• mejram

    NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo

    Gamla trådar med mycket information i respektive TS:

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m23678129-1.html (aug 2007-okt 2007)

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m26433668.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m29225742.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m32203185.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m34754409.html

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m37677491.html (okt 2008-dec 2008)

    etc....

    www.familjeliv.se/Forum-5-73/m45890890-1.html (jul 2009-okt 2009)

  • Svar på tråden NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo
  • Taggtroden

    Jmia, mammatrebarn och akiram:
    No Poo går ju ut på att inte använda onödiga kemikalier på kroppen och i håret. Alltså att man kan använda alternativa och miljövänligare produkter istället för tex schampoo och tvål och konstiga krämer.
    Tex bikarbonat eller ägg att tvätta håret med. Om man använder dessa naturliga produkter så brukar man inte behöva tvätta håret mer än en gång i veckan och det blir mycket mer lättskött.
    Honung istället för tvål. Oljor istället för olika krämer att smörja in sig med.
    Men det är jättesvårt att berätta mer sådär generellt, det är en hel vetenskap! Fråga istället mer specifika frågor, jag svarar gärna!

  • Taggtroden

    Vill också bara säga att jag är så sjukt nöjd med kokosfett som "deo"! Att jag inte provat detta tidigare! Det har funkat helt okej med enbart olivolja med lite eterisk olja i, men kokosfett är ju helt sjukt bra!!
    Jag har liksom svävat på moln i över en vecka nu bara för att det funkar så bra! (okej, en liten överdrift, men glad har jag varit för det!)

  • Pormoicheia
    Jmia skrev 2009-11-01 17:10:34 följande:
    Jaha, frågar här inne då. Varför ska man inte använda shampoo enligt vissa? Vilka shampoon är okej?
    Mina anledningar till att inte använda schampoo är (utan inbördes ordning):

    - Det behövs inte. Jag har inget i mitt hår som behöver starka kemikalier för att tvättas bort. Smuts och fett går det fasktiskt att få bort med bara vatten.
    - De sliter på håret genom at torka ut det onödigt mycket (rent generellt nu alltså).
    - Det är skojigt och känns lite lyxigt.
    - Vetskapen om att jag enbart använder vårdande produkter (och inget uttorkande) är trevlig och ett plus i kanten.
    - Mitt hår är i mycket bättre skick nu än vad det varit tidigare och det enda jag gör annorlunda nu är att jag inte använder schampo.
  • Pormoicheia
    Pormoicheia skrev 2009-11-01 18:00:31 följande:
    Mina anledningar till att inte använda schampoo är (utan inbördes ordning):- Det behövs inte. Jag har inget i mitt hår som behöver starka kemikalier för att tvättas bort. Smuts och fett går det fasktiskt att få bort med bara vatten.- De sliter på håret genom at torka ut det onödigt mycket (rent generellt nu alltså).- Det är skojigt och känns lite lyxigt.- Vetskapen om att jag enbart använder vårdande produkter (och inget uttorkande) är trevlig och ett plus i kanten.- Mitt hår är i mycket bättre skick nu än vad det varit tidigare och det enda jag gör annorlunda nu är att jag inte använder schampo.
    Ännu en orsak:
    - Miljön blir inte lika belastad och förgiftad om jag låter bli att bruka kemikalier på min kropp. Mycket av de ämnen som finns i shampoon och balsam (och många andra produkter för den delen) är svåra att bryta ner och giftiga för naturen.
  • Jmia
    Mandragora skrev 2009-11-01 17:36:43 följande:
    Jmia skrev 2009-11-01 17:28:17 följande: Vad undrar ni över som inte finns med i TS eller i någon av länkarna?
    Tja du.. jag läser inte tio trådar när jag kan fråga rakt ut. Men ursäkta besväret!
    ♪♫
  • Jmia

    Pormoicheia, Taggtroden- tack för de svaren. Jag är mest nyfiken eftersom jag vill försöka minimera användadet av kemikalier men det här är helt nytt för mig och det känns lite komplicerat.
    Jag hade förstått det som att vissa ingredienser i shampoon och tvålar är direkt skadliga men att inte alla produkter innehåller de ämnena, fast jag tror jag får googla på saken. Kanske är lättare.


