Inlägg från: Asia1 |Visa alla inlägg
  • Asia1

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    tass

  • Asia1

    det här är så himla intressant och viktigt! Jag blir ledsen när jag tänker på min dotters födsel. Hon kom ut medtagen och andades knapt. Avnavlades snabt och låg i kuvös. Moderkakan släpte inte, jag förlorade 3Lblod och fick opereras. Vad hade hänt om dom inte avnavlat?

  • Asia1

    Jag fattar inte att inte alla sjukhus har HLR med intakt navelsträng. Finns det något sjukhus som har det i sverige?

  • Asia1
    abuelita skrev 2009-10-04 11:52:20 följande:
    Du har rätt i att Amish-folket inte är representativt, bl.a för att de inte vaccinerar sina barn som andra gör. Men det är ändå intressant. Det står även i den artikeln att samma sak gäller Somalier; att de navlar av sent och att autism inte förekommer i Somalia, men bland Somaliska immigranter i länder med västerländs sjukvård är antalet fall av autism hög. Men här kan det också vara vaccinationer m.m. som spelar in.Mest intressant tycker jag dock  är det som George M Morley skriver i sina eLetters, att det bara är tidigt avnavlade barn som får autism av vaccinationer.
    Jag har hört många "skylla" på att mammorna tyggar KAT, att så många barn från Somalia har autism. Men om det nu inte finns I Somalia utan bara hos somalier UTANFÖR somalia kan ju inte det stämma.
  • Asia1

    Ang EDA och att barnet somnar, jag frågade min BM och hon sa att det INTE gäller alla barn. Vem kan man lita på tro?

  • Asia1
    Anaiah skrev 2009-10-09 18:46:50 följande:
    Min barnmorska sa att det naturligtvis finns undantag, men att 99% av barnen somnar på klockan 15 minuter efter EDA lagts. Jobbar din BM på förlossningsavdelning då och då också eller var det ett tag sedan och är hon intresserad av denna typ av frågor (kan tänka mig att det måste finnas ett visst intresse för att se denna trend tydligt och/eller se den som ett problem)?Helt klart är i alla fall att barnen påverkas av EDAn eftersom man inom Stockholms landsting publicerat uppgifter om att barnen ofta blir skrikigare efter förlossningen samt att de kan ha problem med att få igång sin amning.
    Ja hon jobbar mer på förlossningen än på mvc. Hon är oxå hembarnmorska.
  • Asia1
    Anaiah skrev 2009-10-09 19:01:50 följande:
    Ok. Nåja, det förekommer ju i alla fall eftersom hon säger att det inte gäller alla barn (insinuerat ändå att det gäller en del). Frågan är väl om man vill att ens barn ska riskera att somna av den kemiska bedövningen eller inte, kanske är det det man ska fokusera på i den diskussionen. Är man ok med att barnet sover under en timme av förlossningen (inte av egen vilja utan av mediciner) så har man ju inga problem. Det är ju inte farligt för barnet att somna av EDAn, det hade man hört om i så fall, men en del är ju inte bekväma med tanken på att den smärtlindring man själv tar ska påverka ens barn (och oavsett om de somnar eller inte så kan de fortfarande bli skrikigare efter förlossningen samt ha problem med amningen), för påverka gör det ju helt klart på något sätt.Innan och under min förra förlossning var jag helt övertygad om att barnet förblev opåverkat av EDAn för det var det man hade sagt mig. Hade jag vetat att risken är stor för att barnet somnar av den här medicinen samt att det riskerar att få problem med amningen efteråt (något han också fick) så hade jag kanske försökt hantera förlossningen på ett annat sätt.Jag hade velat veta det här redan första gången, jag känner mig lite lurad.
    Jag håller med dig.
  • Asia1
    abuelita skrev 2009-10-09 20:15:48 följande:
    Det är tyvärr sååå många bm  som bara drar till med något utan att veta. VARFÖR kan de inte bara säga: "Det här har jag faktiskt ingen aning om, men det låter verkligen oroväckande det du säger, jag ska naturligtvis genast ta reda på hur det ligger till och sen meddela dig och alla andra blivande mammor när jag fått klart besked".
    Det här är ordagrant svaret jag fick: Vad som händer när kvinnan får en EDA är att hennes bltr sjunker, det påverkar barnets puls så att det ofta går ner lite. En del barn får en sk tyst ctg kurva-dom sover en stund efter en EDA. Men inte alla.

    Jag råkar lita väldigt mycket på min bm. Vad är det som säger att hon har fel och Anaiha`s som har rätt?

    Men självklart är det en viktig fråga som alla borde vilja ta reda på sanningen om.
  • Asia1
    Anaiah skrev 2009-10-09 21:51:20 följande:
    Nu tycker jag inte vi ska ta diskussionen till "vem som har rätt och vem som har fel"-nivå. Säkerligen är det en del barnmorskor och uskor som har iakttagit detta fenomen mer än andra, av olika orsaker. För att få en bättre bild av hur det ligger till behövs fler källor, fler utsagor. Bara din och min BM och Ferraris mamma räcker kanske inte för att få en klar bild.Konstaterat har vi ju i alla fall att risken verkar vara stor för att barnet somnar av EDA (och andra kemiska smärtlindringsmetoder) och den stora frågan är väl huruvida man är bekväm med den "risken"?Hur stor sannolikhet det är att barnet somnar går säkert att luska ut på något sätt, men inte genom att fundera över vems källa som har mer rätt än den andra. Jag tycker vi skippar den inställningen, vad tycker ni?
    Jag är inte ute efter någon diskution om vem som har rätt eller fel, jag bara undrade hur TS kunde dra den slutsatsen hon gjorde bara genom det som skrivits här. Jag fortsätter läsa med intresse.
  • Asia1
    Anaiah skrev 2009-10-09 22:05:26 följande:
    Det var mest att du skrev "Vad är det som säger att hon har fel och Anaiha`s som har rätt?" som jag reagerade på. Abuelita skrev inte att din BM hade fel, bara att det var beklagligt att så många barnmorskor inte erkänner när de faktiskt inte vet hur det ligger till.Men om jag missuppfattade dig ber jag om ursäkt, vi har nog antagligen samma känslor allihopa kring det här, det är något vi vill veta mer om och att det är oroväckande om det är ett vanligt förekommande fenomen som det informeras dåligt kring.
    jag kanske inte alltid är bra på att formulera mig. Men jag tycker att det låter som att ts menar att hon har fel. Men jag släpper det.
  • Asia1

    jag ber om ursäkt om jag trampade någon på tårna igår, jag hade en dålig dag.

    Ang att föra info vidare pratar jag med alla som kan ha ett intresse.

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)