• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • SchumiFerrari
    Anaiah skrev 2009-10-21 13:53:15 följande:
    Det är bra att du läser på i god tid. Jag kände också som du för bara några veckor sedan "ja, sen avnavling låter ju bäst, men hur får man dem att gå med på det?". Nu vet jag att det är min fullständiga rätt att kräva hur jag vill att mitt barn förlöses och att jag inte är rädd för mothugg eftersom jag inte kommer acceptera alternativ. Att dessutom socialstyrelsen faktiskt skrivit om sina rekommendationer angående avnavling stärker mig i ryggen ännu mer och jag kan alltid luta mig på det.Huddinge är ju ett universitetssjukhus, dvs att de BORDE vara ganska framåt och insatta i sådana här saker och även om man kanske får en barnmorska/uska som föredrar "det gamla" sättet så är det faktiskt inte hennes beslut utan ert - föräldrarnas och det är också upp till er att framföra era önskemål och beslut och var inte rädda för det!
    Tyvärr är det snarare ett problem att Huddinge är ett universitets sjukhus... Det är de sjukhusen som är mest för tidig avnavling för att det vill ha blodet att forska på----
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • abuelita

    Man kan också ha med sig en utskrift av inlägg nr 1 i den här tråden www.familjeliv.se/Forum-2-13/m42527033-1.html Maila mig om du vill ha det i word-dokument.

    En stasmcellsforskare på KS Huddinge deltrog i mina trådar under hela sin graviditet  (hennes barn blev sent avnavlat) berättade att det är stor efterfrågan på moderkakor med blod kvar i bland forskarna på Karolinska.  Så det liggger nära tillhands att misstänka att det är därför de skyller på gulsotsrisken och klampar efter bara 30-sekunder-1 minut istället för att låta det pulsera färdigt. 

    Det har alltså aldirg funnits några bevis för att sen avnavling ökar risken för gulsot. Men  även OM så vore, så går det ju lätt att behandla när det upptäcks i tid, och det är ju mycket bättre att barnet har sina stamcellsr för resten av livet, som skydd mot sjukdomar, än att klampa tidigt för att det eventuellt ska behöva behandlas för gulsot så. Eller hur?

    Och det är inte bara Socialstyrelsen  (HA, de som var så nonschalanta, ja vissa   näst intill oförskämda, mot mig när jag mailbombade dem för ett par år sen med information om avnavling!) som rekommenderar sen avnavling nu, utan även WHO (världshälsoorganisationen) och IFOG (International Federation of Obstetrics and Gynecology)

  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-10-21 13:28:23 följande:
    De kan säga: 1)Vi har alltid klampat tidigt                    2) Vi måste klampa tidigt för att ta PHprov (Något som INTE är nödvändigt och som kan göras utan att klampa genom att ta med spruta och bara klämma åt tillfälligt med fingrarna                    3) Barnet riskerar gulsotAlla 3 andledningrana är bara dåliga ursäkter. Godtag INGEN av dem!
    och pH-provet är dessutom , enligt George Morley, inte till för barnets skull, utan för förlossningspersonalens. Om de med hjälp av det här provet kan bevisa att barnet mådde bra i födelseögonblicket så har de ryggen fri om det senare  skulle visa sig att barnet fått en förlossningsskada eller t.o.m. dö. Att det mår dåligt av att bli avnavlat för att provet ska tas struntar de tydligen i .
    Jag litar på att George Morley vet vad han pratar om eftersom han har ägnat all sin tid sedan han gick i pension för ca 10 år sen åt att forska i det här. Han har alltså varit förlossningsläkare sedan 1957, och strax innan han gick i pension fick han i uppdrag att ta reda på varför det är 4 gånger så många nyfödda barn som nyförlösta mammor som behöver blodtransfusion, trots att det är mammorna som blöder och inte barnen. Det var så han kom det här med  avnavlingen på spåren.
  • snattran
    abuelita skrev 2009-10-18 23:37:55 följande:
    Wow, det här måste jag bara översätta!!!!   Ett stycke ur Jan Trittens blogg (en facebookvän till mig) i Midwifery Today. "Vår redaktör Cheryl har en hjord miniatyrmjölkgetter. Det är  halv-stora getter som ger mycket mjölk. En dag hade vi ett föredrag om moderkakor och pratade då framför allt om hur lång tid det tar för dem att komma ut efter förlossningen. Cheryl sa, "Ibland föder inte getterna  ut sina moderkakor förrän nästa dag."
    Jag måste bara kommentera detta. Man kan inte jämföra getter och andra idisslare med människor på det sättet, eftersom de har en helt annan anatomisk uppbyggnad av sin moderkaka än vad vi har - den är inte inväxt i livmoderns slemhinna utan sitter liksom "uppträdd" på små knoppar (kotyledoner), och fostrets och moderns vävnader är mer åtskilda, med flera olika vävnadslager emellan. När moderkakan släpper följer endast minimalt med vävnad från livmodern med (hos hästar och grisar inget alls), och såret på livmoderns insida blir inte alls lika stort som hos primater.

