Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    Lussekatten87 skrev 2009-07-03 18:20:31 följande:
    Tillägg:Så nu ska det alltså vara så att de inte klampar för tidigt där?
    Så här skrev den här personen som jobbar på förlossningen KS Solna:

    "Hur länge varje barnmorska väntar med att klampa vet jag inte. Jag tror dock att de flesta låter barnet vara ligga i sängen under placentanivå och inte komma upp till mamma de första 30 sekunderna medans navelsträngsprover tas och det första blodet går över. Detta enl gällande rekomendationer.
    Det har fungerat ganska smidigt, 30 sekunder går fort och mamman hinner oftast inte märka det. Hon pustar ut efter krystningen och barnmorskan torkar av barnet och frotterar så barnet skriker om det behövs. Sen läggs barnet upp till mamma och då tror jag att det är olika när man väljer att navla av.

    HLR med intakt navelsträng diskuteras inte. Vid förväntat dåligt barn klampas navelsträngen fortfarande tidigt då det anses viktigt att få tillförlitliga blodgaser för att fastställa om det handlat om en asfyxi eller något annat tex infektion. Det är av högsta vikt att få prover innan barnet skriker i dessa lägen för den fortsatta vården av barnet. Det anses även som en högre prioritet att snabbt få ut barnet till barnbordet än att avnavla sent. "

    Så jag rekommenderar att du kopierar en hel del ur förlossningsbrevet i inlägg nr i och 123 på sifd 12. Och se till så din man vaktar över navelsträngen som en hök.

  • abuelita
    fröken argbigga skrev 2009-07-03 14:27:33 följande:
     Kom in fullt öppen och trodde att det bara var att ploppa ut henne, men det slutade med värkstimulerandedropp dubbelvikt i en gynstol med folk hängande på magen, forcerade krystningar och hot om sugklocka. Men det gick tillslut  
    Med tanke på att du kom in fullt öppen, så kan jag inte låta bli att lägga in en text som jag sparat om den sk "Vila-och-var-tacksam-pausen". (minns dock inte var jag hittat den)

    "

    Den värksvagheten du pratar om som för förstföderskor, och även omföderskor, kan dyka upp när man är öppen 10 cm är en helt naturlig fas som i bla England kallas för "The rest and tankfulfais" (Ja min engelska kunde vara bättre) och den kan vara upp till 2 timmar utan att något är fel eller knasigt. Men här i Sverige så har personalen ett tidskrav - säkerhetsgränsen är att barnet måste vara ute senast 12 timmar efter man skrivit in mamman, krystvärkarna ska komma efter i samband med att man är öppen 10cm (många BMs skyller på kanter och flikar som är kvar för att kunna dra ut på mellantiden här tills mamman får ordentliga krystvärkar) Moderkakan ska lossna och komma ut senast 1 timme efter barnets föds men läkarna tillkallas redan efter 30 min.
    Så... Hade du fått den tiden och ron du och DIN kropp hade behövt isf för påstressande ingrepp så ja, utgången hade varit en helt och hållet annan. "

  • abuelita
    Smultron81 skrev 2009-07-03 18:53:16 följande:
    Var ett jättebra förlossningsbrev... =)Nu hade jag först o främst tänkt föda hemma men om det nu inte blir så vill jag ha ett förlossningbrev. Men min fråga är, hur mycket läser dem av det egentligen? Har hört flera som sagt att bm har inte ens läst deras förlossningsbrev. Är det bättre att bm skriver in det i sina papper som dem tittar i innan man kommer in?
    Ja visst är det bra!!!  

    Precis, be bm att skriva in det i journalen.
  • abuelita
    Smultron81 skrev 2009-07-03 18:53:16 följande:
    Var ett jättebra förlossningsbrev... =)Nu hade jag först o främst tänkt föda hemma men om det nu inte blir så vill jag ha ett förlossningbrev. Men min fråga är, hur mycket läser dem av det egentligen? Har hört flera som sagt att bm har inte ens läst deras förlossningsbrev. Är det bättre att bm skriver in det i sina papper som dem tittar i innan man kommer in?
    Klokt att ha ett förlossningsbrev även om man planerar att föda hemma. Det gäller att vara helgarderad. 
    Jag är själv för hemförlossning, om man har en normalgraviditet (önskar att riskgraviditeter och fick behandlas så naturligt som möjligt).

    Har du besökt den här tråden? 
     www.familjeliv.se/Forum-2-13/m44121730-7.html
  • abuelita
    Smultron81 skrev 2009-07-03 21:16:10 följande:
    Japp, har vart där inne o kikat... Tycker det lätt spårar ur i såna där trådar! Jag är bara så rädd att jag ska bli ignorerad och inte alls få som jag vill om jag åker in. Vet att man inte alltid orkar stå för det man vill när man är mitt i ett förlossningsarbete.
    Ja tyvärr så spårar hemförlossningstrådar nästan alltid ur. Dels så är det ständigt en massa "Vän Av Ordning" som vill tala om hur farligt det är att föda hemma och hur ansvarslöst och egoistiskt det är, och dels är det då och då hemmaföderskor som tycker att de själva är lite förmer än de som föder på sjukhus, och vissa av dessa uppnästa damer  tycker dessutom det är OT att ta upp avnavling i dessa trådar och behandlar mig som om jag vore något katten har släpat in
    ( nä, nu tog jag allt i  )  Men tidig avnavling är  faktiskt  en sjukhusgrej och sen avnavling är något som i princip alla hemförlossningsmorskor  tillämpar, så jag tycker då inte det är OT. 
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-07-03 21:35:55 följande:
    Hoppas BmMVC börjar informera om sen avnavling någon gång.När jag tog upp det med min BM som jobbat flera år i Norge så var det självklart. I Norge körde de tydligen med sen avnavling.Jag kan bara inte förstå oviljan av sjukhuspersonal om sen avnavling. Man tycker ju att man borde ha det som intresse att se till patientens bästa. Men om man inte vill lära sig "nya" saker så förstår jag inte varför man jobbar inom sjukvård. Det händer nya saker hela tiden och man måste hålla sig ajour. Gör man mot förmodan inte det så bör man i alla fall ta reda på saker och ting innan man dissar patienter som verkar veta vad de pratar om.All info jag har fått om sen avnavling är så logisk egentligen så när man väl hört argumenten en gång så fattar jag inte att man inte tar fasta på dem.Men dyker det upp kvinnor titt som tätt och begär sen avnavling kanske även de mest sega BM eller USKAN någon gång kollar upp vad det handlar om... Många bäckar små..eller säger man många ringar på vattnet ?
    Håller fullkomligt med dig Tabby!

    Verkligen totalt ofattbart att det inte är den självklaraste sak i världen för alla männniskor, i synnerhet sjukvårdspersonal, att det är farligt med en blodförlust på mellan 30-50% av den totala blodvolymen, isynnerhet om man är alldeles nyfödd och dessutom redan mår dåligt.

    Det är så viktigt att vi är många som hjälps åt att sprida information om det här, så att så många barn som möjligt slipper  utsättas för tidig avnavling.

    Angående Norge, de navlar ju faktskt av tidigt i norska tv-serien Barnmorskorna.
  • abuelita
    fröken argbigga skrev 2009-07-03 20:38:57 följande:
    Jo, har också hört om den pausen. Första bm berättade också att det var vanligt att det avtog för att ta fart igen om nån timme. Jag skrevs in 5.40 och droppet sattes vid 8.16, så de väntade iallafall så länge som de tyckte var möjligt. Jag var mycket tveksam till dropp och fick just den förklaringen att  det inte var bra att vara öppen för länge. Minns inte om de sa att barnet ska vara ute senast tre timmar efter man är fullt öppnad? 9.42 ökar de droppet ordentligt och 9.46 är hon ute. Hon låg också i hjässbjudning, så det var inte bara bristen på värkar som gjorde att hon tog tid på sig (tror jag?). 
    Det låter ju som att det var hjässbjudningen som var problemet. Skönt att det ändå gick så bra som det gick, och att hon dessutom blev sent avnavlad.
  • abuelita
    ZoZoZ skrev 2009-07-03 20:45:27 följande:
    Jag och min man kommer tillfråga berörd personal om de läst vår förlossningsplan, för att därefter diskutera innehållet. Tyvärr litar inte vi heller på att de läser (de gjorde de inte med vår son), vilket är anledningen till att vi även kommer prata om det som står i förlossningsplanen. Min BMMVC tyckte därtill att vi skulle ta bort det vi har skrivit om sen avnavling m.m. detta för att inte "trampa någon på tårna", jag replikerade att jag ansåg att ett sådant bemötande vore synnerligen oprofessionellt. Vi skulle därtill ALDRIG ta bort något så viktigt ur förlossningsplanen som vårt krav med sen avnavling. Det känns alltför otryggt att "endast" ha framfört detta muntligen, vi litar tyvärr inte på att personalen skulle repsektera våra önskemål, utan vill även ha dem på pränt. En annan intressant sak är att min BMMVC reagerade mycket starkt första gången jag tog upp detta och blev riktigt irriterad. Det var ett helt annat ljud i skällan när min make var med som stöd när vi diskuterade min förlossningsplan vid nästa tillfälle. Jag tycker det är bedrövligt att jag skulle behöva känna att jag var tvungen att ha honom med för detta ändamål... Smultron81 skrev 2009-07-03 18:53:16 följande:
    Det är så klart  viktigare att ta hänsyn till förlossningspersonalens ömma tår än till sitt eget barns hälsa, det måste du ju ändå förstå. Och självklart är ju inte ett hormonstint gravitt fruntimmer något att ta på allvar, utan det ska till en riktig karl  för att man ska kunna ta det som sägs på allvar. Visste du inte det?  {#lang_emotions_undecided}
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-07-04 23:10:08 följande:
    Då måste det ändå varit ett tag sen hon jobbade som aktiv BM vid förlossning. Hon höjde inte ögnbrynet när jag sa till om sen avnavling, utan konstaterade att i Norge var det sen avnavling.
    Eller så var det sen avnavling där hon jobbade och  förutsatte därmed att det var så överallt i Norge.
  • abuelita
    ZoZoZ skrev 2009-07-04 17:16:09 följande:
    Mmmm precis... Jag var så arg när min BM sa detta att jag inte kunde säga just något för då hade jag blivit så arg att jag antingen fick ett rejält raseriutbrott eller hade börjat gråta av ilska. Kände tyvärr inte för något av detta just då, även om jag lugnt men bestämt stod på mig.
    Så himla bra att du bestämt stod på dig! Tyvärr så tror jag att det är många som inte vågar göra det, utan står där med mössan i hand och bugar och bockar och låter läkare och barnmorskor bestämma helt över deras barns , och deras eget, liv och hälsa.
Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)