• nian74

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    RMM skrev 2010-11-24 10:38:00 följande:
    Hörrni experter se hit! Vid min efterkontroll sade ingen något. Nu 4 månader e förlossning kände jag något när jag petade dit en tampong (har mens). Inte alls långt upp, kanske en fingerlängd upp kände jag livmodertappen eller nåt annat. Är det normalt eller har något "ramlat ner" på mig? Vet ingenting om framfall förutom att man inte vill ha det... Vore tacksam för lite feedback från er som vet vad detta handlar om.

    P.S. har varit jättedålig på att knipa Skäms Kan man genom knipövningar "hissa upp" allt där inne?
    Jag tror inte du behöver vara orolig. Livmodertappen sitter ungefär så långt in, har du aldrig känt den tidigare när du satt in en tampong tex?
    Om man har livmodertappsframfall är den precis i mynningen eller tom utanför (har jag läst).

    Knipövningar är alltid braGlad 
    Har man väl fått ett framfall hjälper inte knipövningar så mycket...
  • nian74

    Jag har också hört att man kan få problem med läckage efter op av den främre väggen men jag har läst att det är lätt åtgärdat med en liten operation i så fall.

    Jag ska ju få mitt bakre framfall åtgärdat i januari - äntligen. Jag har problem med främre också men läkaren verkade inte så pigg på att ta tag i det än...hon tyckte inte att det "var så farligt". Själv är jag orolig att det främre blir ännu värre när det bakre blir åtgärdat, det blir ju liksom mer plats för det då.
    Man vill ju gärna göra allt på en gång och inte vara sjukskriven i flera omgångar.

    Jag känner av mitt underliv i princip hela tiden, det är mest den främre väggen som spökar just nu. Det liksom skaver runt urinröret och en bit upp på väggen. När jag ska kissa känns det som att jag inte kan tömma blåsan ordentligt, jag skulle kunna gå och kissa efter ett par minuter igen. JOBBIGT!

    Jag har ätit omega 7 i nästan två månader nu (membrasin), det hjälper mot torra slemhinnor - tex i underlivet, ögonen, halsen osv och jag tycker att det funkar. Jag har länge lidit av torra slemhinnor där nere, tror att det är för att jag är så "öppen".

    Lycka till allihop!

  • nian74

    Nu har jag äntligen fått ett datum för operation!


    I mina papper står att man ska undvika tunga arbetsmoment och tyngre motionspass i 2-4 veckor... läker man verkligen så fort?!


    Det står också att man ska undvika samlag i sex veckor...


    Jag har för mig att ni pratade om att man skulle vara försiktig längre tid än så?!

  • nian74

    Hej allihop.
    Nu närmar sig min operation och jag börjar bli lite nervös...
    Har ni några råd att ge mig? Något jag bör tänka på?
    Hur länge låg ni kvar på sjukhuset?
     Hur länge behövde ni vila när ni kom hem innan ni kunde fungera ungefär som vanligt hemma (utan tunga lyft så klart)?

  • nian74
    Gladhannapanna skrev 2011-01-13 14:32:50 följande:
    Nian: Jag ahde med mig egen apelsinmer för de hade bara läbbig röd saft att dricka!
    Annars är det väl bara att ha med sig sköna kläder, kanske sin egna kudde. Man får den info man behöver innan op tycker jag.

    Första gången spydde jag som en kalv hela första dagen, opererades på eftermiddagen och stannade i två nätter, hade dock itne speciellt ont när jag kom hem. Det var bara det främre som åtgärdades.

    Andra gången opererades jag på morgonen, spydde ingenting och gick hem på eftermiddagen dagen efter. hade rejält ont i minst en vecka, låg i princip ner hela tiden, varvade soffan coh sängen. Var helt sjukskriven i en månad och det behövdes faktiskt! Då opererade jag det bakre.
    Tack för svaret!

    Maken såg lite blek ut när jag sa att jag eventuellt skulle bli sängliggande i en vecka...han funderar på att åka till sina föräldrar "så jag får vila ifred" (läs: så han får hjälp)
    Det är tufft att ta hand om barnen själv (de yngsta är 2,5år och tio månader) speciellt om man inte är van men jag blev ändå lite besviken...
  • nian74

    Nej, du har väl rätt. Vi får se till att storhandla innan.
    Om jag behöver hjälp med något så kan ju faktiskt någon annan göra det.

  • nian74

    Nu är det snart dax och jag börjar bli nervös.
    Jag funderar på om man får värktabletter utskrivet eller om det är meningen att vanlig alvedon ska räcka?

    Har ni kommit igång med sexet? Gör det ont eller känns det ok?

  • nian74

    Ha, ha. Ja ibland måste man bara bestämma sig för att  "få till det". Sexlivet blir ju inte lika spontant när man har små barn som det var i början av förhållandet...

    Du får gärna "rapportera" sen, det är nog det jag är mest orolig för - att det ska göra ont/vara obehagligt med sex efteråt. Vore just typiskt om man byter ut besvären man har nu mot nya.

    Lycka till i helgen dåFlört

    Förresten; har din man känt av ditt framfall? Min man påstår att han inte märker någon skillnad men jag vet inte om han säger det för att inte såra mig. Jag tycker att det känns annorlunda efter den senaste förlossningen.

  • nian74

    Jag känner mig inte trängre, snarare tvärt om. Jag har inga problem med sexet men får ofta tyngd och skavkänslor och kan inte bajsa som en "normal" människa.

    Bra att du tar tag i det, jag tror att det är alldeles för många som lider i det tysta och tror att det "ska vara så" efter barnafödande.

    Jag ska opereras nästa vecka så jag hoppas att det blir bättre.

    Jag tog reda på en massa fakta om detta när jag förstod att det var framfall jag hade. Jag förklarade lite för min man, jag tror inte jag använde ordet framfall när jag pratade med honom (jag tycker själv det låter som något som gamla tanter får)
    Jag berättade inte alla detaljer för min man utan mer om mina besvär och att det måste vara kroppen som inte hängt med under alla snabba förlossningar. Han tycker mest synd om mig för att jag inte kan gå på toa problemfritt, han tycker det är en mänsklig rättighet att få bajsa varje dagSkrattande.

    Jag är alltid ganska öppen mot honom med det mesta och eftersom jag inte tycker att det är något konstigt gör inte han det heller. Jag har frågat om han tycker attt sexet känns annorlunda men han säger nej (kan ju ev vara för att inte såra mig)

    Du kan väl berätta hur det går på tisd.
    Lyck till.

  • nian74
    jackrusselltok skrev 2011-01-31 20:18:17 följande:
    Hej.

    Ny här men har haft framfall sen i somras. Fick det när jag var gravid i v 13, konstaterat främre slidframfall när jag var i v 15. Fick en ring som man ska sätta in och hålla det på plats. Använde den en vecka sen fick jag en svampinfektion. Sen fick jag åderbråck i underlivet som dock gjorde att framfallet inte trillade ut så jag har inte haft besvär under resten av graviditeten.
    Fick en flicka för 2 veckor sedan :) Men nu har jag börjat få besvär  av framfallet igen. Putar inte ut så mkt än så länge men om jag känner efter så är livmodertappen så långt ner att den ligger precis innanför hålet. Kan den gå tillbaka? Är ju bara så kort tid efter förlossning än. Men är lite orolig att den oxå hänger så långt ner. Vill ju ha sex snart men vet inte om det är möjligt så länge det är såhär.

    Hur snart efter förlossning har ni opererat er?
    Sex kan gå alldeles utmärkt att ha även om man har framfall. Du får prova dig fram helt enkelt.

    Jag tycker absolut att du ska vända dig till en gynekolog istället för en vanlig barnmorska.
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder