Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    Skruttis1979 skrev 2009-07-02 10:28:23 följande:
    Hormonstinn som jag är så blir jag så ledsen när jag läser ditt inlägg abuelita. Bara tanken på att dottern kom ut och de inte la henne på mig direkt utan skulle massera igång henne, klippte navelsträngen för att läkaren skulle ta henne etc. Jag hade bestämt sen avnavling/klamning och det visste bm om och hon väntade in i det sista innan läkaren skulle komma. (hon, liksom jag, visste inte att man kan mjölka och vänta även om ett barn är dåligt). Min dotter har alltså mått dåligt då hjärtljuden gick ner, hon inte kom igång ordentligt då hon kom ut, PLUS att hon inte fick allt blod i sig och inte fick komma till mig direkt... trauma. Stackars barn!!!
    Jag förstår verkligen att du blir ledsen över det här. Det blir jag också eftersom jag känner så starkt med barnen.
    Men om vi inte blev ledsna så skulle vi ju vara levande döda och strunta i andras lidande, och därmed inte göra något för att stoppa det. Det är alltså därför jag kämpar så envist med den här frågan.
  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2009-07-02 11:08:55 följande:
    Jo, jag förstår verkligen att du kämpar, och vi är många som är SÅ tacksamma!! Jag menade inte att jag blev ledsen av att du sa/skrev något, utan mest bara av insikten av vad hon gick igenom!! Min lilla skrutta, som man vill det bästa i hela världen!!!
    Ingen fara Skruttis, jag förstod vad du menade {#lang_emotions_sunny}
  • abuelita

    Fick nu tips på Facebook om trailern till en ny film som har premiär 26 juli - Reducing Infant Mortality.

    ">

  • abuelita

    När en person med följande titel "professor i pediatrisk immunologi, överläkare vid Drottning Silvias   barn- och ungsdomssjukhus i Göteborg, forskare i immunbrist - och reumatiska sjukdomar hos barn, ordförande i Socialstyrelsens expertgrupp för sällsynta sjukdomar, medlem i EU:s Task Force Rare Disorders",  inte tycks veta någonting om moderkakans och navelsträngens viktiga funktion under de första minuterna efter födseln, utan går ut med följande information  i foldern om donation av navelsträngsblod: "Finns det några risker för mitt barn eller mig?
    Nej. Det finns ingen risk för dig eller ditt barn. Navelsträngen och moderkakan fyller ingen funktion efter att ditt barn fött utan förstörs  i vanliga fall" ,  som delas ut till alla blivande mammor i Göteborg -  DÅ ÄR DET RIKTIGT ILLA!!!

    Berättade jag  att han även är chef för Nationella biobanken för navelsträngsblod vid Sahlgrenska ?

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-07-01 17:09:09 följande:
    Jag har tipsat om den  svenska och engelska gruppen på Facebook. så lite har jag gjort
    Du har ju gjort mycket juh!  
  • abuelita
    solencfo skrev 2009-07-03 10:30:02 följande:
    Jag har bf i slutet av oktober med mitt första barn. Känner att det är så mycket att planera för men mitt absoluta prio är att bäbisen ska bra när det anländer.Hur som helst, eftersom jag ska föda här på Cypern där jag bor, fungerar det lite annorlunda än Sverige. Jag har valt barnmorska o läkare som är de enda jag hittat på ön som förespråkar hel naturlig o drogfri födsel så långt det bara går.Men nu måste jag även välja barnläkare som i normala fall infinner sig o tar hand om bäbisen så fort den kommit ut för att göra en grundlig undersökning av det nyfödda barnet, därför är senavling väldigt ovanligt här. Men jag har pratat med barnmorskan o hon tror inte att det ska vara något problem att vänta, om inte barnet behöver akut medicinskt omhändertagande.Men jag har även funderingen på att vi vill spara stamcellerna (tillåtet här) eftersom min man har nyligen fått ett syskonbarn som behöver nya organ för att överleva (lever o njure), med anledning av en genetisk sjukdom. Vi tänkte att vi kanske kan donera cellerna till den sjuka bäbisen eller om vi kanske behöver dem i framtiden om någon av våra barn får samma sjukdom.Jag är så otroligt splittrad o vet inte ens hur jag ska börja lägga upp mina krav inför förlossningen o vad jag ska prioritera och om det ens går att få med allt jag nämnt som känns så viktigt. Jag behöver alla tips o råd jag kan få, då jag inte ens har en aning om hur jag kommer att må under den stora dagen.  
    Hej! Vilken tur att du är så klok och medveten och har valt barnmorska och läkare som förespråkar naturlig och drogfri födsel. Hoppas nu att du får tag på en bra barnläkare också, för  det låter verkligen illa det där att de tar  barnet så fort det kommit ut.  Den första timmen, i synnerhet de första 5 minuterna, är det ju som allra viktigast att mamma och barn får bonda ostört med varandra, hud mot hud (se videon Bonding i TS). 
    Så här skriver Sarah Buckly om det i artikeln Third stage of labour,  i Belly Belly:
    http://www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour

    "At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin to skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ‘case’."

