• So nice

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    fortsätter våra diskussioner om ev. framfall

  • Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder
  • Gladhannapanna

    So Nice: Egentligen inte så jättestora, det var mer att det hängde ner, blev liksom ett veck i slidväggen en bit upp i slidan. Jag hade inga problem med att tömma blåsan men jag vet att det är ganska vanligt. Men eftersom jag hade både främre och bakre så är det svårt att säga vilka besvär som beror på vilken del... Jag hade problem med skav och tyngdkänsla, om jag tittade med spegel var ju slidan öppen och det buktade i öppningen.

    Om jag får återfall av det främre framfallet får jag se vilka besvär jag får och om det motiverar till op. Det var ju mycket snabbare återhämtning efter den op för mig!

  • Lisafisan

    Hej,

    jag följer med stort intresse denna tråd, ffa tillfrisknandet efter operationen. Jag har framfall både bak o fram. Mycket tyngd och skavkänsla. Inga jätteproblem med varken avföring så länge jag inte blir hård i magen. Men jag har lite andra problem som inte så många skriver om - så jag tänkte fråga.

    En annan sak som jag undrat över som känns lite pinsam är att jag hela tiden luktar surt nertill på ett sätt som det inte gjorde innan förlossningen. Varje dag, trots varsam tvätt och inga infektioner så luktar jag illa. Gjorde ni det med och i så fall - har det blivit bättre efter operationen?

    å så en till fråga. Jag har en känsla av att vara VÄLDIGT vid runt slidmynningen. Tja - det finns ingen mynning längre. Det är liksom bara ett stort hål rakt in. Där kommer det in massor med luft hela tiden som är väldigt svårt att kontrollera. Tätt som oftast så "muspruttar" jag, när jag ska sätta mig, resa mig, krypa runt på golvet (småbarn - ni förstår antar jag). Det känns väldigt pinsamt och händer ofta precis när det inte är lämpligt alls Jag provade att vara på badhuset  en gång men "tog in" så mycket vatten att det kändes äckligt, inte heller det kunde jag styra alls. Är det här problem som ni känner igen, och i så fall, blev det bättre efter operationen??

    Jag ska förhoppningsvis få operera mig till våren och undrar om dessa problem också försvinner. Gör dom det?

    Tacksam för svar
    Lisafisan (som verkligen gör skäl för namnet nuförtiden  Rynkar på näsan)

  • Gladhannapanna

    Lisafisan: Jag hade problem med muspruttar innan jag blev gravid, de försvann när jag fick framfall och har nu återkommit. Någonting jag hade helt förträngt att jag hade problem med innan och inte alls väntade mig skulle komma tillbaka! SÅ jag skulle tro att dina försvinner när du blir opererad.


    Ang lukten så är det ingenting jag känner igen så det kan jag inte hjälpa dig med.

  • So nice

    Jag hade också muspruttar tycker nog att dessa har blivit bättre, dock känner jag igen illa luktande flytningar och min gyn läkare som jag upptäckte mitt framfall och skickade remiss till danderyd han berättade att eftersom mynningen hela tiden är öppen så bildas det extra mycket flytningar så det är helt "normal".. Jag lider inte alls av det längre!

    Har du provat och knipa? för musklerna kan ju hjälpa till att "stänga" slidan! 

    Jag känner av mitt framfall i främre väggen mer och mer nu när den bakre är åtgärdad och jag ser den främre väggen i slidmynningen!! den har nog fallit ned ännu mer nu efter det att dom åtgärdat den bakre väggen.. samt tycker jag att jag har svårt att tömma blåsan! 

    Tror jag ska  ska besöka en annat gyn sjukhus så jag kan bli hjälp en gång för alla! Pyttis fick du besvär med urinläckage efter din främre op?

    Lycka till alla framfalls tjejer 

  • HelenaMaria
    So nice skrev 2010-11-22 20:15:43 följande:
    Helena Maria;

    ledsen att höra att även du har råkat ut för detta. första gången jag op mitt bakre framfall( har endast op detta) så fick jag veta att det är endast äldre kvinnor som har gått in i klimateriet som drabbas av detta, denna gången
    berättade min gynläkare att hon ser lika många kvinnor i 35+ åldern som drabbas.  

    Jag skulle avråda dig att föda vaginalt, om du redan nu har besvär blir det knappast bättre av en förlossning. det råder delade meningar vad som gäller om förlossningen i sig påverkar framfallen jag har hört båda delar. Det man sa i samband med min sista förlossning (barn nr 4) var att allt gick så vansinnigt fort så kroppen (vävnaden har inte en chans att återhämta sig, för hur det än är så visst påverkar graviditeten själv framfallet, men det är ju inte förrän barnet ska ut ur slidan som man riktigt tänjer ut slidväggarna.. så jag rekommenderar att du står på dig vad det gäller ett kejsarsnitt, speciellt när du vill undvika en operation, det kan ju inte bli värre av KS, i vilket fall som helst eller hur?

    Jag känner mig också bättre och bättre ingen tyngd känsla trots långa promenader och jag kan göra 2:an utan att hålla emot så det känns skönt..

    men jag väntar med sex, och jag tar det lugnt..tränar yoga!

    Jag tror att mitt problem förra gången var att jag helt enkelt började löpträna för tidigt och tog inte hand om mig själv tillräckligt väl.

    kram till er alla

     
    Tack för svaret!

    Idag var jag på läkarbesök som jag blev erbjuden på inskrivningen. Jag berättade om mitt förmodade framfall av den bakre slidväggen och att jag önskar/vill ha ett snitt nästa gång. Läkaren (ganska ung) undersökte mig men kunde inte se några tecken på framfall. Jag sa att det känns som att en muskel lossnat eftersom min ringmuskel inte är naturligt spänd längre och då hela rumpan putar ut när jag bajsar. Hon kunde inte säga vad det var men kunde i alla fall inte märka av något framfall (!). Hon bad mig krysta under undersökningen men då min förmåga att krysta blivit sämre efter förlossningen så gav det väl inte så god effekt.

    Kan det vara så att det inte finns något framfall utan att det "bara" är en muskel som lossnat som ger dessa symptom med svårt att få ut bajset, slapp ringmuskel etc? Jag hänvisades till att kontakta Amanda-mottagningen och det är läkaren där som fattar beslut om snitt..

    Jag ångrar nu att jag inte utredde besvären innan jag blev gravid igen eftersom de inte gör dessa utredningar under pågående graviditet.

    Någon som fött med en muskel som lossnat och som i sin tur påverkat ringmuskeln? Kan det blir värre och kan ringmuskeln bli helt slapp efter, d.v.s. att man inte kan spänna den alls? Jag vill helst inte ha problem med att bajsa på mig efter nästa förlossning.. Skulle jag dessutom få ytterligare en skada, t.ex. sfinkterruptur så skulle ju allt bli tusen ggr värre! Ingen kan garantera mig att det går bra och jag vill inte ha en massa problem efter nästa förlossning och dessutom kanske behöva operera mig!

    Hur gör jag för att stå på mig inför ett snitt? Om inte heller överläkaren hittar ett framfall så finns det ju ingen skada att dokumentera, förutom det diffusa med ändtarmsmuskeln som faktiskt påverkar en hel del men som de säkert struntar i eftersom det inte kan utredas just nu.

    Hjälp!
  • memba

    Ber om råd! Fick mitt andra barn för 2 månader sedan och har fortfarande inte varit på efterkontroll. Känns dock som om det sticker ut lite nedtill, å det skaver. Muspruttar minst sagt, speciellt när jag gjort knipövniingar!

  • Gladhannapanna
    memba skrev 2010-12-03 19:24:36 följande:
    Ber om råd! Fick mitt andra barn för 2 månader sedan och har fortfarande inte varit på efterkontroll. Känns dock som om det sticker ut lite nedtill, å det skaver. Muspruttar minst sagt, speciellt när jag gjort knipövniingar!
    Det kan mycket väl vara framfall, men när det bara gått två månader efter en förlossning är det svårt att säga hur mycket som kommer att försvinna av sig själv allteftersom kroppen återhämtar sig!

    Mitt framfall konstaterades när vårt första barn var tio månader och i slutet av min andra graviditet bedömdes det så mkt att det borde opereras.
Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder