Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    SchumiFerrari skrev 2009-07-08 13:45:22 följande:
    Satt här då sonen sov så jag hade tid. Ork att göra så värst mycket annat finns inte...
    och jag var jätteupptagen på annat håll (fortfarande med avnavlingsfrågan, som vanligt) , så det var verkligen en välkommen hjälp
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-07-08 15:00:45 följande:
    Den är superbra!
    Anemone skrev 2009-07-08 14:40:26 följande:
    Ja absolut!
    Och det bästa är att han säger att barn som har syrebrist eller på annat sätt är svaga och medtagna  absolut inte får navlas av eftersom de då går miste om  syre och blod från moderkakan, utan att det allra bästa sättet att livrädda barn på är att låta bli att navla av dem, och helt enkelt låta moderkakan sköta jobbet. 

    Är inte det ganska självklart, så säg?
     
  • abuelita
    Shannara skrev 2009-07-08 20:53:21 följande:
    Hur logiskt som helst...
    Jamen visst är det!!

    Men än så länge har jag inte träffat på en enda svensk förlossningsläkare eller barnläkare som begriper det här. Utan svaret jag brukar få när jag föreslår att även dåliga barn ska navlas av sent brukar vara: " Men då måste vi ju tänka på barnet i första hand!". 
    Hur tänker man då?
  • abuelita
    Anemone skrev 2009-07-09 08:52:34 följande:
    Just den här biten tycker jag känns rätt bekymmersam. Jag ska föda på Huddinge sjukhus i augusti/september och jag tror nog att jag kan få dem att låta bli att klampa/klippa navelsträngen tills den är färdigpulserad om jag är tydlig med det i förlossningsbrevet, får det inskrivet i journalen och ser till att min man håller järnkoll efter att barnet är ute. Förutsatt att förlossningen är normal eller det blir ett planerat snitt vill säga... blir det bråttom och barnet mår dåligt är jag rädd att det är kört med sen avnavling. Och som sagt - det är ju då det är extra viktigt! Fuck. Ursäkta språket. Jag tror varken att jag eller min man kommer att kunna fightas för detta i ett krisläge - man skulle behöva göra det INNAN och man har ju inte den blekaste aning om vilka som kommer att vara närvarande när barnet kommer ut. Självklart kommer jag att skriva in det i födselplanen och försöka få min BM att skriva det i journalen men jag tror bara att de kommer att ignorera det och säga just "Men då måste vi ju tänka på barnet i första hand!". Gah! Jag vill kunna känna mig trygg när jag ska föda och inte behöva slåss för att någon förståsigpåare ska göra ett helt onödigt ingrepp som bara skadar mitt barn. Hur ska jag kunna slappna av och fokusera på att föda då?
    Anemone, du har verkligen rätt i att det är den här biten som är den mest bekymmersamma eftersom det är näst intill omöjligt att få svensk förlossningspersonal att lyssna på det örat.
    Därför är det så viktigt att vi är MÅNGA som hjälps åt att sprida den här informationen, både till journalister och till de ansvariga inom och över svensk förlossnings- och neonatalvård.

    Videon med Dr Fischbein är ju viktigt att så många som möjligt ser och sprider vidare på alla möjliga hålla och kanter; Mailbomba era vänner och bekanta och be dem vidarebefordra, lägg ut den på facebook, sprid den i andra trådar fl och på andra föräldrasajter, maila länken till journalister, osv, osv.

    Och länkarna om HLR med intakt navelstäng och mjölkning av navelsträngen som finns en bit uppe i TS är det bra om ni mailar till era förlossningskliniker,. Ring helst också efter några dagar  och fråga om de läst det.
    Och be gärna de blivande mor/farföräldrarna  eller andra släktingar/vänner med pondus och skinn på näsan att ringa förlossningen också.

