• Anonym

    Min 8 åring har oralsex!

    TS tycker inte du ska lyssna på alla kommentarer här. Hur många av inläggen är baserade på egna åsikter och känslor istället för fakta? Gå till en kurator/barnpsykolog som har kunskap. Inte ens på förskolelärarutbildningen tas barns sexuallitet upp, jag upplever att det finns mycket liten kunskap i detta ämne.

  • Anonym

    Allt tyckande i denna tråd verkar baseras på egna erfarenheter. När i andra diskussioner gör man så? Bara för att jag inte lekte sexlekar som barn betyder inte det att fenomenet inte existerar, eller ens behöver vara skadligt för barnen. Som tidigare skrivits så har barn en sexuallitet och den används i lek mer eller mindre. Diskussionen bör väl handla om hur man ska ta upp detta med sina barn om det går över styr, som TS är rädd att det gjort, MEN ingen verkar ju ha någon kunskap i ämnet eller vetenskaplig belägg hur kan ni då veta vad som är normalt?

  • Anonym

    VAAA? Oj jag har en son på 8 år, har aldrig hört eller sett något liknande...

  • Anonym

    När jag var 5-6 år onanerade jag med mina gosedjur. I min ensamhet såklart, och skämdes över mig själv oerhört mycket erfteråt. Jag visste att jag gjorde något "fult", men kunde inte låta bli ändå.
    Jag "onanerade" även tillsammans med ett par kompisar. Jag och en tjejkompis skulle leka "mamma och pappa" och vi ville båda vara pappan, för han låg ovanpå mamman och juckade...
    Av någon anledning var det skönast att vara pappan. Självklart hade vi alltid kläder på, men vi var väldigt unga (båda 5-6 år)och visste mycket väl att det vi gjorde var något fult.

    Barn utforskar sånt. Detta har jag kvar i minnet än idag och min dotter fyller 5 i sommar och jag hoppas verkligen inte att hon är lika tidig som jag var med sånt...
    Hur man ska bemöta det, om man kommer på det, vet jag inte.
    Men jag tycker ts verkar väldigt förnuftig i sitt resonemang, vad jag läst iaf!

    Lycka till med sonen. Jag hoppas han lyssnar och tar in det du säger.

    Sen finns det de barn som utsätts för detta, emot sin vilja också. Min sambo har berättat att han hade en kompis, vars storasyster tvingade honom att leka "doktor" vid upprepade tillfällen. Detaljerna vill han än idag (han är 34 år) inte berätta för mig, annat än att han mådde dåligt länge pga kompisens syster. Detta berättade han aldrig för någon.
    så visst förekommer övergrepp sinsemellan barn också. Därför bör man kanske hålla noga uppsikt över sånt här. Det är säkert jättesvårt att se vad som är övergrepp mot en kompis och vad som är en gemensam lek.

  • Anonym

    [ Tidningen Svensk Polis ]

    "Sexualbrott börjar inte med våldtäkt"

    . ©
    Många förövare har ett avvikande beteende redan i tonåren

    I Malmö har polisen och stadsdelsförvaltningen medverkat i ett internationellt projekt för att samla fakta om barn som begår sexuella övergrepp.
    ? Om man lyckas fånga upp förövarna när de fortfarande är unga kan man förebygga många övergrepp, säger socionomen Margot Olsson.

    För tre år sedan våldtogs två 15-åriga flickor i Malmö av en grupp pojkar. Några av pojkarna bakom överfallet var så unga som 10?12 år, ingen var straffmyndig. När tidningarna skrev om vad som hänt hörde allt fler flickor av sig till polisen. Slutligen fanns 19 anmälningar mot samma pojkgäng. Polisen kopplade in socialtjänsten.

    ? Vi såg hur pojkarna hade stegrat det sexuella våldet vid varje övergrepp. Vår reaktion blev ?hjälp, vi kan för lite om barn som begår sexualbrott. Vad gör vi nu?? säger Margot Olsson.

    Hon är socionom vid Södra innerstadens stadsdelsförvaltning i Malmö och har i flera år arbetat parallellt med Anna Gustafsson, chef på polisens familjevåldsenhet i Malmö.

    ? Malmö har en unik ställning i Sverige när det gäller samarbetet mellan myndigheter runt all slags våld mot barn och kvinnor, säger Anna Gustafsson.

    ? Tillsammans arbetar vi effektivare men kliver inte in på varandras fält. A och O är samverkan men med klara yrkesroller.

    För att samla in fakta startade de tillsammans projektet ?Unga sexualförövare? där även Bulgarien, Italien och Estland deltog. Och i juni i år fick Malmö ett eget kriscentrum för barn och ungdom.

