• Rintintin

    Vi med blödarsjuka barn 8

    loppan182 skrev 2009-07-05 08:51:17 följande:
    Hej hej!!Till littlemum: Bra att du kämpar på och inte ger dig. Barnen är ju det finaste vi har. Jag tycker inte du ska känna att du måste akta dig för att inte "hamna på kant" med barnens läkare. Man vill ju ha fullt förtroende för sin doktor. Man måste känna att man kan ifrågasätta utan att läkaren blir "stött" eller vad han/hon nu upplever. Fungerar inte det är det kanske bäst att byta. Men jag förstår att det är svårt.Till ditten: Jag blev också mycket glatt överraskad över inbjudan till informationsträffen. Vi ska helt klart dit. Ska bli kul att träffa andra med hemofili i familjen och mycket intressant att höra hur forskningen går. Nu vill lillebror ha gröt. Vi hörs.
    Vi kanske skulle kunna dejta innan/sällskapa dit?!
  • Rintintin
    maddis69 skrev 2009-07-05 10:35:01 följande:
    Hej!Sökte på "blödarsjuka" och hittade denna tråden. Vi har en dotter som fyller 10 i år och som är bärare av Hemofili B och som ni förstår så har min man Hemofili B.När vi väntade henne hade vi en nära kontakt, och har fortfarande , med Koag Lab i Malmö då jag själv kommer från en familj där vi har Hemofili A. Nu närmar sig puberteten för henne med stormsteg och det gnager lite i mig inför denna period. Till littlemum: Bra, kämpa på, vi har under dessa år träffat på inkompetenta läkare på sjukhuset här i stan där vi har fått berätta för dem om Hemofilin och dess ärflighet.Vi har också fått en inbjudan till info träffen i september. Ska bli mycket intressant då min man har ingått i många av dessa forskningsprojekt.Önskar alla en skön sommar
    Hej hej! Välkommen till tråden !
  • Rintintin
    loppan182 skrev 2009-07-05 18:20:58 följande:
    Kul att träffas igen, nu när vi hunnit landa och fått lite "normal" tillvaro igen.
    Precis vad jag tänkte (dock inte för att jag tyckte det var trist att träffas sist )!
  • Rintintin

    Berra Bus skrev 2009-07-05 22:37:14 följande:


    Förra gången låg jag på runt 70 % (alltså normal nivå).
    Vad skönt att höra att du låg så högt! Men sen är det väl så att den största risken kommer efter förlossningen då värdena kan sjunka ganska rejält?

    Choklo: Om du har kontakt med koag så kommer de ju att finnas med som experter i bakgrunden under din graviditet och förlossning. Om du föder långt från Göteborg/Malmö/Sthlm så be dem skriva ett intyg som du kan föra in i din journal samt ha original med dig till förlossningen och visa bm när du kommer in! - bra att försäkra sig extra.
  • Rintintin
    littlemum skrev 2009-07-06 15:40:37 följande:
    Har precis pratat med sonens läkare. Till en början ville hon inte skicka en remiss till koag. utan ville träffa oss till hösten och sedan ringa och prata med koag och fråga om de överhuvudtaget tyckte att det var någon idé att skicka en remiss. För det tog ju både tid och ork...
    Jag sa då att jag haft kontakt med en koagläkare på en Von Willebrads sida på nätet och att han tycket att sonen absolut skulle till koag för utrdening. Förklarade hur jag tänkte och då ändrade hon sig och sa att hon skulle skriva en remiss!!
    Så nu är det bara att vänta och vänta och vänta....
    Credd till sonens läkare som insåg att hon inte är experten! Och inte minst - bra kämpat av dig .

    Skönt att höra att det lät värre än det var Fru Mi! De där dunsarna får blodet att frysa till is...
  • Rintintin
    SkruttenåSkruttan skrev 2009-07-16 12:09:51 följande:
    Om man får cyklo... vad de nu hette och faktor VIII ökar inte de risken för propp?? Nu kanske vi inte direkt ligger i riskzonen för de men ändå?? mitt normalvärde ligger på 49% bara undrar om någon vet??
    Nu talar jag kanske utifrån hemofili B - men är det inte så att svår blödarsjuka är under 1%, moderat 1%-5% och lätt 5-50%. "Normal" koagfaktor i blodet är mellan 50%-150%. Så har jag lärt mig iaf...? Vilket ju betyder att man kan ligga högt i procentsatsen utan att vara i nån direkt blodproppsrisk Sen är välCyklokapron typ som Tranexamsyran? Och där ska du väl dricka en mkt stor mängd för att riskera något.
    Gå in på www.fass.se och kolla!
  • Rintintin
    gintonic77 skrev 2009-07-16 13:06:18 följande:
    Hej alla. Har en kompis med en son på 7 månader som precis fått veta att han har blödarsjuka faktor VIII. Han ligger just nu på Astrid Lindgrens för att få en porta cathe inopererad. Detta uppdagades i och med att han fick en hjärnblödning, eller flera, vet inte.Hur ser livet ut med denna sjukdom/åkomma?Är så orolig för dem och vet så lite.
    Jag har inboxat dig!
  • Rintintin
    littlemum skrev 2009-07-17 20:22:40 följande:
    Är det någon som vet hur väntetiderna för att komma in till koag ser ut? Vi ska till Gbg. Går och väntar på remissbekräftan...
    Känns som om det bara blir värre och värre med sonen. (Dottern också, men på henne är det så lite petekier, än så länge) Ikväll fick sonen petekier på områden stora som vuxna händer. Min bror lyfte upp sonen och det resulterade i massa av märken där han lyft. Med en gång han får tryck på kroppen så ploppar de upp Blir oftare och oftare och mer och mer.
    jag har inte en blekaste om hur väntetiderna kan tänkas se ut. Det beror säkert på hur akut det är... Och så är det ju sommar och semester just nu... Ring till koag och berätta att du tycker att situationen har förvärrats.
    Kram
  • Rintintin
    littlemum skrev 2009-08-08 11:19:45 följande:
    Blir inte alltid som man har tänkt sig Ja jag ringde och de hade fått remissen han skulle bli kallad i september så nu bara väntar vi! Här kommer en till "knäpp" fråga. Sonens blåmärkt skiljer sig från sådana blåmärken som jag tycker är vanliga. Hans blåmärken blir nästan alltid upphöjda och när de börjar "läka" så blir de vita i mitten och breder ut sig mer. Jättesvårt att förklara. Kanske är det helt normalt bara att jag inte har sett det innan?
    Det är typiska blödarsjukeblåmärken. Liksom en "kula" i mitten. Jag blev lite chockad första gången jag såg dem, men har (några gånger!) blivit lugnad och fått berättat för mig att dessa blåmärken enbart är "kosmetik".
  • Rintintin

    Choklo: jag tycker du ska ringa koag och fråga dem. De skriver ut recept till dig om du behöver det. Jag tror dock att risken för blödning vid fostervattenprov är betydligt lägre än vid moderkaksprov... Men som sagt - hör med koag!

  • Rintintin
    Choklo skrev 2009-08-18 18:28:38 följande:
    Jag ringde till koag och fick medicin inför testet. :=)
    Bra!
  • Rintintin
    littlemum skrev 2009-08-24 13:10:38 följande:
    Nu har vi fått tid för sonens utredning!Fick papper idag och ringde in för att boka tid. Var lite fullt fram över men den 29 september är det äntligen dags! Då kanske vi snart får svar på frågorna som vi ställt i 5 års tid!
    Vad skönt för er!
    Har tyvärr inte en aning om vad "Lagvis noggrann blodstillning" kan betyda...
  • Rintintin
    loppan182 skrev 2009-08-29 14:03:49 följande:
    I onsdags fick sonen som ännu inte börjat med profylax en blödning i skinkan av att ha satt sig ner på en leksak. Det krävdes tre dagars faktorbehandling för att åtgärda detta. Två gånger råkade personalen i Hbg kassera faktorpreparatet. Den ena gången fick vi vänta på att det skulle skickas nytt läkemedel med taxi från Malmö. Den andra gången körde vi själva ner till Malmö så att hemofilisköterskan fick sticka honom. Kändes tryggare. Wilmer mår i allafall bra igen vilket är huvudsaken.Vi har haft det så lugnt och skönt fram tills att detta hände så nu blir det helt plötsligt verkligt igen och man ser hur sårbar han är. Ska bli skönt när profylaxen kommer igång.
    Känner igen känslan! Samtidigt får man var tacksam för att det är (relativa) "smågrejer" som händer. Det räcker ju med de små skadorna för att få en påminnelse om allvaret... Hur länge till profylaxbehandlingen kommer igång?
  • Rintintin
    loppan182 skrev 2009-08-30 13:37:00 följande:
    Vi ska igång med profylaxen den 14/9 så det är bara nån vecka kvar. Ska bli skönt att komma igång. Hur gick det för er, ditten, när ni skulle börja sticka Zackris?
    I början så stack vi ju inte alls, utan det var Karin som gjorde det, sen började vi med att sticka varannan gång (jag hade sån tur att jag fick ta ledigt från jobbet så jag kunde vara med. Vi fokuserade dock på att sambon skulle fixa det då jag ju var gravid och lillbebisen skulle komma ungefär lagom till vi "släpptes fria". Men det var ju så klart upp och ned att göra. och det är det ju ff. idag hade vi en riktigt usel dag. Vi fick använda fyra (!!!!) nålar innan vi lyckades. Och det känns för jä*ligt iom att Z ju nu kan säga att det gör ont och han inte vill och att han är ledsen (han kör lite register, men det är jobbigt ändå...). Sen funkar det såklart suveränt i långa perioder. Snabbt, enkelt och smärtfritt. Man får se det positivt - man lär sig av sina misstag!
  • Rintintin

    Hej siggemom och välkommen in i tråden!
    Vad trist att höra om alla svårigheter din son har... Min första spontana tanke är att du ju faktiskt ska till experter inom området imorgon. Det viktigaste är att du förmedlar alla problem din son har för att ge dem så mkt info som möjligt är... Vet inte om du kanske kan hitta ngt intressant och läsvärt på www.fbis.seöjligen kanske det kan vara ngn dubbel problematik? Eller jag känner inte igen många av de problem din son har - men nu pratar jag ju bara utifrån ett "hemofili-perspektiv"... Kanske någon annan här har ngn tanke? Fru Mi ex?

  • Rintintin
    MimmiBoss skrev 2009-09-07 16:24:10 följande:
    yeeeah! Vi har fått klartecken till att börja sticka själva hemma varannan dag = bättre skydd = gladareunge och föräldrar!!! Yeah!!!!! Livet e toppen!!!!!!!
    Vad skönt för er! Nu börjar det fria livet (även om ni så klart kommer att ha lite tuffa omgångar emellanåt - men det är ju så mycket enklare att få göra det själva! Tips är att ge honom medicinen precis när han är nyvaken, då är iaf vår son lite "groggy" fortfarande och gör inte så mycket mostånd som han kan göra när han är mer utvilad!)
Svar på tråden Vi med blödarsjuka barn 8