• nian74

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Jag har förresten varit på inskrivning idag. Allt gick bra och jag känner mig inte alls nervös inför morgondagen längre.
    Narkosläkaren sa att operationen kommer gå relativt fort så han ville hellre söva mig än lägga ryggbedövning - JA, TACK! sa jag (jag var nog mest nervös för att behöva vara vaken under op)

    Främre slidväggen såg mycket bättre ut än förra gången så de behöver inte göra något åt den. Bakre väggen och lite plastik blir det.

    Nu ska vi snart iväg och storhandla så jag har vad jag behöver under min ensamma återhämtnings-vecka.

  • nian74

    Hej!

    Nu är jag hemma igen. Sjukskriven till den 6:e mars.
    Mannen och barnen har åkt och jag känner mig ensam och ynklig...

    Operationen gick bra, det enda som kändes lite läskigt var att lägga sig i den där operationsstolen - en liten platta som man ligger på, ett stöd för varje ben (som iofs var väldigt mjuka och bekväma) och ett stöd för varje arm, rakt ut på sidorna. Jag låg och tänkte "det måste vara så här det känns att bli bortförd av aliens som utför experiment på en".

    Nu är jag livrädd för att gå på toan och göra "tvåan" för jag har även stygn där bak. Äter i alla fall nåt pulver för att avföringen ska hållas mjukt.

  • nian74

    Jag har gjort 2:an för första gången efter op. Usch, jag var helt svimfärdig efter...jag var lite hård i magen, som tur var satte jag på lite xylocainsalva innan.
     När jag duschade efteråt såg jag att en bit tråd åkte ner i avloppet, antagligen är det ett av de tre stygn jag fick där bak som lossnade.

    Jag har bara varit hemma i ett dygn och jag är så uttråkad. Det är svårt att gå från att vara sex pers i familjen till att vara ensam dygnet runt...jag har svårt att slappna av.

    En positiv sak är att jag redan märker förbättring efter op. När jag kissar nu är det en stråle, tidigare var det mer en vattenspridareGlad

  • nian74
    Litenmenglad skrev 2011-02-04 23:29:10 följande:
    Hej,
    jag har några frågor, jag var helt säker på att jag fått slidväggsframfall..... Men nu när jag var hos läkaren sa han att framfall är när livmodern "ramlar" ner och att det i mitt fall handlar om en försvagning. Jag frågade om det kunde bli bättre, men han var rätt diffus. Förstod det som att besvären kan bli färre om jag kniper, men det kommer liksom alltid vara öppet. Han sa som jag sett i tråden och på sjukvårdsrådgivningen, att jag ska vänta ett år och amma klart och sedan gå till en läkare. Jag blir lite nervös, ska jag vara ständigt kissnödig i ett helt år? Har svårt att sitta och gå. (Var 9 veckor sedan förlossning) Är det framfall jag har men att han inte använder det ordet? Eller är slidväggaframfall och försvagning inte samma sak? Jag känner mig ledsen och frustrerad. Alltid blir det mer frågor efter ett läkarbesök.
    Jag kände precis som du efter senaste förlossningen. Det kändes som att jag knappt kunde knipa för att hålla mig om jag var kissnödig, jag kände mig väldigt öppen så det kom lätt in luft osv.
     Det blev lite bättre efter några månader med knip men min bakre slidvägg har jag haft problem med så länge så den opererades i onsdags. Mitt största problem med den har varit att jag inte kan bajsa ordentligt och att jag just var så öppen.
    Min läkare använde inte heller direkt ordet framfall men i alla papper jag fått står det prolaps och det är ju samma sak.
  • nian74

    Pyttis: Jag försökte titta lite med en spegel idag (lite tidigt - jag vet - men jag är nyfiken) det såg ut som att det kommer behövas en stor tub glidmedel när man väl får för sig att ha sex igen...det är väl iofs svullet fortfarande men tänk om de sytt ihop för mycket...ha, ha, jag har inte så mycket annat att göra än att oroa mig när jag ligger här hela dagarna.

  • nian74

    Pyttis: Sa din läkare något om när man kan börja med knipövningar igen efter op?

  • nian74
    Gravid 89 skrev 2011-02-28 07:56:10 följande:
    Det kanske låter "hypokondriskt" men jag är ganska säker på att jag har slidväggsframfall (låter precis som om det är något att skryta med, haha... ). Jag skulle kunna sätta en bra peng på att jag har rätt, haha. Så säker är jag. Men som sagt - det är ju inget jag lider utav eller knappt har märkt...
    Det är bara det att det har blivit mer märkbart utav graviditeten. Kan ju vara bebisen som "trycker på" och gör sig mer till känna.

    Ska i alla fall ringa min BM och höra med henne vad hon säger. Senast jag var där (förra veckan) så var det första gången jag nämnde för henne att jag känner mig svullen efter sex och får lite utav den där "krystkänslan" - att det känns som om det trycker lite neråt. Hon tyckte bara jag skulle köra med knipövningar?
    Jag har väl kanske varit lat med knipövningar, men har absolut inte haft något problem med "slappheten" där nere om man säger så.
    Men hur skulle knipövningar kunna hjälpa ett framfall? Är det inte lite för sent att tänka på det när man redan sitter i smeten...?
    Det är inte så mycket mer du kan göra under graviditeten än att knipa, knipövningar är alltid braGlad
    Sedan efter förlossning och amning, om du fortfarande har problem tycker jag att du ska gå till en "riktig" gynekolog och kolla upp det. En barnmorska har inte samma koll på sånt här.
  • nian74
    HelenaMaria skrev 2011-03-01 15:29:32 följande:

    Hoppar in med en fråga!

    Har tidigare trott att jag har ett bakre framfall men efter besök hos läkare för några månader sedan kunde hon inte se något sådant. Dock har jag nu "råkat" läsa journalanteckningen från detta läkarbesök (var hos BM idag) där det stor att "mellanväggen mellan slida och rectum är något tunn".

    Någon som har erfarenhet av detta och kan det ge kompliaktioner vid/efter en vaginal förlossning. Jag är gravid i vecka 25 och funderar fram och tillbaka på om jag ska kämpa för ett snitt. Detta var också anledningen till att jag träffade läkare sist men sedan visste jag inte om jag var beredd att fortsätta kämpa men efter att ha läst journalanteckningen hos BM idag så blir jag lite rädd. Vill ju inte att slidväggen ska spricka eller nåt...


    Jag tror absolut inte att det är någon fara med en vaginal förlossning. Min slidvägg var också tunn och jag födde vaginalt. Om det var något problem med det så skulle ju läkaren eller BM sagt något om det.
  • nian74

    jag opererades för bakre slidväggsframfall för fyra veckor sedan. De byggde upp mellangården (som var näst intill obefintlig efter fyra förlossningar)
    Det är lite tidigt att säga, stygnen har inte lossnat än men den där "öppna" känslan jag hade hela tiden förut är borta nu.
    Jag kan återkomma när det gått ett tag till, när sexet och allt kommit igång igen.

     

  • nian74

    Är det någon som vet hur länge stygnen sitter kvar egentligen? Jag kommer inte ihåg vad läkaren sa.
    Nu har det gått lite över fyra veckor och stygnen har inte lossnat än. 

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder