• Teskedsmamman

    Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!

    Det är många diskussioner om barn och hur länge de ska sitta bakåtvänt i bilen. Det dyker hela tiden upp inlägg som "vårt barn blev så långt att vi var tvungna att vända h*n vid 2½ år" osv.

    Detta är - enligt mig - dåliga ursäkter och föräldrar som riskerar sina barns hälsa!

    Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats.
    www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp

    Detta för att barnens nackar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av de krafter som en krock kan tynga dem med. Risker för stora skador är otroligt stora och livslånga problem eller handikapp är överhängande.

    Jag tror att många (läs; dåliga) ursäkter kommer av ren lathet, visst, det är mer jobb med en bakåtvänd stol men är krocken ett faktum är barnet skyddat till 95% i den bakåtvända stolen, det är i princip bara när barnen kläms eller bränns som de inte har hjälp av stolen. Närmast alla andra krockar skyddar den mycket bra!
    Jämför detta mot att ett barn som åker framåt bara är skyddad till 50-60%. Dra av x-antal procentenheter för ju yngre barnet är...

    Bakåtvända stolar som kan vändas framåt är värdelösa! Bältet hamnar för långt ifrån kroppen och stolens interna bälte får inte användas då det ska vara 3-punktsbälte framåt eftersom kroppen måste tillåtas rotera lite för att minimera skaderisken. Stumt stopp i 5-punktsbälte knäcker t ex nyckelben och lägger ännu större kraft på nacken.

    För den som vill läsa mer: www.ntf.se/konsument/barnibil/default.asp

    4½ år gammal 105 cm lång... får visst plats i bilstolen, fast vi har sätet långt fram pga bilstol i baksätet.
    Barnet är 105 cm långt och har ungefär 5 cm kvar innan örat når kanten = inte för stor för stolen. Benen är böjda men sätet är framdraget längst fram då vi har en stol i baksätet också. Han har någonstans mellan 10-15 cm till vindrutan.
    (Han sitter numera i en bältesstol då vi numera har 3 stolar i bilen)

    Frågeställning via mail:
    Jag bifogar en bild på min son där han sitter i en Besafe Izi kid, och nu har jag och några personer hamnat i diskussion om han är för stor för bilstolen.
    Finns det möjlighet att få svar på den frågan?

    Svar:
    Hej Magdalena,
    Fin bild du skickade med! Nu till din fråga om din son är för stor för bilbarnstolen. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen antingen när den övre viktgränsen har uppnåtts eller när överkanten på örat når upp till ryggstödskanten. Det som kan göra att stolen ser liten ut är hans ben. MEN det är inte farligt att sitta med krokiga ben. Hur när framrutan är hans huvud? Det är bra om det finns minst 5 cm mellan huvudet och framrutan. Kanske har du plats i baksätet?

    Med vänliga hälsningar
    NTF Konsument
    Rose-Marie Örtlund

    ___________________________________________________________________

    Jag hävdar bestämt att var och en gör som de själva vill, men vill man vända ett barn för tidigt så får man acceptera om jag tycker de är urbota dumma och korkade!

    Mot åksjuka får postafén ges från 1 års ålder om man kontaktar läkare för rådgivning.
    Vuxna: 1 tablett 2 gånger dagligen.
    Barn i åldern 5 - 12 år: ½ - 1 tablett 2 gånger dagligen.
    Barn i åldern 1 – 5 år: ¼ tablett 2 gånger dagligen. Ska dock inte ges till barn under 5 år utan läkares ordination.
    Vid förebyggande behandling av åksjuka ges dosen 1 - 2 timmar före avresa och därefter var 12:e timme om resan varar längre än 12 timmar.


    www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp&DocTypeID=7&UserTypeID=2

    Sedan har jag förståelse för de som inte tål postafen eller som den inte hjälper på, själv kan jag inte åka X2000 längre sträckor, även med postafen, utan att bli åksjuk.


    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-09-16 16:05
    Ja just det.... vill du argumentera emot mig så får du gärna försöka hitta stöd för dina åsikter hos NTF:
    konsument@ntf.se
    http://www.ntf.se/konsument/default.asp#
    Eller leta fram NTF i ditt län.

    Det jag skriver i den här tråden är info hämtat ifrån www.ntf.se eller i broschyrer/kontakt från NTF.
  • Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!
  • SchumiFerrari
    Finesse skrev 2008-09-20 16:42:56 följande:
    ebba sitter fortfarande i läge 1.. men hennes kusiner som åkt i den stolen ibland med oss sitter då i läge 2 för det är ju mer "baby skydd" format på läge 1.. alltså mer liggande..så vi kommer att höja upp stolen till läge 2 när ebba blir kring 1 år.. eller när hon börjar sitta dåligt på läge 1.
    Det står 1 år i bruksanvisningen. Tänkte mest bara kolla med tanke på vad som sagts ang babyskydd i tråden
    *Älskade Noa*
  • Finesse
    SchumiFerrari skrev 2008-09-20 16:43:49 följande:
    Det står 1 år i bruksanvisningen. Tänkte mest bara kolla med tanke på vad som sagts ang babyskydd i tråden
    jaha.. jag har inte läst hela tråden.. ska genast göra det!
    Ebba 071228
  • norgesessan

    Jag tar tillbaka det om att two way bara kan vara i framsätet efter 18 kg!

    Fattar inte var jag läste det....

    (var i bilen och läste bruksanvisningen nu)

    Den är godkänd till 25 både fram och bak.


