Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Det ser inte bättre ut än att vi nog snart kommer få höra att även förlossningspersonalen i  Stockholm och Skåne  sticker sig i fingrarna om de tar pH-prov från pulserande navelsträng och därför måste övergå till avnavling före första andetaget:
    ” Antalet enheter fryst blod är för närvarande för lågt och måste höjas kraftigt för att ge önskad effekt. Dessutom bör det inrättas två insamlingsställen till, i Stockholm och i region Skåne för att tillgodose målet av att minst 50 % av insamlade enheter skall komma från icke skandinaviska grupper för behandling av invandrargrupp.”
    http://www.gotland.se/imcms/45599

  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-17 15:22:14 följande:
    Det var helt okej med Vemunds navel, det kommer att bli bättre i takt med att han växer.
    Så skönt då!
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-17 15:48:57 följande:
    Det gäller även här på Gotland.. Tur att vi redan fått vår son! Blir det fler barn får maken vara ännu mer vaksam vid avnavlingen!!
    Läste du det i artikeln jag länkade till eller har du hört det någon annan stans? Vore intressant att veta hur  informationen går ut till allmänheten.
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-12-17 17:39:35 följande:
    Då måste vi som bor i de regionerna bli ÄNNU mer drivande bland gravida (och icke gravida) vänner och bekanta!!!
    Ja verkligen! {#lang_emotions_surprised}

    Kanske de redan är i gång? ?

    Den 11 september skrev sign Mollan så här i förra tråden: ”min jobbarkompis som ska ha tre veckor efter mig var på föräldrainfo på sös i förrgår. Jag bad henne fråga om senavnavling var standard hos dem. Hon fick till svar att de slutat med det för det visas sig ge negativa effekter?! Någon som vet vad de menar
    Vi ska till bb stockholm om några veckor och vill då ha sen avnavling.
    Födde på ds 06 och frågade om den men fick till svar att det var inget man utförde då det inte fanns några klara fördelar. ”

    Någon som  ska på föräldrainfo snart och kan fråga  om avnavlingsrutinerna?
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-17 22:17:50 följande:
    Artikeln du länkade till handlar ju om Gotland - som tillhör Stockholmsregionen när det gäller det mesta av sjukvården. (Hälso- och sjukvården i Gotlands kommun.)
    Jag fattade för att  det bara var i Stockholm och region Skåne som det skulle inrättas nya insamlingsställen, men att landstingen, regioner samt Gotlands kommun skulle vara med och betala för biobanken och Tobiasregistret.
  • abuelita
    Dr Mupp skrev 2009-12-18 05:30:32 följande:
    Jag pratade med BM om mitt förlossningsbrev och om sen avnavling. Det är standard här och jag som ska snittas behöver inte ens bekymra mig om PH-provet då det tas direkt i moderkakan medan den sitter där den sitter. Känns skönt att veta även det fortfarande står med stora bokstäver i förlossningsbrevet att det ska vara sen avnavling. På måndag får vi se om det verkligen stämmer.
    Det låter verkligen bra det där   I synnerhet med tanke på att Mälarsjukhuset i Eskilstuna för mindre än 2 år sen inte hade en aning om att det ens gick att vänta med avnavlingen vid snitt. Jag har berättat det förut här i tråden, men berättar det igen, att en väninnan till mig mailade med förlossningen där när hon skulle bli farmor och barnet skulle födas med planerat snitt, och förklarade för personalen hur detta skulle gå till - och de gjorde som hon förklarat!!   Min väninnan är alltså inte utbildad inom det här området utan hade bara läst länkar som jag skickat till henne.

    Och  så tänker jag förstås på min lilla släkting som föddes i Eskilstuna för drygt 3 år sen och blev tidigt avnavlad efter en tångförlossning (föräldrarna glömde tyvärr be om sen avnavling), men det var inte p.g.a. att han var medtagen som han navlades av meddetsamma, utan han fick ligga kvar hos mamma - med klampad navelsträng!! Och sedan lite drygt ett år krampar han dagligen och har legat inne i 3 månader på Mälasjukhuset för kramputredning. Jag kan förstås inte låta bli att tänka på att det här har ett samband med den tidiga avnavlingen.