    Anmälningarna ökar
    Sexuella övergrepp på såväl barn som vuxna är inget nytt. Problemet har funnits i alla tider och omges av skam och skuld. De senaste 20 åren har frågan blivit allt mer aktuell och antalet anmälda fall ökar.

    ? Vi vet däremot inte om det beror på att våldet i sig ökar eller att allt fler anmäler. I takt med att vi fått mer kunskap ser vi problemet tidigare och vet hur vi ska hantera det, säger Margot Olsson.

    ? Dilemmat är att när vi gör vad vi ska ökar antalet anmälningar. Så ju mer vi jobbar med frågorna, desto mer underbemannade blir vi, säger Anna Gustafsson.

    I Malmö har siffrorna för sexuella övergrepp mot barn under 15 år legat relativt konstant med cirka 40 anmälningar om året. Däremot har anmälningarna om barnmisshandel mer än fördubblats under de senaste fem åren. Nu kommer 300 fall in per år.

    Forskning kring vuxna förövare visar att drygt hälften av dessa haft ett avvikande beteende redan innan de fyllt 18 år. Brittisk statistik pekar på att upp till en tredjedel av dem som begår sexuella övergrepp i landet är under 21 år.

    Enligt Brottsförebyggande rådet var 21 procent av de misstänkta sexualförövarna i Sverige år 2001 mellan 15 och 20 år. Det första övergreppet skedde i snitt vid 14 års ålder.

    ? Om man lyckas fånga upp förövarna när de fortfarande är unga kan man förebygga många övergrepp. Ju mer kunskap vi får, desto lättare har vi att se mönster, säger Margot Olsson.

    ? En skotsk polis berättade om en pojke som åkt fast för att ha snattat damunderkläder. Eftersom värdet av det stulna var så lågt, blev det ett bagatellartat brott. Om man istället ser på vad som stjäls kanske man ibland upptäcker något annat än ett pojkstreck. Det kan vara länkar i en process. Sexualbrott börjar inte med våldtäkt.

    Sker i alla samhällsklasser
    Mörkertalet är stort. Uppskattningsvis anmäls 10?20 procent av alla fall. Nästan undantagslöst är anmälningarna mot pojkar som begår övergrepp mot flickor.

    ? I de fall det är flickor som är förövare anmäls de antagligen i ännu lägre grad. Vi lever i en machokultur. Om en flicka tar en pojke mellan benen är det ännu mer kopplat till skuld och skam, menar Anna Gustafsson.
    Barn och ungdomar som tar till sexuellt våld beter sig olika. Det kan vara gänget där all sorts våld är en ingrediens. Det kan vara det utåtagerande, våldsamma barnet som riktar övergreppen mot jämnåriga. Eller den udda pojken som har svårt med kontakter. Inte sällan är han mobbad. Här är offren för det mesta yngre barn, men förövaren använder sällan våld utan manipulerar istället och spelar på känslor.

    Risken för att flickor ska utsättas är upp till fem gånger större än för pojkar. Internationella undersökningar pekar på att medelåldern för de utsatta barnen är mellan åtta och tio år. Pojkarna är ofta något äldre än flickorna.

    ? Barn som är ensamma och sårbara blir lättare offer, säger Margot Olsson.

    ? Självklart kan vilket barn som helst bli utsatt för övergrepp, men det är inte alltid en tillfällighet vilket barn förövaren väljer. Majoriteten känner den som begår övergreppet. Förövarens syskon och barn i grannskapet är speciellt i farozonen, liksom barn som är ensamma och övergivna ? de har svårare att säga nej.

    ? Framför allt gäller detta då övergreppet inte sker med våld utan med manipulation. Förövaren bygger upp en relation med offret som kommer i ett känslomässigt beroende. ?Det här är bara din och min hemlighet?.

    Flera vuxna förövare har berättat hur de utnyttjat barnets utsatthet. De skapar förtroende och en relation. Barnet som blir utnyttjat upplever det som skamligt att inte ha blivit tvingad. Om någon blivit antastad av en obekant leder det oftare till en anmälan än om förövaren är en vän eller en släkting.

    Stort behov av vård
    Att behandla unga som begår sexuella övergrepp är svårt. Traditionell psykiatrisk behandling är inte effektiv. I Sverige finns främst tre institutioner som specialiserat sig på problematiken; Tunagården i Malmö, Granaten i Uppsala och Visslan utanför Hässleholm. Behovet av vård och behandling är betydligt större än de platser som finns till hands.

    ? Alldeles för många pojkar hamnar på ungdomshem eller familjehem, där det hänt att de begått nya brott mot barn som kommit dit för att bli skyddade, säger Margot Olsson.

