• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • Disan

    Jag kan bara tala för mig själv: SKulle inte vilja adoptera, eftersom jag vill ha mitt eget barn, kött och blod liksom. Jag vill vara gravid och föda barnet. Jag vill verkligen att det skall vara en bit av mig och en bit av min karl!

    Har dock vänner som funderar på adoption och tycker att det är toppen!


    BabyRo född 070620
  • bebbe made in italy

    Jag hör till den lyckliga skara som kan bli gravid på naturlig väg. Men om jag inte hade kunnat det så skulle jag nog tänka mig för noga innan jag adopterade. Jag är rädd att jag inte skulle älska barnet lika mkt som ett biologiskt och jag är rädd då jag hört att många adopterade barn blir deprimerade och tar livet av sig...


    Med vild bebis i magen
  • rallarrosen

    Jag skulle säga att adoption tar sin tid. Det finns några som det gått supersnabbt för och det är jätteroligt att höra men det är ingen regel. I vissa kommuner är det lång tid och kö till både utbildning och utredning. Sen finns det länder som går fort och om man är kristen eller om vill man ta emot ett lite äldre barn, eller snbarn så kan det gå inom året. Är man så puckad som jag å väljer Kina så får jag skylla mig själv men så lång tid som det kommer att ta är heller ingen regel utan nånstans däremellan.

    Men varför väljer man då bort adoption?
    Till att leva barnlös (oavsett om man provat IVF eller inte).

    För för de flesta står det inte mellan att välja adoption eller IVF, det står mellan att leva barnlös eller att adoptera och då väljer sååååååå många att inte adoptera.

  • Kalinka

    Och jag tillhör den skaran som har lätt att bli gravid utan IVF eller andra behandlingar. Nu provade vi sängvägen först för att det går snabbast. Men annars skulle jag gärna adoptera, om det inte tog så f-bannat lång tid och kostade en massa extra pengar (jämfört med vårt hemmagjorda barn).

    Om jag hade haft svårt att bli gravid, skulle jag kanske ha provat några IVF. Men att adoptera har alltid varit en stark möjlighet för mig, och faktiskt även för maken.

    Jag skulle aldrig kunna tänka mig att leva utan barn. För mig är det viktigaste att få barn, sen om det liknar mig eller maken är betydligt mindre viktigt. Och jag tycker inte alls att det är fantastiskt att vara gravid. Tvärtom skulle jag gärna hoppa över den biten.

  • Kalinka

    bebbe made in italy skrev 2008-02-12 18:05:44 följande:


    Jag är rädd att jag inte skulle älska barnet lika mkt som ett biologiskt och jag är rädd då jag hört att många adopterade barn blir deprimerade och tar livet av sig...
    Den forskning som finns visar att adopterade har en något förhöjd risk att ta livet av sig jämfört med resten av befolkningen. Det betyder ju INTE att det är MÅNGA adopterade som tar livet av sig.
  • DenÖdmjukaHögtÄlskadeGmoll

    tror det är främst Sundsvallsbor som tar livet av sig i allafall så s någon statistik det för något år sedan men inte kan man tömma staden för det


    reserverar mig för evt felstavningar och feltolkningar
  • inoka

    Bebbe made in italy:
    Det är  säkert massa som tror att vi adopterade har självmordsbenägna tankar ungefär dygnet runt. MEN i alla fall enligt mej beror det mkt på hur adoptivföräldrarna är i sitt sätt.
    Jag kan bara se till mej själv och mina föräldrar..de har svarat på alla frågor som jag haft om mitt ursprung. Nu har alla inte den möjligheten men vi har varit tbx flera gånger i landet och jag har växt upp i ett kärleksfullt hem.
    Adopterar man ett barn så får man räkna med att frågorna kommer upp om deras bakgrund och det gäller att kunna svara så bra man kan..mer kan man inte göra.
    Det ska alltid vara så hysteriskt allt när det kommer till adoptivbarn,
    Vi tar livet av oss, vi har svårt att lära oss det svenska språket och blabla
    Så är det inte..även om det finns adoptivbarn som tar livet av sig så finns det likväl "hemmagjorda" barn som tar livet av sig med.
    Så att inte våga adoptera för en sån sak är synd!

