• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • sundsvallstjej

    en fråga, jag vill såklart avnavla sent, men exakt vad ska man skriva i förlossningsbrevet?
    Räcker det med att skriva att jag vill ha sen avnavling eller ska man skriva mer?

  • abuelita
    sundsvallstjej skrev 2009-10-23 14:13:36 följande:
    en fråga, jag vill såklart avnavla sent, men exakt vad ska man skriva i förlossningsbrevet?Räcker det med att skriva att jag vill ha sen avnavling eller ska man skriva mer?
    Hej Sundsvallstjejen!
    Nej det räcker inte att skriva sen avnavling eftersom de olika sjukhusen  ofta har olika uppfattning om vad som menas med sen avnavling, och det kan skilja sig från bm till bm också. . En del klampar redan efter 30 sekunder- 1 minut och kallar det för sen avnavling.

    De kanske har sen avnavling som rutin på Sundsvalls förlossning?  Det var länge sen jag hörde något om det nu men  för ca ett och ett halvt år sen var det en pappa från Sundsvall som hade följt min blogg och därför begärt sen avnavling när hans barn föddes, och att han t.o.m hade lyckats övertyga hela förlossningsavdelningen att sluta med tidig avnavling. 

    Men kanske de änså inte väntar tills navelsträngen slutat pulsera? I Nationella riktlinjerna står det ju att man ska vänta 2-3 minuter och att de första 30 sekunderna ska barnet hållas under placentanivån samtidigt som de tar pH-provet från navelsträngen , innan barnet får komma till mammas famn. Det här är alltså något som personerna som tagit fram riktlinjerna har missuppfattat. Det är bara om barnet av någon anledning snabbt måste ut till akutrummet som man först ska hålla det i lägre nivå, och ev "mjölka" navelsträngen samtidigt  (beroende på hur bråttom det är), för att barnet på så sätt ska hinna få i sig så mycket blod och syre som möjligt på kortast möjliga tid innan avnavling.

    Så mitt råd är att du skriver i förlossningsbrevet att de ska vänta med avklampiningen tills moderkan är framfödd (men man behöver inte ens klampa då eftersom kärlen i navelsträngen sluter sig av sig själv efter ett tag och man kan då klippa utan att först klampa), eller åtminstone vänta tills navelsträngen har slutat pulsera och är vit och slapp och helt tömd på blod, vilket kan ta upp till en halvtimme, jag ibland  t.o.m. längre.  Det brukar vara svårt att få dem att vänta med avnavlingen tills moderkakan kommit ut, av någon anledning som ja gännnu inte förstått, men antagligen för att det sitter så djupt rotat det här att det första man måste göra när ett barn föds är att navla av, och att personalen vill känna att de gör  "nytta", trots att den största nytta de kan göra är att låte naturen sköta sig själv så länge det inte uppstår några komplikationer,.

    Det är viktigt att säga till muntligt ockå, även till uskan eftersom det oftast är hon som sköter klampningen och att bm ofta glömmer tala om för henne vad som står i förlossningsbrevet. Och även om det blir personalbyte måste man säga till. Och pappan bör hålla koll på att det inte kommer fram någon peang för tidigt.

    Titta gärna på förlossningbreven på sidan 1 här i tråden och se om du får några uppslag att ha med i ditt eget brev.
  • mollan nu
    abuelita skrev 2009-10-22 13:20:06 följande:
    OT-varning nu!Jag vet för lite om vaccinationer för att kunna uttala mig, men ville ändå påpeka att i en artikel i Expressen i dag säger den kända tv-läkaren Göran Sjönell att han tycker man ska vägra att vaccinera sina friska barn. "Det är ändå en främmande substans som man sprutar in i deras gulliga kroppar", säger han. Och han tänker se till så att hans barnbarn inte blir vaccinerade.
    Vi har haft Göran som husläkare och han är störtskön. Har mycket bra värderingar tycker jag. Tyvärr har han slutat på vår vårdcentral nu
    ♥♥ Alma 060809 ♥♥ ♥♥lillebror bf 091102♥♥
  • Anaiah

    Fan, jag satt och tittade på en förlossningsvideo precis och nu har jag blivit lite orolig. Det var en helt vanlig förlossning, lite lång för mamman, men ändå helt ok och utan ryggbedövning.

    Jag har varit så inne i allt det här med avnavling, sammandragande medel, k-vitamin och hemförlossningar att jag helt slutat att fundera på min egen förberedelse inför själva förlossningen! Tur att det ändå är knappa hälften kvar ändå för jag tror jag behöver den tiden på mig att förbereda mig ordentligt.

    Egentligen skulle vi gå på kurs hos Liisa Svensson och Susanna Heli på söndag, men Simons farmor blev dubbelbokad och kan alltså inte sitta barnvakt nu i helgen. Jag kontaktade Liisa och som tur är så var det inga problem att byta till nästa kurs i november i stället. Egentligen är det kanske bra för det är ju lite tidigt att gå på avslappningskurs inför förlossningen redan i v 24, i november kommer jag ju vara i v 28 och det känns ju kanske lite mer lagom. Det ska i alla fall bli himla kul att gå på kursen och nu när det dröjer 4 veckor till så hinner vi dessutom läsa boken innan

    Dessutom så mailade jag Liisa och frågade lite försynt om hon hade lust att vara min andra barnmorska vid förlossningen i februari OM vi bestämmer oss för att ha en hemförlossning och det ville hon gärna. Då blev jag glad för jag och sambon fick väldigt bra vibbar av henne då hon var vikarie på föräldragruppen på mödravården förra gången. Hon har ju dessutom jobbat som doula innan hon utbildade sig till barnmorska och bor lite närmare oss jämfört med vår ordinarie barnmorska (som kanske kommer komma först en timme efter att förlossningen satt igång pga avståndet). Föder vi hemma så kommer vi ju ha båda där, det är ju det som gäller för att få landstingsstöd och dessutom kan det nog kännas som en ganska lagom balans mellan Dianes mer sakliga approach och Liisas lite mjukare.