    ♪♫
  • Björnmossa
    Jmia skrev 2009-11-01 18:35:05 följande:
    Tja du.. jag läser inte tio trådar när jag kan fråga rakt ut. Men ursäkta besväret!
    Men nu har du ju fått bra svar på varför! Metoderna är många och tar tid att skriva allt om, men alla grunder kan du läsa om i TS i den här tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-73/m23678129-1.html

    Gör det och sen kan vi svara på mer specifika frågor här inne!
  • Björnmossa
    Jmia skrev 2009-11-01 18:39:09 följande:
    Pormoicheia, Taggtroden- tack för de svaren. Jag är mest nyfiken eftersom jag vill försöka minimera användadet av kemikalier men det här är helt nytt för mig och det känns lite komplicerat. Jag hade förstått det som att vissa ingredienser i shampoon och tvålar är direkt skadliga men att inte alla produkter innehåller de ämnena, fast jag tror jag får googla på saken. Kanske är lättare.
    Det är mycket att läsa i början men vill du minska ner på kemikalierna så haka på!

    Jag vet inte vad som är skadligt om man tänker giftigt, men jag vet ju att händerna blir torra om man tvättar, läpparna av lypsyl osv. Kroppen har ett skyddande fettlager som inte är samma sak som smuts och som man inte vill tvätta bort. Samma sak gäller i håret, starka schampon kan man få torrt hår av och hellre än att torka ut och sen försöka återfukta med inpackning kan man tvätta med något milt från början.

    Enligt samma tänk så använder de flesta här olja när vi tvättar ansiktet istället för uttorkande tvålar. Jag har aldrig haft så fin hy, för övrigt.

    Google är bra men du får också en bra översikt i tråden jag länkade till i #27 så börja där. Det blir lätt överväldigande i början eftersom alla är så entusiastiska och drar iväg åt olika håll och gräver ner sig i olika sorters fettsyror.
  • Miss T

    Hej alla!
    Jag har provat det är med utspädd balsam och sen låta det vila i 15-20 min alt 5min i bastun. Tror det kan funka. Wohohooo! Sen har jag använt sockerscrubben när jag duschar. Använder den både som scrubb och tvål. Funkar jättebra! Nu är jag lite osäker, hur ofta kan man scrubba? Tänker använda det varje gång jag tvättar håret med balsam, vilket blir kanske 2ggr i veckan.

  • Pormoicheia
    Jmia skrev 2009-11-01 18:39:09 följande:
    Pormoicheia, Taggtroden- tack för de svaren. Jag är mest nyfiken eftersom jag vill försöka minimera användadet av kemikalier men det här är helt nytt för mig och det känns lite komplicerat. Jag hade förstått det som att vissa ingredienser i shampoon och tvålar är direkt skadliga men att inte alla produkter innehåller de ämnena, fast jag tror jag får googla på saken. Kanske är lättare.
    Delvis så skulle jag faktiskt rekommendera att läsa ts i de trådar som det länkats till.
    Det är egentligen bara 2 av dem som kanske är relevanta men jag vet inte vilken av dem det är. Men det märker du snabbt bara du klickar upp dem.

    I övrigt så finns ett jättebra forum som heter www.lockig.se där man kan hitta jättemycket matnyttigt om bland annat balsammetoden (som går ut på att man tvättar håret med balsam fast givetvis inte vilket som helst).
    Det går även att hitta listor på dels ämnen man "bör" undvika samt listor på godkända produkter både inom tvätt och styling inne på forumdelen.

    Behöver du hjälp att hitta så säg bara till.
Svar på tråden NO POO, vi fortsätter tvätta utan schampo