    Och om jag väntade barnbarn nu så skulle jag helt enkelt tvinga de ansvariga läkarna på det aktuella sjukhuset att läsa igenom  och skriva under detta formulär
    http://www.birth-brain-injury.org/consent.htm

    Om de inte gjorde det skulle jag vända mig till nästa sjukhus, och nästa o.s.v.  Och jag skulle spela in samtalen på band och berätta för dem att detta är ämnat för nyhetsmedia  m.m.  så att det allt är säkrast att de bara säger sånt  de verkligen kan stå för. 
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-07-08 21:58:05 följande:
    Förmodligen tänker de inte alls. De har lärt sig att så och så är det och sen så struntar de i det logiska.
    Precis Tabby, de struntar i det logiska!  Eller.... så gör de inte det, utan det kanske helt enkelt är för smärtsamt för dem att ta in detta???  För det skulle ju betyda att massor med barn kan  ha blivit skadade för livet av deras heroiska räddningsinsatser, och det är antagligen därför de blockerar sig och vägrar ta in det .
    Jag finner ingen annan förklaring.
  • abuelita

    Ååh, jag blir tokig på FL när det inte går att posta inlägg med inklistrad text och länkar!!! Nu har jag suttit och skrivit ett låångt inlägg, blandat med länkar och inklistrad text från artiklar i medicinska tidskrifter, bl.a. British Medical Journal (som är en mycket ansedd tidning i hela världen), och så PLOPPAR hela inlägget bort!!!

    Ska se vad jag kan göra åt saken, men just nu har jag varken tid eller lust att göra ett nytt försök.

    Tyvärr finns det inte mycket man kommer åt som privatperson i de medicinska tidskrifterna, och dessutom har det knappast gjorts några randomiserade studier på fullgångna barn som behöver HLR. Däremot finns det åtskilliga som gjorts på prematura barn (som i vanliga fall navlas av omedelbart) , där de hålls under placentanivå i visst antal sekunder eller minuter och även får navelsträngen mjölkad.

    Man kan använda sökord som:
     Preterm infants+delayed cord clamping
    neonatal resuscitation+placental transfusion intact (eller delayed cord clamping)+term infants
    resuscitation in delivery room+placental circulation intact,
    o.s.v., och blanda de här orden i lite olika ordning

  • abuelita

    och Halmstadstudien lär vi inte få några svar från på den här frågan eftersom de så vitt jag vet inte gör HLR med intakt navelsträng, alltså inte ens de barn som blir lottade till den grupp som ska navlas av sent. En Halmstadmamma i en av de gamla trådarna berättade att hennes barn hade dåliga hjärtljud och navlades därför av med detsamma, och efter några månader visade det sig att  barnet hade en hjärnskada.

  • abuelita
    Anemone skrev 2009-07-09 12:59:38 följande:
    Trist med inlägget som försvann! Jag sitter på ett ställe där jag kommer åt databaser med medicinska tidskrifter (håller iofs absolut inte på med sådant själv). Jag ska kolla med de sökord du föreslår. Tusen tack!!
    Åh, kanonbra! Hoppas du hittar något av värde.
  • abuelita

    antagligen godtas väl inte rapid responses till en artikel man inte kommer åt som privatperson, men några  till den här artikeln i BMJ (har länkat till den förr på fl så jag hoppas den funkar nu också) skulle jag ändå rekommendera att ni visar era läkare:
    Det som skrivits av David JR Hurchon, Eileen Nicole Simon, Jose Luis Dias-Costello m.fl. , och George M Morley  (och så Linda Morge förstås )

    http://www.bmj.com/cgi/eletters/335/7615/312#175209

  • abuelita
    Anemone skrev 2009-07-09 12:59:38 följande:
    Trist med inlägget som försvann! Jag sitter på ett ställe där jag kommer åt databaser med medicinska tidskrifter (håller iofs absolut inte på med sådant själv). Jag ska kolla med de sökord du föreslår. Tusen tack!!
    Testar med den här länken. I abstractet till artikeln anar jag nämligen att vi kan hitta det vi söker.

    http://fn.bmj.com/cgi/content/extract/93/1/F2
Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)