Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Skruttis1979 skrev 2009-11-30 13:13:54 följande:
    ja, dom sakerna är jag medveten om...tänkte mer på olika preparat som de ger automatiskt men som man inte vet om.Om man nu vill ha med detta med K-vitamin i förlossningsbrevet - hur skulle ni skrivit då?ex."vid sen avnavling vill vi ej ha k-vitaminspruta på bebisen" eller hur ska man skriva???
    Ja så tycker jag du kan skriva.

    Sen är det limodersammandragande medel de ger också, utan att fråga och utan att man märker det. Har själv varit utsatt för det ( grrrr!!!) 

     
    Michel Odent berättade att påskyndandet av moderkakans framfödande började man med när det blev rutin att ge konstgjort oxytocin (livmodersammandragande medel) efter födseln. Så i själva verket är det Pitocinet (i Sverige Syntocinon) som stänger livmoderhalsen, inte naturen, och som gör att moderkakan kan fastna, med allt negativt  det för med sig, för både mor och barn. 
    Här berättar Jan Tritten om det i sin blogg (Jan är chefredaktör för tidningen Midwifery Today, och Michel Odent är en internationellt känd, och mycket uppskattad och älskad (jag har själv träffat denna underbara förlossningsläkare) fransk förlossnings, framför allt uppskattade bland mammor och barnmorskor som föder hemma. Han har 56 års erfarenhet som förlossningsläkare , både med sjukhusförlossning och hemmafödsel.
    http://community.midwiferytoday.com/blogs/jan/archive/2009/03/08/trapped-placenta-or-myth.aspx

  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2009-11-30 13:51:18 följande:
    men alla får inte livmodersammandragande medel eller??Eller är det också rutin/standard?? efter hur lång tid i så fall ges det??
    Jo, som jag förstått det så får alla  det rutinmässigt, utan att man ens blir tillfrågad och utan att man  märker det. 

    Men om man blöder mer än normalt så ska man inte frånsäga sig det, för då är det nödvändigt.
  • abuelita
    Skruttis1979 skrev 2009-11-30 13:51:18 följande:
    men alla får inte livmodersammandragande medel eller??Eller är det också rutin/standard?? efter hur lång tid i så fall ges det??
    Glömde, det ges antingen när ena axeln fötts fram eller omedelbart efter födseln. Och då har man ju liksom annat att tänka på och märker därför inte att man får den här injektionen.
  • abuelita
    Blgebo skrev 2009-11-30 15:09:15 följande:
    Det är rutin att ge Syntocinon, man ger det antingen för att framkalla en sista värk när huvudet är ute om det är glest mellan värkarna, eller så ger man det när barnet är framfött. Tillfrågad blir man inte, men informerad innan de ger injektionen. Ofta har man en pvk om man fått värkstimulerande dropp och då ger man det i den (det är precis samma läkemedel i droppet som i injektionen, men i olika koncentrationer), annars sticker man i armvecket eller intramuskulärt, då det borde man märka. Kan säga att det är rätt svårt att avgöra själv vad som är normal blödning och inte, det kan blöda både uppifrån livmodern och från ev. bristningar. Michel Odent, var det inte han som tyckte att papporna inte skulle vara med på förlossningen pga. att de genom sin oro ökar risken för kejsarsnitt? Personligen skulle det vara tvärt om för mig...skulle min sambo inte få vara med så tänker då inte jag föda.
    Tack för infon Blgebo! Själv fick jag injektionen i låret, och så var det  när jag jobbade på förlossningen på 80-talet.
    Håll med om att man borde få information i god tid innan bf om att de rutinmässigt ger en livmodersammandragande injektion, så att man har chans att läsa på om det här och ge sitt samtycke?  Och det är inte särskilt  klokt att säga till en mamma som just fött sitt barn att hon ska få en spruta. Dels så är det  olämpligt att störa i bondingen, i synnerhet under de första 5 minuterna,  och dels så kommer man ändå inte ihåg det då. Lite läskigt tycker jag att injicera människor utan deras samtycke.
    Man kan ju få vad 17 som helst.

    Nu hade ju inte jag tänkt att man som nyförlöst mamma skulle hålla koll själv på hur mycket man blöder, utan det kunde ju vara en mycket lämplig uppgift för barnmorskan, i synnerhet om hon kan göra det utan att störa bondingen, såvida inte åtgärder måste sättas in..