  • Kalinka
    rallarrosen skrev 2008-02-12 18:18:28 följande:
    Men varför väljer man då bort adoption? Till att leva barnlös (oavsett om man provat IVF eller inte). För för de flesta står det inte mellan att välja adoption eller IVF, det står mellan att leva barnlös eller att adoptera och då väljer sååååååå många att inte adoptera.
    Jag har också svårt att förstå det. För vissa är det kanske inte så viktigt med barn egentligen. Andra har kanske brännt ut sig för länge i IVF-svängen (jag har träffat på såna), och känner inte att de orkar ladda om batterierna för adoption.

    För mig är det otänkbart med ett liv utan barn. Det är lätt (för mig i alla fall), att tro att alla vill ha barn lika gärna som jag vill. Men så är det ju inte. Vissa vill inte alls ha barn. Sen finns det dom i andra änden av skalan, som mig. Och däremellan finns det naturligtvis alla möjliga grader.
  • mammatillvictor
    inoka skrev 2008-02-12 18:28:14 följande:
    Bebbe made in italy: Det är  säkert massa som tror att vi adopterade har självmordsbenägna tankar ungefär dygnet runt. MEN i alla fall enligt mej beror det mkt på hur adoptivföräldrarna är i sitt sätt. Jag kan bara se till mej själv och mina föräldrar..de har svarat på alla frågor som jag haft om mitt ursprung. Nu har alla inte den möjligheten men vi har varit tbx flera gånger i landet och jag har växt upp i ett kärleksfullt hem. Adopterar man ett barn så får man räkna med att frågorna kommer upp om deras bakgrund och det gäller att kunna svara så bra man kan..mer kan man inte göra. Det ska alltid vara så hysteriskt allt när det kommer till adoptivbarn, Vi tar livet av oss, vi har svårt att lära oss det svenska språket och blabla Så är det inte..även om det finns adoptivbarn som tar livet av sig så finns det likväl "hemmagjorda" barn som tar livet av sig med. Så att inte våga adoptera för en sån sak är synd!
    Kunde inte ha skrivit bättre själv
  • Wasabi

    IVF kostar för 2 försök 29 000...sen kan man få flera embryon till frysen. Utöver dom två försöken kostar varje återinfört fryst embryo ca 10 000...

    Men till saken..att adoptera är en helt annan sak än att vilja ha egna barn. Att adoptera borde inte vara självklart bara för dom som inte kan få barn, utan om man brinner för att hjälpa barn i världen så gäller ju det även dom som kan få barn på egen han.

    Att adoptera tar LÅNG tid, och är i mitt tycke ett större ansvar, då man måste ta ställning till många olika saker.
    Adopterar man ett barn från ett annat land där man ser annorlunda ut, så får man inse att barnet kanske upplever sig annorlunda som större, och kanske vill söka sina rötter och en tillhörighet där man kännser sig mer hemma (innan man inser att man kanske redan var hemma hos adoptivföräldrarna). Är barnet äldre så flyttar man det från en kultur den är van vid, till ett helt nytt land, med massor av kulturchockar, och nytt språk. Tar man ett spädbarn, hur har mamman levt när hon bar på barnet? Man måste liksom inse att barnet haft ett liv innan mig! Då tycker jag, att jag som adoptivförälder har ett ansvar gentemot barnet att dokumentera så mycket jag bara kan, för att kunna svara på dom frågor som eventuellt kan komma längre fram.

    Med ett eget barn så slipper man alla dom eventuella problem som kan uppstå. men visst det behöver ju inte bli så, men det finns ju en risk.

    Känner flera adopterade med olika utgång.
    ex.
    En kände sig alltid särbehandlad och trodde det berodde på att hon var adopterad, medans jag aldirg förstod vad hon menade, för jag tyckte jag hade samma problem hemma med mina föräldrar.
    Två som sökt sina rötter, men trivs perfekt hos sina adoptivföräldrar.

    Jag som har en sjukdom får heller inte adoptera, och är du över 40 så får du inte adoptera bebisar, inte får du adoptera om du är arbetslös.

    Själv skulle jag gärna adoptera, vilket jag sagt redan innan jag visste att jag skulle få svårt med egna. Det handlade om mitt egna ställningstagande till världen. Min sambo har alltid sagt blankt nej, och jag förstår honom också, för den möjligheten har aldrig intresserat honom.

    Så är det hos oss =)

Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?