    Emil 03-Jonathan 05 och LillSessan bf. 2/2.09
  • Finesse

    ok.. nu har jag läst lite mer.. dock inte hela eftersom det var så många sidor.. men jag läste det teskedsgumman skrev.

    akta graco duologic är inte ett vanligt babyskydd och kan inte räknas som det heller.. trots att barnet kan sitta där från födseln. det är ju mkt större och har ett extra nackskydd iaf dom växer ut babyskyddet i stolen.

    vi har aldrig ebba längre i bilen utan basen.. förut när hon var mindre tog vi ibland bara babyskyddet om vi åkte en annan bil.. nu tar vi hela stolen eftersom den blir stabilare och större.

    nu är jag inte expert på bilbarnstolar men jag tror ändå att dom ska sitta upp till 1 år (eller mindre om dom är stora) i ettans läge. man märker ju hur dom sitter som sagt.

    duologicen lutar ju inte lika mkt i liggläge som ett vanligt babyskydd gör.. (alltså ett utan bas) utan det är ju mer i sittandeläge och man kan ju inte heller göra det mer lutande men hjälp av att man trycker det bakåt. ett barn ska ju helst sitta i bilen.. alltså inte ligga.

    oj vad mkt svammel det blir nu.. men jag hoppas du förstår hur jag menar.


    Ebba 071228
  • Teskedsmamman
    Finesse skrev 2008-09-20 16:41:34 följande:
    vilken bra tråd! jag försökte få fram i min "orts tråd" här på fl att det inte alls var bra med sk. kombistolar.. men jag blev utskälld efter noter å folk skrev att dom får göra som dom vill.. visst skrev jag tillbaka men tänk på vad du utsätter ditt barn för bara för att du är snål och vill köpa en stol dom kan ha tills dom är 7 år (alltså framåtvänd dom senare åren).. slutade med att samtliga i tråden skällde ut mig för att dom tyckte att jag sagt att dom var dåliga föräldrar..
    Precis, var och en gör som de själva vill, men jag anser människor som utsätter sina barn för skaderisk - onödig sådan - vara urbota dumma. Finns inte en chans att jag ska kunna respektera en sådan människa, har man inget val - ok, men de finns val ganska ofta.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Teskedsmamman
    JsN skrev 2008-09-20 07:14:24 följande:
    Och då har jag alltid utgått ifrån det där _eller_ och aldrig kunnat tro att det ena var bättre än det andra. Om man menar att det är mycket bättre med bilstol varför skriver man då inte att man ska byta så snart som möjligt?Ja AnnaGBG, en anledning till att behålla babyskyddet har varit att det är enkelt att ta med ett sovande barn i det och att det är litet och smidigt och lätt att flytta mellan bilar.
    NTF är bara en rådande instans, jag vet andra saker som de har åsikt om, t ex kombistolarna, där jag har fått höra "bakom kulisserna" att stolarna är inget bra alls, men de får inte skriva det då de inte har fullständiga belägg för det. De måste alltid ha ryggen fri och kan de inte få miljoner bevis och undersökningar om det så får de helt enkelt inte skriva det.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • logg81

    Tack för informationen TS. Vi åker inte bil så ofta och min dotter har inte vuxit ur babyskyddet än men jag har funderat på det där när man byter osv. Jag tror att hon kommer växa ur det längdmässigt innan vikten.

    Jag lyfter på hatten och tackar för infot!


    Jag och Auleen - För varandra. Mot resten av världen.
  • SchumiFerrari
    Teskedsmamman skrev 2008-09-20 20:31:14 följande:
    NTF är bara en rådande instans, jag vet andra saker som de har åsikt om, t ex kombistolarna, där jag har fått höra "bakom kulisserna" att stolarna är inget bra alls, men de får inte skriva det då de inte har fullständiga belägg för det. De måste alltid ha ryggen fri och kan de inte få miljoner bevis och undersökningar om det så får de helt enkelt inte skriva det.
    Hur kommer det sig då att ett försäkringsbolag har en kombistol (Akta graco duo logic) som den stol de rekomenderar? Den har även fått bra i tester...
    *Älskade Noa*
  • Teskedsmamman
    LindaSundberg: Vi har en besafe izi kid och min kille kan sitta i den tills han är mellan 110-115 cm lång... Då har han för länge sedan passerat 5 års ålder.

    Zsarah: Ingen aning, du kan kanske maila NTF i sverige och höra om de har samarbete med någon organisation i finland. Sverige har de högsta kraven i världen (har jag för mig) och är långt fram i forskningen på barn i bil.
    myskatt skrev 2008-09-20 16:13:35 följande:
    Där har du fel. Two-way plus kan man ha bakåt på alla platser till 25 kg. Sen kan man tycka att det är bättre med stödben bak, men som sagt, den är godkänd för det.www.britax.se/pdffiler/Two-Way%20Plus%20Se.pd...
    ALLA stolar som placeras bak skall ha stödben för maximal säkerhet. Ett passagerarsäte är inte byggt för att ta upp platsen från en bilstol - fast stolen är testad för det. Dessutom hindrar benet att stolen börjar rotera vid en krock.
    Triss i killar! 04, 05 & 07 - läs om oss tesked.blogspot.com/
  • Plutt05

    Ni i den här tråden verkar ju vara insatta, vad tycker ni om Britax Multitech?

Svar på tråden Bakåtvänt åkande för barn under 5 år!