    Michel Odent började jobba inom förlosningsvården i början av 50-talet när papporna inte var välkomna i förlossningrummen, vilket de inte blev ungefär 15-20 år senare. Sen jobbade han alltså några decennier på sjukhus med pappor närvarande, för att  sen övergå till att jobba med hemförlossningar med närvarande pappor. Men de senaste åren har han och doulan, som han alltid har med sig,  gått in för att  locka ut pappor ur rummet när de märkt att han haft en hämmade inverkan på henne, vilket förstås gör att förlossningen drar ut på tiden.

    Själv har jag 2 olika pappor till mina döttrar, och den första var bara störande att ha med medan den andra, som jag fortfarande är gift med , var ett bra stöd och jag skulle inte velat föda utan honom.
    När jag själv jobbade på förlossningen var jag flera gånger med om att barnet "passade på" att födas när pappan gick ut och fikade eller parkerade om bilen. För det är faktiskt så att det hämmar förlossningen om det befinner sig en person i rummet som man inte känner sig helt avslappnade med, även om det är ens partner och dessutom pappa till barnet. Men har man en helt bra och avslappnad relation så känns det förstås bäst att ha honom med.
    Hur som helst så tror jag inte  det finns någon annan människa som har mer erfarenhet av det här än just Michel Odent. Jag ska leta fram en youtube där han berättar om detta. Hans franska brytning kan vara lite svår att förstå, men försök ändå, för det är verkligen intressant.
  • abuelita
    Ninnis75 skrev 2009-11-30 16:58:07 följande:
    Whats a big deal........................Har aldrig förstått sen avnavling eller inte.....................K vitamin ges till alla bebisar som föds för att minska risken för blödning................Förstår inte varför det blir så stor debatt om vissa saker.
    Tja, om man inte tycker det gör något att ens nyfödda barn blir berövad  ca 30-50% av den totala blodvolymen (vuxna blodgivare får bara lämna 10% )  och syreförsöjningen från navelsträngen under de första kritiska minuterna i livet, eller att det går miste om stamcellerna i moderkaksblodet, som bl.a  innehåller cancerbekämpande t-celler - då behöver man ju inte göra så stor sak av det här.
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-11-30 17:14:12 följande:
    Tja, om man inte tycker det gör något att ens nyfödda barn blir berövad  ca 30-50% av den totala blodvolymen (vuxna blodgivare får bara lämna 10% )  och syreförsöjningen från navelsträngen under de första kritiska minuterna i livet, eller att det går miste om stamcellerna i moderkaksblodet, som bl.a  innehåller cancerbekämpande t-celler - då behöver man ju inte göra så stor sak av det här.
    Det går alltså minste om K-vitamin också, så att det måste få den där injektoinen.
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-11-30 14:57:51 följande:
    På sidan 6 här i tråden diskuterade vi K-vitamin, kanske sidorna före och efter också, hinner inte kolla det nu, måste iväg från datorn en stund.www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576-6.html

    Inlägg 56 var ju verkligen intressant, med information om att sent avnavlade barn, med  komplikationsfri födsel och som någorlunda snabbt börjar amma , inte behöver ges K-vitamin  eftersom de får i sig det naturligt. Ja att det  t.o.m. skulle vara skadligt att ge dem det eftersom det  innebär en överdos och blodet då koagulerar för mycket.  Det står t.o.m. att detta kan öka risken för meningit och plötslig spädbarnsdöd.


    http://www.gentlebirth.org/archives/vitKvgf.html

  • abuelita
    Blgebo skrev 2009-11-30 19:09:15 följande:
    Jag har jagat vetenskapliga artiklar tidigare kring ämnet k-vitamin. Det jag hittade var att risken för att barnet ska dö i hjärnblödning är större om man avstår, än risken att barnet ska skadas om man ger injektionen. Sen är det oerhört små risker oavsett. Och sen är det lite intressant, för ammade barn har högre risk att få en blödning, och flaskmatade har lägre, eftersom det i flaskmaten är högre mängd k-vitamin tillsatt. Därmed inte sagt att man ska skippa amningen, den är ju som vi vet bäst
    Det verkar ju faktiskt som att det är olika behov av K-vitamin om barnet är tidigt eller sent avnavlat.  Det kan ju bara inte vara så att Moder Natur har missat det här med K-vitamin, utan jag tycker det verkar mest troligt att barnet helt enkelt förlorar för mycket  av det  när det navlas av för tidigt .
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)