Inlägg från: Seven Costanza |Visa alla inlägg
  • Seven Costanza

    För alla som vill flytta till USA

    Desertchick skrev 2011-02-02 18:14:53 följande:
    Wikipedia är inte den bästa källan att få infon från. Här är en bättre sida om valley fever: www.ncbi.nlm.nih.gov/pub
    medhealth/PMH0002299


    Jag skulle inte vara alltför orolig. Då skulle ju ingen kunna bo där och bli gravida utan att drabbas av det.   Du skrev att du eventuellt kommer att vara gravid....alltså, ingen garanti att du kommer att vara det.   När åker ni över?
    Nej, jag vet det egentligen, tack för länken. Vi ska kanske åka över nu till påsk, och då är jag inte gravid, men min fråga var egentligen mer menad angående hur vanligt det brukar vara att insjukna i allmänhet då vi eventuellt ska bo där om något år och jag planerar att vara gravid när jag åker dit eller bli gravid där. Förstår att det där "eventuellt" kanske såg lite konstigt ut, men detta gällde alltså inte den allra närmsta framtiden . Men jag tyckte att det lät lite otäckt med en endemisk sjukdom, för då finns den ju där hela tiden och kan bli vanligare i vissa perioder, och det stod i din länk också att man var extra utsatt som gravid under första trimestern. Hjärnhinneinflammation kan ju vara jättefarligt, men om valley fever är lika (o)vanligt där som svininfluensan är än så länge i Sverige och det isåfall var därför Eva jämförde med den så är jag ju inte orolig.
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2011-02-02 18:36:44 följande:
    Det verkar vara mest de som jobbar utomhus, t ex lantbrukare och byggnadsarbetare som drabbas av detta.  Sjukdomar finns överallt och man kan inte oroa sig för allt.  Nyligen var det en gravid kvinna som dog i svininfluensan i Skåne. 

    Har du hört talas om West Nile Virus?

    en.wikipedia.org/wiki/West_Nile_virus
    Okej, jag fick intrycket på den blogg jag läste att det var något att oroas över, men jag är en orolig själv kanske. Länk till blogginlägget:
    bo-i-usa.blogspot.com/search%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2012-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=18

    Nej, jag har inte hört talas om west nile virus innan, men såg i din länk att det också kunde ge t ex hjärnhinneinflammation, är denna sjukdom värre, eller är detta också något som är uppförstorat i media?
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2011-02-02 21:00:26 följande:
    Vilken som är farligast har jag ingen aning om.  Här i Oregon finns inte Valley fever och den är ju enligt blogginlägget vanligast i Arizona.  West nile virus kan vara en farlig sjukdom som kan leda till döden och den sprids med myggor.  Svininfluensan har vi vaccinerat oss mot hela familjen.  Barnen blev vaccinerade både förra säsongen och hela familjen den här säsongen.  Svininfluensan känner jag personligen till helt friska personer (i Sverige) som dött av. 

    www.cdc.gov/ncidod/dvbid/westnile/wnv_factshe...
    Usch ja, men jag är nog kanske lite tvärtom som tänker att svininfluensan som finns här runt omkring drabbar inte mig, men däremot de där exotiska sjukdomarna som finns i det där stora landet på andra sidan vattnet, de är säkert jättefarliga för just mig och min familj för de vet jag inget om. Då är det bra att någon vänlig själ delar med sig av lite vettiga länkar , man får väl väga för- och nackdelar som vanligt.
  • Seven Costanza

    En annan fråga: Jag har försökt läsa/söka på Försäkringskassans hemsida angående föräldrapenning när man bor utomlands, men har bara hittat angående barnbidrag och underhållsbidrag så det hjälpte ju inte. Jag har hört från bekanta att man inte har rätt till föräldrapenning om man anmäler när man skriver ut sig från Sverige att man har för avsikt att stanna i USA mer än ett år, eftersom att det är utanför EU. När det gällde vissa andra förmåner så hade man rätt till det i ett halvår om man inte anmäler att man har för avsikt att stanna mer än ett år, då skulle man förlora rätten till det redan vid utresan (om man är ärlig och skriver ut sig korrekt då alltså). En bekant till mig var i USA med sin man i nio månader med ett barn som då var ca ett år - hon fick då ingen FP och hon säger idag att hade hon gjort om det idag hade hon kanske inte varit så ärlig inför FK. Jag känner själv att nja, det där är ju isåfall bidragsfusk och det är ju straffbart, så jag kan köpa att jag isåfall inte har rätt till några pengar om jag flyttar till USA och föder barn där. Men är det någon av er som känner till någon svensk som fött barn i USA och fått FP där, eller sedan flyttat tillbaka till Sverige, fick de FP i 480 dagar per barn som man har rätt till om man fött i Sverige, även om barnet redan var fött i USA? Skulle ju vara trevligt att ha dagar att ta ut vid senare tillfälle (lov, studiedagar osv) eller om mitt/mina barn är under ett när vi kommer tillbaka, då får de ju inte gå på förskolan.

    Jag är lite försiktig med att kontakta FK i mitt rätta namn angående detta då jag tycker mig se att folk får olika svar jämt av olika handläggare (oavsett vad det gäller), samt att jag funderar på om de isåfall registrerar någonstans att jag frågat om detta och om det kan ligga mig i fatet senare, så det vore värdefullt om någon hade erfarenhet av detta. I och med att det blivit hårdare tag mot bidragsfuskare, vilket ju egentligen är bra, blir jag lite rädd att om man frågar saker rakt ut till myndigheter, vad händer om jag gör si, kan jag göra så, är det lagligt osv, kanske de tror att man försöker fuska när det egentligen är tvärtom att man vill veta inom vilka ramar man ska hålla sig. Jag är ju svensk medborgare och hoppas ju såklart att jag får dagar för mina barn när jag kommer hem, om jag föder barn i USA.

  • Seven Costanza
    Wagram skrev 2011-02-03 19:14:38 följande:
    Om t om FKs egna handläggare ger olika svar kanske inte det säger så mycket om någon här råkar känna till någon som gjort si eller så. Jag har väldigt svårt att tänka mig att FK gör sig omaket att registera vem som frågar vad, men även om så skulle vara fallet har du väl inget att oroa dig för om du ändå inte har för avsikt att göra något olagligt? Ring du FK och fråga så får du (förhoppningsvis) klara besked!
    Jo, men som jag skrev så menade jag att om man ska tror vad folk skriver på FL angående föräldrapenning (alltså inte bara utomlands), så får folk väldigt olika svar, t ex hur man måste göra för att skydda sin sjukpenningsgrundande inkomst, vilka man kan lämna över FP:n till osv, detta är ju problematiskt och det är svårt att hitta i skrift på deras hemsida och jag tänker mig även att det kanske är svårt att beskriva i ett samtal så att handläggaren förstår exakt  - om man då kan säga att "men jag vet tre stycken som fått det i liknande situation" så får de ju hjälpa till att reda ut hur situationerna isåfall skiljer sig åt om de säger att jag inte skulle ha rätt till det. Om man bara frågar rakt ut i det blå och de säger nej så får man ju antingen nöja sig med det eller fråga sedan efter hur andra gjort och ringa upp igen och se om man kan få ett annat besked. Om det sedan stämmer som folk skriver här på FL vet jag inte eftersom jag ännu inte haft någon kontakt med FK. Men jag kan ringa och fråga, tyckte bara att det skulle kännas lättare om man hade något att jämföra med först. Det är väl ingen nyhet att folk som har lite på fötterna ofta lyckas bättre när det gäller myndighetskontakter.
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2011-02-03 19:25:37 följande:
    Om barnet föds i Sverige så kan man i vissa fall ta med sig ersättningen utomlands, men föds barnet i USA blir det svårare.  För att få en ersättning som är baserad på ens inkomst så behöver man ha arbetat ett visst antal dagar före barnets födelse.  Om man kommer tillbaka till Sverige så får man lägsta ersättning och sedan får man arbeta tills man längre fram kan få en bättre ersättning,  Jag känner en mamma som bodde utomlands (utanför Europa, men ej USA) och hon kom tillbaka till Sverige när hon var gravid.  Hon fick lägsta ersättning pga att hon inte jobbat på länge.
    Okej, så då tror du att jag får 480 dagar precis som vem som helst som fött i Sverige fast med lägsta, jamen det kan jag acceptera - kanske var lite väl pessimistiskt att tro att jag inte får något alls, det är ju ändå Sverige . Eventuellt kan vi kanske fixa så att min man kan räknas som utsänd från Sverige, alltså med utbyteskontrakt från sin svenska arbetsgivare (universitet), då kanske han får behålla samma SGI som han har nu, har du hört talas om det? Jag har läst det någonstans men har ingen länk på det. Då hade ju han kunnat vara föräldraledig en del av tiden om barnet är för litet för förskola, så kan jag jobba upp en bättre SGI igen.
  • Seven Costanza
    evaoregon skrev 2011-02-03 20:07:24 följande:
    Fast jag tror bara att du kan få föräldrapenning när du kommer tillbaka till Sverige och inte när du är i USA plus att det finns någon regel om att de första 180 dagarna är till lägsta ersättning om man kommer tillbaka ifrån utlandsflytt.  Detta gäller alltså om du får barn i USA och inte i Sverige.

