• Jmia

    Är DU rädd för andra kulturer?

    Jag anser att Sverige är ett mångkulturellt land. Jag tror de flesta håller med om det? Personligen älskar jag kultur!
    Jag tycker det bästa med att resa är att få uppleva en annan kultur, att bredda mina kunskaper om andra kulturer.

    För en tid sen undrade jag vad svensk kultur egentligen är. Svaren var ganska enhälliga- midsommar, sill, potatis, trist "svensk" mentalitet och fredagssupande bl a.
     
    Kan det bero på att vi svenskar inte har någon egen direkt utpräglad, stark kultur som många tycks vara rädda för de andra kulturer som mer och mer finns i Sverige nu för tiden?

    Själv är jag, enligt ryktet, kulturberikad. Jag tar det enbart som en komplimang! {#lang_emotions_tomte}

    Så till frågan, är du rädd för "kulturberikning"? Utveckla gärna i vanlig ordning.


    ♪♫
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Är DU rädd för andra kulturer?
  • Beautifully Human
    Stårschan skrev 2009-10-16 14:15:53 följande:
    Eller så har man bara en väldigt snabb associationsförmåga och kan koppla ihop A med F och tänka längre än näsan räcker.
    Ok, så om man ogillar halalslakt, utan att veta varför, så har man bra associationsförmåga?
    Så är det ju inte. Folk som inte kan argumentera för varför de tycker som de gör, har oftast inte tänkt igenom saken.
  • Stårschan
    MijaMia skrev 2009-10-16 14:19:06 följande:
    Ok, så om man ogillar halalslakt, utan att veta varför, så har man bra associationsförmåga?Så är det ju inte. Folk som inte kan argumentera för varför de tycker som de gör, har oftast inte tänkt igenom saken.
    Man kan t.ex. vara vegetarian, och då räcker det med enbart ordet "slakt" för att personen i fråga ska veta att han/hon ogillar även halalslakt utan att vara närmare insatt i vad det innebär. Det räcker med att djur dödas.
    Utan tvivel är man inte klok - Tage Danielsson
  • freshroses

    Jag som utlänning tycker att visst är de flesta svenskar rädda för andra kulturer, medvetet eller omedvetet. Det är faktiskt en paradox med tanke på att Sverige har tagit emot en stor mängd invandrare under en ganska lång tid, och även om svenskar äter gärna kebab och pizza är det inte många som umgås med invandrare. Jag tror att jag kan säga att de flesta svenskar undviker invandrare, speciellt sådana som bryter och har ett sätt som inte är svenskt.

    Jag kommer själv från ett annat europeisk land och märker att det tar långre tid för svenskar att acceptera mig och vissa känner sig aldrig bekväma i mitt sällskap, fastän jag är trevlig, bara för att jag beter mig osvenskt. Detta fenomen har jag inte märkt i andra länder. (USA, England, Sydeuropa).

    Det vore intressant om någon kan förklara detta för mig. Varför ett land som har gjort så mycket för andra länder och tagit emot så många människor i nöd, har så svårt att assimilera dem.
    Min terori är att svenskar har svårt för det som är annorlunda eller avvikande, att de föredrar att människor beter sig lika och tycker lika.

  • Beautifully Human
    freshroses skrev 2009-10-16 16:06:14 följande:
    Jag som utlänning tycker att visst är de flesta svenskar rädda för andra kulturer, medvetet eller omedvetet. Det är faktiskt en paradox med tanke på att Sverige har tagit emot en stor mängd invandrare under en ganska lång tid, och även om svenskar äter gärna kebab och pizza är det inte många som umgås med invandrare. Jag tror att jag kan säga att de flesta svenskar undviker invandrare, speciellt sådana som bryter och har ett sätt som inte är svenskt.Jag kommer själv från ett annat europeisk land och märker att det tar långre tid för svenskar att acceptera mig och vissa känner sig aldrig bekväma i mitt sällskap, fastän jag är trevlig, bara för att jag beter mig osvenskt. Detta fenomen har jag inte märkt i andra länder. (USA, England, Sydeuropa).Det vore intressant om någon kan förklara detta för mig. Varför ett land som har gjort så mycket för andra länder och tagit emot så många människor i nöd, har så svårt att assimilera dem.Min terori är att svenskar har svårt för det som är annorlunda eller avvikande, att de föredrar att människor beter sig lika och tycker lika.
    Det där håller jag helt med om.
    Min man vittnar om samma sak, i t ex England USA och sydeuropa gör folk ingen big deal av det, men i Sverige känner man sig alltföt lätt utanför, vet många invandrare som blir jätte deprimerade över detta faktum, att aldrig känna sig välkommen, gillad eller accepterad.

