• abuelita

    Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)

    Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
    Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling.  Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda.  Om mamman lägger  barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

    Att  vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera  innebär alltså att barnet får  det  blod   som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat  sjukdomsskydd.  Vid sen avnavling  slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt  får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att  syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

    Medtagna barn och barn som  föds för tidigt har ännu större behov av syretillförseln från navelsträngen och det blod som finns i moderkakan.. Men oftast  prioriteras att de här barnen avnavlas tidigt för att tas ut i akutrummet, istället för att låta dem ta del av det syrerika moderkaksblodet först. 
    Även om de är i behov av annan livsviktig vård ger varje extra sekund som navelsträngen är intakt tillgång till mer viktigt blod och syre. Och pH-provet, som de flesta förlossningskliniker vill ta för att få en kvalitetssäkring av vården, kan tas med  spruta från pulserande navelsträng, vilket man numera gör på de flesta sjukhus.

    Facebook-gruppen Leaving A Babie´s Umbilical Cord To Stop Pulsating (Delayed Cord Clamping)
    http://www.facebook.com/delayedcordclamping

    Facebook-gruppen Sen avnavling - Barnets födslorätt
    http://www.facebook.com/group.php?gid=98718282961
     


    Mer information och länkar hittar ni på de första sidorna i tråden..


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-22 13:31
    Länk till nya tråden
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html
  • Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)
  • Ekorrfamiljen
    abuelita skrev 2009-12-16 15:06:48 följande:
     VA, skrev de att de sett 5 fingrar trots att de uppenbarligen inte sett det!!! Har faktiskt aldrig hört att navelbråck skulle vara vanligare vid sen avnavling. Har BVC tittat på det än?
    Jo, vi bryr oss inte om att han saknar fingrar, men det var ju en smärre chock när han kom ut eftersom vi var så inställda på att allt fysiskt var noga genomkollat och "okejstämplat". Hade vi fått veta innan hade det varit lite lättare att ta till sig.. om man säger så!

    Vi ska till bvc imorgon så jag ska be sköterskan titta på naveln då. Tänkte bara höra med er härinne om ni visste eftersom det inte verkar så vanligt med sen avnavling öht.
    Tin 950103, Saga 961003, Vendel 060504, Vemund 091111
  • Krake

    Tack för artikeltips, abuelita! Jag känner mig stärkt i att avstå från denna undersökning. Dessutom gör min läkare UL på varje besök, så hittills i vecka 15 har jag gjort fyra UL!! Jag vill säga nej men det är verkligen svårt i den situationen. Men jag ska försöka.

    Nu ska jag slut kapa tråden! Ha det bra!

  • abuelita
    Krake skrev 2009-12-17 08:09:30 följande:
    Tack för artikeltips, abuelita! Jag känner mig stärkt i att avstå från denna undersökning. Dessutom gör min läkare UL på varje besök, så hittills i vecka 15 har jag gjort fyra UL!! Jag vill säga nej men det är verkligen svårt i den situationen. Men jag ska försöka.Nu ska jag slut kapa tråden! Ha det bra!
    Det gläder mig att du känner dig stärkt i att avstå, eftersom  du känner att det här är fel.

    Något som kan hjälpa en att våga säga nej till dominant sjukvårdspersonal är att tänka på att dessa personer träffar man bara en eller ett par gånger,  men barnet ska man leva med resten av livet. Och då gäller det att man har ett bra svar om barnet frågar i vuxen ålder varför man inte sa ifrån till läkarna när man visste att det de gjorde var fel..
  • Ekorrfamiljen

    Det var helt okej med Vemunds navel, det kommer att bli bättre i takt med att han växer.


    Tin 950103, Saga 961003, Vendel 060504, Vemund 091111
  • abuelita

    Det ser inte bättre ut än att vi nog snart kommer få höra att även förlossningspersonalen i  Stockholm och Skåne  sticker sig i fingrarna om de tar pH-prov från pulserande navelsträng och därför måste övergå till avnavling före första andetaget:
    ” Antalet enheter fryst blod är för närvarande för lågt och måste höjas kraftigt för att ge önskad effekt. Dessutom bör det inrättas två insamlingsställen till, i Stockholm och i region Skåne för att tillgodose målet av att minst 50 % av insamlade enheter skall komma från icke skandinaviska grupper för behandling av invandrargrupp.”
    http://www.gotland.se/imcms/45599

  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-17 15:22:14 följande:
    Det var helt okej med Vemunds navel, det kommer att bli bättre i takt med att han växer.
    Så skönt då!
  • Ekorrfamiljen

    Det gäller även här på Gotland.. Tur att vi redan fått vår son! Blir det fler barn får maken vara ännu mer vaksam vid avnavlingen!!


    Tin 950103, Saga 961003, Vendel 060504, Vemund 091111
  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-17 15:48:57 följande:
    Det gäller även här på Gotland.. Tur att vi redan fått vår son! Blir det fler barn får maken vara ännu mer vaksam vid avnavlingen!!
    Läste du det i artikeln jag länkade till eller har du hört det någon annan stans? Vore intressant att veta hur  informationen går ut till allmänheten.
  • SchumiFerrari
    abuelita skrev 2009-12-17 15:32:54 följande:
    Det ser inte bättre ut än att vi nog snart kommer få höra att även förlossningspersonalen i  Stockholm och Skåne  sticker sig i fingrarna om de tar pH-prov från pulserande navelsträng och därför måste övergå till avnavling före första andetaget:” Antalet enheter fryst blod är för närvarande för lågt och måste höjas kraftigt för att ge önskad effekt. Dessutom bör det inrättas två insamlingsställen till, i Stockholm och i region Skåne för att tillgodose målet av att minst 50 % av insamlade enheter skall komma från icke skandinaviska grupper för behandling av invandrargrupp.”www.gotland.se/imcms/45599
    Då måste vi som bor i de regionerna bli ÄNNU mer drivande bland gravida (och icke gravida) vänner och bekanta!!!
    Muppen mars-08 Smurfen aug-09
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)