• mammatillvictor

    Ni som är adopterade, ser ni er själva som invandrare?

    I en annan tråd här i forumet började det diskuteras om att adopterade är invandrare. Det stämmer ju, vi är inte födda i Sverige (om man inte adopterats inom Sverige förstås) och invandrat hit.

    Har ni upplevt mycket rasism, många invandrare har ju tyvärr råkat ut för det.

  • Svar på tråden Ni som är adopterade, ser ni er själva som invandrare?
  • Svinto

    Hmm,intressant fråga...

    Jag ser nog inte min tjej som invandrare trots att hon är adopterad.
    Kanske beror det på att vi-hennes föräldrar, är helyllesvenskar och då måste ju hon också "automatiskt" bli det...Glad

  • Thalis
    trollungar skrev 2008-08-05 17:35:13 följande:
    ar aldrig känt mig som en invandrare.kom hit när jag var 3 månader,uppvuxen i ett mkt "svenkst" område men däremot har jag sött på fördomar av andra spansktalande ellern som är från det lansd jag kommer ifrån som tycker att jag sviker mitt land,är förädare som inte kan "mitt eget språk"..... öhhhhhh?mitt språk är svenska och inget annat.detta var när jag var i tonåren som jag kunde stöta på sånt.det va gasnka trist tycker jag.
    Tråkigt!!

    Har dessa människor vetat om att du är adopterad?
    Jag vet att många latinamerikanare, speciellt den äldre generationen irriterar sig på yngre latinamerikaner som inte pratar spanska trots att deras föräldrar pratar språket och lever i den latinamerikanska kulturen.
    Sköt ditt eget,så slipper du rynkor
  • mammatillvictor
    Svinto skrev 2008-08-05 20:58:35 följande:
    Hmm,intressant fråga...Jag ser nog inte min tjej som invandrare trots att hon är adopterad.Kanske beror det på att vi-hennes föräldrar, är helyllesvenskar och då måste ju hon också "automatiskt" bli det...
    hihihi, jag och maken som också är adopterade men känner oss som "helyllesvenskar" också då får en helsvensk son också då?

    Jag ser inte sonen som ADOPTERAD utan som vår son kort och gott men liksom oss själva så har vi ju ett utseende som säger att vi inte har våra rötter i Sverige eller hur jag ska uttrycka mig. Däremot är det ju många som tror att vår son inte är adopterad eftersom han är lik sin far utseendemässigt.
  • trollungar

    thalis; jo vissa har vetat,annars har jag berättat det och då har dom sagt att jag ändå borde kunna spanska för att det är mitt modersmål.att jag ska vara stolt för det land jag kommer ifrån osv.man blir ju bara så trött.

  • Thalis
    trollungar skrev 2008-08-05 22:10:13 följande:
    thalis; jo vissa har vetat,annars har jag berättat det och då har dom sagt att jag ändå borde kunna spanska för att det är mitt modersmål.att jag ska vara stolt för det land jag kommer ifrån osv.man blir ju bara så trött.

    Tyvärr måste jag erkänna att det finns en massa puckon bland mina "egna"


    För några veckor sedan så hade mitt lands ambassad en fest och till allas förvåning så kom det 3 personer som adopterats från vårt land till Svenska familjer, och alla blev jätterörda över att de sökte sig till oss och ville så gärna lära sig språket och kulturen.


    OT men jag ville poängtera att inte alla latinamerikaner tycker att adopterade måste kunna språket och känna kärlek till ursprungslandet!


    Sköt ditt eget,så slipper du rynkor
  • Manchester

    Rent formellt är förstås alla som föds i ett annat land och sedan flyttar hit invandrare. Sedan hade jag för mig att det där med andra generationens invandrare ändrats, åtminstone i SCB:s statistik, men jag kan ha fel. Tidigare var det i alla fall så att man räknades som invandrare om man hade minst en utlandsfödd förälder. Det skulle i så fall betyda att inte bara jag (född i Canada av svenska utlandsboende föräldrar) och min dotter (adopterad från Ukraina), utan även min son (mitt biologiska barn med min kärnsvenske man) skulle vara invandrare. I vår familj finns alltså bara en svensk. Inte syns det direkt på någon av oss heller. Sonen är en blåögd lintott, själv är jag väl lite för kort och i avsaknad av blå ögon för att vara "typiskt" svensk och dottern är snäppet mörkare än genomsnittssvensken, men mer än så är det inte.

