• Kodama

    Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)

    Denna tråd är till enbart för diskussioner om statistiska fakta på gruppnivå samt vad som idag är känt vetenskapligt om fertilitet, icke-assisterad befruktning, IVF och ÄD för kvinnor (och män) i åldern 40+ och 40++. Det är inte en "peppningstråd" och inte en tråd för "tips och trick" som saknar vetenskaplig grund. Jag startar tråden för att det har visat sig att det finns några här på forumet som är intresserade av denna typ av information, och jag bistår gärna med det jag kan. Däremot inser jag till fullo att statistiska och vetenskapliga fakta inte har en uppmuntrande effekt på alla, så om ni känner att ni behöver peppning eller ett halmstrå att gripa efter, är detta sannolikt inte tråden för er. Jag vet och förstår att många som skriver i det här forumet har svåra upplevelser bakom sig, och känner mycket förtvivlan kring sin längtan efter barn. I den situationen kan man behöva fokusera extra mycket på bara det positiva, och är det så för er så avråder jag er från att läsa den här tråden.

    Ok, nu är ni varnade.

    Statistik utan assisterad befrukning (samma som jag postat i tråden "Statistik och kalla fakta", skriver det här också för överskådlighetens skull):

    Genomsnittlig chans att bli gravid per enskild cykel för olika åldrar:
    25 - 25-30%
    30 - 25-30%
    35 - 18%
    40 - 5%
    45 - 1%

    Amerikanska Babycenter har ett bra diagram som visar den genomsnittliga risken för infertilitet vs chansen att bli
    gravid under ett år, dvs kumulativt, för olika ålderskategorier:
    www.babycenter.com/0_chart-the-effect-of-age-...

    Genomsnittlig risk för missfall vid olika åldrar beräknat på sedvanligt sätt med gravtest, dvs inte sk "kliniska
    missfall" där graviditet konstaterats med ultraljud och inte heller de nya extremkänsliga mätmetoderna som givit
    missfallssiffror kring 60% för genomsnittliga friska par:
    25 - 10%
    30 - 10%
    35 - 25%
    40 - 40%
    45 - 50% eller högre

    Genomsnittlig risk för kromosomstörning vid tidpunkten för genetisk testning, dvs under andra trimestern, för olika
    åldrar:
    25 - ingen uppgift
    30 - 1/300
    35 - 1/134
    40 - 1/40
    45 - 1/11

    Man skall också veta att faderns ålder också har betydelse. Tidigare har man inte brytt sig så mycket om att studera fäders ålder, men på senare tid har flera stora studier kommit som visar att faderns ålder har betydelse både för chansen att bli gravid, risken att få missfall och risken att barnet drabbas av allvarliga sjukdomar.

    Kommentarer om IVF:

    Det är mer komplicerat att presentera statistik för IVF och andra metoder för assisterad befruktning, vilket beror dels på att resultaten påverkas mycket av varje pars individuella förutsättningar, och dels på att det finns flera olika metoder för IVF. Generellt gäller dock att kvinnans ålder är den enskild största faktorn för chansen att lyckas med IVF och att efter 42-43 för IVF med egna ägg och 46-47 för donerade ägg så är chansen att bli gravid så låg att man kan ifrågasätta om det är etiskt att privata kliniker tar betalt för att utföra denna behandling.
    Ytterligare faktorer som komplicerar IVF-statistiken är att de flesta studier kommer från länder där man tillämpar återförande av flera embryon för att öka chansen för graviditet. I USA tex är det vanligt, speciellt bland äldre kvinnor, att man återför 3-4 embryon. Jag försöker i den mån det går att undvika statistik som baseras på multipla
    återföranden eftersom det är känt att detta kraftigt ökar risken för komplikationer hos modern och skador hos
    barnet/barnen. I Sverige återför man av denna orsak oftast bara ett embryo, i vissa fall två, men i dag inte fler. Statistiken nedan innefattar fall där man återfört så många som 4-5 embryon, men det är i dagsläget den mest säkra statistik som finns för IVF med egna ägg för kvinnor över 40.

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter tre IVF-försök:
    40 - 25%
    41 - 19%
    42 - 19%
    43 - 9,6%
    44 - 1,6%

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter 5-6 IVF-försök:
    40 - 28%
    41 - 23%
    42 - 22%
    43 - 10,5%
    44 - 1,6%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter biokemiskt konstaterad graviditet (dvs med vanligt gravtest som mäter beta-hcg):
    40 - 38%
    41 - 45%
    42 - 45%
    43 - 48%
    44 - 70%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter "kliniskt" bekräftad graviditet (dvs att man vid ultraljudsundersökning sett
    fostrets hjärta slå):

    40 - 24%
    41 - 35%
    42 - 37%
    43 - 38%
    44 - 54%
    45 - 67%

    Observera att levande födda barn inte är liktydigt med friska levande födda barn. Statistiken ovan innehåller barn
    med kromosomskador, missbildningar, CP-skador osv.

    Chansen att vid 40 års ålder, utan assisterad befruktning, föda ett friskt levande barn ligger kring 10% kumulativ chans över 1 år, någon/några procents chans per menstruationscykel.

    Med IVF är chansen att föda ett friskt levande barn ca 20% över tre IVF-försök med egna ägg.

  • Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)
  • isisisis
    mytrouble skrev 2008-09-29 20:38:29 följande:
    Helle: Ja,snacka om brasklapp! Kodama: Tack för allt intressant du skrivit! Men du som är en siffermänniska - när det gäller ÄD vid 40+++ pratar du bara om MYCKET HÖG risk för tex missfall, och medicinska komplikationer. Men vad är 'mycket hög' och 'stor' risk? Vilken storleksordning menar du att det kan handla om? 20,30, 60, 70% eller?? Går det illa för majoriteten, eller går det bra för de flesta?? Förstår att det kan vara svårt att veta exakt eftersom det blir färre mödrar ju högre åldersgrupp - och då svårare att göra statistik på. Och sedan som du säger, att privata kliniker i utlandet inte lämnar ut sina siffror. Och det är ju de som gör all ÄD på äldre kvinnor. För här i Sverige görs det väl inte så mkt ÄD - och ålersgränsen vet jag inte - men den är väl inte långt över 40 isf - eller?
    ÄD i Sverige har samma åldergränser som Landstingsfinansierade IVF.
    Dvs oftast kring 38.Ibland ett par år till om man har tur och bor på rätt ställe.
  • Squirl
    Lerkorg skrev 2008-09-29 15:14:24 följande:
    Men hur får man egentligen fram rättvis statistik i frågan? Visst skaffar människor barn allt senare men fortfarande är det väl så att många som är över fyrtio är färdiga med barnanskaffandet? Blir underlaget då så stort att man dra korrekta slutsatser?Kodama: tack för intressant information.
    Ja det var ju en tanke. Fast av dem som vänder sig till fertilitetsmottagningar är väl den större delen äldre?
  • Toppenloppan

    Skönt med en tråd med "hårda" fakta!

    Visst kan man luras med statistik men glöm inte att det är vanligare att man då tar fram fakta som visar hur BRA det går för alla med IVF och äggdonation. Sen ska man inte glömma att nergrävd i alla denna statistik finns ju enstaka individer som drar "vinstlotten" resp "nitlotten".

  • skeptisk

    Squirl:

    Det där nog en vanlig missuppfattning. Jag har ingen statistik för någon annan klinik än den där jag gick, men där var snittåldern för de kvinnor som sökte hjälp 33 år. Det kan knappast betraktas som "äldre" i det här sammanhanget.

    Det är ju faktiskt så att många som genomgår fertilitetsbehandlingar har en konstaterad diagnos som inte är åldersrelaterad.

  • Squirl
    skeptisk skrev 2008-09-30 11:13:17 följande:
    Squirl:Det där nog en vanlig missuppfattning. Jag har ingen statistik för någon annan klinik än den där jag gick, men där var snittåldern för de kvinnor som sökte hjälp 33 år. Det kan knappast betraktas som "äldre" i det här sammanhanget.Det är ju faktiskt så att många som genomgår fertilitetsbehandlingar har en konstaterad diagnos som inte är åldersrelaterad.
    Nä det är knappast att kategorisera som äldre.
    Ja din fundering är intressant. Vad säger Kodama?
  • Igor

    Sökte själv på pubmed efter vetenskapliga artiklar. Fann en (i BMJ- en engelsk läkartidning) från 1995 med denna texten bland annat.
    " Remarkably high pregnancy rates can be
    achieved when eggs are transferred from younger to older
    women, and successful pregnancy long after the normal age
    of menopause shows that the egg rather than the uterus is the
    Achilles' heel of human reproduction. Given eggs from
    young donors, no age is too old for pregnancy-at least in
    theory for those in good health".

    I och för sig inga exakta siffror för dessa måste man söka i andra artiklar eftersom detta var ett sammandrag från andra artiklar. Så Kodoma jag är fortfarande nyfiken på varifrån du tar dina källor (vilket är mycket viktigt att presentera när man diskuterar statistik anser jag) och som jag bad dig om tidigare förklaring på dina data om missfall.

  • Sleepingbeuty

    43 år på vissa ställen också


    isisisis skrev 2008-09-29 20:54:19 följande:
    ÄD i Sverige har samma åldergränser som Landstingsfinansierade IVF.Dvs oftast kring 38.Ibland ett par år till om man har tur och bor på rätt ställe.
  • Sleepingbeuty

    Detsamma.Om man skriver om statistik och även kopierar in det här, eller skriver av, så är ju källan jätte viktig att du också tar med.Vad tycker du själv TS?
    Jag tycker också det är bra med fakta absolut.Sedan så räknas ju statistik på så många olika sätt och i olika studier!
    det finns kliniker som bara kör sin egen studie på sin egen klinik och därför så varierar den.Jag har alltid fått veta deras siffror.Och då får man väl lita på att de talar sanning! annars så får jag själv utbilda mig till statistiker och rota runt i deras papper innan ET:n,med skjorta med naken bak och op strumpor .På en IVF klinik i Nairobi så har deras statistik på bara just den kliniken ökat med 67% lyckade graviditeter genom ÄD, genom att dom har lyckats få fram så många fler dugliga ägg från donatorerna.Altså fler att odla och få fram bra embryon att föra tillbaka.Hade jag velat ha ett svart barn hade jag åkt dit.Men det är jätte dyrt där.Känner embryologen som jobbar där.
    Och de behandlar även äldre kvinnor.++


    Igor skrev 2008-09-30 11:51:07 följande:
    Sökte själv på pubmed efter vetenskapliga artiklar. Fann en (i BMJ- en engelsk läkartidning) från 1995 med denna texten bland annat." Remarkably high pregnancy rates can beachieved when eggs are transferred from younger to olderwomen, and successful pregnancy long after the normal ageof menopause shows that the egg rather than the uterus is theAchilles' heel of human reproduction. Given eggs fromyoung donors, no age is too old for pregnancy-at least intheory for those in good health".I och för sig inga exakta siffror för dessa måste man söka i andra artiklar eftersom detta var ett sammandrag från andra artiklar. Så Kodoma jag är fortfarande nyfiken på varifrån du tar dina källor (vilket är mycket viktigt att presentera när man diskuterar statistik anser jag) och som jag bad dig om tidigare förklaring på dina data om missfall.
  • Minnie69

    Det är ju en grundregel vad gäller statistik att redovisa både källa och tolkningsmetod etc, men vi bör väl ändå ge lite tid till att lägg till den infon. Trådar är ju inte det snabbaste forumet. Har sett blott alltför många trådar spåra ut i "tyckande" etc i brist på tålamod. Det hämmar ju oftast mer än det hjälper. Låt oss ge Kodama lite tid att hinna ramla in i tråden igen , vi måste alla få ta några dagar ledigt från FL ibalnd

Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)