    Att moderkakan blir kvar efter förlossningen ökar därför inte risken för blödning hos idisslare (däremot om de krystar ur sig hela livmodern, vilket händer ibland). Skälet till att man ibland tar bort efterbörden manuellt (då efter flera dagar) om den inte lossnat av sig själv är i stället risken för livmodersinfektion (fast egentligen finns det inga vetenskapliga belägg för att åtgärden skulle minska den risken, så man kan lika gärna låta bli).

    Jag är absolut för sen avnavling och uppskattar TS informationsspridning i frågan, men tycker det är viktigt att informationen är saklig och vetenskapligt underbyggd. För en lekman kan det vara svårt att avgöra tillförlitligheten och relevansen av olika argument som presenteras, så därför vill jag klargöra detta. Med grundläggande kunskaper i veterinär anatomi är det lätt att inse att när getter föder fram sina moderkakor saknar relevans för när vi bör göra det. (Observera att jag inte kommenterat resten av argumentationen - det är jag inte tillräckligt insatt för att göra.)
  • Petrellie

    Min dotter fick dessutom gulsot (vilket ju inte är särskilt ovanligt eller ens farligt) när hon föddes förra sommaren så det verkar inte vara någon garanti att man slipper det även om avnavlingen sker tidigt.

  • abuelita
    Jolfo skrev 2009-10-20 14:03:29 följande:
    Jag har inte skrivit eller läst på över en vecka för jag födde en liten flicka den 10/10 och sedan dess har vi kämpat med amning som inte fungerat som den ska, men det har äntligen löst sig.Jag hade skivit i mitt förlossningsbrev att jag ville ha sen avnavling och inte livmodersammandragande eller värkstimulerande. Jag födde i Halmstad och var beredd på att ta en strid eftersom de har en studie med avnavlingen. Studien var visst avslutad berättade man, samt att sjukhuset hade som rutin med tidig avnavling. Men jag kunde NOG få sen avnavling om allt gick bra och beroende på vilken barnmorska jag skulle få. Jag sa att de barnmorskor som inte kunde tänka sig sen avnavling var inte välkomna i mitt rumJag fick reda på att jag skulle få livmodersammandragande eftersom att jag har fragminsprutor och risken var stor att jag förblöder om jag får en blödning. Jag skrev inget om k-vitamin för jag ville att min bebis skulle få den sprutan eftersom att hennes blod också var förtunnat av fragminsprutorna.Jag födde med enbart lustgas som jag fick först när jag var öppen 6 cm. Precis när jag fick ut henne lade de upp henne på mitt bröst, det hade jag skrivit i mitt brev att jag ville. Jag bad dem visa mig navelsträngen hela tiden så att ingen skulle klampa den för tidigt, men det var det ingen som gjorde. Min BM var noga med att tala om för uskan och läkaren att jag vill he sen avnavling. När väl moderkakan kom ut visade de mig den och den var aldelles slapp och sladdrig. Min man som har två barn sedan tidigare sa att det var stor skillnad på min moderkaka och de tidigare barnens moderkakor. Deras var aldelles tjocka och fulla med blod. De tryckte på magen för att få ut moderkakan, trots att jag skrivit att jag inte ville det. Detta pga de ville ha ut den snabbt för att ge mig livmodersamandragande i och med att jag hade blodförtunnande.Jag höll på att klämma ihjäl bebisen när den var på väg ut så läkaren kom och sa att det blir sugklocka, men då lyckades jag skärpa mig och fick ut henne själv. Det visade sig att hon hade navelsträngen flera varv runt sig och att det var det som gjorde att hon inte mådde så bra hela tiden under förlossningen. De sa att om hon inte mår så bra så kommer de att ta henne från mig direkt och det blir ingen sen avnavling. Tror ni att jag gick i taket mitt bland krystningarna? Jag förklarade att de skulle allt mjölka navelsträngen och hålle henne under placenta, så som jag skrivit i mitt brev. Men det blev aldrig aktuellt för hon hämtade sig fint när jag väl lyckades skärpa mig. Jag tycker att de tog mig och mitt brev på allvar, de gick igenom det noga med mig och förklarade vad de kunde gå med på och vad de inte gick med på, samt varför. Jag är väldigt nöjd med min förlossning och med den personalen som jag fick.
    Men OJ Jolfo, jag har ju inte grattat än dig till din flicka och den bra förlossningen. GRATTIS!   Himla tur att hon mådde så bra trots navelsträngen runt halsen, annars hade de väl navlat av henne meddetsamma.
    BRA att du ifrånsa dig barnmorskor som inte kunde tänka sig sen avnavling!  

    Alltså, vad är det för fel på Halmstads förlossning egentligen????  Barnläkaren som är chef för barn-och ungdomskliniken, OCH förlossningschefen, vilka alltså ledde den här studien, är ju helt införstådda i de negativa konsekvanserna på barnets fysiska och psykiska hälsa och utveckling, och det var de rredan INNAN de startade den här studien. Bl.a. har de fått en massa information av mig som jag i min tur fått  från Geoerge Morley, Sarah Buckley, David Hutchon m.fl. och det var bl.a. med hjälp av den informationen som den här barnläkaren lyckades övertyga de läkare och barnmorskor som deltog på Perinatalmötet i Stockholm oktober 07, om att man nu skulle sluta med tisig avnavling i Sverige, vilket alltså ledde till att nationella riktlinjer togs fram och presenterades ett år senare (23 oktober 08).

    Jag har lagt ut de här länkarna  många gånger tidigare men lägger nu in dem igen
    .
    Den första handlar om perinatalmötet 07
    http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/12/05/okat-stod-for-senare-klipp/index.xml
    Och den här artikeln är skriven av den här barnläkaren,  som alltså visste en hel del om de negativa konsekvenserna av tidig avnavling redan ett år innan perinatalmötet.
    http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=4611
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-10-21 09:56:07 följande:
    FruganL: Instämmer i dina funderingar om PSD! Faktorer som man kan styra över (tjocka täcken, för mjuka kuddar, etc) borde ju inte räknas in i studier om plötslig (oförutsedd) död!Har skrivit mycket tydligt i mitt förlossningsbrev nu att vi önskar sen avnavling, att vi inte vill att någon stör de första minuterna efter födseln och att vi inte vill ha klampning förrän navelsträngen slutat pulsera! Igår var jag hos en ny barnmorska på MVC och hon läste igenom brevet och sa att allt som stod där var fullt rimliga önskemål och hon kunde inte se någon anledning till att jag inte skulle få igenom dem! *blev nästan kär i henne* Min egen bm är lite för vag i sina åsikter, men jag ska få maken att vara väldigt tydlig och stark inne på förlossningen!!
    Vad jätteskönt med en så förstående barnmorska! För det är ju SÅÅ viktigt. Och när de är det är det lätt att bli *kär*  
    Hade du även tagit med  hur du vill att de ska göra om barnet mår dåligt när det föds? 
  • abuelita
    snattran skrev 2009-10-21 14:38:49 följande:
    Jag måste bara kommentera detta. Man kan inte jämföra getter och andra idisslare med människor på det sättet, eftersom de har en helt annan anatomisk uppbyggnad av sin moderkaka än vad vi har - den är inte inväxt i livmoderns slemhinna utan sitter liksom "uppträdd" på små knoppar (kotyledoner), och fostrets och moderns vävnader är mer åtskilda, med flera olika vävnadslager emellan. När moderkakan släpper följer endast minimalt med vävnad från livmodern med (hos hästar och grisar inget alls), och såret på livmoderns insida blir inte alls lika stort som hos primater.Att moderkakan blir kvar efter förlossningen ökar därför inte risken för blödning hos idisslare (däremot om de krystar ur sig hela livmodern, vilket händer ibland). Skälet till att man ibland tar bort efterbörden manuellt (då efter flera dagar) om den inte lossnat av sig själv är i stället risken för livmodersinfektion (fast egentligen finns det inga vetenskapliga belägg för att åtgärden skulle minska den risken, så man kan lika gärna låta bli).Jag är absolut för sen avnavling och uppskattar TS informationsspridning i frågan, men tycker det är viktigt att informationen är saklig och vetenskapligt underbyggd. För en lekman kan det vara svårt att avgöra tillförlitligheten och relevansen av olika argument som presenteras, så därför vill jag klargöra detta. Med grundläggande kunskaper i veterinär anatomi är det lätt att inse att när getter föder fram sina moderkakor saknar relevans för när vi bör göra det. (Observera att jag inte kommenterat resten av argumentationen - det är jag inte tillräckligt insatt för att göra.)
    Hej Snattran och tack för väldigt intressant information om hur moderkakan fungerar hos olika djurarter!
    Nu var det visserligen inte getternas moderkakor som var avgörande i det här, utan det var  det som fick  Jan Tritten att börja fundera och därför ställa den här frågan till Michel Odent, som är en internationellt känd och aktad förlossningsläkare sedan flera decennier. Och det var det  han berättade som var det intressanta i det hela.
  • Cherrybabe71

    Ville bara säga att jag uppskattar denna tråden!
     har faktiskt aldrig tänkt på detta med avnavlingen innan så jag tycker det är värdefullt med information och intressant !

     Tack!

  • abuelita
    Petrellie skrev 2009-10-21 14:38:51 följande:
    Min dotter fick dessutom gulsot (vilket ju inte är särskilt ovanligt eller ens farligt) när hon föddes förra sommaren så det verkar inte vara någon garanti att man slipper det även om avnavlingen sker tidigt.
    Nej precis, det verkar faktiskt inte vara någon garanti.
    Att behandlingskrävande gulsot är vanligt bland tidig avnavlade barn vet jag, men jag vet faktiskt  inte om det är lika vanligt bland sent avnavlade, bara att de oftare än tidigt avnavlade får den helt naturliga och ofarliga nyföddhetsgulsoten. När jag jobbade   inom neonatalvården på 80-talet var det mest tidigt avnavlade prematurer  vi hade innne för  gulsotsbehandling.
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)