    Men det är ju verkligen glädjande att de tydligen har slutat med tidig avnavling där nu

    Lycka till på måndag!
  • abuelita
    SchumiFerrari skrev 2009-12-18 16:47:37 följande:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49308180.html  ang värkstimulerande dropp..En del som de berättar är skrämmande!!!!
    Bra att du har ögonen med dig, SchumiFerrari!  Det var ju jättebra att det startats en ny tråd om vs-dropp nu när Adams Family inte gjorde det. Men hennes  gamla tråd är verkligen värd att läsa
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m45275145.html

    Ska länka till den i den andra tråden också.
  • abuelita
    Fossa skrev 2009-12-20 13:36:00 följande:
    Jag sitter och filar på mitt förlossningsbrev och har en fråga eftersom det finns risk för snitt igen om jag blir sjuk. Om navelsträngen inte klampas förrän den har slutat pulsera måste man då välja bort att få barnet på bröstet ganska omgående? Skynket kommer ju att vara i vägen om navelsträngen ska vara hel fram till moderkakan som ju sitter kvar i livmodern?
    Faktiskt så vet jag inte riktigt hur de gör med bondingen  vid snitt på svenska sjukhus , men vad jag har förstått så går det  i alla fall på vissa sjuhus att få barnet på bröstet direkt.
    Om personalen bara förstår hur viktigt det är med så tidig hud-mot-hud-kontakt som möjligt så borde det gå att lösas. Om inte annat så vore det ju lämpligt att pappan håller barnet tills det kan få komma till dig, istället för att förlossningspersonalen gör det.  Barnen är mer medvetna än man tror, i synnerhet de allra första 5 minuterna (och alla intryck etsas då in i det undermedvetna ) ,  och känner i regel igen pappans röst, vilket känns tryggare än om en främmande person håller i det och pratar och har sig med sin främmande röst.

    Du kanske kunde visa din snittläkare  WHOs Reproduktive  Health Library  http://apps.who.int/rhl/newborn/gpcom/en/index.html

     “Appropriate definition of SSC is a priority for future research taking into account specific timing, frequency and duration of intervention. As neonates tend to be more alert within the first two hours of life, this should be considered a convenient period for initiating successful mother and child interaction. Well-conducted RCTs are warranted to demonstrate the real impact of early SSC on maternal and infant health, including preterm babies and mothers who deliver by caesarean section and in different settings (developed and developing countries).”

    “Practices such as how infants are handled after birth are part of institutional functioning, and may not be easy to change. For example, the current practice at Maternidad Martin in Rosario (Argentina), with 4000 deliveries per year, is to place the newborn prone on the mother’s bare abdomen for one minute while it is smoothly dried with a blanket. It is worth pointing out that this new practice has been recently introduced following the implementation of delayed cord clamping intervention.4, 5 In this scenario, SSC starts immediately after birth but it lasts only 1-3 minutes. Thus, prolonging the duration of the SSC as part of routine practice for early breastfeeding support could be easy to implement, especially in Baby Friendly Hospitals.6 “

    (SSC= early Skin-to-Skin-Contact)  (RCT= Randomized Controlled Trial)
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-20 18:39:56 följande:
    Vår son fick vara hos sin pappa när jag gick och duschade efter förlossningen. Då hade han legat på mitt bröst ungefär en kvart tror jag, kanske lite mer (dålig tidsuppfattning.) När jag kom tillbaka skulle bm väga och mäta honom. (Då hade det gått kanske en timme.) Direkt han kom till henne började han gråta/skrika. När vi fick tillbaka honom blev han lugn och stilla igen. Så nog känner de små liven igen sina föräldrar redan från början alltid!
    Det är jätteviktigt det du berättar här. Tack!! 
  • abuelita

    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall.”
     
    I den här vilseledande informationen från chefen för nationella biobanken, som delas ut till till gravida  i Göteborg,  är det kanske inte bara det där om att moderkaka och navelsträng inte längre har någon funktion efter att barnet har fötts som inte stämmer, utan kanske det inte heller stämmer att moderkakan slängs i vanliga fall ???
    Jag undrar nämligen vad det är för moderkakor och navelsträngar det här handlar om, och om föräldrarna verkligen har skrivit under på  att det får användas till forskning?

    ”TOTALFÖRSVARETS FORSKNINGSINSTITUT.
    För att utvärdera effekten av de stötvågor som bildas med flyer-plate tekniken  användes  kärlendotel celler  (HUVEC) från vener i navelsträngar från människa ”
    http://www2.foi.se/rapp/foir1084.pdf

    ”3. ISOLERING OCH ODLING AV ENDOTELIUM FRÅN MÄNSKLIG NAVELVÄVNADSVEN
    Navelvävnaden avlägsnades från placentan strax efter födelsen, placerades i
    en steril bägare fylld med kall PBS (4°C). ”
    http://www.naturalternativet.se/filer/naturalternativet_alla.pdf

