Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    abuelita skrev 2009-11-26 10:14:18 följande:
    Jättebra idé!   Det är så sällan det kommer förslag och tips så det uppskattar jag verkligen
    Kanske uttryckte mig fel nu, jag menar att även om det skulle komma tips och förslag ofta, och i masso,r så uppskattar jag det verkligen.

    När jag började med det här så trodde jag att i princip alla som insåg det viktiga med sen avnavling skulle hjälpa till att sprida informationen vidare så mycket de bara kan, framför allt de som jobbar inom  mödra- och förrlossningsvård . 
    Men kanske de flesta tänker  att eftersom jag ändå tar hand om det här  så behöver de själva bara bry sig om att se till att just deras egen klinik navlar av sent, eller att deras egna barn/barnbarn blir sent avnavlade? 
  • abuelita
    AtroCious skrev 2009-11-26 13:14:05 följande:
    Har småläst den här tråden förut, även varit inne på vissa bloggar och läst om sen avnavling. Har diskuterat med sambon, och vi är helt inne på att barnet i magen ska bli avnavlad när navelsträngen pulserat färdigt.Nämnde detta för min barnmorska, hon reagerade negativt som vi tolkade det. Hon sa inte okej, utan "Jaha! Och ni har tänkt på allt negativt med det?" på ett lite snäsigt sätt. Vi svarade ja eftersom hon lät så negativ...En annan barnmorska (både två har jobbat länge på förlossningen) reagerade också negativt, men inte lika tydligt.Vad kan de tänkas tycka att problemet är egentligen? Vad är det som är så hemskt och negativt?
    Hej AtroCious!  Så bra att du och sambon har kommit fram till att ert barn ska bli avnavlad när navelsträngen slutat pulsera.

    Gissar jag rätt om jag gissar att du ska föda i Göteborg, Borås eller Halmstad?  Om inte  vore det bra att få veta vilka mer det är som har den här attityden till sen avnavling.

    Om barnmorskorna på ditt mvc sitter inne med kunskaper om att det är negativt att vänta med avnavlingen så är det deras förbannade skyldighet att slå larm om det, framför allt upplysa alla blivande om VAD det är som är farligt med att följa  WHOs, IFOGs (internationella federationen för obstetrik och gynekologi) och svenska riktlinjers rekommendationer (liksom Moder  Naturs ) istället för att bara göra  antydlingar, på rena sandlådenivån ..
  • abuelita
    AtroCious skrev 2009-11-26 15:36:54 följande:
    Fel, fel, fel. Ska föda på Sundsvalls bb.Ska skriva tydligt i förlossningsbrevet att vi vill ha sen avnavling, ska både ha min syster och sambo med på förlossningen och vi hade tänkt att systern skulle få i uppdrag att hålla extra koll på att just det önskemålet efterföljs.

    Näe, vad håller de på med egentligen! {#lang_emotions_yell} Nu var det länge sen jag hörde något om Sundsvalls förlossning, men sist jag hörde något var det sen avnavling som gällde där. Och för ca 1,5 år sen var det en pappa i Sundsvall som skrev följande kommentar i min blogg:

    "Jag fick mitt tredje barn för 2 veckor sedan och bad då personalen att avvakta med avnavlingen tills pulseringen slutat, vilket de gjorde. Hon kände inte till något om att det skulle vara farligt men gjorde ändå som jag bad.
    Dagen efter fanns en artikel i vår lokalblaska om ämnet som jag naturligtvis klippte ut och överlämnade till barnmorskan som faktiskt blev uppriktigt upprörd över att sådana frågetecken fanns utan att man tagit det på allvar. Sundsvalls barnmorskor tar nu detta på fullaste allvar och avvaktar med avnavlingen tills pulsering avstannat,  bara för att vara säker på att inte skada barnet.   //Mr Galahad"

  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2009-11-27 10:17:03 följande:
    men jag fattar inte vad de menar med "allt negativt"...????
    Hej Skruttis!   Jag skulle verkligen också vilja veta vad de menar med detta. Det är ju så totalt osannolikt att det skulle vara farligt att låta naturen ha sin gång, och att det dessutom bara skulle vara det för nutidsmänniskor.  Under miljontals år har ju barn fötts utan att bli avnavlade förrän moderkakan kommit ut, och människosläktet har ändå överlevt. Alla andra däggdjur klarar sig också  alldeles utmärkt utan navelsklämmor.

    Den här artikeln i Medscape handlar om att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling skulle öka risken för åkommor/sjukdomar hos barnen (inte ens behandlingskrävande gulsot) eller ökad blödningsrisk för mamma, vilket alltså förlossningsvården har hävdat under många år.
    http://www.medscape.com/viewarticle/708616_4
  • abuelita
    AtroCious skrev 2009-11-27 12:47:46 följande:
    Det var just det jag undrade, vad de menar - tänkte om ni visste något som nej-sägarna brukar använda som argument...
    det vanligaste är att de säger att barnet kan få hyperbilirubin (behandlingskrävande gulsot) trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling skulle öka risken för det.  Det är dock vanligare att sent avnavlade barn blir gula, men det brukar då oftast handla om en helt ofarlig gulsot, som det t.o.m. finns teorier om skulle vara nyttig, viket jag tror eftersom Moder Natur gör  några misstag. 
  • abuelita
    Tabby skrev 2009-11-26 13:38:23 följande:
    Jobbigt med ny forskning? Traditioner (varför ändra något som funkar bra, enligt dem)? Osv....Kan slå vad att större delen som uttalar sig negativt inte kollat upp vad det hanldar om och vad fördelarna är.
    Säkert är det så. Men jag tror även det kan handla om att de helt enkelt inte kan ta till sig att det är skadligt med tidig avnavling, eftersom det skulle innebära att de själva har skadat massor med barn under sitt yrkesutövande.
  • abuelita
    Fossa skrev 2009-11-27 18:27:54 följande:
    Någon som vet hur de ser på detta på Danderyd? (Ej BB Stockholm.)
    Hej Fossa!  Enligt de rapporter som kommit om Danderyd tidigare här i trådarna så verkar det som att det hänger på vilken barnmorska man får. Så det är jätteviktigt att verkligen försäkra sig om att de inte klampar navelsträngen förrrän den slutat pulsera, och att pappan , eller annan medföljare, vaktar över navelsträngen som en hök när barnet väl är fött, och säger till alla som sticker in näsan i rummet att det ska vara sen avnavling.

    Läs gärna förlossningebreven på sidan 1 i den här tråden, om du vill ha tips på hur du ska skriva.
  • abuelita
    AtroCious skrev 2009-11-27 18:28:31 följande:
    Vad jag har förstått så får ca 50% av alla barn gulsot (det sa iaf personalen på bb när sonen fick det), känns rätt omöjligt att påstå att fler barn får det på grund av sen avnavling. Isf måste det ju forskas på väldigt mycket, testa VÄLDIGT många barn - vilket jag tvivlar på att man gjort.
    Ja det är väldigt många barn som blir mer eller mindre gula, men inte lika många som får behandlingskrävande gulsot. Och det är  både sent och tidigt avnavlade barn få det.  Det kan ju även tänkas att den gulsot som är farlig beror på det syntetiska oxytocinet, alltså syntocinon (värkstimulerande dropp och livmpodersammandragande medel)  eller på  Eda eller något annat. Jag tror faktiskt inte man har forskat på det.
    Men jag har inget minne av att jag hört att något hemmafött barn,  vars mamma  varken fått syntocinon eller något annat onaturligt, har fått den farliga gulsoten. 
  • abuelita
    BebisIAug skrev 2009-11-27 21:13:25 följande:
    Hur är det med Östra i Göteborg? Har de detta som standard, nån som vet? (Spec förlossning)
    Hej BebisIAung! Så bra att en Göteborgare hittade den här tråden

    Både Östra, Mölndal  och SÄS tillhör nämligen de sjukhus som  fortfarande vägrar följa nationella riktlinjerna  och WHOs och IFOGs (internationella federationen för obstetrik och gynekologi)  rekommendationer, utan fortsätter navla av första andetaget.  Och det är ganska uppenbart att andledningen till detta är att det krävs omedelbar avnavling för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakan till stamcellsforskarna på Nationella bioblanken för navelsträngsblod på Sahlgrenska.

    Eftersom varken mvc eller förlossningningen upplyser om att man enligt Hälso- och Sjukvårdslagen (HSL) har rätt att få information om de olika behandlingsmetoder som finns och att man som förälder har rätt att välja sen avnavling om man vill, så är det viktigt att vi hjälps åt  att sprida information till blivande föräldrar som ska få barn på de här sjukhusen. 
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)