• evaoregon

    För alla som vill flytta till USA

    Seven Costanza skrev 2011-02-02 15:20:01 följande:
    Hej alla!

    Jag har läst på en blogg som skrivs av en svensk kvinna boende i Kalifornien att särskilt många i sydvästra USA just nu insjuknar i s.k valley fever, som skulle ha influensaliknande symptom men även kunna vara dödligt. Har försökt googla lite och hittade b.l.a detta på wikipedia:

    "In order of decreasing risk, people of Filipino, African, Native American, Hispanic, and Asian descent are susceptible to the disseminated form of the disease. Men and pregnant women, and people with weakened immune systems (as from AIDS) are more susceptible than non-pregnant women." 

    Jag har förstått det som att denna sjukdom alltid finns i denna del av USA, men är det alltså mer vanligt nu än annars, hur stor är risken att drabbas? Om man inte tillhör något av dessa folkslag, är risken mindre att drabbas då menar de, och vad menas med "disseminated form of the disease"? Disseminated är ju "spridd" men vilken form är det som inte är spridd då? Jag kommer ju eventuellt vara gravid om vi åker till USA och då verkar det ju som att man tillhör riskgruppen. Låter äckligt med fungus och om det dessutom kan vara dödligt, well it freaks me out Rynkar på näsan.
    Det verkar vara mest de som jobbar utomhus, t ex lantbrukare och byggnadsarbetare som drabbas av detta.  Sjukdomar finns överallt och man kan inte oroa sig för allt.  Nyligen var det en gravid kvinna som dog i svininfluensan i Skåne. 

    Har du hört talas om West Nile Virus?

    en.wikipedia.org/wiki/West_Nile_virus
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-02-02 20:45:14 följande:
    Okej, jag fick intrycket på den blogg jag läste att det var något att oroas över, men jag är en orolig själv kanske. Länk till blogginlägget:
    bo-i-usa.blogspot.com/search?updated-min=2011...

    Nej, jag har inte hört talas om west nile virus innan, men såg i din länk att det också kunde ge t ex hjärnhinneinflammation, är denna sjukdom värre, eller är detta också något som är uppförstorat i media?
    Vilken som är farligast har jag ingen aning om.  Här i Oregon finns inte Valley fever och den är ju enligt blogginlägget vanligast i Arizona.  West nile virus kan vara en farlig sjukdom som kan leda till döden och den sprids med myggor.  Svininfluensan har vi vaccinerat oss mot hela familjen.  Barnen blev vaccinerade både förra säsongen och hela familjen den här säsongen.  Svininfluensan känner jag personligen till helt friska personer (i Sverige) som dött av. 

    www.cdc.gov/ncidod/dvbid/westnile/wnv_factsheet.htm
  • evaoregon
    Wagram skrev 2011-02-02 21:13:27 följande:
    Sjukdomar finns ju överallt, så om man skall oroa sig för det kan man aldrig åka någonstans. Det är ju skillnad om det rör sig om en epidemi. Jag var gravid och födde barn i ett område med relativt många fall av West Nile Virus men det gick ju vägen. Men om du är väldigt orolig kanske det tryggaste är att stanna hemma?
    Jo, precis.  Sjukdomar finns överallt och i alla fall i västvärlden är de inte alltför farliga för majoriteten.  Då är det väl egentligen värre med t ex trafikolyckor. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-02-02 21:10:42 följande:
    Usch ja, men jag är nog kanske lite tvärtom som tänker att svininfluensan som finns här runt omkring drabbar inte mig, men däremot de där exotiska sjukdomarna som finns i det där stora landet på andra sidan vattnet, de är säkert jättefarliga för just mig och min familj för de vet jag inget om. Då är det bra att någon vänlig själ delar med sig av lite vettiga länkar , man får väl väga för- och nackdelar som vanligt.
    Jag skulle inte oroa mig för valley fever eftersom den som sagt mest drabbar de som jobbar utomhus (byggnadsarbetare och lantbrukare) och dessutom är vanligast i Arizona.  För West Nile får man försöka undvika myggbett och det är väldigt få myggor som bär på West Nile viruset. 
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-02-03 18:54:15 följande:
    En annan fråga: Jag har försökt läsa/söka på Försäkringskassans hemsida angående föräldrapenning när man bor utomlands, men har bara hittat angående barnbidrag och underhållsbidrag så det hjälpte ju inte. Jag har hört från bekanta att man inte har rätt till föräldrapenning om man anmäler när man skriver ut sig från Sverige att man har för avsikt att stanna i USA mer än ett år, eftersom att det är utanför EU. När det gällde vissa andra förmåner så hade man rätt till det i ett halvår om man inte anmäler att man har för avsikt att stanna mer än ett år, då skulle man förlora rätten till det redan vid utresan (om man är ärlig och skriver ut sig korrekt då alltså). En bekant till mig var i USA med sin man i nio månader med ett barn som då var ca ett år - hon fick då ingen FP och hon säger idag att hade hon gjort om det idag hade hon kanske inte varit så ärlig inför FK. Jag känner själv att nja, det där är ju isåfall bidragsfusk och det är ju straffbart, så jag kan köpa att jag isåfall inte har rätt till några pengar om jag flyttar till USA och föder barn där. Men är det någon av er som känner till någon svensk som fött barn i USA och fått FP där, eller sedan flyttat tillbaka till Sverige, fick de FP i 480 dagar per barn som man har rätt till om man fött i Sverige, även om barnet redan var fött i USA? Skulle ju vara trevligt att ha dagar att ta ut vid senare tillfälle (lov, studiedagar osv) eller om mitt/mina barn är under ett när vi kommer tillbaka, då får de ju inte gå på förskolan.

