• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Jolfo

    Inget nytt om k-vitamin?
    Har jag fattat det rätt att de ger denna spruta alltid? När får bebisen den? Ska man be dem att ge det oralt istället eller ska bebisen inte ha det alls (när bebisen är sent avnavlad)?
    Jag har bara 13 dagar kvar till BF, men min BM tror att jag får innan BF.

    Tack Abuelita för meilet med papperna att ta med till förlossningen!!! Min mamma läste igenom dem och var helt såld!!! Hon var mycket skeptisk när jag berättade om detta men efter att läst blev hon övertygad.

  • abuelita
    Jolfo skrev 2009-10-05 15:24:06 följande:
    Inget nytt om k-vitamin? Har jag fattat det rätt att de ger denna spruta alltid? När får bebisen den? Ska man be dem att ge det oralt istället eller ska bebisen inte ha det alls (när bebisen är sent avnavlad)?Jag har bara 13 dagar kvar till BF, men min BM tror att jag får innan BF. Tack Abuelita för meilet med papperna att ta med till förlossningen!!! Min mamma läste igenom dem och var helt såld!!! Hon var mycket skeptisk när jag berättade om detta men efter att läst blev hon övertygad.

    Det enda nya är att jag fick mail från David Jr Hutchon, den engelska obstetrikern som för några år sen införde HLR med intakt navelsträng på sitt sjukhus Darlington Memorial Hospital. Eftersom ALLA barn navlas av sen där, alltså de även de medtagna,  så behövs inget tillskott av K-vitamin, varken oralt eller injektion. Han visste dock inget om det kunde vara skadligt att ge det, men att det är helt onödigt på sent avnavlade barn.

    Ja jag tror du har fattat rätt,  att det ges rutinmässigt till ALLA barn som föds på svenska sjukhus. Men jag vet inte exakt när det ges, om det ges meddetsamma barnet föds eller om de väntar en stund. 
    Jag vill ändå inte rekommendera något, eftersom jag fortfarande vet för lite om det här. Men hade det varit jag som skulle föda barn nu så skulle jag lita på att Moder Natur har fullkomlig koll, även på det här med K-vitamin, och därför avsäga mig att k-vitamin ges till mitt barn.

    Så bra att din mamma blev helt sålt efter att först ha varit skeptisk   Jobbar hon inom det här området?

  • saltflingan

    Pust, nu har jag tagit mig igenom hela tråden. Har lärt mig massor. Men jag har även lite frågor, varav en del är lite ot men jag hoppas trots det att någon vill ta sig tid att svara på dem.

    Jag har varit inne på några av de tidigare trådarna men aldrig orkat ta mig igenom trådstarten pga alldeles för många länkar. Gillade denna ts där det står lite kortfattad information och att man sen kan läsa vidare i tråden. Måste även säga att jag blir väldigt imponerad över ditt engagemang!

    Ska till bm imorgon och ska be henne ändra i min journal, har tidigare sagt att det är okej att de tar blod till stamcellsforskningen. Iofs tycker jag fortfarande att det är viktigt att hjälpa forskningen framåt, men inte om det sker på bekostnad av mitt barn. Så imorgon ska det tas bort och istället skrivas in att jag vill ha sen avnavling. Kommer helt klart att skriva in det i mitt förlossningsbrev samt utbilda sambon i detta viktiga ämne så att han kan föra min talan vid förlossningen om jag av någon anledning inte kan göra det själv.

    Jag väntar första barnet och trots att jag läst massa om förlossningen, gått profylaxkurs och föräldrautbildning så har jag fortfarande inte fått klart för mig hur förlossningen går till. Ingenstans står det hur det går till efter det att barnet är förlöst, bara ATT moderkakan föds fram. Hur lång tid efter att barnet är framfött brukar moderkakan födas fram, i normala fall? Tycker även det verkar som att det vanligaste är att bm fysiskt trycker på magen för att få ut den. Jag tycker detta verkar helt barockt och inte så lovligt smärtsamt. Vad kan man skriva i brevet för att man ska få en chans att låta kroppen sköta det självt? Har verkligen ingen aning om hur lång tid det "ska ta". Läste iofs här i tråden om att man iaf skulle vänta i 30 minuter, men hur länge kan man kräva att få vänta innan de måste gå in och hjälpa till?

    Sen funderar jag även på hur det går till vid kejsarsnitt, för även där får man bara information om hur barnet plockas fram och ingenting nämns om moderkakan. Plockar man bara helt sonika ut moderkakan och låter den ligga på bordet(?) till dess att navelsträngen blivit slapp och vit? Eller är standarden att man håller upp kakan till dess att blodet slutat pumpa? Eller kanske måste man ta upp en strid för att överhuvudtaget få sen avnavling vid ks?

    Finns det några för- eller nackdelar med att låta barnet ligga högre jämfört med att ha moderkakan högre för att på så sätt snabba på processen? Jag bara får känsla av att man vill bli av med "paketet" och bara få njuta av sitt barn helt fritt och obehindrat.

    Och sen en rent praktisk fråga, orkar man hålla kvar barnet i famnen när man föder fram moderkakan? Jag planerar att göra detta i en upprätt position och då kan man ju inte ha barnet liggande på sig. Klarar man av att hålla fokus på barnet medan man krystar för en andra gång eller kan det vara ett bra tillfälle för personalen att mäta och väga barnet? Fast hmm nu blir jag fundersam. Är det så att medan moderkakan fortfarande är kvar i kroppen så pulserar blodet? Eller kan det sluta långt innan moderkakan är ute?

  • SchumiFerrari
    saltflingan skrev 2009-10-05 17:17:36 följande:
    Pust, nu har jag tagit mig igenom hela tråden. Har lärt mig massor. Men jag har även lite frågor, varav en del är lite ot men jag hoppas trots det att någon vill ta sig tid att svara på dem. Jag har varit inne på några av de tidigare trådarna men aldrig orkat ta mig igenom trådstarten pga alldeles för många länkar. Gillade denna ts där det står lite kortfattad information och att man sen kan läsa vidare i tråden. Måste även säga att jag blir väldigt imponerad över ditt engagemang! Ska till bm imorgon och ska be henne ändra i min journal, har tidigare sagt att det är okej att de tar blod till stamcellsforskningen. Iofs tycker jag fortfarande att det är viktigt att hjälpa forskningen framåt, men inte om det sker på bekostnad av mitt barn. Så imorgon ska det tas bort och istället skrivas in att jag vill ha sen avnavling. Kommer helt klart att skriva in det i mitt förlossningsbrev samt utbilda sambon i detta viktiga ämne så att han kan föra min talan vid förlossningen om jag av någon anledning inte kan göra det själv.Jag väntar första barnet och trots att jag läst massa om förlossningen, gått profylaxkurs och föräldrautbildning så har jag fortfarande inte fått klart för mig hur förlossningen går till. Ingenstans står det hur det går till efter det att barnet är förlöst, bara ATT moderkakan föds fram. Hur lång tid efter att barnet är framfött brukar moderkakan födas fram, i normala fall? Tycker även det verkar som att det vanligaste är att bm fysiskt trycker på magen för att få ut den. Jag tycker detta verkar helt barockt och inte så lovligt smärtsamt. Vad kan man skriva i brevet för att man ska få en chans att låta kroppen sköta det självt? Har verkligen ingen aning om hur lång tid det "ska ta". Läste iofs här i tråden om att man iaf skulle vänta i 30 minuter, men hur länge kan man kräva att få vänta innan de måste gå in och hjälpa till?Sen funderar jag även på hur det går till vid kejsarsnitt, för även där får man bara information om hur barnet plockas fram och ingenting nämns om moderkakan. Plockar man bara helt sonika ut moderkakan och låter den ligga på bordet(?) till dess att navelsträngen blivit slapp och vit? Eller är standarden att man håller upp kakan till dess att blodet slutat pumpa? Eller kanske måste man ta upp en strid för att överhuvudtaget få sen avnavling vid ks?Finns det några för- eller nackdelar med att låta barnet ligga högre jämfört med att ha moderkakan högre för att på så sätt snabba på processen? Jag bara får känsla av att man vill bli av med "paketet" och bara få njuta av sitt barn helt fritt och obehindrat.Och sen en rent praktisk fråga, orkar man hålla kvar barnet i famnen när man föder fram moderkakan? Jag planerar att göra detta i en upprätt position och då kan man ju inte ha barnet liggande på sig. Klarar man av att hålla fokus på barnet medan man krystar för en andra gång eller kan det vara ett bra tillfälle för personalen att mäta och väga barnet? Fast hmm nu blir jag fundersam. Är det så att medan moderkakan fortfarande är kvar i kroppen så pulserar blodet? Eller kan det sluta långt innan moderkakan är ute?
    Har du tänkt att föda barnet i upprätt position? När du har fött ut barnet kommer du vilja lägga dig ner har jag en känsla av. Att krysta ut moderkakan kräver inte så mycket OM de låter dig sköta det själv utan att trassal med yttre tryck mm. Man njuter av sitt barn under tiden! Jag låg/halvsatt på rygg och hade mitt barn på magen. Ett kryst så var moderkakan ute..
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • saltflingan
    SchumiFerrari skrev 2009-10-05 17:32:05 följande:
    Har du tänkt att föda barnet i upprätt position? När du har fött ut barnet kommer du vilja lägga dig ner har jag en känsla av. Att krysta ut moderkakan kräver inte så mycket OM de låter dig sköta det själv utan att trassal med yttre tryck mm. Man njuter av sitt barn under tiden! Jag låg/halvsatt på rygg och hade mitt barn på magen. Ett kryst så var moderkakan ute..
    Ja tanken är att föda i upprätt position och jag tror precis som du säger att man kommer vilja lägga sig ner och pusta ut efteråt. Låter skönt med att det bara tog en krystning för att få ut moderkakan, är det "standard" att det går så lätt?
  • SchumiFerrari
    saltflingan skrev 2009-10-05 17:47:29 följande:
    Ja tanken är att föda i upprätt position och jag tror precis som du säger att man kommer vilja lägga sig ner och pusta ut efteråt. Låter skönt med att det bara tog en krystning för att få ut moderkakan, är det "standard" att det går så lätt?
    inte en anning...men tror det...är moderkakan redo att släppa så "ska" det gå lätt...
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • fruganL
    saltflingan skrev 2009-10-05 17:17:36 följande:
    Ska till bm imorgon och ska be henne ändra i min journal, har tidigare sagt att det är okej att de tar blod till stamcellsforskningen. Iofs tycker jag fortfarande att det är viktigt att hjälpa forskningen framåt, men inte om det sker på bekostnad av mitt barn.
    Det här är inte ett svar, utan en vidarefundering.
    På onsdag är mitt näst sista besök före BF med min BM. Vi har inte pratat om donering, stamcellsforskning eller avnavling. Jag tog upp det sistnämnda och hon sa bara sin åsikt i ämnet, men jag tvivlar på att det skrevs ner något i journalen.
    Är det hennes plikt att fråga eller informera mig om detta? Är det min uppgift att känna till och ta upp det till diskussion? Eller är det lite olika här och var i landet och om inget står i journalen så gör de som de vill på förlossningen, alternativt frågar då (under ganska dåliga förutsättningar)...

    Jag har läst i någon av Gudrun Abascals böcker om det du efterfrågar med moderkakan, hur lång tid det tar innan den föds fram och olika metoder för att göra detta. Minns inte om det var i "Att föda" eller "Att möta förlossningsssmärta", men en av dem är jag nästan säker på att det stod i.
    Jag är osäker, men någonstans i bakhuvudet vill jag minnas att om allt går som det ska så tar det mindre än en timma innan hela moderkakan är helt ute.
  • Anaiah
    fruganL skrev 2009-10-05 19:29:49 följande:
    Det här är inte ett svar, utan en vidarefundering. På onsdag är mitt näst sista besök före BF med min BM. Vi har inte pratat om donering, stamcellsforskning eller avnavling. Jag tog upp det sistnämnda och hon sa bara sin åsikt i ämnet, men jag tvivlar på att det skrevs ner något i journalen. Är det hennes plikt att fråga eller informera mig om detta? Är det min uppgift att känna till och ta upp det till diskussion? Eller är det lite olika här och var i landet och om inget står i journalen så gör de som de vill på förlossningen, alternativt frågar då (under ganska dåliga förutsättningar)... Jag har läst i någon av Gudrun Abascals böcker om det du efterfrågar med moderkakan, hur lång tid det tar innan den föds fram och olika metoder för att göra detta. Minns inte om det var i "Att föda" eller "Att möta förlossningsssmärta", men en av dem är jag nästan säker på att det stod i. Jag är osäker, men någonstans i bakhuvudet vill jag minnas att om allt går som det ska så tar det mindre än en timma innan hela moderkakan är helt ute.
    En del får skriva på papper om donation innan förlossningen, andra får frågan först mitt i värkarbetet så det kan vara bra att skriva in det i förlossningsbrevet samt be partnern trycka extra på sen avnavling under förlossningen.

    Jag vet faktiskt inte hur de gjorde när min son föddes, men jag har ett svagt minne av en förfrågan att donera moderkakan eller om vi ville ha med den hem eller något, men i förväg diskuterades det inte. Tyvärr är det nog oftast en sådan sak man får ta reda på själv verkar det som (som så mycket annat, som att barnet ALLTID somnar av ryggbedövningen!)...
  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-05 15:57:57 följande:
    Det enda nya är att jag fick mail från David Jr Hutchon, den engelska obstetrikern som för några år sen införde HLR med intakt navelsträng på sitt sjukhus Darlington Memorial Hospital. Eftersom ALLA barn navlas av sen där, alltså de även de medtagna,  så behövs inget tillskott av K-vitamin, varken oralt eller injektion. Han visste dock inget om det kunde vara skadligt att ge det, men att det är helt onödigt på sent avnavlade barn. Ja jag tror du har fattat rätt,  att det ges rutinmässigt till ALLA barn som föds på svenska sjukhus. Men jag vet inte exakt när det ges, om det ges meddetsamma barnet föds eller om de väntar en stund.  Jag vill ändå inte rekommendera något, eftersom jag fortfarande vet för lite om det här. Men hade det varit jag som skulle föda barn nu så skulle jag lita på att Moder Natur har fullkomlig koll, även på det här med K-vitamin, och därför avsäga mig att k-vitamin ges till mitt barn. Så bra att din mamma blev helt sålt efter att först ha varit skeptisk   Jobbar hon inom det här området?
    Oj, får de extra K-vitamin av blodet också eller är behovet helt enkelt bara mindre när de får i sig allt sitt blod? Mycket intressant då vi diskuterar detta på Vidarkliniken ibland och där är de väldigt kritiska, det ska ju tydligen vara så att det finns barn som redan har väldigt koagulativt blod och de kan fara illa av extra K-vitamin, men vilka dessa barn är i förväg vet man inte (det är visserligen sällsynt, men vill man verkligen ta risken om den inte behövs?)!
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)