    Förlåt nu blev det HELT ot här, jag behövde bara få skaka av mig lite oro och nervositet, hoppas ni förlåter...

  • abuelita

    Hmmmmm, kanske ni som ska föda i Göteborg även borde avsäga er pH-provet?  Man vet aldrig.
    Hittade nu nämligen det här, om att det finns  olika metoder att samla navelsträngsblod för blodbankning - det går att suga upp ALLT blodet med spruta från pulserande navelsträng!!!   Om man inte har koll på det här kanske man förleds att tro  att barnet blir  ”sent avnavlat” eftersom  navelsträngen får fortsätta att pulsera, och att det bara är pH-provet som tas?  Ja det smusslas ju så mycket bakom ryggen på föräldrar (bl.a undanhålls ju  informationen om att Sverige har  nationella riktlinjer för avnavling nu, att WHO  och IFOG rekommenderar sen avnavling, och  att man enligt HSL har rätt att bestämma över det här själv) så det är nog säkrast att vara på sin vakt. 

    “All hospitals may not use the exact same method to collect the cord blood. Usually the doctor or nurse inserts a needle into a vein of the umbilical cord and drains the blood into a blood bag. This can be done before or after the mother delivers the placenta. The collection process takes less than 10 minutes . The blood is flowing into a bag instead of your baby…”


    http://health-baby-care-mart.com/2009/07/27/umbilical-cord-banking-umbilical-cord-blood-is-dangerous/

  • Anaiah
    abuelita skrev 2009-10-24 07:02:54 följande:
    Anaiah, jag tycker i allla fall inte att det var OT, utan att det var intressant det du berättade
    Tack!
  • SchumiFerrari
    abuelita skrev 2009-10-24 06:55:14 följande:
    Hmmmmm, kanske ni som ska föda i Göteborg även borde avsäga er pH-provet?  Man vet aldrig.Hittade nu nämligen det här, om att det finns  olika metoder att samla navelsträngsblod för blodbankning - det går att suga upp ALLT blodet med spruta från pulserande navelsträng!!!   Om man inte har koll på det här kanske man förleds att tro  att barnet blir  ”sent avnavlat” eftersom  navelsträngen får fortsätta att pulsera, och att det bara är pH-provet som tas?  Ja det smusslas ju så mycket bakom ryggen på föräldrar (bl.a undanhålls ju  informationen om att Sverige har  nationella riktlinjer för avnavling nu, att WHO  och IFOG rekommenderar sen avnavling, och  att man enligt HSL har rätt att bestämma över det här själv) så det är nog säkrast att vara på sin vakt. “All hospitals may not use the exact same method to collect the cord blood. Usually the doctor or nurse inserts a needle into a vein of the umbilical cord and drains the blood into a blood bag. This can be done before or after the mother delivers the placenta. The collection process takes less than 10 minutes . The blood is flowing into a bag instead of your baby…” health-baby-care-mart.com/2009/07/27/umbilica.../
    Det gjorde så på Förlossningskliniken häromdagen
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
  • vinterkatt

    Hm, jag bor i Göteborg och de verkar krångla något enormt här. Var på föräldrautbildningen i september - där fick vi veta (efter att jag frågat) att Göteborgs sjukhus följer nu de riktlinjerna som finns eftersom man äntligen fattat att sen avnavling är det bästa för barnet. Fine, tänkte jag, då är det bara att skriva i brevet att vi vill vänta tills navelsträngen helt slutat pulsera...

    Men nähe, nu i oktober var vi på ett infomöte på Östra och där frågade jag om deras rutiner... "Jättebra fråga, jättebra" - fick jag höra, BM förklarar lite för mötesdeltagare vad det går ut på, många har ju ingen koll alls, och att Socialstyrelsens rekommendationer är såna för att det är bra för barnet att få i sig allt syre... Men sen säger hon... "Jo, vi försökte avnavla sent men vi gör det inte längre, uskor blir så stressade när de ska ta PH-provet och ska klämma till navelsträngen utan att klampa av, de sticker sig i fingrarna och det blir bara för rörigt så nu struntar vi i rekommendationerna och klampar av tidigt." Men hallå! Struntar i vad som är bra för barnet för att uskor just i Gbg anser det vara omöjligt att ta PH-provet ur en intakt navelsträng...

    Jag är sjukt orolig för skador orsakade av syrebrist, jag vill att de tar PH-provet, men ska det vara så himla svårt...? Funderar på allvar om vi inte ska till Borås eller Trollhättan när det väl sätter igång... Vet någon vad de har för rutiner där.

    Ska man skriva i förl.brevet att man inte vill att de sparar något till blodbanken alls? Så att de kanske fattar att de inte har något att hämta där och lämnar oss i fred...

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)