    Jag är lite försiktig med att kontakta FK i mitt rätta namn angående detta då jag tycker mig se att folk får olika svar jämt av olika handläggare (oavsett vad det gäller), samt att jag funderar på om de isåfall registrerar någonstans att jag frågat om detta och om det kan ligga mig i fatet senare, så det vore värdefullt om någon hade erfarenhet av detta. I och med att det blivit hårdare tag mot bidragsfuskare, vilket ju egentligen är bra, blir jag lite rädd att om man frågar saker rakt ut till myndigheter, vad händer om jag gör si, kan jag göra så, är det lagligt osv, kanske de tror att man försöker fuska när det egentligen är tvärtom att man vill veta inom vilka ramar man ska hålla sig. Jag är ju svensk medborgare och hoppas ju såklart att jag får dagar för mina barn när jag kommer hem, om jag föder barn i USA.
    Om barnet föds i Sverige så kan man i vissa fall ta med sig ersättningen utomlands, men föds barnet i USA blir det svårare.  För att få en ersättning som är baserad på ens inkomst så behöver man ha arbetat ett visst antal dagar före barnets födelse.  Om man kommer tillbaka till Sverige så får man lägsta ersättning och sedan får man arbeta tills man längre fram kan få en bättre ersättning,  Jag känner en mamma som bodde utomlands (utanför Europa, men ej USA) och hon kom tillbaka till Sverige när hon var gravid.  Hon fick lägsta ersättning pga att hon inte jobbat på länge.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-02-03 18:54:15 följande:
    Jag är ju svensk medborgare och hoppas ju såklart att jag får dagar för mina barn när jag kommer hem, om jag föder barn i USA.
    Att du är svensk medborgare har inget med saken att göra utan det är var man bor och jobbar som gäller för föräldraförsäkringen.  Man behöver inte vara svensk medborgare för det utan föräldraförsäkring kan även utländska medborgare som bor i Sverige få. 

    Själv flyttade jag ifrån Sverige 6 år innan mitt första barn föddes så jag har aldrig fått barnbidrag, föräldraförsäkring eller något sådant ifrån Sverige.
  • evaoregon
    Seven Costanza skrev 2011-02-03 19:47:18 följande:
    Okej, så då tror du att jag får 480 dagar precis som vem som helst som fött i Sverige fast med lägsta, jamen det kan jag acceptera - kanske var lite väl pessimistiskt att tro att jag inte får något alls, det är ju ändå Sverige . Eventuellt kan vi kanske fixa så att min man kan räknas som utsänd från Sverige, alltså med utbyteskontrakt från sin svenska arbetsgivare (universitet), då kanske han får behålla samma SGI som han har nu, har du hört talas om det? Jag har läst det någonstans men har ingen länk på det. Då hade ju han kunnat vara föräldraledig en del av tiden om barnet är för litet för förskola, så kan jag jobba upp en bättre SGI igen.
    Fast jag tror bara att du kan få föräldrapenning när du kommer tillbaka till Sverige och inte när du är i USA plus att det finns någon regel om att de första 180 dagarna är till lägsta ersättning om man kommer tillbaka ifrån utlandsflytt.  Detta gäller alltså om du får barn i USA och inte i Sverige.

    Jag tror att det kan vara andra regler om man jobbar för ett svenskt företag, men jag vet inte hur det fungerar. 
  • evaoregon
    Perry the Platypus skrev 2011-02-14 21:46:36 följande:
    Kan det vara klokt att vaccinera hela familjen mot tuberkulos innan vi flyttar till USA?
    Nej, tbc är inte vanligt här i USA så det känns onödigt.  Jag frågade vår barnläkare om vaccination för tbc, men han avrådde eftersom sjukdomen är ovanlig och vaccinet är väldigt dåligt (ger inte bra skydd).
  • evaoregon
    Perry the Platypus skrev 2011-02-14 21:46:36 följande:
    Kan det vara klokt att vaccinera hela familjen mot tuberkulos innan vi flyttar till USA?
    Innan man flyttar till USA så blir man lungröntgad och kollad för tbc.

    Sjukdomen är ovanlig här i USA.

    "One country that notably does not widely administer BCG is the United States, where TB is rather uncommon"

    Länk
     
  • evaoregon
    lillamig1980 skrev 2011-02-14 22:16:15 följande:
    Lugnröntgen är bara obligatoriskt ifall tbc-testet ger utslag.
    När jag flyttade hit så blev jag lungröntgad direkt utan tbc-test, men det kanske har ändrats. 
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA