• Kodama

    Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)

    Denna tråd är till enbart för diskussioner om statistiska fakta på gruppnivå samt vad som idag är känt vetenskapligt om fertilitet, icke-assisterad befruktning, IVF och ÄD för kvinnor (och män) i åldern 40+ och 40++. Det är inte en "peppningstråd" och inte en tråd för "tips och trick" som saknar vetenskaplig grund. Jag startar tråden för att det har visat sig att det finns några här på forumet som är intresserade av denna typ av information, och jag bistår gärna med det jag kan. Däremot inser jag till fullo att statistiska och vetenskapliga fakta inte har en uppmuntrande effekt på alla, så om ni känner att ni behöver peppning eller ett halmstrå att gripa efter, är detta sannolikt inte tråden för er. Jag vet och förstår att många som skriver i det här forumet har svåra upplevelser bakom sig, och känner mycket förtvivlan kring sin längtan efter barn. I den situationen kan man behöva fokusera extra mycket på bara det positiva, och är det så för er så avråder jag er från att läsa den här tråden.

    Ok, nu är ni varnade.

    Statistik utan assisterad befrukning (samma som jag postat i tråden "Statistik och kalla fakta", skriver det här också för överskådlighetens skull):

    Genomsnittlig chans att bli gravid per enskild cykel för olika åldrar:
    25 - 25-30%
    30 - 25-30%
    35 - 18%
    40 - 5%
    45 - 1%

    Amerikanska Babycenter har ett bra diagram som visar den genomsnittliga risken för infertilitet vs chansen att bli
    gravid under ett år, dvs kumulativt, för olika ålderskategorier:
    www.babycenter.com/0_chart-the-effect-of-age-...

    Genomsnittlig risk för missfall vid olika åldrar beräknat på sedvanligt sätt med gravtest, dvs inte sk "kliniska
    missfall" där graviditet konstaterats med ultraljud och inte heller de nya extremkänsliga mätmetoderna som givit
    missfallssiffror kring 60% för genomsnittliga friska par:
    25 - 10%
    30 - 10%
    35 - 25%
    40 - 40%
    45 - 50% eller högre

    Genomsnittlig risk för kromosomstörning vid tidpunkten för genetisk testning, dvs under andra trimestern, för olika
    åldrar:
    25 - ingen uppgift
    30 - 1/300
    35 - 1/134
    40 - 1/40
    45 - 1/11

    Man skall också veta att faderns ålder också har betydelse. Tidigare har man inte brytt sig så mycket om att studera fäders ålder, men på senare tid har flera stora studier kommit som visar att faderns ålder har betydelse både för chansen att bli gravid, risken att få missfall och risken att barnet drabbas av allvarliga sjukdomar.

    Kommentarer om IVF:

    Det är mer komplicerat att presentera statistik för IVF och andra metoder för assisterad befruktning, vilket beror dels på att resultaten påverkas mycket av varje pars individuella förutsättningar, och dels på att det finns flera olika metoder för IVF. Generellt gäller dock att kvinnans ålder är den enskild största faktorn för chansen att lyckas med IVF och att efter 42-43 för IVF med egna ägg och 46-47 för donerade ägg så är chansen att bli gravid så låg att man kan ifrågasätta om det är etiskt att privata kliniker tar betalt för att utföra denna behandling.
    Ytterligare faktorer som komplicerar IVF-statistiken är att de flesta studier kommer från länder där man tillämpar återförande av flera embryon för att öka chansen för graviditet. I USA tex är det vanligt, speciellt bland äldre kvinnor, att man återför 3-4 embryon. Jag försöker i den mån det går att undvika statistik som baseras på multipla
    återföranden eftersom det är känt att detta kraftigt ökar risken för komplikationer hos modern och skador hos
    barnet/barnen. I Sverige återför man av denna orsak oftast bara ett embryo, i vissa fall två, men i dag inte fler. Statistiken nedan innefattar fall där man återfört så många som 4-5 embryon, men det är i dagsläget den mest säkra statistik som finns för IVF med egna ägg för kvinnor över 40.

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter tre IVF-försök:
    40 - 25%
    41 - 19%
    42 - 19%
    43 - 9,6%
    44 - 1,6%

    Antal kvinnor i olika åldrar som erhållit levande födda barn efter 5-6 IVF-försök:
    40 - 28%
    41 - 23%
    42 - 22%
    43 - 10,5%
    44 - 1,6%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter biokemiskt konstaterad graviditet (dvs med vanligt gravtest som mäter beta-hcg):
    40 - 38%
    41 - 45%
    42 - 45%
    43 - 48%
    44 - 70%

    Missfallrisk vid olika åldrar efter "kliniskt" bekräftad graviditet (dvs att man vid ultraljudsundersökning sett
    fostrets hjärta slå):

    40 - 24%
    41 - 35%
    42 - 37%
    43 - 38%
    44 - 54%
    45 - 67%

    Observera att levande födda barn inte är liktydigt med friska levande födda barn. Statistiken ovan innehåller barn
    med kromosomskador, missbildningar, CP-skador osv.

    Chansen att vid 40 års ålder, utan assisterad befruktning, föda ett friskt levande barn ligger kring 10% kumulativ chans över 1 år, någon/några procents chans per menstruationscykel.

    Med IVF är chansen att föda ett friskt levande barn ca 20% över tre IVF-försök med egna ägg.

  • Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)
  • Lillstoran

    Intressant tråd - kan vi inte väcka liv i denna! 

    Plussat på första IVF försöket, KS (Huddinge) nyligen 40 år fyllda.  

  • NellyNelly
    Försöker blir gravid med trean slutat P-sprutan Maj-09 och den har inte kommit än. Vad ska man göra? Har varit på gyn undersökning utan fel. Tacksam för svar! Jag är 41 år gamla. Jag äter husmankost. Jag stressa inte för jag är sjukpensionär. Skulle vilja blir gravid. Jag har inte haft mens sedan 02. Börja med P-spruta 02. Jag har två barn som är födda 00 och 02. Jag har gjort en GBP-op Nov-10. Jag börjae på 115 kg och mitt mål är att går ner till 65 kg. Nu väger jag 65 kg. Gick ner 6 kg på flytet.. Min mens har kommit i gång nu tack vare att jag har ättit rosenrot, gladin 25, folsyra, l-agria m.m. sedan efter det så jag ju haft mens några månder nu utan jag har ättit något mera av detta. Vet ej om jag har regelbunden mens än men jag har ju fått mens i några månder nu i år. Tacksam för svar! Tack i förihand!
  • Lillstoran
    An onym skrev 2012-08-04 08:30:33 följande:
    Lillstoran Grattis! Körde du långa eller korta protokollet?

    Jag körde långa protokollet ! På Huddinge sa de att statistiken var bättre med den långa i min ålder. Den långa ger inte sällan fler ägg. Lycka till !
  • An onym

    Lillstoran
    Tack för info!
    De kliniker det lutar åt i dk kör långa protokollet främst. (nu vet man ju inte vad de ger mig).
    Huddinge ska ju ligga långt framme. Så det känns bra.
    Du menar att långa protokollet ofta ger fler ägg?

    Kör Huddinge med blastocyst (långtidsodling?)

    Rekommenderad de dig att äta d-vitamin? Vilken sorts d-vitamin i så fall. Vet att Huddinge testar detta. Men en sorts d-vitamin är inte bra och en är bra. Vet inte vilken. Jag hade lite lågt d-vitamin nivå så jag ska börja med d-vitamin!

    Berätta jättegärna mer vad de har för info!

    Åter igen Grattis till ditt plus!

  • Lillstoran

    Aha, du ska gå på Huddinge ! Vad kul ! Huddinge är jätteduktiga. Det är delade meningar om kort och lång metod, som jag nämnde hade Huddinge bättre resultat med den långa metoden på personer i min ålder. Äggmängden har jag läst mig till här på FL liksom att Gonal - f ger fler ägg än Menopur. Kolla detta eftersom denna informationen åtstramar härifrån och måste tas med en nypa salt. Av 1 200 behandlingar 2010 föddes 432 barn vilket ger en lyckandegrad om 36 procent. Huddinge långtidsodlar under förutsättning att det finns minst 5 fina befruktade ägg dag 2. I mitt fall var det inte möjligt eftersom jag bara fick 4 ägg. Så det innebär att man måste få relativt många och fina ägg för att det ska vara möjligt, då många faller ifrån på vägen. Jag är med i en forskningsstudie om D - vitamin ja, de forskar på sambandet IVF och D - vitamin. Först fick jag extra tillskott av D - vitamin på Huddinge i flytande form. Sedan köpte jag själv D - vitamin i hälsokostaffären. Det finns en tråd "IVF på Huddinge" eller liknande som är trevlig! Ta gärna en titt dit. Det är vettiga människor i blandad ålder med där.

  • entjej

    Konstigt att de flesta kvinnor i samhället som vill ha barn blir gravida. Jag menar det är ju större risk varje månad att man inte blir gravid än att man blir det... Om man läser  statistiken så...Men istället så kanska man ska tänka att var tredje eller var fjärde ägg för en 25 åring är ett toppägg som man blir gravid på men är man 40 så är det i genomsnitt bara bara var 20:e ägg man blir gravid på... Då tycker jag det blir lättare att förstå att många i 40 årsåldern också blir gravida... Om nu dessa siffror stämmer. Är det andra siffror så är det ändå bättre att tänka som jag skrev.

  • Lillstoran

    Läste i en tidning på Huddinge IVF att 75 procent av äggen är bra vid 25 år och 25 procent är bra vid 40 år.

  • An onym

    Lillstoran och ni andra. D-vitamin

    Vad för d-vitamin fick du från Huddinge?
    Har dessutom förstått att det finns två typer av d-vitamin, en som är bra för graviditet och en som man avråder ifrån.

    Nämnde att Huddinge forskar på d-vitaminens betydelse (läste detta här på FL) till min läkare och hon måste nog känt till detta eller för det jag fick testa min d-vitamin nivå och den var lite låg....
    Hon tyckte dock inte i våras att jag behövde äta d-vitamin då det blev sommar men jag måste nog börja nu igen. Hoppas det är lösningen och så har jag gått ner några kilon och så måste jag träna lite, motion ska vara bra.

Svar på tråden Statistik och medicinska fakta om fertilitet, risker, IVF och ÄD för 40+ och 40++ (OBS! Ej stöd- eller peppningstråd!)