en eller flera miljoner i bolån. Ett hundra tusen till märks knappt om man har ett sådant bolån.
  • My sunshine
    Cerdrica skrev 2008-02-13 09:56:10 följande:
    Tänk på hur många som är inblandade i en adoption som ska ha lön: Personal på adoptionsorganisationen i Sverige, lincenser för adoption, lokalhyror, adoptionsmyndighetspersonal i landet, barnhemspersonal/fosterföräldrar, barnets viseltse på barnhem, domare, notarius i landet osv osv. En adoption kostar ungefär som en gravidetet och förlossning i Sverige, skillnaden är bara att den betalas med skattepengar. Efter slutförd adoption får man ett bidrag på 40000 kr här i Sverige. När det gäller Kina så är det i runda slängar halva adoptionskostanden, dvs den del som utförs i Sverige. Att man inte kan ta av skattebtalares pengar och betala kostander i utlandet tycker jag är logiskt. Till detta tillkommer resa för att hämta barnet och resor tycker jag väl inte heller man kan begära ska finansieras av skattemedel. En adoption från Kina kostar just nu ca:100 000 kr för adoptionen- 40 000 kr i bidrag= 60 000 krPlus resa två personer ca 45 000 krTotalt ca 105 000 kr
    Ok då förstår jag som sagt jag vet ju inte hur det funkar alls.
    Och formuler mig säkert också lite knasigt.
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?