Inlägg från: Tabby |Visa alla inlägg
  • Tabby

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Hittat hit nu

  • Tabby
    vinterkatt skrev 2009-10-24 08:46:47 följande:
    Hm, jag bor i Göteborg och de verkar krångla något enormt här. Var på föräldrautbildningen i september - där fick vi veta (efter att jag frågat) att Göteborgs sjukhus följer nu de riktlinjerna som finns eftersom man äntligen fattat att sen avnavling är det bästa för barnet. Fine, tänkte jag, då är det bara att skriva i brevet att vi vill vänta tills navelsträngen helt slutat pulsera...Men nähe, nu i oktober var vi på ett infomöte på Östra och där frågade jag om deras rutiner... "Jättebra fråga, jättebra" - fick jag höra, BM förklarar lite för mötesdeltagare vad det går ut på, många har ju ingen koll alls, och att Socialstyrelsens rekommendationer är såna för att det är bra för barnet att få i sig allt syre... Men sen säger hon... "Jo, vi försökte avnavla sent men vi gör det inte längre, uskor blir så stressade när de ska ta PH-provet och ska klämma till navelsträngen utan att klampa av, de sticker sig i fingrarna och det blir bara för rörigt så nu struntar vi i rekommendationerna och klampar av tidigt." Men hallå! Struntar i vad som är bra för barnet för att uskor just i Gbg anser det vara omöjligt att ta PH-provet ur en intakt navelsträng... Jag är sjukt orolig för skador orsakade av syrebrist, jag vill att de tar PH-provet, men ska det vara så himla svårt...? Funderar på allvar om vi inte ska till Borås eller Trollhättan när det väl sätter igång... Vet någon vad de har för rutiner där.Ska man skriva i förl.brevet att man inte vill att de sparar något till blodbanken alls? Så att de kanske fattar att de inte har något att hämta där och lämnar oss i fred...
    Det tror jag är skitsnack att de sticker sig en massa fingrarna..... Redan innan rekommendationen kom ut så skyllde Östra på att det var risk att uskor stack sig i fingrar osv vid ph prov. När jag då mailade tillbaka till ansvarig för förlossningen fick jag inget vettigt svar när jag ställde frågan men hur kommer det sig att det funkar fint på andra kliniker?

    Kan man inte anmäla Östra någonstans för att medvetet strunta i rekomendationerna?
  • Tabby
    abuelita skrev 2009-10-24 06:55:14 följande:
    Hmmmmm, kanske ni som ska föda i Göteborg även borde avsäga er pH-provet?  Man vet aldrig.Hittade nu nämligen det här, om att det finns  olika metoder att samla navelsträngsblod för blodbankning - det går att suga upp ALLT blodet med spruta från pulserande navelsträng!!!   Om man inte har koll på det här kanske man förleds att tro  att barnet blir  ?sent avnavlat? eftersom  navelsträngen får fortsätta att pulsera, och att det bara är pH-provet som tas?  Ja det smusslas ju så mycket bakom ryggen på föräldrar (bl.a undanhålls ju  informationen om att Sverige har  nationella riktlinjer för avnavling nu, att WHO  och IFOG rekommenderar sen avnavling, och  att man enligt HSL har rätt att bestämma över det här själv) så det är nog säkrast att vara på sin vakt. ?All hospitals may not use the exact same method to collect the cord blood. Usually the doctor or nurse inserts a needle into a vein of the umbilical cord and drains the blood into a blood bag. This can be done before or after the mother delivers the placenta. The collection process takes less than 10 minutes . The blood is flowing into a bag instead of your baby??
    health-baby-care-mart.com/2009/07/27/umbilica.../
    De 3 ggr jag förr på Östra har vagnen för att donera blod kommit först efter förlossningarna. Så jag tror verkligen inte man gör så på Östra.
    Men vem vet de kanske börjar med de om de inte får tillräckligt med blod och fler säger att de vill ha sen avnavling?

    Men jag måste ställa mig lite frågande. Det måste ändå passera förbi en hel del blod till barnet när de ha i nål för att suga upp. Nålen är ju "tunn" och inte hinner suga upp så mycket för annars skulle det inte ta 10 min.

    Jag är helt för sen avnavling och jag är så glad att denna tråden fanns när jag födde för 1 år sedan.

    Men att suga upp blod med spruta medan naveln pulserar kan kanske vara ett alternativ för de som blint tror på läkare att tidig avnavling är bäst och gärna vill donera blod. Barnet får i allafall en del av sitt blod och det är bättre än inget .
    Men då skulle det behövas info från läkare med alternativ och kruxet är väl att det förmodligen inte kommer att ges info om alternativ (alltså sen avnavling och dess fördelar).
  • Tabby

    Måste fråga. Hur mycket har era placentor vägt efter att ni låtit avnavla sent?
    Står det i era förlossningsjournaler?

  • Tabby

    Ni andra som fått sen avnavling på Östra i Gbg, har de frågat er om de får ta "moderkakan" efter sen avnavling. Alltså har ni skrivit på papper att biobanken fått ta det som var kvar i moderkakan?

  • Tabby
    AtroCious skrev 2009-11-26 13:14:05 följande:
    Har småläst den här tråden förut, även varit inne på vissa bloggar och läst om sen avnavling. Har diskuterat med sambon, och vi är helt inne på att barnet i magen ska bli avnavlad när navelsträngen pulserat färdigt.Nämnde detta för min barnmorska, hon reagerade negativt som vi tolkade det. Hon sa inte okej, utan "Jaha! Och ni har tänkt på allt negativt med det?" på ett lite snäsigt sätt. Vi svarade ja eftersom hon lät så negativ...En annan barnmorska (både två har jobbat länge på förlossningen) reagerade också negativt, men inte lika tydligt.Vad kan de tänkas tycka att problemet är egentligen? Vad är det som är så hemskt och negativt?
    Jobbigt med ny forskning? Traditioner (varför ändra något som funkar bra, enligt dem)? Osv....Kan slå vad att större delen som uttalar sig negativt inte kollat upp vad det hanldar om och vad fördelarna är.
  • Tabby
    abuelita skrev 2009-11-27 13:43:59 följande:
    Säkert är det så. Men jag tror även det kan handla om att de helt enkelt inte kan ta till sig att det är skadligt med tidig avnavling, eftersom det skulle innebära att de själva har skadat massor med barn under sitt yrkesutövande.
    Kan vara så oxå...
  • Tabby
    Vitulina skrev 2009-12-11 13:47:01 följande:
    Men då har de först lämnat medgivande till det eller så är deras BM inte så finkänslig. Men Biobankens barnmorskor rusar inte in under pågående krystvärkarbete och frågar om de överhuvudtaget tänkt på saken. Men jag vet inte när BM på förlossningen ställer frågan.
    Oss frågade de efter att vi hade skrivits någongång.
  • Tabby
    abuelita skrev 2009-12-13 15:02:10 följande:
    Var det alltså när ni redan hade kommmit in på förlossningen, under pågående värkarbete, som ni fick frågan om donation?
    Ja. Någon info om donation har jag aldrig fått av MVC.
  • Tabby

    Mina 2 sista frågades de. Födda 06 och 08.

    Kommer inte i håg om det var BM på förlossningen som gjorde det eller om det var en annan person som gjorde det ( hon som samlade in moderkakan).

    Men jag vet att jag var superförvånad att de ville ha moderkakan för sista barnet trots sen avnavling.

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)