    På ett sätt tycker jag att det är lite fånigt att kalla oss alla tre för invandrare. Samtidigt är det bra. Om jag och mina barn kan representera invandrarbegreppet så tappar det snart sitt innehåll. Det går inte att prata om ivandrare som vare sig "annorlunda" eller som en enhetlig grupp om en sådan som jag ingår, sida vid sida med somaliern som kom hit i förrgår. Allt som kan sätta käppar i hjulet för människor som vill dela upp befolkningen i VI och DOM är väl egentligen bra.

  • mammatillvictor
    Manchester skrev 2008-08-06 01:26:55 följande:
    Rent formellt är förstås alla som föds i ett annat land och sedan flyttar hit invandrare. Sedan hade jag för mig att det där med andra generationens invandrare ändrats, åtminstone i SCB:s statistik, men jag kan ha fel. Tidigare var det i alla fall så att man räknades som invandrare om man hade minst en utlandsfödd förälder. Det skulle i så fall betyda att inte bara jag (född i Canada av svenska utlandsboende föräldrar) och min dotter (adopterad från Ukraina), utan även min son (mitt biologiska barn med min kärnsvenske man) skulle vara invandrare. I vår familj finns alltså bara en svensk. Inte syns det direkt på någon av oss heller. Sonen är en blåögd lintott, själv är jag väl lite för kort och i avsaknad av blå ögon för att vara "typiskt" svensk och dottern är snäppet mörkare än genomsnittssvensken, men mer än så är det inte. På ett sätt tycker jag att det är lite fånigt att kalla oss alla tre för invandrare. Samtidigt är det bra. Om jag och mina barn kan representera invandrarbegreppet så tappar det snart sitt innehåll. Det går inte att prata om ivandrare som vare sig "annorlunda" eller som en enhetlig grupp om en sådan som jag ingår, sida vid sida med somaliern som kom hit i förrgår. Allt som kan sätta käppar i hjulet för människor som vill dela upp befolkningen i VI och DOM är väl egentligen bra.
    Bra skrivet
  • Milkina cerka
    Thalis skrev 2008-08-05 22:17:24 följande:
    Tyvärr måste jag erkänna att det finns en massa puckon bland mina "egna"
    För några veckor sedan så hade mitt lands ambassad en fest och till allas förvåning så kom det 3 personer som adopterats från vårt land till Svenska familjer, och alla blev jätterörda över att de sökte sig till oss och ville så gärna lära sig språket och kulturen.
    OT men jag ville poängtera att inte alla latinamerikaner tycker att adopterade måste kunna språket och känna kärlek till ursprungslandet!
    Vad fint! Men rötägg finns överallt tyvärr .

    Kan inte annat än säga att alla ex Juggar jag har träffat på också varit otroligt hjälpsamma med översättningar osv.
    Men ngn kurs så jag har lärt mig, har jag tyvärr inte hittat.
  • Svinto
    mammatillvictor skrev 2008-08-05 22:07:31 följande:
    hihihi, jag och maken som också är adopterade men känner oss som "helyllesvenskar" också då får en helsvensk son också då? Jag ser inte sonen som ADOPTERAD utan som vår son kort och gott men liksom oss själva så har vi ju ett utseende som säger att vi inte har våra rötter i Sverige eller hur jag ska uttrycka mig. Däremot är det ju många som tror att vår son inte är adopterad eftersom han är lik sin far utseendemässigt.
    Japp! I mina ögon så

    Som det sagts här innan så tror jag det beror mycket på hur invandrare kommer hit till sverige hur "hård" stämpeln ska vara...

    Taken slog mig- ok, adopterade är invandrare (även om jag har svårt att få in det i skallen) men när de besöker sitt födelseland- är de invandrare där också då då de har svenskt medborgarskap men är med "sina egna"??
    Hur tänker ni här?
    Hör egentligen de adopterade hemma någonstanns där de inte kallas som invandrare?
  • mammatillvictor
    Svinto skrev 2008-08-07 07:47:34 följande:
    Japp! I mina ögon så Som det sagts här innan så tror jag det beror mycket på hur invandrare kommer hit till sverige hur "hård" stämpeln ska vara...Taken slog mig- ok, adopterade är invandrare (även om jag har svårt att få in det i skallen) men när de besöker sitt födelseland- är de invandrare där också då då de har svenskt medborgarskap men är med "sina egna"??Hur tänker ni här?Hör egentligen de adopterade hemma någonstanns där de inte kallas som invandrare?
    Jag känner mig som invandrare när jag besöker sydamerika och jättesvensk när jag är i Sverige
Svar på tråden Ni som är adopterade, ser ni er själva som invandrare?