    ”REPARATIV PROCESS VID BRÄNNSKLADA. 
    Det är möjligt efter isolering av "mikrokärl" från placenta. ”
    http://www.akademiska.se/templates/page____27092.aspx

  • abuelita
    Vitulina skrev 2009-12-23 12:13:06 följande:
    Det är sant att det är i Stockholm och Skåne som det kommer att inrättas nya insamlingsställen med start i Stockholm. Men det är inte så att Gotlands kommun specifikt bidrar med pengar utan de som beslutat att bidra är SKL (Sveriges kommuner och landsting). Så Gotland specifikt har inte tagit det beslutet.
    Tack för viktig information, Vitulina!  Vet du när det startar, och vet du hur det blir är, men avnavlingsrutierna i Stockholm och Skåne?
  • abuelita

    Nu hoppas jag att det är fler som hjälper till att ta reda på hur det är med avnavlingen i Stockholm, eftersom det tydigen är där den nya insamlingen av navelsträngsblod  ska starta (redan har startat?) Det är viktigt att så många blivande föräldrar som möjligt underrättas om detta, så de får chans att begära sen avnavling .
    Vill påminna om det orosvarslande som Mollan skrev den 11 september i 7:e tråden: ”min jobbarkompis som ska ha tre veckor efter mig var på föräldrainfo på sös i förrgår. Jag bad henne fråga om senavnavling var standard hos dem. Hon fick till svar att de slutat med det för det visas sig ge negativa effekter?! Någon som vet vad de menar?Vi ska till bb stockholm om några veckor och vill då ha sen avnavling.
    Födde på ds 06 och frågade om den men fick till svar att det var inget man utförde då det inte fanns några klara fördelar. ”
      Så kanske det redan är igång i Stockholm?

    Kom ihåg att pH-provet inte är till för barnets skull, utan för personalens. Så om uskorna i Stockholm plötsligt inte kan att ta pH  från pulserande navelsträng längre  har man faktiskt rätt att avsäga sig det.
    Och kom ihåg att Halmstadsstudien nu har kommit fram till att risken för för höga bilirubinvärden (behandlingskrävande  gulsot) inte ökar vid sen avnavling, vilket tydligen fortfarande många inom förlossningsvården tror. Så det kan de inte heller skylla på.

    Och så vill jag påminna  David Hutchons syn på det här med blodbankning, alltså den obstetriker som för några år sen införde HLR med intakt navelsträng på sitt sjukhus i England:

     "Slutligen vet vi att navelsträngsblod innehåller ett stort antal stamceller som snabbt kan reparera eventuella skador. Detta är anledningen till att studien i Dukes, North Carolina behandlar barn med HIE med egna stamceller som samlats in tidigare, efter omedelbar avnavling. Om barnen hade fått behålla dessa stamceller och fått allt sitt blod från moderkakan vid födseln så skulle de aldrig ha utvecklat HIE . "


     

  • abuelita

     


     På SÖS i Stockholm gjorde de i alla fall tydligen så här  8 månader efter att riktlinjerna hade presenterats :

    Sign Kwackie  skrev 4/6- 09 i 6:e tråden:
    ” har inte läst allt nu men tänkte bara meddela att på södersjukhusets förlossning , där jag nu ska jobba som undersköterska, har man börjat med att avnavla lite senare än vad man gjorde förut. ph-sprutan tar man inom första ½-1minuten efter att barnet kommit och innan avnavling.
    sen är det mycket från barnmorska till barnmorska men de väntar iaf längre nu för att låta blodet rinna så mycket som möjligt till bebisen, de ser på flödet i artärerna i navelsträngen när det är dags att avnavla - då blodmängden minskas i dessa
    men jag vet ju dock inte hur man gör på andra kliniker, men då vet ni hur vi gör ”

    NU ska jag i alla fall försöka ta julledigt från det här trots att barn föds även när det är jul, men nu får andra ta ansvar för det.

    God Jul allesamman!  {#lang_emotions_tomte}

  • abuelita

    Hej Liselottang! Det finns 2 förlossningsbrev på sidan 1 i den här tråden.  Där kan du få tips.

    Music Lover, visst kommer jag ihåg dig, och hur tokigt det blev när det blev omedelbar avnavling  trots att du begärt sen avnavling. Det är mycket tack vare att du berättade det som jag ständigt påminner här i trådarna om att medföljaren måste vakta som en hök över navelsträngen.

    Vill passa på att tala om att det i dag är 2 år sedan jag startade första tråden om avnavling här på FL, och det tänker jag fira lite extra i kväll {#lang_emotions_cheers}

     Glöm nu inte att den här tråden strax stänger för kommentarer och att länken till nya tråden är denna www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html

Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)