    Hur är "klimatet" mellan patient läkare på Cypern? Står patienten med mössan i hand och bugar och bockar utan att ifråga sätta något, trots att de har både ens eget och ens barns liv i sina händer?
    Det är nog säkrast att ta viss hänsyn till det och lägga fram sina förslag på ett listigt sätt, så att de tror att det var de själva som kom på det som man föreslår.
    Du skulle ju kunna kopiera några av de artiklar  som finns på engelska här i tråden, och med huvudet på sned fråga dem vad de anser om det, eftersom du själv inte har en aaaning. Sen är det nog bra att invänta reaktion innan man tar nästa steg, och försöka vara väldigt ödmjuk även om man brinner av ilska (har själv väldigt svårt för det när det gäller uppblåsta, prestigefulla och ensvist tjurskalliga läkare).

    Vad gäller Cord blood banking så avråder jag bestämt, eftesom det innebär att barnet berövas nära hälften av sitt blid, syreförsöjningen från navelsträngen under de första kritiska minuterna i livet, samt stamcellerna som ska skydda det mot sjukdomar under livet. Jag anser att omedelbarn avnavlng är bland de största brott man kan göra mot barn och att det är hisptriens största medicinsla skandal.

    Här är en väldigt bra artikel om cord blodd banking.

    http://www.givingbirthnaturally.com/cord-blood-banking.html

    Hoppas din man sätter sig in i det här också, så att du slipper kämpa ensam  . Be honom titta på youtuben för pappor som jag länkat till i TS - Finally a birth film for fathers.

    Jag önskar er stort lycka till, och jag hoppas du kommer tillbaks hit i tråden och berättar hur det går.
  • abuelita
    Anemone skrev 2009-07-03 10:26:51 följande:
    Man plockar upp så himla mycket bra info i den här tråden. Tack för det!
    Roligt att höra. Tack !
  • abuelita
    Primrose skrev 2009-07-03 00:42:47 följande:
    Abuelita: Har du några tankar kring den nya forskningsrönen från Karolinska ang. att barn som har fötts med planerat snitt får en ökad risk  för cancer, diabetes, astma etc. pga att de inte utsätts för en gradvis stegrad stress. De har tagit prover från navelsträngen och konstaterat att det är (nu blir det luddigt, jag kommer inte ihåg exakt hur det var... ) något med de vita blodkropparna och DNA:t som påverkar den framtida hälsan.Min tanke var, nästan omedelbart, att i så fall är det kanske väldigt viktigt med sen avnavling vid planerade snitt.
    Hej Prinrose! Long time no see

    Ja jag har faktiskt en hel del tankar och frågor kring det här, som jag non aldrig lär få några svar på. Skulle t.ex. gärna vilja veta hur de gjorde med avnavlingn.  Blev både snittbarnen och de vaginalt födda omedelbart avnavlade? Ja jag tror faktiskt att de blev det, och att det kan ha varit därför man inte började följa nationella riktlinjerna för avnavling på KS, åtminstone KS  Solna, förrän den  här studien var slutförd - trots att klinikchefen, som alltså ledde stuien, är en av de personer som både granskade och godkände riktlinjerna!!!  (se artikeln i Läkartidningen som jag länkat till i TS). 
    Jag fick ju nyligen en rapport från en person som jobbar på förlossningen på KS Solna, som berättade att de inte hade börjat med sen avnavling förrän i maj i år.

    Sen skulle jag även vilja veta hur det gick till med bondingen. Blev snittbarnen bortryckta från sina mammor omedelbart medan de vaginalt födda fick ligga kvar och bonda hos mamma hud mot hud? Sånt här kan nämligen också ha stor betydelse. Men det beror förstås på NÄR navelsträngsprovet togs. Stressnivån kan ju tänkas visa sig redan efter några sekunder, och några sekunder i mammas famn, eller åtminstone med hennes smekande händer mot sin hud och då samtidigt få lyssna till hennes röst,  jämfört i ett operationsteams empatilösa  händer, kan ju göra väldigt stor skillnad när man ska mäta stressnivå o.dyl.
Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)