Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)

    abuelita skrev 2009-07-01 11:47:20 följande:
    Verkligen glädjande att du tagit till dig av det jag försöker förmedla Något som också var väldigt bra att du tog med var det att bm inte ska dra i barnets huvud om det inte är absolut nödvändigt. Det är nämligen risk att vagusnerven blir skadad då, och den påverkar matsmältningen. På födelsekongressen i Jerusalem 1989 (har jag berättat om flera gånger här i trådarna) fick jag lära mig att spädbarnskolik till stor del beror på att vagusnerven blivit skadad vid födseln. Men även på att barnet inte får ha ständigt kroppskontakt med mamma/pappa.Och nu ska jag berätta en annan sak som har med det här att göra, något som just nu i dagarna uppdagats för mig:När jag födde min första dotter 1971 skrek hon redan när hon hade fått ut huvudet (bm var ju förstås där och vred och drog).  Nu går hon hos en kiropraktor för sina ständigt återkommande öroninflammationer (den första fick hon när hon bara var 2 mån)som  säger att hon har en skada i nacken som  troligtvis uppstod vid födseln och som påverkar öronen.  Kunde ge mig 17 på det!!! Kul att hon sa specifikt att navelsträngen är det absolut ingen brådska med, den kan man knyta av efter nån timme med ett bomullsband
    Det där sista: "kul att hon sa specifikt att navelsträngen är det absolut ingen brådska med...osv" råkade hamna i det här inlägget, av någon anlednings som jag inte riktigt förstår, när det var ämnat för inlägg 131.
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-07-01 16:48:36 följande:
    Sitter här och bara vill att Smurfen ska komma ut... Men samtidigt så vill jag  så klart inte  det eftersom  att det är för tidigt... Har inte  kollat så mycket mer länkar  och inte hunnit  göra  så mycket just  nu...  Men ska snart ta tag i det igen..Måste få tummen ur och få upp en lapp på MVC om sen avnavling...
    Förstår att de känns jobbigt att vara högravid i den här värmen. Har själv upplev det eftersom båda mina döttrar är födda i slutet av augusti och det var ovanligt varma somrar de åren, 1971 och - 82. Sommaren 71 var jag dessutom i Spanien i 6 veckor .

    Sitter här och jublar över att det redan, efter mindre än 2 veckor, har blivit 1000 fans från flera olika länder i Leaving A Baby´s Umbilical Cord to Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping) på Facebook. 
    Om alla fans hjälps åt att sprida det här vidare till sina vänner, bl.a. genom att lägga upp det på sina egna Facebook-sidor, som i sin tur sprider det till sina andra vänner, så kan det här snart bli en internationell folkrörelse, och vi som är för sen avnavling kommer då bli en majoritet och de läkare och barnmorskor som proklamerar omedelbar avnavling kommer bli en minoritet, och har därmed inget att säga til om

    Den svenska gruppen om sen avnavling på Facebook , som Adams Family hjälpte mig att starta, väntar jag lite till med att lägga ut på min status på Facebook eftersom jag inte känner mig tillräckligt varm i kläderna än. Vill kolla lite först hur det går med den engelska.
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-07-01 17:09:09 följande:
    Jag har tipsat om den  svenska och engelska gruppen på Facebook. så lite har jag gjort
    Jättebra !!!  
     Det är faktiskt rätt många svenska bland fansen nu, så det verkar löna sig att tipsa sina vänner.. Förutom USA och Australien så tror jag nästan vi är i majoritet.
  • abuelita
    Bissen skrev 2009-07-01 17:29:35 följande:
    Oj då det var illa att det hann gå så långt att den faktiskt blev klampad Här var det BM som "slog" uskan på fingrarna Du gör verkligen ett jättejobb som informerar o håller denna tråd vid liv o utan din hjälp så hade inte jag vetat ett piss. Så ett STORT tack ska du ha
    Tack!   Lönen för mitt arbete med det här är rapporterna från er nyblivna föräldrar  om att era barn har sluppit tidig avnavling {#lang_emotions_sunny}
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-07-01 17:50:07 följande:
    Intressant det där med att inte dra i huvudet. Kände en kiropraktor vars yngsta skrev och skrek när hon föddes. Han fixade till hennes kotor i nacken och direkt efter det slutade hon skrika. Detta är ju inget man får göra i Sverige (detta var i USA).
    Mycket intressant!!  Tack för att du berättade!
  • abuelita
    Smultron81 skrev 2009-07-01 22:01:07 följande:
    Tänkte höra om det är nån som vet hur det funkar om man är rh neg. Då vill dem ju inte göra sen avnavling lät det som på min bm för då blir det svårt att få tillräckligt med blod från navelsträngen. Är det sant? Sen sa hon att det spelar ingen roll om den klampas av senare för blodet som blandas med mamman kommer från moderkakan!??
    Här har jag kopierat det som jag tidigare har svarat när det kommit frågor om rh neg:

    För en Rh negativ mamma vars barn är Rh positivt är det särskilt viktigt med sen avnavling. När moderkakan skalas loss från livmoderväggen kan lite blod komma in i mammans blodomlopp . Sannolikheten för att detta inträffar är större vid tidig avnavling eftersom en stor del av barnets blod då finns i moderkakan och när trycket ökar i den kan en del blodkärl brista. Detta ger upphov till immunisering (modern bildar antikroppar i sitt blod), vilket kan bli problem vid kommande graviditeter.

    Och här har jag googlat fram mer info på engelska:

    http://www.empoweredchildbirth.com/articles/birth/noclamp.html

    ”Early cord clamping may also be at least partly responsible for many of the cases of blood sensitization in Rh factor negative mothers, considering the blood is clamped off with enough force to create a brief “backflow” of the infant’s blood into the mother’s placental “wound.” Dr. Robert S Mendelsohn, M.D., in his book "How to Raise a Healthy Child."

    http://www.naturalchildbirth.org/natural/resources/labor/labor04.htm
    "4. In Rh negative women, many believe it is the clamping of a pulsing cord that causes the blood of the baby to transfuse into the bloodstream of the mother, causing sensitization problems."

    http://www.naturaltransition.com/natural-childbirth-3rdstage.htm
    "Rh incompatibility . For Rh negative women, there is credible evidence to suggest that it is the clamping of a pulsing cord that causes the blood of the baby to enter the blood stream of the mother causing sensitization problems. In this instance cord cutting should undoubtedly be delayed and if this is not possible then allowing free bleeding from the mothers end of the cord can also reduce the risk of sensitization occurring"

    ”Early cord clamping may also be at least partly responsible for many of the cases of blood sensitization in Rh factor negative mothers, considering the blood is clamped off with enough force to create a brief “backflow” of the infant’s blood into the mother’s placental “wound.” Dr. Robert S Mendelsohn, M.D., in his book "How to Raise a Healthy Child."
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-07-01 22:01:11 följande:
    Sitter och tittar på Riskförlossningar från USA och har sett förlossningsklinkiken... Blir bara så ledsen att de klampar nästan INNAN barnet ens  är ute... Nu är  ju det inspelat 2006.. Bara att hoppas att det  har blivit bättre... Nu sk jag nanna.. natt natt
    Jag klarar bara inte att titta på tv-program där de navlar av tidigt och där det tydligt framgår av personalens behandling av barnen att de inte har en aaaning om att de är fullkomligt medvetna och kännande små personer  som registrerar ALLT, och som upplever allting utom att ligga i mammas /pappas famn som traumatiskt. 

    Natt natt 
  • abuelita
    blinkalilla skrev 2009-07-02 00:13:24 följande:
    Hejsan!Jag undrar ifall någon vet hur Karolinskas fölossning förhåller sig till sen avnagling?Vad har ni som önskat sen avnagling fått för respons av bm på karolinska?
    Hejsan! Det verkar som att både KS Solna och KS Huddinge kör med något mellanting mellan tidig och sen avnavling. Men självklart har du rätt att begära att de väntar med avklampningen tills navelsträngen slutat pulsera helt. Det kan de inte neka.

    Förra veckan fick jag mail från en person som jobbar på KS Solna. Här är ett utdrag ur det mailet:

    "Hur länge varje barnmorska väntar med att klampa vet jag inte. Jag tror dock att de flesta låter barnet vara ligga i sängen under placentanivå och inte komma upp till mamma de första 30 sekunderna medans navelsträngsprover tas och det första blodet går över. Detta enl gällande rekomendationer.
    Det har fungerat ganska smidigt, 30 sekunder går fort och mamman hinner oftast inte märka det. Hon pustar ut efter krystningen och barnmorskan torkar av barnet och frotterar så barnet skriker om det behövs. Sen läggs barnet upp till mamma och då tror jag att det är olika när man väljer att navla av.

    HLR med intakt navelsträng diskuteras inte. Vid förväntat dåligt barn klampas navelsträngen fortfarande tidigt då det anses viktigt att få tillförlitliga blodgaser för att fastställa om det handlat om en asfyxi eller något annat tex infektion. Det är av högsta vikt att få prover innan barnet skriker i dessa lägen för den fortsatta vården av barnet. Det anses även som en högre prioritet att snabbt få ut barnet till barnbordet än att avnavla sent. "

    Jag gillar inte det här alltså. Läs även det jag skrev i inlägg 115.

  • abuelita
    blinkalilla skrev 2009-07-02 01:40:23 följande:
    Tack för svaret abuelita!Har skrivit i mitt förlossningsbrev att vi vill ha sen avnagling, jag får även säga till maken att han får påminna barnmorskorna på karolinska när det är dags för förlossning att vi vill ha det på detta sättet.
    Kom ihåg att påminna undersköterskan också!

    Läs gärna förlossningsbrevet i inlägg 1  och inlägg  123 sid 12. Där finns mycket bra tips.
  • abuelita
    Blåa katten skrev 2009-07-02 08:27:01 följande:
    Någon som vet hur det fungerar med sen avnavling vid planerat kejsarsnitt?Min lill* ligger lite konstigt, på diagonalen, så det blir planerat kejsarsnitt om någon vecka men jag funderar på hur det blir med avnavlingen. Vill inte att den ska klampas direkt utan att de ska vänta. Har en fråga till! Provet som de tar på navelsträngen (en av anledningarna till att de vill klippa den tidigt) är inte det för att se om barnet haft syrebrist eller har jag fattat fel? Vid ett planerat snitt borde väl barnet fått syre eller? Är inte lätt att diskutera detta med sjukvården för de är så insnöade i sina gamla vanor så det är tur att det finns engagerade människor på FL!
    Ja det går faktiskt lika bra med sen avnavling vid snitt, om mamman är vaken. Detta står även i Nationella riktlinjerna (se länk till Läkartidningen i TS).
    Men tvyvärr finns det fortfarande förlossningspersonal som inte känner till det här. Så se till att vara ordentligt påläst innan du ska gå igenom det här med din snittläkare.
    Läs t.ex förlossningsbrevet i inlägg nr 1.,  och tråden om sen avnavling vid snitt som jag länkat till i TS.

    Mycket tyder på att provet som de tar från navelsträngen inte är till för barnets skull utan för att förlossningspersonalen  ska ha  ryggen fri om det senare skulle visa sig att barnet blivit skadat, eller t.o.m. dö. Kan de bevisa med det här provet att barnet mådde bra vid födseln så har det alltså inte gjort något fel (att det var själva avnavling orsakade det här tar man ingen notis om). Allts fler utländska barnmorskor och läkare jag diskuterar det här med (nu även på facebook) bekräftar att provet är till för personalens skull och inte för barnets. 
    Och jag tycker allt att detta framgår ganska tydligt i intervjun med förlossningschefen på SÄS  i Borås tidning från 7 januari i år. Tyvärr går det inte att lägga in den länken här, men googla på SÄS går emot experternas rön om avnavling (vi är flera här från FL som har skrivit läsarkommentarer där)
Svar på tråden Sen avnavling - barnets födslorätt (7:e tråden)