    Mycket intressant inlägg.
  • Saskia

    Nej. Men det beror ju helt på Vilken kultur vi talar om. Det är ju lite som att fråga "är du rädd för andra människor". Generellt sett inte alls, men det finns ju såklart vissa som jag skulle vara rädd för att möta en mörk natt och ytterligare andra som jag inte gillar och tycker har riktigt sjuka värderingar. Och så finns där de som man gillar kan lära sig mycket av.

  • Användarnamn är för mesar

    Herregud nej, jag är bara tacksam för inslag av främmande kulturer som gör vår vardag mer kul och spännande. Sen finns det ju skitsidor i alla kulturer och dem skulle man ju helst slopa, men jag tycker man ser mest positiva saker i mångkultur.

    Jag reser jorden runt för att få uppleva nya kulturer och spännande platser, bara kul om man kan få ta lite del av sånt även när man är hemma i den relativt trista vardagen.

  • Manchester
    Stårschan skrev 2009-10-16 14:55:49 följande:
    Man kan t.ex. vara vegetarian, och då räcker det med enbart ordet "slakt" för att personen i fråga ska veta att han/hon ogillar även halalslakt utan att vara närmare insatt i vad det innebär. Det räcker med att djur dödas.
    Fast då är det ju inte "halal" i halalslakt man ogillar. Och dessutom kan de flesta vegetarianer redogöra för varför de inte gillar att döda djur - förutsatt att just det är skälet till vegetarianismen. Det finns ju en och annan som blir vegetarian av hälsoskäl, religiösa skäl etc.
  • Stårschan
    freshroses skrev 2009-10-16 16:06:14 följande:
     Det vore intressant om någon kan förklara detta för mig. Varför ett land som har gjort så mycket för andra länder och tagit emot så många människor i nöd, har så svårt att assimilera dem. Min terori är att svenskar har svårt för det som är annorlunda eller avvikande, att de föredrar att människor beter sig lika och tycker lika.
    Lite rödvinsfilosofi så här på fredagkvällen. Jag tycker att du har rätt. Det räcker med att man inte dricker kaffe eller inte gillar chips eller hockey för att folk ska tycka att man är konstig. Men vad beror det på? Tja, kanske att man ser en trygghet i att förstå sin omgivning. Att det hela egentligen oftast bottnar i dåligt självförtroende. "Ojdå, hur ska jag förhålla mig till den DÄR konstiga människan så att jag inte gör bort mig? Bäst att jag undviker honom helt så behöver det inte bli pinsamt... Han är säkert helt ointresserad av mig i alla fall."
    Utan tvivel är man inte klok - Tage Danielsson
  • Trollet Ludenben
    Manchester skrev 2009-10-16 13:55:09 följande:
    Trollet Ludenben skrev 2009-10-16 13:40:35 följande: Just halalslakt är ändå inte så farligt. Halal tillåter att man bedövar djuret innan man tömmer det på blod. Då är det värre med kosher, där bedövning inte tillåts. För min del får det gärna finnas halalslakterier i Sverige, men jag är beredd att kämpa med näbbar och klor mot kosher-dito. Som jag ser det är det inte en fråga om diskriminering mot judar. Ingen tvingar en rättrogen jude att äta "vanligt" slaktade kor och lamm. Det går att avstå från kött! Halal är inte ett dugg värre än svenska grisar som ibland inte är ordentligt bedövade innan själva slakten börjar eller svenska tuppkycklingar som mals ned levande bara för att de inte kan bli hönor och lägga ägg. Det svenska djurskyddet är bra på många punkter, men även solen har sina fläckar. För övrigt: Har man en åsikt om att något är fel, utan att egentligen veta eller kunna förklara varför så utgår jag ifrån att man är rädd eller bara rent känslomässigt provocerad.
    jag gillar inte kosher heller. Och bara för att jag inte gillar de två innebär det inte att jag stödjer grismisshandeln i Sverige. Har inte påstått det. Och jag vet varför jag inte gillar halal och liknande inhumana metoder...
    Men varför skulle man vara rädd?? Om man som du utgår från vad andra människor känner och tycker utan att veta är man ute på lite hal is. En mycket dålig metod att diskutera på, när man bestämmer sig för vad andra tycker och känner.

    Jag säger att jag inte gillar dödskallemotiv på kläder, är jag rädd för dödskallar då?? Nu är det inte sant iofs bara ett exempel som jag vill ha ett svar på. Varför ska man känna rädsla för det man ogillar??

    Jag ogillar:
    Mona Sahlin
    Calle och Mariette i Idol
    Lunarstorm
    Folk som röker i hissen

    Är jag rädd för detta då menar du?? Jag kan inte motivera varför jag ogillar Calle, kan bara inte med honom... jag är nog livrädd.
    Älskade ungar Frodo 021001 och Elias 090224
Svar på tråden Är DU rädd för andra kulturer?