    Jag tror att det kan vara andra regler om man jobbar för ett svenskt företag, men jag vet inte hur det fungerar. 
    Ja precis, jag menade alltså att jag förstått att du menade när jag kommer tillbaka men troligen inte i USA, men jag skrev inte det. Jag vill bara veta att vi ska få dagar över huvud taget även om det blir till lägsta ersättning i början. 480 dagar per barn känns kanske som jättemycket och lyxigt att ha kvar om barnet/n redan är några månader eller till och med över året gammalt/gamla när man kommer tillbaka. Framförallt tänker jag mig att pappan kan ta ut FP för att förlänga semestern eftersom jag är lärare och när jag fått en tjänst kommer jag ha inarbetad tid som ju blir "semester" med vanlig lön på loven, då kan pappan vara hemma med familjen också . Eller för att kunna arbeta deltid.
  • Seven Costanza
    rasajj skrev 2011-04-07 17:30:24 följande:
    Om ni har sapass sma barn, sa ar det nog inte rimligt att anta att ni bada kommer arbeta just pga att barnomsorgen ar sa dyr. Men greencard ger ju bade uppehallstillstand OCH arbetstillstand. Det vanligate ar ju att mannen (som oftast tjanar hogst inkomst...) arbetar och hustrun ar hemma.

    Alternativet ar att som jag och min man, arbeta olika skift. Det resulterar visserligen i tva inkomster och inga utgifter for barnomsorg (nu ar vara yngsta 9 ar sa det ar inga sma barn vi har numera) men det innebar ocksa att jag och mannen knappt ser varann..

    Tills vara yngsta borjade kindergarten sa var jag hemma med dem, vi hade helt enkelt inte rad att betala barnomsorg pa 'min' lon.. Det ar inte vart det..

    Barnomsorg -beroende pa stat och omrade- gar pa ca tusen dollar i manaden PER BARN. Om man ska ha heltid pa en bra forskola.. Likasa om man valjer barnflicka pa heltid. Det finns val billigare alternativ, men da blir ofta kvaliteten darefter.. Att ha egen aupair brukar val vara billigare, men da ska man ju erbjuda mat och husrum till aupairen.

    Idagslaget ar vart mal att ater igen leva pa EN inkomst. Det ar lattare att gora det har, antar jag.. An i Sverige..
    Hur gör hemmafruar i USA vars män har en normal inkomst (som det går att leva på okej som familj men absolut ingen lyx) med sin pension? Pensionssparar maken och räcker det verkligen? Om man skiljer sig får man väl underhåll men ändå. I Sverige bygger ju en stor del av pensionen på att man själv jobbar - om man är hemmafru/man kan ju den som arbetar pensionsspara privat till den maka/make som inte arbetar, men det ska nog till många tusenlappar i månaden för att det ska motsvara vad arbetsgivaren och staten lägger in... En bekant som är ekonom  har nämnt att man i Sverige som hemmafru/man behöver spara ca 4000 kr per månad för att det ska motsvara vad som avsätts på en bruttolön på 25 000.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA