Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Det ser faktiskt ut som att Halmstadstudien har kommit fram till att sen avnavling inte ökar risken för för höga bilirubinvärden (behandlingskrävande gulsot)

    ”   F11.  OBSTETRISKA EFFEKTER AV TIDIG JÄMFÖRT MED SEN AVNAVLING –
    EN  RANDOMISERAD STUDIE.

    KONKLUSION: Sen avnavling förbättrar Hb och EVF samt minskar risken för neonatal anemi hos svenska, fullgångna barn, utan att ge någon skillnad i kliniska symptom eller bilirubinvärde vid 2-3  dygns ålder . ”

    http://www.blf.net/program/Abstracts_PNmote09.pdf

  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2009-12-02 12:16:07 följande:
    Men OH vad bra!!! Då vet man vad man kan svara de som påstår annat!
    Ja det låter ju nästan för bra för att vara sant 

    Man kan ju  undra varför de inte har gått ut med det här än och slagit på stora trumman, så att det når ut till ALLA, med tanke på att det fortfarande navlas av p.g.a. gulsotsrisken.  
    Antagligen har den här tystnaden med någon sorts strategisk plan att göra, något som har med läkarnas egen ära och prestige att göra.
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-12-02 13:57:52 följande:
    Det blir ändå ett störande oment eftersom att de är och "stör" på så sätt att de pillar och tar på er. Ellerinte på er men ändå. Kan lätt hända att de får för sig att klampa oxå....
    Ja men man vet ju aldrig.
    Själv skulle jag bara tillåta att de tog navelsträngsprov om de kunde garantera att de gjorde det så diskret att varken jag eller bebisen märkte något, och om de även kunde lova att vara helt tysta.

    När prover inte tas för att det är viktigt för barnet, och kanske  stör i bondingen,  så tycker jag egentligen inte man har rätt att göra så mot barnet.

    Kan inte låta bli att citera Michel Odent igen:

    “Let us imagine, for example, that a mother is still in such a state of consciousness that she has forgotten the rest of the world while discovering her baby; suddenly somebody appears with two clamps and a pair of scissors in order to cut the cord. This distraction is a dangerous interference with the physiological processes.”
    http://azmidwives.blogspot.com/2009/09/birth-physiology-by-michel-odent.html 
  • abuelita
    trållmor skrev 2009-12-02 13:24:49 följande:
    Har inte haft orken att vara in och skriva pga massa blödningar under graviditeten igen, utan har bara läst tråden. Tänkte berätta att imorgon kommer jag bli igångsatt. Ingen journalist har hört av sig om sen avnavling till mig, ännu. Lite synd, för det känns som att det hade kunnat sätta lite press på att personalen följer våra önskemål.
    Men oj Trållmor, jag missade ditt inlägg sist jag var inne här. Vad jobbigt med en massa blödningar när man är gravid.
    Så det är alltså dags för dig i morgon.  Då önskar jag , och jag är säker på att det är många här med mig,  dig ett jättestort lycka till,  och att allt går bra med navelsträngen också. Har för mig att din man var invigd, så då ska det  nog gå bra även utan fotografer.  Håller tummarna och ska tänka på dig i morgon.  Kram!
  • abuelita
    KossanMuu skrev 2009-12-02 13:47:11 följande:
    Så det stör även om man tar det från navelsträngen medan jag har bebisen på magen? Och isf borde man ju avsäga sig pH-prov (hette det så?) också för det tas ju på samma sätt... Jag tänkte som så att om de ändå ska ta ett prov borde det inte vara större skillnad mot två.
    ja jag skulle faktiskt avsäga mig pH-provet också, eftersom  barnet ändå inte har någon nytta av det, utan det är bara personalen som har det. Om de kan bevisa med det att barnet mådde bra i födelseögonblicket så har de ryggen fri om det senare skulle visa sig att barnet fått en skada eller t.o.m. dö. 
    Vissa  inom förlossningsvården säger att de tar provet för att de ska kunna sätta in rätt behandling om barnet  föds medtaget, men enligt flera av  de läkare jag har kontakt med, och som är emot både tidig avnavling och ph-provet , så dröjer det alldeles för länge innan provsvaret är färdigt för att man ska ha någon nytta av det Det är sällan färdigt före 10 minuter, och alla akuta åtgärder måste ha gjorts innan dess. 
  • abuelita
    vargaa skrev 2009-12-03 13:29:31 följande:
    Hjälp va mycket det fanns att läsa om detta! Ser till att tråden hamnar på favoritlistan*Kan man ta reda på vilka sjukhus (BB) som praktiserar sen avnavling i allmänhet? Många som är gravida nu får ju inte gå sån rundvandring på förlossningen där man kan ställa frågor, pga influensan. Kan man ringa till förlossningen och fråga eller går det att ta reda på på ngt annat sätt?
    Hej Varga  

    De flesta sjukhus i Sverige har i alla fall slutat med att klampa navelsträngen inom 20 sekunder, men många väntar ändå inte tills det slutat pulsera, vilket de brukar skylla på gulsotsrisken, trots att det aldrig funnits några bevis för att sen avnavling skulle öka risken för behandlingskrävande gulsot /hyperbilirubinemi.

    Men nu ser det faktiskt ut som att det kommit bevis för att det INTE ökar risken

    De sjukhus som jag känner till som har som  praxis att klampa redan före första andetaget är SÄS i Borås, Östra och Mölndal i Göteborg, och antagligen fortfarande även Länssjukhuset i Halmstad.

    Säkrast är att ringa fölossningen och fråga, eftersom mvc-personalen sällan har koll  på det här utan brukar dra till med något svar som inte stämmer.
  • abuelita
    vargaa skrev 2009-12-03 14:28:25 följande:
    Tusen tack för svaret. :) Det låter positivt. Jag planerar föda på Akademiska i Uppsala och hoppas att de tar hänsyn till att man vill att navelsträngen ska sluta pulsera.
    Varsågod   Enligt de rapporter som kommit här i tråden om Akedemiska så brukar de navla av redan efter ca 1 minut, just på grund av gulsotsrisken. och så är det på de flesta universitetssjukhus, där det är efterfrågaan på blodfyllda moderkakor bland  forskarna . Även på de närligggande sjukhusen, bl.a. alla i Stockholm.

    Men det brukar inte vara något problem att få beviljat att de väntar med avklampningen  tills det slutat pulsera. Så det bör du alltså säga till om, och se till så din medföljare ansvarar för att det verkligen efterföljs. 
  • abuelita

    Sign. ”3Busfrön” är neonatalsköterska på KS Huddinge. Klicka på ”(visa endast)”  så kommer alla hennes inlägg iden tråden fram. Mycket intressant att läsa om hur bråttom de har med avnavling,  deras syn på  HLR med intakt navelsträng och på vad det är som orsakar behandlingskrävande gulsot.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m38053425-50.html

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)