    Tunagården drivs av Statens Institutionsstyrelse, SiS. Här finns plats för nio pojkar mellan 14 och 21 år. Alla har begått sexuella övergrepp och har en allvarlig störning i sina relationer till andra. Behandlingen tar upp till fyra år och målet är att få kontroll över sitt beteende.

    Mycket går ut på att träna att ta ansvar, eftersom pojkarna inte har någon känsla av att de gjort fel. Sedan tränas empati och förmågan att knyta relationer på ett friskt sätt. Vad man vet har ingen av de pojkar som varit på Tunagården gjort sig skyldig till sexuella övergrepp efter avslutad behandling.

    Ser främst till offren
    På nystartade Malmös kriscentrum för barn och ungdomar ser man främst till offren. Hit kommer barn som utsatts för våld av skilda slag, och all hjälp barnen behöver finns på ett ställe. Tre socionomer arbetar med barnens och familjens krisbearbetning.

    I videorum gör polisen sina första intervjuer med barn under 15 och i ett annat rum undersöker en rättsläkare barnens skador. Barnet behöver alltså inte slussas mellan olika ställen. Hittills, i augusti, har centret tagit emot cirka 25 barn. Barnen kan komma in snabbt, vissa samma dag, och sedan kontaktas socialtjänsten. Det går alltså inte att komma till centret och vara anonym.

    ? Idag vet vi så mycket om barn som utsätts eller bevittnar våld att problemet inte kan puttas åt sidan. Det har funnits ett stort behov av ett kriscentrum för barn i Malmö, anpassat till barnets behov och där alla resurser samlas. När Kriscentrum för barn och vår familjevåldsenhet arbetar tillsammans kan vi se hela bilden, säger Anna Gustafsson.

    Marie Skoglund

  • Anonym

    Jag tycker att din sons beteende INTE är normalt! Att slicka på andra barn snoppar har inget med utforskande av sexualitet att göra, utan är ett avvikande beteende i hans låga ålder!

    Men så länge du tycker att det är ok, ska du ju naturligtvis fortsätta på din egna uppfostringslinje!

    Du ska också vara MYCKET öppen med din sons vänners föräldrar och berätta vad som sker hemma hos er! Väljer föräldrarna efter din öppenhet att de också som du tycker att det är ok, och väljer att låta sina barn umgås med din son, så är det ok!

    MEN om du däremot döljer en sådan sak för de andra föräldrarna borde du skämmas!

  • Anonym

    Då är det ok, om alla vuxna vet vad som händer!

    Sen vad folk i allmänhet tycker och tänker är ju i sammanhanget inte så viktigt!

  • Anonym

    Mycket svårt, tycker jag också. Men om mitt barn hade varit den andra i leken, hade jag absolut krävt att man satte stopp för det hela. Det är en grej att utforska sin kropp, inbegripet sin sexualitet, och en annan att ha sex med ett annat barn. Det andra barnet kan fara illa, oavsett om det varit med på leken eller ej. Det är ett övergrepp, eftersom det är sex med barn, även om de inte är straffmyndiga. Jag hade en del mer eller mindre sexuella upplevelser mellan 5 och 8 års ålder, tillsammans med andra barn. De känns inte helt OK nu och det kändes lite skakigt redan då, inte bara för att vuxna som kom på en blev upprörda utan för att man inte riktigt visste var ens gränser går när man var liten. Det hade varit bättre om jag inte medverkat i dem, även om det var jag som initierade en del. Jag tycker sammanfattningsvis att du ska hålla sonen under uppsikt.

  • Anonym

    Kan det vara någon av hans kompisar som är utsatt för övergrepp?
    I övrigt tycker jag inte att du ska göra för stor grej av det här. Jag och en tjejkompis (jag är tjej) lekte "knulla" i hennes lekstuga när vi var 7-8, dvs låg nakna och juckade mot varandra. Så kom hennes morsa in o ställde till med ett jävla liv, berättade det hela för MIN morsa som ställde till med korsförhör och till och med drog in mormor.
    Fyfan, vilken dålig stil säger jag bara såhär i efterhand. Hon skuldbelade mig så inihelvete att jag NU - 20 år senare - fortf tycker det är pinsamt att hon fattar att jag har sex och jag har fortf ångest över den där incidenten.

  • Anonym

    Håller med tidigare anonym - mina kompisar och jag hade oxå "rollspel" när vi hittade på historier som slutade med att vi "låg" med varann (alltså på varann men med kläder på. Även jag och en av mina bröder gjorde såna lekar under filtar. Då var vi kanske i 7-8 års åldern. Utforskande - inga övergrepp inblandade.

Svar på tråden Min 8 åring har oralsex!